Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata

 

grb.png

 

 

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske je najveća braniteljska udruga koja broji trenutno 190.103 člana i osnovana je 31.srpnja 1993. godine.

Temeljni ciljevi Udruge od početka njezina djelovanja jesu skrb za stjecanje statusa i zastupanje interesa hrvatskih veterana, pomoć u psihosocijalnoj reintegraciji putem centara za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji te poticaj, u suradnji s hrvatskim državnim tijelima, razvoj veteranskog zakonodavstva i državnih ustanova koje skrbe za ostvarivanje prava veterana i stradalnika Domovinskog rata.

U Seulu, 11. studenog 1997. godine, Udruga je primljena u Svjetsku veteransku federaciju - World Veterans Federation (WVF). 

 

wvf.png

 

 

Udruga je dragovoljna, nestranačka, samostalna i sveobuhvatna udruga hrvatskih branitelja sudionika Domovinskog rata Republike Hrvatske i sudionika Domovinskog rata koji žive u inozemstvu.

Udruga posebno djeluje na području promicanja vrijednosti Domovinskog rata, zaštiti interesa hrvatskih branitelja i invalida iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te kontinuiranoj i cjelovitoj skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. 

 

Udruga djeluje na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske i svoje temeljne ustrojstvene oblike osniva na razini županija i grada Zagreba. Temeljni ustrojstveni oblici Udruge su Podružnice. Ukupno Udruga ima 21 Podružnicu na nivou županija + Podružnica Grad Zagreb.

 

Unutar Podružnica djeluje 222 Ogranka.

Ogranak je ustrojstveni oblik radnog organiziranja unutar Podružnice na razini jednog ili više gradova, odnosno jedne ili više općina.

 

Unutar Ogranaka djeluje 91 Klub.

Klub je ustrojstveni oblik unutar Ogranka, utemeljen na osnovi pripadnosti pojedinoj postrojbi, mjestu stanovanja ili zaposlenja, odnosno nekoj drugoj zajedničkoj poveznici hrvatskih branitelja.

 

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Varždinske županije (UDVDR PVŽ) djeluje na području Varaždinske županije od 06. lipnja 1995.godine i okuplja hrvatske branitelje s područja Varaždinske županije.

Unutar UDVDR Podružnice Varaždinske županije djeluju Ogranci: Varaždin, Novi Marof, Maruševec, Ivanec, Ludbreg i Varaždinske Toplice. Ukupno UDVDR Podružnica Varaždinske županije okuplja 3.343 hrvatska branitelja.

udruga.jpg

 

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin (UDVDR OV) djeluje unutar UDVDR Podružnice Varaždinske županije i okuplja Hrvatske branitelje s područja Grada Varaždina i susjednih općina. Ogranak Varaždin djeluje od 13. lipnja 1996. godine i okuplja 1.825 hrvatskih branitelja. Unutar Ogranka djeluju Klubovi: Sračinec, Kneginec Gornji, Vinica, Petrijanec i Trnovec Bartolovečki koji okupljaju hrvatske branitelje iz istoimenih općina.

UDVDR Ogranak Varaždin ima svoj ured u sklopu Memorijalno-rekreacijskog centra hrvatskih branitelja Varaždin u Optujskoj ulici 66 b (vojarna - objekt nekadašnje stražare).

 

memorijalni centar.jpg

 

 „ Memorijalno-rekreacijski centar hrvatskih branitelja – Varaždin “ čini memorijalno-sportski kompleks od dva teniska terena i košarkaškog igrališta s pripadajućim zemljištem ukupne površine 4.000 m2, te dva objekta površine 330 m2 (stražara) i 50 m2 (svlačionica).

Prostore u vojarni dobili smo na korištenje 2013. godine u zapuštenom i derutnome stanju. Do sada su članovi Udruge uložili preko 17.000 sati volonterskog rada na uređivanje Centra, a vrijednost radova je premašila iznos od 500.000 kuna.

radovi.jpg

 

Svi radovi izvedeni su besplatno volonterskim radom članova Udruge i prijatelja koji podržavaju njezin rad. Nažalost sredstva kojima Udruga raspolaže nisu dostatna i ona nam diktiraju tempo radova. Veliku pomoć pružaju nam donatori nam pomažu u realizaciji ovoga projekta donacijama u materijalu.

