Visoko školstvo

Grad Varaždin sve je poželjnije mjesto studiranja za mlade iz cijele Hrvatske. Trenutno na varaždinskim fakultetima i veleučilištu studira oko sedam tisuća mladih, a snažan razvoj logistike trebao bi Varaždin pretvoriti u grad s petnaest tisuća studenata u bližoj budućnosti.

Do početka akademske godine 2014/2015. bit će sagrađen suvremeni studentski restoran s petsto mjesta, Veleučilište do veljače 2014. godine dobiva novih dvije tisuće četvornih metara vlastitog prostora, a u pripremi je i izgradnja Studentskog kampusa na Dravi i nove zgrade FOI-a u središtu Varaždina.

Visokoškolske ustanove u Varaždinu:

Sveučilište sjever

Sveučilište Sjever je ustanova čiji su trenutni osnivači gradovi Koprivnica i Varaždin, te je organizirano kroz dva ravnopravna sveučilišna centra koji djeluju u navedenim gradovima. Dana 12. rujna 2012. godine potpisan je ugovor o partnerstvu gradova Varaždina i Koprivnice, kojim su postavljeni temelji i utvrđene smjernice u razvoju modernog europskog sveučilišta, orijentiranog prema potrebama lokalne zajednice.

E: [email protected]
Web: www.unin.hr
Rektor: Prof. dr. sc. Marin Milković
E: [email protected]

Fakultet organizacije i informatike Varaždin

Od 1974. godine djeluje kao fakultet i jedini je koji obrazovnim i znanstvenoistraživačkim programom isključivo pokriva područje informacijskih znanosti, odnosno informatike. Pruža prvoklasno obrazovanje na području informacijskih znanosti i na području ekonomije i poduzetništva na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini, te ekonomista na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Studijski programi korespondiraju najsuvremenijim istraživanjima i tehnologijama, kombinirani su s inovativnim metodama učenja, modernim laboratorijima i uključivanjima studenata u zanimljive projekte.

Pavlinska 2
42000 Varaždin
E: [email protected] ili [email protected]
Web: www.foi.unizg.hr
Dekanica: Prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep

Geotehnički fakultet

Viša tehnička rudarska geoistraživačka škola, koja u Varaždinu djeluje od 1969. godine, 1990. godine prerasla je u Geotehnički fakultet kao dio Sveučilišta u Zagrebu. Znanstvena, znanstveno-nastavna, stručna i druga djelatnost fakulteta odvija se putem Zavoda za opće znanosti, Zavoda za geotehniku, Zavoda za hidrotehniku i Zavoda za inženjerstvo okoliša, a izvode se preddiplomski i diplomski studijski programi u smjerovima geotehnike, hidrotehnike i inženjerstva okoliša.

Fakultet raspolaže geotehničkim laboratorijem, laboratorijem za oplemenjivanje sirovina, laboratorijem za geokemiju okoliša, informatičkim centrom za GIS edukaciju, a primjereno je opremljen i za terenske istraživačke radove.

Hallerova aleja 7
42000 Varaždin
E: [email protected]
Web: www.gfv.unizg.hr/hr
Dekan: prof. dr. sc. Josip Mesec

Tekstilno-tehnološki fakultet, Studij u Varaždinu

Studij u Varaždinu organizira nastavu iz preddiplomskog stručnog studija tekstilno-mehaničke, tekstilno-kemijske, odjevne i obućarske tehnologije. Dio nastave obavljaju i nastavnici fakulteta iz Zagreba, a industrijske i laboratorijske vježbe stručnjaci tekstilne, odjevne i obućarske industrije Varaždinske regije.

Nastavnici studija u Varaždinu su ujedno i nosioci znanstvenog i stručnog rada, te sudjeluju u realizaciji znanstveno istraživačkih i tehnologijskih projekata, a nastavno i stručno djeluju preko pripadajućih zavoda Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Zadnjih godina znatno je osuvremenjena strukovna nastava instaliranjem računalne opreme za krojenje i gradiranje odjeće, te suvremeno opremljeni tekstilno tehnološki laboratorij. Laboratorij za ispitivanje tekstilnih proizvoda te informatički kabinet.

Hallerova aleja 6
42000 Varaždin
E: [email protected]
​Web: www.ttf.unizg.hr

Studentski centar Varaždin 

Studentski centar Varaždin osnovan je 7. lipnja 1988. godine kao neprofitna ustanova koja posluje samostalno u sastavu Sveučilišta u Zagrebu. Sjedište Centra je u Varaždinu, a ima podružnice u Čakovcu, Koprivnici, Bjelovaru i Križevcima.

Osnovna djelatnost Centra je briga o studentskom standardu kroz studentski smještaj, studentsku prehranu, privremeno i povremeno zapošljavanje studenata i učenika te zadovoljavanje kulturnih i sportskih potreba studenata.

Web: www.scvz.unizg.hr