Pitanja članova Gradskog vijeća

Pitanja članova Gradskog vijeća i odgovori na postavljena pitanja

Ažurirano na dan: 10.06.2024. u 07.21 sati
Aranka Oreški 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Pristup stanara zgradama oko VTC-a
Prikaži Sakrij

Dobar dan, sve vas lijepo pozdravljam. Poštovani gradonačelniče, dogradonačelniče, predsjedniče Gradskog vijeća, uvaženi gradski vijećnici i mediji. Moje prvo pitanje odnosi se na gorući problem VTC-a. U ime dvije tisuće stanara koji žive u okolnim zgradama ne mogu svojim vozilima doći do svojih zgrada. Još će veći problem nastati ukoliko se navedeni prostor ogradi te tada neće biti omogućen prostor vozilima policije, vatrogasaca i hitne službe. Samim time ugrožena je sigurnost stanara Kozarčeve. Obzirom da se kupuju sva okolna zemljišta, zanemarili ste u potpunosti stanare Kozarčeve, kojima ste u više navrata rekli da je procjena u toku pa me interesira da li je ta procjena u toku, da li je završena i koji je iznos te procjene? Ukoliko nije, da li možete angažirati ovlaštenog sudskog vještaka koji će to izraditi pa ćete nam dostaviti na uvid elaborat da vidimo koja je cijena. To je moje prvo pitanje.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Prvo je bila vijećnica Aranka Oreški sa pitanjem oko VTC-a-, gdje vam moram odmah u startu reći, Grad nije strana uopće u ovome. Grad je želio pomoći, ali mi imamo privatnog vlasnika koji želi preko javnih sredstava riješiti svoj problem. Mi smo odgovorni prema javnim novcima. Ne želimo rješavati, odnosno blagosloviti nešto što je za vrijeme gradonačelnika Čehok napravljeno, gdje je formirana jedna suluda parcela, gdje je na igralištu između zgrada izgrađeni taj VTC i prema GUP-u to je dvorište VRC-a u ovome trenutku. Prema tome imam dva pravna mišljenja da se dvorište ne može kupovati. I druga stvar koju želim reći. Imam empatiju za građane, ali oni se moraju dogovoriti s vlasnikom. Vlasnik, ni jedan vlasnik ne može spriječiti pravo pristupa građanima, a pogotovo ne hitnim slučajevima. U ovom slučaju ne postoji apsolutno nikakav problem, nego ovo izgleda kao lobiranje tog vlasnika preko pojedinih vijećnika da Grad potroši javne novce da bi kupio nešto čime ne bi ništa riješio. Dakle, stanari i dalje tamo mogu prići svojim objektima. Ako on želi da tamo bude parkiralište koje će naplaćivati, morat će se dogovoriti s vlasnicima koji će to plaćati. Ja tu ne vidim apsolutno nikakav problem zbog čega bi se Grad trebao uključivati.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Pa evo, ja bi samo gradonačelnika zamolila da pažljivo bira riječi, po pitanju toga, da li vi to meni govorite da ja nekome pogodujem? Što se tiče, mene ne zanima niti Rauš, niti Marlex, ali mislim, dajte sad recite javno. Ne razumijem. Zašto mislite da moje pitanje o VTC-u nekome pogoduje? Ja sad tu govorim u ime stanara Kozarčeve. Hvala.

Aranka Oreški 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Zebra ispred Elektrostrojarske škole
Prikaži Sakrij

Drugo pitanje odnosi se na Elektrostrojarsku školu koja vam je tri puta slala e-mailove po pitanju zebre ispred MEC-a. 22. veljače su vam poslali e-mail, međutim zbog neizglasavanja Proračuna niste mogli preuzetu ugovornu obvezu pa ste im to i odgovorili. Međutim, ponovno su poslali e-mail 24. ožujka, nisu dobili odgovor i treći puta 19.5. gdje upozoravaju sljedeće: “Ponovno vam šaljem e-mail te vas molim da se ovo opasno mjesto za učenike pješake riješi što je prije moguće.“ I sami znamo da je prošle godine tamo bila nesreća i sva sreća da nitko nije stradao od srednjoškolaca ili nekih drugih pješaka na kolniku. Hvala vam lijepo.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Drugo pitanje vezano uz Elektrostrojarsku školu. Tamo postoje dvije zebre između Druge gimnazije i Elektrostrojarske škole. Ne shvaćam o čemu se radi. Mi u ovom trenutku radimo projekt koji nam je napravilo Sveučilište Sjever i 2025. godine je predviđena Hallerova ulica za jednu kompletnu rekonstrukciju i tada će se u Hallerovoj ulici smjeti voziti, samo zbog toga jer je to praktički naša srednjoškolska glavna ulica, 10 km/h. Napravit će se jedno moderno rješenje gdje auti neće moći uopće juriti. Biti će zapravo samo za nužni prolaz i na taj način ćemo rješavati taj dio grada. Ali to će biti… U ovoj godini se radi projekt, a sljedeće godine će se to realizirati.

Gordana Kišak 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Stopa poreza na dohodak
Prikaži Sakrij

Poštovani prisutni, sve vas srdačno pozdravljam. Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, predsjedniče Gradskog vijeća, svi uvaženi članovi Gradskog vijeća, mediji i svi ostali gosti. Imam također dva pitanja.

Jedno od prvih pitanja, zapravo prvo pitanje bi bilo vezano za stopu poreza na dohodak. Znači, Proračun Grada Varaždina se puni iznad svih očekivanja. Ostvareni prihodi od poreza znatno su se povećali, više od 15% od očekivanih i na tome čestitam. Ova Vlada, u ovih zadnjih niz godina, gotovo svakih šest mjeseci donosi nove mjere da se rasterete građani i gospodarstvo. Do sad je osigurano 7,7 milijardi eura za zaštitu građana i gospodarstvenika. Sada je Vlada donijela novi, šesti paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena, vrijedan 503 milijuna eura. Pri tom su dva prioriteta. Osigurati nisku cijenu energije, znači struje, plina, energenata i zaštita od inflacije. Prije negdje oko dva tjedna, premijer je bio u Varaždinu i pri tom je naglasio i dao je prijedlog da se smanji stopa poreza na dohodak. Budući da ste vi odredili nižu stopu u iznosu od 22%, a viša od 33%, dakle imamo jednu od najviših stopa poreza na dohodak u državi. Tako da je moje pitanje gradonačelniku, da li ćete predložiti odluku da se smanji stopa poreza na dohodak u 2025. godini?

