GINEVRA

 

Governance of transformative innovation in Central European Cities: the AV case

 

Upravljanje transformativnim inovacijama u gradovima središnje Europe: primjeri autonomnih vozila

 

Akronim: GINEVRA

Predviđeno trajanje projekta: 1.1.2023. - 31.12.2025.

Program: INTERREG Središnja Europa 2021. - 2027.

Proračun projekta: 2.536.965,40 EUR

Sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF):  80%

Vrijednost za Grad Varaždin: 160.800 EUR

Zemlje partneri: Italija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Njemačka, Austrija, Poljska

Ukupno 11 partnera i 3 suradnika iz 7 zemalja

  • Grad Varaždin – partner
  • Razvojna agencija Sjever - suradnik

OPIS PROJEKTA:

Cilj projekta je povećati svijest i suradnju tijela javnog sektora i drugih dionika te poboljšati upravljanje na više razina kako bi se pripremila sigurna i građanima prilagođena implementacija autonomnih vozila u malim i srednjim gradovima Središnje Europe.

Napredak tehnologije kod automatizirane vožnje stvorio je prilike za pametnu urbanu mobilnost. Automatizirana vozila sada su popularna tema s porastom programa pametnih gradova. Međutim, zakonodavci, urbani administratori, kreatori politika i planeri nisu spremni nositi se s mogućim poremećajem u prometu koje donose autonomna vozila, a koja bi potencijalno mogla zamijeniti konvencionalni prijevoz. Postoji nedostatak znanja o tome kako će nove mogućnosti poremetiti rad i koje su političke strategije potrebne za rješavanje takvog poremećaja.

Aktivnosti transnacionalne suradnje rezultirati će poboljšanim kapacitetima javnih tijela za provedbu koordiniranih i kooperativnih procesa teritorijalnog upravljanja u smislu uvođenja autonomnih vozila, na temelju učenja o politikama i promjenama politika vezano na transport. To će u konačnici poboljšati teritorijalnu i društvenu koheziju i smanjiti razvojne prepreke. Za građane će to konkretno rezultirati boljim javnim uslugama osiguravanjem snažne uključenosti građana u projekt.

Prvi sastanak partnera projekta na kojem su prisustvovali predstavnici Grada Varaždina i Razvojne agencije Sjever - DAN održan je na projektnom sastanku 13.-14. lipnja 2023. godine u Bialystoku u Poljskoj. Cilj prvog sastanka partnera bio je uz detaljno upoznavanje s projektom učvrstiti razumijevanje GINEVRA pristupa i plana rada uključujući upravljanje, komunikaciju i tehničke aktivnosti projekta. Održane su tri radionice o odgovornim inovacijama, višerazinskom / sektorskom upravljanju transformativnim inovacijama i spremnosti upravljanja autonomnim vozilima.

Bialystok – sastanak partnera lipanj 2023.

GINEVRA poster

 

ODRŽANA POČETNA RADIONICA PROJEKTA GINEVRA – 23.10.2023.

 

Početna radionica projekta GINEVRA koji se provodi u okviru Programa transnacionalne suradnje središnja Europa 2021-2027, održana je u ponedjeljak 23. listopada 2023. godine u multimedijalnoj dvorani Gradskog muzeja Varaždin u palači Herzer u Varaždinu. Glavni cilj projekta GINEVRA je povećati svijest i suradnju tijela javnog sektora i drugih dionika, te poboljšati upravljanje na više razina kako bi se pripremila sigurna i građanima prilagođena implementacija autonomnih vozila u malim i srednjim gradovima Središnje Europe.

Grad Varaždin u suradnji s Razvojnom agencijom Sjever - DAN i inozemnim partnerima provodi projekt koji je sufinanciran iz programa Europske unije – INTERREG Central Europe, čija je ukupna vrijednost 2.536.965,40 EUR. U projektu GINEVRA surađuje 11 partnera i 3 suradnika iz 7 zemalja   Italije, Slovenije, Mađarske, Njemačke Austrije, Poljske i Hrvatske. Aktivnosti u sklopu projekta u Gradu Varaždinu bit će izvedene u vrijednosti 168.000 eura.

