Centar tradicijske kulture

CENTAR TRADICIJSKE KULTURE (ctk)

Centar tradicijske kulture Varaždin (CTK) neprofitna je udruga osnovana 1946. godine (pod bivšim nazivom KUD Varteks).

Udruga aktivno djeluje u području kulturno-umjetničkog (glazbenog i scenskog) amaterizma, te aktivno sudjeluje u promicanju i očuvanju kulturno-umjetničkih te odgojnih potreba i interesa. CTK Varaždin ukupno broji preko 100 redovitih članova, a naglasak u radu stavljen je na upoznavanje djece i mladih s kulturnim i tradicijskim običajima te učenje plesnih i glazbenih aktivnosti kako bi isti pozitivno utjecali na njihovo promišljanje i vrednovanje kulturne baštine, kreativno korištenje slobodnog vremena te razvijanje drugih vještina.

Umjetnički rad CTK Varaždin podijeljen je na folklorni i glazbeni ansambl koji djeluje kroz: predškolsku i školsku sekciju te reprezentativnu folklornu sekcija i reprezentativni tamburaški orkestar. Folklorni ansambl djeluje kroz tri sekcije i to predškolsku, školsku te reprezentativnu sekciju koja u zemlji i na međunarodnim gostovanjima predstavlja rad CTK Varaždina te prezentira hrvatsku tradicijsku i kulturnu baštinu.

Glazbeni ansambl djeluje kroz školu sviranja koja je podijeljena u tri sekcije kroz koje djeca predškolske i školske dobi uče sviranje svih žičanih tradicionalnih i klasičnih instrumenata i harmonike te reprezentativnog tamburaškog orkestra koji se sastoji od preko 30 članova

CTK Varaždin je danas jedna od najaktivnijih udruga u varaždinskoj županiji. Idejni je začetnik međunarodnog folklornog festivala tradicijske kulture pod nazivom FolkoFonija (2014. 2015., 2016., 2017. 2019.god.)

Festival FolkoFonija uvršten je 2019.god u CIOFF kalendar festivala (Međunarodne organizacije folklornih festivala) te ugošćuje najbolja folklorna društva diljem svijeta.

 

Tamburaški orkestar CTK:

Reprezentativni tamburaški orkestar broji preko 30 vrhunskih tamburaša pod vodstvom Tibora Buna.

Orkestar je 2012., 2013., 2014., 2016., 2019. proglašen najboljim amaterskim tamburaškim orkestrom u Hrvatskoj osvojivši 2019. dva Grand Prix-a iste večeri  te 2015. drugoplasirani i 2016. kao trećeplasirani na državnim susretima tamburaških orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Za postignute rezultate na natjecanjima i kontinuirano promicanje tamburaške glazbe na najvišoj amaterskoj razini 2013. I 2019.godine dodijeljena mu je i Plaketa Grada Varaždina.

Jedno od značajnijih postignuća je organizacija autorskog koncerta tamburaškog orkestra CTK Varaždin i profesionalnog tamburaškog orkestra HRT Zagreb sa vokalnim solistima u HNK Varaždin.

Orkestar surađuje sa mnogim poznatim izvođačina hrvatske glazbene scene: Željko Bebek, Vanna, 4 Tenora, Đani Stipanićev, Filip Hozjak, Gabrijela Hrženjak ...

2019.godine tamburaški orkestar CTK izdao je svoj prvi nosač zvuka.

Folklorni i tamburaški ansambl današnjeg CTK Varaždin kontinuirano nastupa na smotrama i festivalima u zemlji i u inozemstvu gdje redovito osvajaju najviša mjesta i odličja. Tako je Folklorni ansambl CTK Varaždin osvojio drugu nagradu u mjesecu veljači 2015. drugo mjesto na prestižnom svjetskom festivalu folklora u Agrigentu na Siciliji. Folklorni ansambl je nastupio na preko 50 međunarodnih folklornih festivala u organizaciji CIOFF-a, Međunarodne organizacije folklornih festivala.

Centar tradicijske kulture uz školu tambure i folklora nudi usluge nastupa tamburaškog orkestra te razne radionice i edukacija na temu kulturnog stvaralaštva.

 

KONTAKT PODACI:

  • Naziv udruge: Centar tradicijske kulture Varaždin
  • IBAN: HR5723600001102560029
  • MB: 3006174
  • OIB: 22971315244
  • Adresa: Ulica kralja Petra Krešimira IV/6, 42000 Varaždin
  • Uprava: Helena Lalić - predsjednica društva
  • Tajnik: Tibor Bün, mag.inf.

Web adresa: www.ctk-varazdin.hr

e-mail: [email protected]

mobitel:  091/333 0664, 098/446 898

Fcb page: Centar tradicijske kulture Varaždin

Instagram page: Centar tradicijske kulture Varaždin