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Gordana Kišak, održali ste lijepi predizborni govor za HDZ. Ja vam moram reći da, stope poreza, morate znati, se mijenjaju na godišnjoj razini. Stopa poreza na dohodak je ove godine u Varaždinu takva, a sljedeće godine će se sigurno promijeniti i smanjiti, zato jer će se u travnju promijeniti vlast na državnoj razini i jedan od prvih poteza će biti da će se uvesti besplatni vrtići i na taj način će Grad Varaždin osloboditi 5 mil. eura. 5 mil. eura će se osloboditi i za taj iznos će se smanjiti porez na dohodak. Ono što je suludo ovim Zakonom i što će se sigurno mijenjati, da svaki grad određuje svoju stopu poreza na dohodak, kao da se potiče natjecanje između gradova. Ajde sad vi meni recite. Grad Varaždin i građani grada Varaždina moraju izdvajati, zato jer imamo veliki nadstandard koji koriste sve ostale općine i gradovi u Varaždinskoj županiji. Tko ima još bazen? Tko ima ovaj HNK koji košta 2,5 mil. eura godišnje, gradski prijevoz, Gradski muzej? To su sve stvari koje financiraju građani Varaždina. Koriste. Javna vatrogasna postrojba, jedini profesionalni vatrogasci u cijeloj Županiji. Tko ih financira? Grad Varaždin. I sad bi Grad Varaždin morao imati niže stope poreza, da bi netko drugi rekao, evo imamo iste stope poreza. Mislim da jednostavno, ova priča će se promijeniti poslije 17. travnja, zato jer je to neodrživo i ovakav način na koji je zamišljeno ta stopa poreza za dohodak, ja sam odgovoran gradonačelnik i stog razloga se moram brinuti o održivosti naših financija Grada Varaždina i u ovome trenutku mi imamo stopu 22 i 33. Sljedeće godine će ta stopa biti sigurno manja, ali ja vjerujem da će biti jedinstvena u cijeloj državi.

Gordana Kišak 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Inspekcija u JUGS-u
Prikaži Sakrij

Moje drugo pitanje je vezano za Javnu ustanovu Gradski stanovi. Uposlenici Javne ustanove Gradski stanovi su u strahu za svoja radna mjesta, za svoju egzistenciju budući da je bila inspekcija u samoj instituciji, a s obzirom da smo mi kao Gradsko vijeće ... Kratko pitanje samo. Znači, postavljam pitanje, da li ćemo dobiti mi kao vijećnici izvještaj o tom nadzoru inspekcije. Hvala lijepa

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče Gradskih stanova, evo ja sam sad tražio da mi se javi ravnatelj. Ravnatelj mi je poslao SMS. Oni imaju nekakav nadzor mirovinskog za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Ja uopće ne znam o čemu se radi. Mi imamo toliko nadzora, državnih revizija, prijava DORH-u, USKOK-u, izuzimanje materijala u svemu mogućem, zato jer imamo toliko dušebrižnika da je to nevjerojatno, al' evo već traje dvije godine, dvije i pol godine. I šta se je dogodilo, nije se dogodilo ništa i nisu uspjeli pronaći apsolutno ništa problematično. Na ovo pitanje, ja uopće ne znam o čemu se radi, tražit ćemo odgovor od ravnatelja Gradskih stanova i on će vam to dati.

Josip Garić 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Rasvjeta u kvartu Grabanice
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, predsjedniče Vijeća, kolegice i kolege. Najprije bih iskoristio priliku da čestitam svim očevima sretan Dan očeva.

Ja za danas imamo jedno pitanje. Dakle, moje pitanje se odnosi na kvart Grabanice. Na današnjoj sjednici imamo točku o otkupu zemljišta od Vindije kod Grabanica, što pohvaljujem da se napokon taj problem ide rješavati nakon dugog niza godina. Dakle, nedavno je dovršen spoj Splitske i Trogirske ulice i prilikom postavljanja rasvjete na zahtjev gospodina Lukavečkog i na moj zahtjev, postavljeni su priključci za rasvjetu kod igrališta. Pa mene zanima, da li nam možete reći da li će to biti pokrenuto ove godine i hoće li biti dovršeno? I odmah bi iskoristio priliku da nadležnim službama, da ih zamolim da se na igralištu zamjene dotrajale mreže na koševima i golovima i da se zamjeni mreža iza gola i postavi bolja ograda zbog sigurnosti djece i korisnika, jer tamo kod te ograde, jedno pet metara od te ograde je sad ta nova cesta. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče pitanja gospodina Garića, da, kvart Grabanice, to vide i stanovnici Varaždina i pogotovo tog kvarta, uređuje se i završava. Sva ona rugla od zgrada koja su bila nedovršena i ulice koje su bile nedovršene… Dakle mi smo završili spoj Splitske i Trogirske, napravili smo javnu rasvjetu, da i ove godine će ići rasvjeta i na onom igralištu. Danas ćete, ja vjerujem izglasati, da se i onaj ulaz u Grabanice i tamo gdje je bivši gradonačelnik posadio drveće na tuđe zemljište, otkupi i da je taj drvored na našem zemljištu, a između drvoreda da se naprave parkirne površine. Ali nama je osnovna intencija da se tim zemljištem riješi ulaz, jer znate sami kako izgleda ulaz u Grabanice i da dobijemo mjesto gdje ćemo postaviti… Zato jer čim završi ova sjednica, čim se izglasa Rebalans proračuna i čim mi kupimo tu zemlju, tamo ide ugradnja polupodzemnih spremnika u Grabanicama i da se onaj nered sa onim nadzemnim kontejnerima riješi. Dakle i u taj kvart će se sada uložiti i kompletno urediti što građani već vide. Završavaju se zgrade. Ne može se reći, da tamo gdje stvari, gdje investitori „ne traže kruha iznad pogače“ i gdje se ponašaju normalno i sukladno zakonu, tamo evo, jednu zgradu je kupio Marlex. Ne može se reći da bilo kome pogodujemo i da bilo kome odgodujemo. Znači napravljen je spoj Spliske i Trogirske, stavljena im je ta zgrada praktički u funkciju, stavljene su gotovo sve zgrade, neće više biti onog rugla i one opasnosti u Grabanicama i građani će konačno imati jedan kvart kako to i dolikuje.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Pisani odgovor

Lovro Lukavečki 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Prijave za POS
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, vijećnici, predstavnici medija. Ja imam ponovno pitanje koje vrlo često ponavljam i u javnim nastupima, ali i ovdje u Gradskom vijeću, a tiče se stanovanja. S obzirom da jesam i duboko involviran od početka u cijelu tu priču zanima me, s obzirom na sve najave koje smo imali, a u interesu javnosti, da kažete kada se očekuje javni poziv za prijave za POS, poticajnu stanogradnju, za stanove koji će se graditi kod Konzuma iza groblja, da kažete kada bi otprilike bio taj javni poziv istaknut i kada mogu građani očekivati početak radova prve zgrade. Eto, hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče pitanja našeg predsjednika Gradskog vijeća vezano uz gradske stanove. Dakle natječaj za listu za novo naselje koje ide u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića iza Konzuma prema crkvi Dobroga Pastira će biti objavljen do kraja sljedećeg tjedna. Pozivam sve, ni jedan stan tamo nije prodan. Prva zgrada je pred građevinskom dozvolom. Malo se kasni, jer smo zamjenik i ja tražili preprojektiranje, jer su bili prvo zamišljeni i neki poslovni prostori. Rekli smo, sav prostor mora biti stambeni. Imat će 30 stanova. Čim se dobije građevinska dozvola, ide natječaj za izvođenje i ovo proljeće kreće izvođenje radova i paralelno ide projektiranje druge zgrade. Dakle pozivam, pogledajte taj natječaj, koji su uvjeti, dakle od godina života u gradu, stručne spreme, prvenstveno namijenjeno našim mlađim Varaždincima i želimo im reći da će te cijene stanova… Sada je etalonska cijena po POS-u 1.400,80 eura i to će biti uvjerljivo najjeftiniji stanovi u gradu Varaždinu. Javite se.