Na otvorenju radionice zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je istaknuo: Ovo je jedan od futurističkih projekata jer se radi o našoj budućnosti u kojoj govorimo o autonomnim vozilima. Budućnost je već tu i mi moramo vrijedno raditi kako bi je spremno dočekali. U ovom projektu napravit će se bitni koraci prema uvođenju autonomnih vozila i tehnoloških inovacija u sustavu pametnog grada koje će olakšati život naših sugrađana u budućnosti. Na primjeru umjetne inteligencije vidljivo je  koliko tehnologija u svijetu ubrzano napreduje i mi se za to moramo aktivno pripremati. Zamjenik gradonačelnika Marković poželio je sudionicima projekta uspješan rad podsjetivši na europsko opredjeljenje da 20 posto prijeđenih kilometara  do 2030. godine bude ostvareno autonomnim vozilima.

U nastavku radionice je Ivan Cvitković, mag. ing. traff., predavač na Odjelu za logistiku i održivu mobilnost, Sveučilišta Sjever održao predavanje  "Transformiranje gradova s potencijalom za poboljšanje života ljudi uvođenjem tehnoloških inovacija".  Govorio je o različitim stupnjevima autonomije vozila te o tehnološkim rješenjima koja već postoje u praksi te o onima pred kojima  predstoji daljnji razvoj u cilju potpune autonomije vozila.

Kako se ističe u sažetku projekta napredak tehnologije kod automatizirane vožnje stvorio je prilike za pametnu urbanu mobilnost. Automatizirana vozila sada su popularna tema s porastom programa pametnih gradova. Međutim, zakonodavci, urbani administratori, kreatori politika i planeri nisu spremni nositi se s mogućim poremećajem u prometu koje donose autonomna vozila, a koja bi potencijalno mogla zamijeniti konvencionalni prijevoz. Postoji nedostatak znanja o tome kako će nove mogućnosti poremetiti rad i koje su političke strategije potrebne za rješavanje takvog poremećaja.

Aktivnosti transnacionalne suradnje rezultirati će poboljšanim kapacitetima javnih tijela za provedbu koordiniranih i kooperativnih procesa teritorijalnog upravljanja u smislu uvođenja autonomnih vozila, na temelju učenja o politikama i promjenama politika vezano na transport. To će u konačnici poboljšati teritorijalnu i društvenu koheziju i smanjiti razvojne prepreke.

 

Varaždin - početna radionica projekta Ginevra 23.10.2023.

 

 

DRUGI SASTANAK PARTNERA PROJEKTA GINEVRA PTUJ, LJUBLJANA - SLOVENIJA

 

Drugi sastanak partnera projekta GINEVRA održan je 7. i 8. studenog 2023. godine u Ptuju  u Sloveniji. Prvog dana na sastanku su predstavljene provedene aktivnosti od posljednjeg sastanka u Bialystoku, daljnji ciljevi i očekivani razultati. Održan je okrugli stol na kojem su razmijenjene informacije o početnim postignućima i uočenim problemima na lokalnim razinama. Svaki partner je održao petominutnu prezentaciju s fokusom na lokalne aktivnosti svakog partnera.  

Neki od ključnih zaključaka bili su nastaviti provoditi zadatke povezane s radnim paketom 1 (WP1), započeti aktivnosti vezane uz radni paket 2 (WP2) i podijeliti preliminarne prikupljene informacije kako bi se pripremila ponuda za tehničkog pružatelja usluga demonstracija u radnom paketu 3 (WP3). Također je održan i drugi sastanak Upravnog odbora projekta. Drugog dana partneri projekta posjetili su tvrtku Ljubljana AV Living Lab koja povezuje različite industrije, napredne tehnologije i podatke, fizičku i digitalnu infrastrukturu kako bi se razvila inovativna rješenja za mobilnost u budućnosti.