Varaždin i EU

GRADOVI PRIJATELJI

Varaždin je, kao sjecište puteva, oduvijek bio otvoren prema svijetu. Ta otvorenost i kozmopolitski duh grada, očituje se i u bogatoj mreži partnerstava s čak osam europskih gradova. Suradnja se ostvaruje na kulturnim, sportskim, turističkim i gospodarskim razinama, a novo poglavlje započelo je zajedničkim prijavama projekata financiranih kroz predpristupne fondove Europske unije.

Gradovi prijatelji Varaždina

NACIONALNI, Međunarodni i EU projekti

Grad Varaždin se aktivno priprema za mogućnosti koje će jedinicama lokalne samouprave pružiti punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Radi podizanja razine institucionalnog kapaciteta te izravnih društvenih koristi njihovog provođenja, Grad je pokrenuo ili se uključio u niz projekata financiranih kroz dostupne fondove Europske unije, ili druge međunarodne i nacionalne izvore.

 

Projekti u tijeku

SPAS III –Školska prehrana za sve III

Cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u osnovnim školama na području grada Varaždina. Ukupna vrijednost projekta je 999.736,58  kuna, a provodi se od  rujna 2019. do  lipnja 2020. godine i obuhvaća 760 učenika.

In-LoRe (Croatian eInvoicing for Local and Regional Authorities) 

Zaželi - program zapošljavanja žena

Prijave za sudjelovanje u projektu programa „Zaželi“

Indigo green

PROJEKTI POMOĆNIK U NASTAVI

 

Provedeni projekti

Mali vrt za održivo sutra

INtegracija učenika Pripadnika romske nacionalne manjine U školski susTav – INPUT

nogometno igralište u hrašćici

SPAS II –Školska prehrana za sve II

Seenet

(Republika Italija – Regija Toskana)
Program regionalne suradnje Varaždin-Istra-Regija Veneto-Regija Toskana.

ADHOC (INTERREG IIIB CADES)

Pan-europski projekt razvoja i implementacije inovativnih pristupa održivoj obnovi povijesnih gradskih jezgri.

CULTnet (EACEA Europa za građane)

Stvaranje mreže gradova sa sličnim povijesnim, geografskim, kulturnim i gospodarskim značajkama kroz koju bi akteri iz područja kulture i turizma mogli ostvariti dugoročni kontakt i suradnju.

Portal tržište rada (One click away)

(Operativni program IPA IV - Razvoj ljudskih potencijala)
Pokretanje web portala tržišta rada orijentiranog na područje Varaždinske županije.

Njezina druga šansa (H2C)

(Operativni program IPA IV - Razvoj ljudskih potencijala)
Povećavanje zapošljivosti žena u nepovoljnom položaju kroz niz edukacijskih aktivnosti: motivaciju, IT obrazovanje, obrazovanje za nove poslove, osnivanje udruge nezaposlenih.
Više na: http://www.h2c.com.hr/

E-SCENE

Povezivanje mladih, kreativnih ljudi iz sedam gradova iz šest zemalja (Varaždin – Hrvatska, Ravensburg – Njemačka, Coswig – Njemačka, Trnava – Slovačka, Zalaegerszeg – Mađarska, Solna - Švedska, Rivoli – Italija) kroz četiri tematski različite radionice s ciljem njihova poticanja na bavljenje kreativnim poduzetništvom. Radionice se održavaju u Varaždinu i Ravensburgu, a ukupno će kroz njih proći 340 osoba. Vrijednost projekta je 145.231,20eura. Projekt je osmislio i kao glavni partner ga provodio Grad Varaždin.

Seenet2 (Republika Italija – Regija Toskana)

Nastavak programa regionalne suradnje Varaždin-Istra-Regija Veneto-Regija Toskana na području kulturnog turizma.

City Volunteers (Operativni program IPA Slovenija-Hrvatska 2007-2013)

Sistematsko organiziranje sustava volonterstva na prekograničnoj razini, osiguravanje potpore organizacijama koje se bave tim djelatnostima i omogućavanje bolje iskoristivosti postojećih kapaciteta. 

Young Innovative Career Trackers (YICT) (Operativni program IPA IV - Razvoj ljudskih potencijala) 

Doprinos smanjenju nezaposlenosti mladih u Varaždinskoj županiji i njihovom bržem zapošljavanju i Hrvatskoj kroz u programe usklađivanja radnih vještina i znanja mladih s tržišnim potrebama čime će se doprinijeti bržem zapošljavanju mladih u Varaždinskoj županiji i Hrvatskoj.

Više na: http://www.tp-vz.hr/index.php?content=YICT

SPAS - Školska prehrana za sve

Svrha projekta je djeci iz socijalno ugroženih obitelji s područja Grada Varaždina uključenoj u osnovnoškolski program osigurati redovitu i kvalitetnu prehranu tijekom boravka u školi, a s ciljem unapređenja kvalitete života istih te smanjenja rizika od siromaštva i socijalne isključenosti. Projekt je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije u vrijednosti od 451.015,17 kuna. Ukupan broj učenika koji su u razdoblju od 4. rujna 2017. do 15. lipnja 2018. godine primili obrok financiran iz ovog projekta je 371.