Leonard Sekovanić 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Denivelacija Wissertova - Supilova
Prikaži Sakrij

Poštovani predsjedniče Vijeća, gradonačelniče, zamjeniče, vijećnici i svi ostali koji prate ovu sjednicu Gradskog vijeća. Moje pitanje odnosi se na denivelaciju Wissertova-Supilova, dakle jednog od najvećih problema, cestovnog, u gradu Varaždinu. Putem medija mogli smo vidjeti da postoji nekolicina nezadovoljnih građana s predloženim rješenjem, a isto tako vidjeli smo i izjavu oporbenog vijećnika, dakle bivšeg gradonačelnika, kako je u dosluhu, dakle u komunikaciji s tom skupinom građana. Gospodine gradonačelniče, zanima me vaš komentar, da li je ovdje ponovno riječ o političkoj instrumentalizaciji ovog vrlo važnog projekta, kao što je to i slučaj sa balama? Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Sekovanić, vezano uz Wissertovu ulicu, vidjeli smo već i iz pitanja gospodina Čehoka da je, sam se hvalio na eVaraždinu da je on u kontaktu sa stanarima. Na žalost on instrumentalizira, instruira stanare, čak bismo mogli to nazvati i huškanje po ovome kakvo je pitanje bilo postavljeno jer se sam zapravo odao i evidentno je da nakon 50 godina traženja rješenja svih mogućih garnitura vlasti, rješenje konačno imamo. I ja sam gradonačelnik svih građana grada Varaždina, shvaćam, imam empatiju za ljude iz Wissertove koji smatraju da će im se nešto promijeniti i narušiti u kvaliteti života. Neće im se, već sam rekao, ta ulica je široka praktički 22 m, zato je i predviđena za razliku od V. Novaka koja je duplo uža. Svatko će imati svoj kolni prilaz i ne događaju se zapravo nikakve spektakularne stvari. Povezuje se dva djela grada koji su oduvijek razdvojeni. I sve ono što se događalo oko bala, kad se sjetim kakva su to sve bila podmetanja, šta se sve radilo samo da se bale ne bi maknule i pokrenule, ali na kraju smo uspjeli. Isto će se dogoditi i s Wissertovom. Napravit će se podvožnjak, povezat će se dva dijela grada. U ovome trenutku, znači, mi smo potpisali krajem 1. mjeseca, rok izvedbe glavnog projekta je devet mjeseci. Najnormalnije ide projektiranje. U ovom trenutku se rješava prometni dio projekta. Sljedeći tjedan je dogovoreno sa geotehničarima, kreće sa bušenjem i istražnim radovima koji se trebaju raditi i ja vjerujem da ćemo kroz otprilike mjesec dana imati glavne naznake glavnog projekta koji će biti prvo prezentirani čelnim ljudima u gradu. Nakon toga ćemo to prezentirati medijima i građanstvu. Dakle, dok nemamo u projektu barem grube crte i isprojektirane određene stvari ne možemo prezentirati stvari jer bi to bilo neozbiljno. Rok za izradu glavnog projekta i dobivanje građevinske dozvole je listopad i sve će se ispoštovati i sve ide u najboljem redu. Gospodine Čehok, grad će se povezati bez obzira na vašu želju ili ne. Sve ostalo što sad radite, opet je puštanje magle, kao što je rekla gospođa Laura Kövesi i bez obzira na vašu borbu i zalaganje da bale ostanu, maknuli smo bale. U ovom trenutku je već maknuto više od 7.500 t bala. Obrađuju se normalno u MBO-u. Sav RDF će ići… Prati se. Dakle, ljudi iz Fonda za energetsku učinkovitost, iz državnih tijela su uključeni, prati se svaka bala, prati se cijeli proces, imamo e-ONTO tzv. elektronički upisnik onečišćivača okoliša i ne može se dogoditi da se sa tim otpadom dogodi nešto i da se bilo gdje odbaci, a da se prije toga ne obradi i da se ne zbrine na odgovarajući način. Riješili smo bale, riješit ćemo i Kućansku rampu.

Blaženka Beli 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Rješenja o komunalnoj naknadi
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, poštovani predsjedniče Gradskog vijeća, kolegice i kolege, mediji i svi prisutni, najsrdačnije vas pozdravljam. Imam pitanje za gradonačelnika, a odnosi se… Ovih dana je počela dostava novih rješenja za komunalnu naknadu. Iz objave Grada od prošlog tjedna dobili smo informaciju da je zbog izmjene informatičkog sustava i sređivanja baza podataka došlo do kašnjenja dostave rješenja i uplatnica. Hoćete li zbog tog kašnjenja produžiti vrijeme dospijeća u kojim naši sugrađani mogu podmiriti svoje obaveze za prva tri mjeseca ove godine? Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče pitanja gospođe Blaženke Beli. Dakle, u puno stvari je u ovom Gradu vladao nered, isto tako i u bazama komunalne naknade. Vi imate ljude koji uopće nisu plaćali komunalne naknade, imate ljude ili firme koji su bili zaduženi s koeficijentom 1,00, a trebali su biti s koeficijentom 5,00 ili čak 10,00. Sve se to rješavalo. Izabran je novi software na javnoj nabavi od Libusofta, usklađivale su se baze i kasnilo je otprilike mjesec dana nakon onog roka kad je bilo predviđeno da izađu van komunalne naknade. Komunalne naknade su izašle van i obavještavam naše građane, da s obzirom na kašnjenje, prve tri rate su se trebale platiti do 25.3., da sve uplate koje će doći do 1. maja neće biti nikakve penalizacije ili bilo čega. Dakle, s obzirom da će dostava Rješenja, jer se ovdje radi o upravnom postupku gdje se mora potpisati da je preuzeto Rješenje, Hrvatske pošte već dijele koliko ja znam skoro dva tjedna, ali će to još trajati barem dva-tri tjedna, tako da sve uplate koje dođu do 1. svibnja se smatraju valjanima i ne trebaju se građani brinuti da će biti na bilo koji način penalizirani.