Ovaj projekt ima potporu Ministarstva branitelja, Grada Varaždina i Varaždinske županije.

U sklopu centra uređeni su sportski i rekreativni sadržaji, pa se je tako moguće baviti slijedećim sportovima: mali nogomet, košarka, stolni tenis, biljar, stolni nogomet, elektronički pikado, šah…, a u budućnosti sadržaji biti će upotpunjeni: visećom kuglanom, boćalištem, streljanom, a nadamo se da ćemo uskoro pronaći sredstva za podlogu kako bi smo konačno završili i dva teniska terena koja se nalaze u sklopu Centra i da postavimo novi sloj asfalta na malonogometnom igralištu.

košarka.jpg

stolni nogomet2.jpg

teniski tereni.jpg

biljar ovaj.jpg

12088050_409586115903391_7562142446833494008_n.jpg

pikado.jpg

Osim toga u centru je uređena i manja teretana.

teretana1.jpg

teretana 2.jpg

U sklopu Centra Imamo učionicu s knjižnicom (tematika Domovinski rat) u kojoj se održavaju predavanja i edukacije.

edukacija 2.jpg

edukacija.jpg

Osim spomenutih prostora u sklopu Centra je uređena sala za sastanke i druženja sa 80 sjedećih mjesta. Centar ima i uređenu kuhinju.

sala2.jpg

sala1.jpg

sala3.jpg

kuhinja.jpg

 

Osim svega navedenog u sklopu centra u budućnosti planiramo urediti i nadstrešnicu s roštiljem, te dječje igralište u sklopu Centra tako da u potpunosti zaokružimo sadržaje.

 

PROJEKTI

Izložba „Waraždin 13.09.1991. -22.03.22.1991.“

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin, 1. prosinca 2015. organizirao je otvorenje izložbe fotografija „Waraždin 13.09.1991. – 22.09.1991.“. Stalni postav foto izložbe je otvoren u sklopu Memorijalno-rekreacijskog centra hrvatskih branitelja Varaždin u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu.

Izložba je fotografski prikaz Varaždinskih dana rata gledan kroz objektive varaždinskih fotografa Ivice Dolenca, Kreše Đurića, Darka Gorenaka, Ivana Levanića i Davora Puttara.

 

izložba.jpg

izložba2.jpg

izložba 3.jpg

izložba 4.jpg

Kolona Sjećanja

Udruga obilježava Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Petu godinu za redom svetom misom u crkvi svetog Josipa na Banfici a po završetku mise Vukovarskom ulicom kreće  kolona sjećanja i pale se svijeće duž Vukovarske ulice na Banfici.

kolona 2.jpg

kolona.jpg

Biciklijada „Vinica – Varaždin Breg“

 

logo biciklijade.jpg

 

Povodom Dana oslobođenja grada Varaždina i Varaždinske županije UDVDR Ogranak Varaždin organizira biciklijadu Vinica – Varaždin Breg. Osim aktivnog bavljenja sportom te boravka na svježem zraku, cilj nam je kroz edukativni dio biciklijade upoznati prvenstveno djecu  i mlade s doprinosom branitelja varaždinskog kraja u obrani Republike Hrvatske.

biciklijada 3.jpg

biciklijada 2.jpg

Memorijalni turniri

Udruga godišnje organizira više memorijalnih turnira u raznim sportovima posvećenim poginulim hrvatskim braniteljima. Tako imamo turnire: u streljaštvu, malom nogometu, stolnom tenisu, kuglanju, šahu, beli, povlačenju konopca, kuhanju kotlića, elektroničkom pikadu, stolnom nogometu, ribolovu…

bela.jpg

streljaštvo.jpg

streljaštvo 2.jpg

Domovinski odgoj

Udruga u osnovnim i srednjim školama provodi projekt Domovinski odgoj u sklopu kojega se održavaju predavanja s tematikom Domovinskog rata. Edukacijom djece i mladih promičemo istinu o Domovinskom ratu.

