Filmsko-kreativni studio VANIMA

Primarna djelatnost udruge je izrada animiranih filmova s djecom i mladima – kroz godišnje grupe koje prate školsku godinu. Tijekom duge tradicije od 1986. godine, od kada VANIMA postoji, tristotinjak djece napravilo je više od 270 filmova. Filmovi vanimatora potvrđuju kako dječja mašta može biti bujna, kako djeca itekako imaju ideja i neograničenu slobodu stvaranja i izražavanja velike količine kreativnosti. Udruga je kroz cijelo svoje postojanje u vrhu s priznanjima na državnim revijama i festivalima, no ne nedostaju i nagrade van Hrvatske.

Želja voditelja VANIME je podići kvalitetu rada i uključiti što više djece i mladih u stvaranje animiranih filmova, otvoriti vrata drugim srodnim umjetničkim organizacijama, udrugama i savezima te sudjelovati na festivalima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

O UDRUZI VANIMA

VANIMA je počela s radom na II. osnovnoj školi Varaždin 1986. godine. Vodili su ju Dubravka Kalinić-Lebinec i Srećko Lebinec. Sredinom 90-ih VANIMA je postala udruga, no od početaka je VANIMA pružala djeci iz Varaždina i Varaždinske županije kontinuirano bavljenje animiranim filmom i filmom općenito. VANIMA je uz godišnje grupe za animirani film od 2005. godine počela organizirati i Ljetnu radionicu animiranog filma koja je prerasla u Ljetne filmske radionice, od 2010. godine VANIMA organizira VAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin, a od 2012. godine postavljena je za nositelja audiovizualne djelatnosti u Varaždinu i dano joj je na četverogodišnje korištenje, tada zatvoreno kino Gaj, u kojem je održavan program kina Galerija. Daljnji razvoj kina i audiovizualne djelatnosti u gradu Varaždinu čije je temelje stvorila VANIMA, preusmjeren je na institucionalnu razinu, dio ekipe odlazi, a VANIMA, s ulaskom u treće desetljeće, nastavlja rad i razvoj djelatnosti s djecom i mladima, kao i organizacijom VAFI festivala. Posebno veseli što ponovno godišnje grupe za animirani film vodi i Dubravka Kalinić Lebinec, čime zadržavamo kontinuitet svih dosadašnjih vremenskih i prostornih promjena, a dolazi nam i Ana Sever koja će vjerujem unijeti jednu novu energiju u rad VANIME.

PROGRAMI UDRUGE

Godišnje grupe za animirani film s djecom i mladima

Tijekom cijele školske godine radimo s djecom i mladima animirane filmove. Nove članove upisujemo tijekom rujna, a s radom počinjemo u listopadu. Filmove koje djeca i mladi naprave prikazujemo na projekciji u kinu i prijavljujemo ih na državne filmske revije i festivale diljem svijeta. 

Ljetne filmske radionice

Održavaju se za vrijeme ljetnih praznika. Od 2005. godine VANIMA organizira besplatnu ljetnu radionicu animiranog filma gdje kroz tjedan dana nastaje animirani film u suradnji s gostom animatorom ili u suradnji sa srodnim udrugama. Do sada je kroz radionički tip rada sudjelovalo preko stopedeset djece. Djeca i mladi mogu za vrijeme besplatnih ljetnih radionica uz animirani film, iskusiti i bavljenje drugim filmskim rodovima. VANIMA od 2014. godine, uz animirani film, organizira i radionice ostalih filmski rodova.

VAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin

Filmski festival animiranog filma koji predstavlja stvaralaštvo djece i mladih, za djecu i mlade, ali i razne vidove animacije koje prezentira kroz partnere. VAFI ima niz popratnih događaja poput radionica i predavanja. VAFI je pokrenut 2010. godine, a uz nagrade stručnog žirija ima i nagradu Plavi VAFI koju dodjeljuju predstavnice UNICEF-a Hrvatske i Ureda pravobraniteljice za djecu. VAFI festival dijelimo na dvije kategorije: JUNIOR i SENIOR.

VAR-T-EKS

Iza akronima VAR-T-EKS krije se naziv projekta Varaždinska tvornica eksperimentalnog filma koji VANIMA izvodi u partnerstvu sa Sveučilištem Sjever i Hrvatskim filmskim savezom, a kako bi se približio eksperimentalni film srednjoškolcima i studentima. 

ČLANSTVA UDRUGE

Hrvatski filmski savez
Zajednica tehničke kulture Grada Varaždina
Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije
ASIFA Hrvatska (Association Internationale du Film d’Animation)
ECFA (European Children's Film Association)
YCN (Youth Cinema Network)

Upisi za nove članove se obavljaju u rujnu s početkom školske godine, ali se svi zainteresirani za informacije mogu javiti na broj 091/798-0858 (Hrvoje Selec, tajnik udruge), odnosno putem mail na [email protected].

KONTAKT

Udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA

OIB udruge: 25286977666
Matični broj udruge: 00950602
RNO broj udruge: 0013137
Registarski broj udruge: 05000417
IBAN udruge: HR70 2500 0091 1013 1924 3, Addiko Bank d.d.

SJEDIŠTE udruge

Augusta Šenoe 12
42000 Varaždin

RAD S DJECOM I MLADIMA

Centar za mlade
Petra Preradovića 4
42000 Varaždin

POŠTANSKI PRETINAC
P. P. 5
42000 Varaždin

INTERNETSKE STRANICE

www.vanima.hr
www.vafi.hr

KONTAKT OSOBE

Hrvoje Selec, voditelj stručne službe i tajnik udruge
E: [email protected]
M: 091/798-0858

Ana Sever, voditeljica aktivnosti
E: [email protected]
M: 091/917-7666