Dražen Jagić 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Odnosi između Županije i Grada
Prikaži Sakrij

Dobar dan. Poštovani predsjedniče, gradonačelniče, zamjeniče, kolegice i kolege vijećnici imao bih sljedeće pitanje. Od samog početka mandata župana Stričaka praktično na svakoj sjednici Županijske skupštine pa tako i u medijskim priopćenjima, zamjetna je ogromna količina napada na osobnoj razini od strane župana prema gradskim dužnosnicima. Ne ustručava se niti od korištenja najtežih riječi koje zasigurno ne doprinose onim početnim obećanjima kako će Županija i Grad dobro surađivati u korist svih građana Varaždinske županije. Gospodine gradonačelniče, zanima me, mislite li da se takvi odnosi mogu poboljšati i na koji način? Zahvaljujem.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče pitanja gospodina Jagića, a tu je nešto i gospodin Lešina rekao. Dakle, odnos župana prema Gradu. Na žalost ja razumijem da je nervozan, obzirom da znamo kako izgledaju ankete i da se približavaju parlamentarni izbori, al' odgovornost nas tjera da imamo i političku odgovornost. Meni je osobno žao što je naš župan izgubio kompas, jer smo izabrani da rješavamo probleme i naši građani, kako u gradu Varaždinu tako i u Varaždinskoj županiji zaslužuju uljuđenu političku borbu, argumentiranu raspravu, izbjegavanje primitivizma kako u riječima, tako i u djelima, odnosno ponašanju. Mogu reći da ja u HDZ-u imam ljude s kojima najnormalnije razgovaram. Mene zapravo čudi, ne postoje, samo da razjasnimo neke stvari, ne postoje nositelji lista od kada je uvedeno preferencijalno glasovanje. Postoje pozicije na listi. Mene čudi da je naš župan broj 1 s obzirom da ovdje zaista postoje ljudi poput Damira Habijana ili Siniše Jenkača ili Nenada Horvatića s kojima imam najnormalnije i najkorektnije odnose. Ali dobro, to je njihov unutarnji odabir i ja se u to ne bi miješao. Ja zaista apeliram, niti smo počeli ovaj rat i ove prljavštine, niti ih mislim nastavljati. Jednom sam morao odgovoriti. Možda sam bio grub, ali ako ti netko… Znate kako su rekli, ona „Gebelsova“ mantra, ako netko deset puta ponovi laž postaje istina. Isključivo iz tog razloga sam morao reagirati. Nadam se da će se ti odnosi popraviti. Ja radim uvijek, mogu raditi doslovce sa svima i to se vidjelo. Mogu raditi sa svim ministrima u ovoj Vladi, ali mislim da je naš župan izabrao jedan krivi pristup i da to nije dobro.

Filip Težak 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Rekonstrukcija prometnica na području grada Varaždina
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, predsjedniče Gradskog vijeća, kolege vijećnice i vijećnici. Moje današnje pitanje odnosi se na rekonstrukciju prometnica na području grada Varaždina. Možete li nam reći koje su prometnice nedavno rekonstruirane ili je njihova rekonstrukcija u tijeku i također koje su  prometnice planirane za rekonstrukciju u narednom periodu. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče pitanja Filipa Težaka koje je vezano uz rekonstrukcije ulica, da ovako moram vam reći da će... Ja sam se zaista iznenadio, zato jer sada pripremamo jednu izložbu. Prvo smo krenuli sa 25, sad smo već došli već do 35 projekata koji su promijenili i koji mijenjaju grad i to je nevjerojatno kad smo vidjeli što je sve urađeno npr. vezano uz uređenje ulica. Evo, samo ću sad početi nabrajati. Pupinova ulica i sve su uređivane te ulice po jednom novom modelu. Dakle, ušli su nutra i Varkom i Termoplin i HEP, teleoperateri, sve se je riješilo kako treba, nema više dodatnih kopanja. Pupinova ulica, Ulica V. Lisinskog, Europski trg, to je novi naziv Habdelićevog trga, zatim T. Ujevića od Zagrebačke do Z. i Frankopana, onda dio od Jalkovečke do K. Filića ove godine, ono je bilo prošle godine, zatim B. Paska, zatim Gundulićeva. Onaj kvart kod B. Paska, to bi isto želio reći, znači tamo je povučeni grubi sloj i produžetak Lalangueove i tamo se grade i nove ulice. Ovaj tjedan završavamo pregovore sa HT-om i HT će tamo ući sa optikom. Dakle i taj cijeli kvart tih ulica V. Gotovca i onaj dio, svi će dobiti i optiku i nakon toga će doći onaj fini sloj asfalta i u nastavku Lalangueove i u ulici B. Paska gdje smo otvorili, gdje smo otvorili desetke novih gradilišta obiteljske stanogradnje. Znači to sam već rekao, to je šest. Gundulićeva sedam, Trenkova osam, Servisna cesta Motičnjak prema reciklažnome devet, I. Gorzo do M. Trnine deset, Omladinska u Kućan Marofu jedanaest, Splitska dvanaest, Trogirska trinaest. Upravo završavamo nogostup u Aleji kralja Zvonimira, to je četrnaest. Zatim je napravljen rotor Kaufland petnaest. Nakon toga smo u Gospodarskoj promijenili i Termoplin je ušao unutra. Ušao je i Varkom i prvi put je primijenjeno ono pravilo da nema više onih šliceva uskih. Morali su o trošku Termoplina asfaltirati cijelu jednu kolnu stazu Gospodarske ulice. Zatim u 12. mjesecu 2022. smo napravili: šesnaest je Dravska poljana, pa Fallerov prolaz sedamnaest, odvojak Zagrebačke osamnaest, Žumberačka devetnaest, F. Račkoga dvadeset, dvadeset jedan je Gajeva Gojanec, Kneginečku u Gornjem Kućanu. Zatim smo četiri ulice napravili u Hrašćici, znači dvadeset tri Vukovarska, dvadeset četiri Vinkovačka, dvadeset pet M. Stančića, dvadeset šest Ulica kardinala F. Kuharića. Trenutno se radi Istarska. Tamo mogu reći da će do Uskrsa biti gore grubi sloj asfalta, to je već dvadeset sedam. Radovi u Supilovoj su u tijeku. Sad se ide raditi pločnik sa strane pruge, a onda se ide s druge strane dići biciklistička staza gore i bit će kroz mjesec dana gotov i habajući sloj asfalta, znači od Kozarčeve pa do Kućanske rampe je dvadeset i osam. Krećemo sa Vrazovom ulicom. Ulaze nutra naši operateri Termoplin i Varkom. Nakon toga radi se nastavak Trenkove između Kurelčeve prema dolje, prema sjeveru, O. Price, zatim ide Kurelčeva od Trenkovi pa do Trga bana Jelačića, Zagorska, H. Krizmana. Ove godine ide u centru Kačićeva ulica. Radi se nova ulica I. Nepomuka Petrovića. Dakle, paralelno sa ovom zgradom koja se radi iza Konzuma ide i Ulica I. Nepomuka Petrovića. Ovih dana ćemo dobiti građevinsku dozvolu i preko ljeta će se vjerojatno krenuti raditi rotor Anina i Prešernova. U Braće Radića u Jalkovcu smo… danas ćemo Rebalansom to prijaviti, ovih dana ćemo dobiti građevinsku dozvolu da bismo mogli prijaviti na jedan natječaj gdje bi ju cijelu obnovili i gdje bi riješili oborinsku odvodnju. Čretna u Jalkovcu. Ja mislim da sam već došao do otprilike 35 ulica. Uskoro ide i onaj dio na Banfici gdje je N. Tesle, i taj dio. Dakle, Varaždinci mogu vidjeti da se radi. Više od 35 ulica je napravljeno, k'o nikad do sada. I ono što je bitno, da pripremim naše građane na još par velikih projekata, ali na žalost i na gužve. Dakle, imao sam ovaj tjedan sastanak i sa predstavnicima policije, Hrvatskih cesta, sa Colasom koji je izvođač radova. 15.4. kreću radovi na rotoru Gojanec. To će biti prvi turbo rotor i na žalost morat će se zatvoriti od 15.5. pa uzmimo do Špancirfesta, minimalno tri mjeseca ulaz i izlaz iz Varaždina kroz Braće Radića zato jer bi inače na bilo koji drugi način dobili teretni kamionski promet u gradu, a to si ne možemo dozvoliti. Znači, druga opcija je jedino zatvaranje obilaznice, tako da smo dogovorili sa Colasom da će raditi 10 sati dnevno, da se što više skrati taj dio. Znači naši građani koji dolaze, odnosno ljudi iz drugih gradova koji dolaze u Varaždin iz pravca Ivanca morat će skretati na lijevo, na Optujsku ili desno prema Poljani Biškupečkoj i na taj način ulaziti i izlaziti u grad ili će ići preko ceste za Novu Ves. Bit će sve privremene regulacije prometa. Velim, bit će malih problema, zato jer će se raditi u isto vrijeme i Vrazova ulica od Kačićeve pa do Hallerove. Radit će se i još jedan rotor u Zagrebačkoj, koji mora isto tako biti gotov do Špancirfesta. Tako da ćemo imati određenih izazova. Policija i naše prometno redarstvo i naš komunal su spremni za te izazove. Kad se završi rotor Gojanec, kreće odmah rotor Hrašćica. Znači, on kreće, isto je izabrani izvođač. Ide Colas, on će raditi, tamo neće biti zatvaranja prometa. Tamo će se uspjeti raditi pod prometom, tako da evo, to je dio koji je vezani, a bitno je da i naši sugrađani znaju. Bit će jako puno radova, sad je i Supilova i sve. Imat ćemo malo otežani promet u gradu neko vrijeme, ali ćemo zato imati i odličnih rješenja.