domovinski odgoj.jpg

domovinski 6.jpg

odgoj3.jpg

odgoj 44.jpg

Očuvanje digniteta Domovinskog rata

Udruga samostalno ili u suradnji s ostalim braniteljskim udrugama organizira projekcije filmova, promocije knjiga, organizira okrugle stolove, tribine s tematikom Domovinskog rata i na taj način čuva spomen na stvaranje i obranu Domovine.

vukovar.jpg

predavanja.jpg

hetoji ta.jpg

Povodom državnih praznika, obljetnica vojnoredarstvenih operacija, za Dan oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije Udruga odaje počast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća zajedno s predstavnicima lokalne vlasti i ostalim braniteljskim udrugama.

polaganje vijenaca.jpg

polaganje2.jpg

Udruga pokreće inicijative za izgradnju spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima ili pomaže u realizaciji pokrenutih projekata od strane lokalne samouprave i srodnih udruga s ciljem čuvanja spomena na poginule u Domovinskom ratu.

spomenik1.jpg

spomenik 3.jpg

spomenik 2.jpg

kasun spomenik.jpg

spomenik 7.jpg

Humanitarni rad

Udruga provodi više projekata humanitarnog karaktera kroz koje pomaže socijalno ugroženim skupinama u društvu.

Projekt UDVDR-a RH " Pomozimo studentima - djeci hrvatskih branitelja kupnjom informatičke opreme prijenosnih računala"  Udruga provodi u suradnji s krovnom Udrugom. Kroz ovaj projekt poklanjaju se prijenosna računala studentima djeci hrvatskih branitelja iz višečlanih obitelji. Do sada je na ovaj način donirano 9 računala i 2 tableta.

laptop 2.jpg

laptop.jpg           

Projekt „Dobro se dobrim vraća“ je humanitarna akcija kojom prikupljamo svaku godinu voće i povrće, te ga doniramo u Hrvatski Caritas u Zagrebu.

dobro 2.jpg

dobro se dobrim.jpg

Članovi udruge bili su uključeni u akciju prikupljanja pomoći poplavljenim područjima i tom prilikom skupljena je veća količina vode, hrane i higijenskih potrepština, te odjeće, obuće i igračaka.

 

gunja.jpg

pomoć 2.jpg

odjeća ta.jpg

U organizaciji Odjela za humaniternu djelatnost UDVDR RH po projektu " Djeca hrvarskih branitelja ulici NE, a sportskim klubovima DA" "Sportskim uspjesima vraćamo dug našim očevima koji su stvorili Lijepu Našu" i uz pomoć Podružnice Varaždinske županije opremili smo i realizirali športski malonogometni klub Vinica.

sport djeca.jpg

Donacija televizora odjelu za pedijatriju Opće bolnice Varaždin povodom Božića.

bolnica.jpg

Više o radu Udruge možete saznati na našim web stranicama:

http://www.udvdr.hr/

https://www.facebook.com/UDVDR.Ogranak.Varazdin/

 

KONTAKT

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranak Varaždin (UDVDR OV)

Optujska 66 b, 42 000 Varaždin
MB: 00610658
RNO: 0053236
OIB 96703924639

Predsjednik: Krasnodar Kišur, dipl.ing.
T: 042/212-222
M: 098/501-458
F: 042/212-222
E-mail: [email protected]
IBAN: HR26 2340 0091 4100 4433 5 Privredna banka Zagreb

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Podružnica Varaždinske županije (UDVDR PVŽ)

Optujska 66 b, 42 000 Varaždin
MB: 00610658
RNO: 0053236
OIB 96703924639

Predsjednik: Branko Družinić
T: 042/212-222
M: 098/910-5038
F: 042/210-828
E-mail: [email protected]
IBAN: HR26 2340 0091 4100 4433 5 Privredna banka Zagreb