Foto-klub "Sloboda" Varaždin

Varaždinski Foto-klub Sloboda sa svojim je radom započeo 19. listopada 1973. godine, zahvaljujući inicijativi inženjera Ivana Fluksa, koji u tvornici Varaždinske industrije svile, popularnom VIS-u, pokreće osnivanje foto sekcije koja u početku okuplja fotoamatere i druge zaljubljenike u fotografiju. Za prvog predsjednika izabran je Ivan Čukelj. Kako je 1975. godine VIS prihvatio pokroviteljstvo nad Radničkim umjetnički kulturnim društvom Sloboda, foto sekcija preuzima naziv Sloboda-VIS i u takvoj vezi ostaje sve do 1999. godine, kada Foto klub postaje samostalna udruga. Za predsjednika je izabran Ivan Vrbanić, poznati varaždinski novinar i iskusni fotoamater. Od 2010. godine Udruga djeluje pod imenom Foto-klub Sloboda. Ivan Vrbanić na predsjedničkoj se funkciji zadržao punih 15 godina, a na skupštini održanoj 4. ožujka 2014. godine, na čelnom ga je mjestu zamijenio dugogodišnji tajnik i jedan od najaktivnijih članova, Željko Hajdinjak. Za njegovog zamjenika je izabran Darko Gorenak, dok je tajnik postao Dario Stočko.

Dugi niz godina Foto-klub Sloboda se bavi organizacijom izložbi svojih članova, ali i drugih poznatih imena iz svijeta fotografije. Foto-klub Sloboda je odredio i ambiciozan plan aktivnosti i sudjelovanja u različitim projektima. Između ostalog, članovi Foto-kluba aktivno su sudjelovali u projektu kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, kao i u projektu Eko škole, koji je uspješno realiziran u suradnji s dječjim vrtićem Panda iz Varaždina.

Svake godine Foto-klub Sloboda je organizator i suorganizator dvadesetak samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a sve s ciljem približavanja umjetničke fotografije široj publici. Uspješno se provodi i projekt putujuće izložbe započet 2014. godine, kojom se članovi Foto-kluba Sloboda svojim radovima predstavljaju u svim gradovima Varaždinske županije, ali jednako tako i izvan županijskih i državnih granica.

Veliki broj članova Foto-kluba sudjeluje i na brojnim međunarodnim nagradnim natječajima te pritom redovito osvajaju priznanja i nagrade.