Devid Kos 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Sajmište u Biškupcu
Prikaži Sakrij

Dobar dan. Pozdrav svima. Dakle, ja imam dva pitanja koja se odnose zapravo na komunalnu tematiku.

Prvo pitanje odnosi se na Sajmište u Biškupcu. Naime, tamo i kod najmanjih kiša nastaju velike lokve, što na parkiralištu, a što i u samom sajmišnom prostoru. Dakle, gađanima je onemogućeno čak i parkiranje i izlazak iz auta, prilazak samom sajmištu, a klupe koje se nalaze u samom sajmištu isto tako su u lokvi. Znači prodavači plaćaju zakup tih klupa, a na kraju su klupe u lokvama i onemogućen je pristup posjetiteljima, kupcima pa je evo, dakle moj prijedlog…Dakle ova situacija se može riješiti navozom šljunka pa pitam gradonačelnika da li će u suradnji sa Tržnicom riješiti taj problem.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče pitanja gospodina Kosa, Tržnica upravlja Sajmištem u Biškupcu. Sutra je zadnji dan, zadnji rok za prijavu za direktora Tržnice. Nakon toga će se napraviti odabir i dogovorit ćemo s novim direktorom Tržnice ili direktoricom, tko će biti i naš komunal, vidjet ćemo da zajednički riješimo problem da se taj dio sanira i da bi to Sajmište bilo kako treba.

Što se tiče Participativnog proračuna, to ostavljam, jer se time najviše bavio moj zamjenik M. Marković pa će vam on odgovoriti.

Devid Kos 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Participativni proračun
Prikaži Sakrij

Drugo pitanje odnosi se na Participativni proračun. Već smo ga više puta spominjali, međutim evo, od prošle sjednice do ove sjednice u međuvremenu je došla i odluka o izboru tih projekata. Odabrano je 10 projekata od 177 pristiglih i tih 10 projekata se može podijeliti opet u dvije skupine, ovi koji su veliki projekti i nešto što je ostalo novaca za sitne projekte. Dakle, moj je nekakav prijedlog i pitanje zašto su se odabrali ti projekti? Nemam ništa protiv nijednog projekta. Ono što se napravi će se napraviti, međutim kako ste medijski dosta to najavljivali da građani mogu sudjelovati, na kraju i jesu, a odabrano je 10 projekata, od toga kažem 5 ovih velikih koji su uzeli veliki, najveći dio sredstava, a nije ostalo za neke male projekte. Dakle, predlažem možda da se za ove velike projekte osiguraju sredstva Rebalansom proračuna, a da ovi zaista mali komunalni projekti kao ste ih nazvali i onda budu na kraju mali komunalni projekti. Pa evo, molim gospodina Markovića možda da se još osvrne onda kasnije na to. Hvala.

Odgovor vijećniku: Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika

Evo ja bi samo kratko, vezano za gospodina Kosa. Znači Participativni se proračun već počeo provoditi. Od ovih, ajmo nazvati većih projekata, to nisu opet tako veliki projekti da bi ih se trebalo posebno financirati iz Proračuna, odnosno povećavati sredstva. Mi smo rekli da je 300.000,00 eura odvojeno na posebnom kontu u komunalu iz kojega se rade ove, ajmo reći malo veće akcije u smislu nekakvog života grada i ove male od tih 170 i nešto ukupnog broja prijedloga koji su došli. Znači, mi smo neke stvari od tih sitnih, već odradili usput, ajmo tako reći, Parkovi ili neko komunalno poduzeće. Ove neke malo veće, isto ćemo odraditi, ali ove najveće, tipa uređenja Malog placa, nekakvo uređenje sportskog igrališta u Zbelavi teško je i procijeniti red veličine jer se to mora, neke stvari isprojektirati, napraviti i onda ćemo vidjeti, ukoliko bude ostalo dovoljno sredstava ili ostane na toj poziciji sredstava, onda ćemo uzeti još nekakav manji projekt da ga odradimo. Tipa, evo baš je rekao pročelnik, iz održavanja, znači nećemo iz Participativnog proračuna, odraditi onaj mali mostić koji je uništen na Čunici koji ide iz Kućana prema Zelengaju, znači prema igralištu, da se lakše prolazi. Vidjeli ste kako izgleda lijepo onaj na Plitvici. Znači, na taj način ćemo rješavati sve te stvari koje su nam građani poslali. Kad ste me pitali za kriterije mi smo se vodili, znači mi kao uprava Grada zajedno s pročelnicima i javnim tvrtkama, onime što najviše djeluje na širu zajednicu. Znači nismo išli na nekakve partikularne interese pojedinaca, nego upravo što je intencija, recimo da se uređenje Malog placa dotakne i poboljša život što veće grupe građana, pogotovo recimo tamo gdje su zgrade. Znate i sami kako je bilo na onom „Bok susedi“ i na temelju toga, na temelju tih nekakvih idejnih rješenja ćemo pokušati napraviti, urediti taj Mali plac. Evo mislim da sam vam koliko sam mogao odgovorio.

Danijela Puškadija 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Naknada predsjednicima mjesnih odbora
Prikaži Sakrij

Dobar dan, lijep pozdrav svima. Evo, vijećnica Beli mi je uzela jedno pitanje pa budem ja nadopunila drugo pitanje.

Prvo pitanje. Radi se o predsjednicima mjesnih odbora koji su raspušteni u 6. mjesecu i od njih se traži povrat sredstava kao naknadu koju su dobivali za obnašanje te funkcije. Znam da neki predsjednici baš nisu vodili računa o imovini Grada Varaždina, a neki su zdušno to radili i dan danas to rade i mislim da nije u redu da se od tih ljudi traži nazad. Da, istina, jedan od njih je i moj tata, ali isto tako je bio i gospodin Vugrin u Jalkovcu itd. da dalje ne nabrajam. To je jedno pitanje.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Puškadija, evo stvarno ne znam, uopće nisam shvatio vaše pitanje. Kad ga iščitamo iz zapisnika dobit ćete pisani odgovor. Možda sad može i Miro nešto odgovoriti.

Odgovor vijećniku: Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika

Vezano za ovo pitanje, evo sad sam shvatio o čemu se radi. Uprava Grada je greškom isplatila naknadu za rad predsjednika Vijeća mjesnih odbora za 6. mjesec, čini mi se, ako sam dobro shvatio pročelnicu i te novce bi trebalo vratiti. Mislim dal' se to, to je jednostavno pravni proces, posao ako je negdje nastala greška morate vratiti novce, a hoćemo li, može se dogovoriti da se preko JUGS-a za one koji su još uvijek radili i nakon toga, da im se isplati naknada po nekakvom ugovoru o djelu, znači da ne kršimo zakon, jer ovo je kršenje zakona s obzirom da smo formalno aktom mi ukinuli Vijeća mjesnih odbora, tako da ne bi bilo problema. Evo čisto, znači to je apel, znači bolje da se vrate ti novci da bude sve u redu što se tiče gradske blagajne da ne bi bilo kršenja zakona, a vidjet ćemo da se ti novci u konačnici, ako je netko i odradio, nije problem da se isplate na neki drugi način, da bude opet u skladu sa zakonom. Evo hvala, mislim da je to to.

Danijela Puškadija 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Izlazak djece bez nadzora iz dječjeg vrtića
Prikaži Sakrij

Drugo pitanje. Obzirom da su mi klinci uvijek slaba točka i osjetljiva sam na njih, tako sam dobila e-mail od jedne majke predškolskog djeteta iz vrtića Aleje. Sad da ja tu ne citiram sve kaj je napisala, uglavnom napisala je: „Poštovana, molim vas da pitate gradsku vlast zašto se zataškava da je dvoje djece iz vrtića Aleja nestalo iz vrtića na dva sata i o tome se nitko nije obavijestio. Dapače, čak je majka jednog djeteta obavijestila vrtić, nadležne službe da djeca hodaju po cesti i isto tako zašto se nije s roditeljima i drugih vrtića u gradu Varaždinu porazgovaralo o toj problematici, tom incidentu, jer mislim da možda i ako su se ljudi opustili da bi trebalo stvarno skrenuti pozornost i roditelja i zaposlenika o takvoj mogućnosti da djeca izađu van bez nadzora i šetaju po prometnim, najprometnijim ulicama. Na žalost to je sad Zagrebačka u pitanju bila.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

A što se tiče dječjih vrtića, nema tu nikakvog zataškavanja. Vrlo jednostavno, sve što je odrađeno, odrađeno je krajnje zlonamjerno. Prvo se prijavilo inspekciji, a nakon toga se uopće išlo prema upravi Dječjeg vrtića, sa strane, očito nekih od gradskih vijećnika. Problem su roditelji koji ne zatvaraju vrata i zna se kakvi su protokoli. Ja sam pratio, ja sam imao razgovore sa ravnateljicom Dječjeg vrtića. Izdvojit ćemo sredstva iz Proračuna. Ide sedam novih brava sa šiframa i dići ćemo maksimalno sigurnost ulaska i izlaska djece u vrtić, a najveći problem je velim, ulazak i izlazak roditelja koji za sobom ne zatvaraju vrata, ali i to ćemo riješiti na ovaj način. Sigurnost je zaista vrlo bitna. Srećom nikakve stvari se nisu dogodile. Niti od roditelja, niti od bilo kojih drugih nije, osim od nekih naših vijećnika i dušebrižnika koji pokušavaju napraviti aferu iz nečega gdje nema afere.

Stjepan Cepanec 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Naplata kazni za vrijeme adventa
Prikaži Sakrij

Dobar dan svima. Imam dva pitanja.

Prvo pitanje odnosi se na Advent, odnosno na kazne koje se tiču parkiranja ispod bedema. Znači bedem je travnata površina i baština grada Varaždina, a u Biškupcu 15.8. je bilo naplaćeno preko 40 kazni pa me interesira koliko je naplaćeno kazni za vrijeme Adventa?

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Cepanec, dobit ćete pisani odgovor koliko je naplaćeno kazni za parkiranje na adventu, jer vam ja to sad sigurno ne mogu dati.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Pisani odgovor

Stjepan Cepanec 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Trava u Biškupcu
Prikaži Sakrij

Drugo pitanje. Dolazi Uskrs i trava u Biškupcu nije pokošena već nažalost tri godine pa me interesira da li se taj dio može pokositi, jer već više nije niti trava, nego je trnje. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

A što se tiče košnje trave pa još nije ni Uskrs. Nikad se ovako rano… iako naši Parkovi rade maksimalno, orezali su drveće u gradu, pripremaju već sadnju proljetnica, pripremaju sve za prve košnje. Ne znam da li se negdje u nekom dijelu grada krenulo s košnjama. Ne znam sad zbog čega u Biškupcu trava raste tol'ko brže nego u ostalom dijelu grada.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Gospodine gradonačelniče. Nisam zadovoljan vašim odgovorom. Jer ja vas ne mrzim, ja sam postavio jasno pitanje. Tri godine nije pokošena trava. Sad ste nabrojili tu 30 ulica. Gospodin Čehok je napravio rotor u Biškupcu. Dva metra od toga rotora je parcela kč.br. 71. Grad Varaždin je vlasnik. Rođen sam u Biškupcu. Ja ne izmišljam probleme. Trnje raste. Tri godine kad trava nije pokošena, izraste trnje. Molio sam vas da se to prije Uskrsa pokosi. Ništa drugo. Ništa brže ne raste trava. Parcela koja se nije kosila, javna površina. Niti 2021. kad ste došli na vlast, niste pokosili, niti 2022. niste pokosili, niti 2023. niste pokosili. Sad je Uskrs pa sam mislio da bude ljepše. Ništa zlobnoga, ništa pokvarenoga. Ako gospodin Čehok ili bivša vlast nije dobro za vas radila, rotor su napravili, onda je vaša dužnost samo da pokosite travu. Hvala vam lijepa.

Mario Lešina 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Stanje s grijanjem u gradu
Prikaži Sakrij

Poštovane dame i gospodo, kolegice i kolege. Moje prvo pitanje odnosi se na energetiku, odnosno na stanje s grijanjem u gradu. Upozoravao sam otprilike prije šest mjeseci na početku sezone grijanja da velika većina dimnjaka u zgradama u „Đureku“, Zrinskih i Frankopana nema više ateste, nisu više za uporabu. Većina stanova tamo se grije na turbo plinske bojlere koji su zabranjeni i sve teže i teže ih je servisirati, dijelova više nema, novih nema, a kondenzacijski se tamo ne mogu ugraditi radi dimnjaka. U Vartopu su ostali planovi za gradnju kotlovnice u tim zgradama. Gradonačelnik mi je na to pitanje tada odgovorio da se na tome radi i da je svakako za energetsku obnovu. E sad, pitanje je što sad Vartop radi, jer projekti tamo postoje, ostavljeni su.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče gospodina Lešine. Isto tako 7. travnja ističe natječaj za direktora Vartopa i nakon što bude izabrani, dobit ćete pisani odgovor vezano uz vaše pitanje.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Ja naravno nisam dobio odgovor niti na jedno pitanje. Što se tiče Zrinskih i Frankopana, odnosno „Đureka“. Meni je odgovoreno da se po tim projektima radi, odnosno da će se raditi po tim projektima i sad se veli, čekamo novog direktora da dođe pa će on odgovoriti na to. Pa imamo v.d. direktora. Direktor je dobio razrješnicu, bivši. Znači, to opet govori o nekoj fiksaciji s bivšim direktorom Vartopa, da sad nema podataka što radi gradska firma. Bez obzira, postoji vršitelj dužnosti.

 

Pisani odgovor

Mario Lešina 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Prljava kampanja
Prikaži Sakrij

Druga stvar, na tragu pitanja kolege Jagića. Sad svjedočimo jednoj prljavoj kampanji koja je tek počela i možemo samo slutiti u što bi se to moglo razviti u sljedećih tih tridesetak dana koliko je još ostalo do parlamentarnih izbora. Ja nisam nimalo optimističan s obzirom kako je to sve skupa počelo i sad se govori o nekim curenjima dokumentacije, dilanjima medicinskom dokumentacijom. E sad, što mi možemo kao gradski vijećnici. Bar da jedan dio te prljavštine iz kampanje na neki način eliminiramo, idemo svi skupa dati svoju medicinsku dokumentaciju objaviti javno, da prestanu više spekulacije o tome i da se važne teme pokrivaju sa trivijalnostima, ovaj se liječio od nečega ili se nije liječio, ili da li ima netko nekakvu dijagnozu ili nema. Dakle takve rasprave ne vode ničemu. Dajte idemo mi to probati eliminirati i objavimo dokumentaciju s obzirom da eto i predsjednica županijskog SDP-a to traži.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče pitanja gospodina Jagića, a tu je nešto i gospodin Lešina rekao. Dakle, odnos župana prema Gradu. Na žalost ja razumijem da je nervozan, obzirom da znamo kako izgledaju ankete i da se približavaju parlamentarni izbori, al' odgovornost nas tjera da imamo i političku odgovornost. Meni je osobno žao što je naš župan izgubio kompas, jer smo izabrani da rješavamo probleme i naši građani, kako u gradu Varaždinu tako i u Varaždinskoj županiji zaslužuju uljuđenu političku borbu, argumentiranu raspravu, izbjegavanje primitivizma kako u riječima, tako i u djelima, odnosno ponašanju. Mogu reći da ja u HDZ-u imam ljude s kojima najnormalnije razgovaram. Mene zapravo čudi, ne postoje, samo da razjasnimo neke stvari, ne postoje nositelji lista od kada je uvedeno preferencijalno glasovanje. Postoje pozicije na listi. Mene čudi da je naš župan broj 1 s obzirom da ovdje zaista postoje ljudi poput Damira Habijana ili Siniše Jenkača ili Nenada Horvatića s kojima imam najnormalnije i najkorektnije odnose. Ali dobro, to je njihov unutarnji odabir i ja se u to ne bi miješao. Ja zaista apeliram, niti smo počeli ovaj rat i ove prljavštine, niti ih mislim nastavljati. Jednom sam morao odgovoriti. Možda sam bio grub, ali ako ti netko… Znate kako su rekli, ona „Gebelsova“ mantra, ako netko deset puta ponovi laž postaje istina. Isključivo iz tog razloga sam morao reagirati. Nadam se da će se ti odnosi popraviti. Ja radim uvijek, mogu raditi doslovce sa svima i to se vidjelo. Mogu raditi sa svim ministrima u ovoj Vladi, ali mislim da je naš župan izabrao jedan krivi pristup i da to nije dobro.

Što se tiče ovog drugog dijela, uopće bolje, ja bi to, već sam odgovorio, uopće ne shvaćam koja je bila vaša intencija.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

A ovo drugo pitanje što se odnosilo na medicinsku dokumentaciju. Apeliram upravo radi toga da se to ne vuče po javnosti i da to ne bude kamen spoticanja i da ne bude svađe oko toga da se ne pokrivanju bitnije teme. Ajmo svi to lijepo svoje dati i doviđenja.

Ivan Čehok 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Smrad u gradu
Prikaži Sakrij

Kolegice i kolege, imam dva pitanja. Prvo je pitanje u ime građana gotovo iz svih naselja i kvartova grada Varaždina osobito južnoga djela i zapadnoga djela grada, ali i istočnoga. To je pitanje o nesnosnom smradu s kojim građani moraju živjeti gotovo svaki dan. Prije tri mjeseca je to pitanje postavljeno. Tad je Bosilj rekao da on zna gdje je izvor onečišćenja i smrada i da, već su tamo bili s inspekcijom i da će oni to riješiti. Nakon toga je objavljeno da se ništa nije pronašlo i da nema nikakvoga izvora smrada pa je onda, evo Marković, znanstvenom metodom vlastitoga nosa rekao da nije to tako strašno, ipak. To je strašno. To što naši građani proživljavaju, ja ću vam reći osobno, u zapadnom djelu grada, Radićeva ulica i onaj potez novih ulica, to je jednostavno neizdrživo. Ja vas pitam što ste poduzeli? Znam, niste poduzeli ništa, ali što mislite poduzeti da se konačno utvrdi zašto do toga dolazi, jer takvo stanje nije bilo nikad.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

I vezano uz smrad, odnosno nesnosne mirise u gradu. Dakle, mogu vas obavijestiti da sam 19. veljače 2024. donio Odluku o provedbi mjerenja posebne namjene odnosno procjene razine onečišćenosti zraka s obzirom na kvalitetu življenja što se drukčije još kaže dodijavanje mirisom. Dakle, Grad Varaždin je zatražio i dobio recept od Državnog inspektorata po kojem se Državni inspektorat maknuo i ogradio od toga i rekao je da nek' izvolimo mi mjeriti i današnjim Rebalansom proračuna ćete osigurati i sredstva za to, da se može raspisati javna nabava. Dakle, mjerit će se onečišćujuće tvari s obzirom na kvalitetu življenja, odnosno dodijavanje mirisom se to zove, sumporovodik H2S, amonijak NK3 i merkaptan. Mjerenje će se provoditi u razdoblju od 1. travnja do 1. travnja sljedeće godine za posebno propisane dijelove grada. Pratit će se ruže vjetrova, zna se točno kol'ke su granice. Bit će ova odluka objavljena u „Službenom vjesniku“ kad izglasate Proračun. Napravit će se javna nabava da dobijemo izvođača tog mjerenja, jer ih sve skupa, koliko znamo ima dva ili tri u Hrvatskoj koji su spremni to i mogu to odraditi i mjerenje će trajati godinu dana. Godinu dana će trajati da bismo dobili relevantne rezultate i da bi se doista znalo tko, kada, u kojem trenutku onečišćuje zrak.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Naravno da mi nije odgovoreno ni na jedno pitanje kao i obično. Dakle, mene ne zanima vaš „futur II lijeni“, mi ćemo, mi planiramo. Mene zanima što ste poduzeli, jer ste sami rekli u veljači da ste našli izvor onečišćenja. Sad ispada da niste. To je prvo.

Ivan Čehok 7. sjednica Gradskog vijeća 19.03.2024
Kućanska rampa
Prikaži Sakrij

Moje drugo pitanje je vezano uz Kućansku rampu. Ako ste takva kukavica da se ne možete pojaviti pred 150 građana i pokazati im svoj projekt pa dajte onda pokažite barem nama vijećnicima. Te sličice koje smo mi vidjeli, to nikome ne znači ništa. Dakle, nije bitno samo napraviti idejni projekt, nego je bitno napraviti sve studije koje smo mi imali za Soldino rješenje koje vi nemate ni jedno. Znači trebao je biti, trebala je biti prezentacija u Gradskoj knjižnici. Vi ste od nje odustali. Prošlo je dva mjeseca vremena, još uvijek prezentacije nema. Što se tiče ovoga što je rekao Sekovanić, ja nisam u dosluhu. Čovjek koji vodi cijelu priču je navodno SDP-ovac. Prema tome ja vas pitam zašto ste takva kukavica da se ne možete pojaviti pred 150 građana koji su poslali peticiju i prezentirati to veleumno rješenje. Jednostavno pitanje.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Sekovanić, vezano uz Wissertovu ulicu, vidjeli smo već i iz pitanja gospodina Čehoka da je, sam se hvalio na eVaraždinu da je on u kontaktu sa stanarima. Na žalost on instrumentalizira, instruira stanare, čak bismo mogli to nazvati i huškanje po ovome kakvo je pitanje bilo postavljeno jer se sam zapravo odao i evidentno je da nakon 50 godina traženja rješenja svih mogućih garnitura vlasti, rješenje konačno imamo. I ja sam gradonačelnik svih građana grada Varaždina, shvaćam, imam empatiju za ljude iz Wissertove koji smatraju da će im se nešto promijeniti i narušiti u kvaliteti života. Neće im se, već sam rekao, ta ulica je široka praktički 22 m, zato je i predviđena za razliku od V. Novaka koja je duplo uža. Svatko će imati svoj kolni prilaz i ne događaju se zapravo nikakve spektakularne stvari. Povezuje se dva djela grada koji su oduvijek razdvojeni. I sve ono što se događalo oko bala, kad se sjetim kakva su to sve bila podmetanja, šta se sve radilo samo da se bale ne bi maknule i pokrenule, ali na kraju smo uspjeli. Isto će se dogoditi i s Wissertovom. Napravit će se podvožnjak, povezat će se dva dijela grada. U ovome trenutku, znači, mi smo potpisali krajem 1. mjeseca, rok izvedbe glavnog projekta je devet mjeseci. Najnormalnije ide projektiranje. U ovom trenutku se rješava prometni dio projekta. Sljedeći tjedan je dogovoreno sa geotehničarima, kreće sa bušenjem i istražnim radovima koji se trebaju raditi i ja vjerujem da ćemo kroz otprilike mjesec dana imati glavne naznake glavnog projekta koji će biti prvo prezentirani čelnim ljudima u gradu. Nakon toga ćemo to prezentirati medijima i građanstvu. Dakle, dok nemamo u projektu barem grube crte i isprojektirane određene stvari ne možemo prezentirati stvari jer bi to bilo neozbiljno. Rok za izradu glavnog projekta i dobivanje građevinske dozvole je listopad i sve će se ispoštovati i sve ide u najboljem redu. Gospodine Čehok, grad će se povezati bez obzira na vašu želju ili ne. Sve ostalo što sad radite, opet je puštanje magle, kao što je rekla gospođa Laura Kövesi i bez obzira na vašu borbu i zalaganje da bale ostanu, maknuli smo bale. U ovom trenutku je već maknuto više od 7.500 t bala. Obrađuju se normalno u MBO-u. Sav RDF će ići… Prati se. Dakle, ljudi iz Fonda za energetsku učinkovitost, iz državnih tijela su uključeni, prati se svaka bala, prati se cijeli proces, imamo e-ONTO tzv. elektronički upisnik onečišćivača okoliša i ne može se dogoditi da se sa tim otpadom dogodi nešto i da se bilo gdje odbaci, a da se prije toga ne obradi i da se ne zbrine na odgovarajući način. Riješili smo bale, riješit ćemo i Kućansku rampu.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Drugo, što se tiče Kućanske rampe. Niste odgovorili, ali ste zapravo rekli ono što svi znamo, da vi tek sada radite prometno rješenje za glavni projekt. Pa zašto ste onda tim ljudima rekli da dođu u dvoranu, u knjižnicu, ako niste imali prometno rješenje, nego tek sad radite. Prema tome, ja vas lijepo pitam, jeste takva kukavica da se ne usudite pojaviti pred 150 građana koji sa mnom nemaju nikakve veze jer je navodno šef ili čovjek koji ih predvodi SDP-ovac koliko ja znam. Ja ga čak ni ne poznam, ali naravno da mi se građani javljaju kao vijećniku. Vama se nisu kad ste bili vijećnik, jer, niti ste kao vijećnik što pridonosili, niti kao gradonačelnik. Ali ja vas lijepo pitam, ako ste u 2. mjesecu htjeli sastanak, zašto u dva mjeseca niste ljude pozvali pa nemojte biti takva kukavica.

Klara Huzjak 6. sjednica Gradskog vijeća 20.12.2023
Dječji vrtić Hrašćica
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče. Moje današnje pitanje se odnosi na Dječji vrtić u Hrašćici. Nakon dugo vremena ovo će prigradsko naselje napokon dobiti vrtić. To je stvarno pohvalno pa mene zanima u kojoj je fazi izgradnja i kada možemo očekivati otvaranje. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Evo, prvo pitanje od Klare Huzjak. Dječji vrtić u Hrašćici se intenzivno gradi. Tvrtka Kontura ima rok do 30. rujna da ga završi, ali razgovaramo s izvođačem radova i budući da i mi odmah iza nove godine pokrećemo i nabavku namještaja i svega, naš cilj je da se to sve završi do 31. kolovoza kako bi novih 70-tak djece moglo ući u taj vrtić. Sad su u fazi temeljenja. Uskoro će se temelji završiti. Naručeni su kontejneri. Ti kontejneri će se poslije obući izolacijom i fasadom i ja vjerujem da će sve biti gotovo do 31. kolovoza i imat ćemo jedan novi vrtić, imat ćemo novih 70 mjesta. Kompletno je zatvorena financijska konstrukcija, tako da ne vidim nekakvih posebnih izazova.

Dražen Jagić 6. sjednica Gradskog vijeća 20.12.2023
Sanacija odlagališta neopasnog otpada u Brezju - bale
Prikaži Sakrij

Dobar dan svima, predsjedniče, gradonačelniče, zamjeniče. Danas bi postavio dva pitanja.

Nakon podužeg vremena, a moglo bi se slobodno reći i mukotrpnog rada, došli smo u završnu fazu rješavanja dugogodišnjeg problema našeg grada, a to je sanacija odlagališta neopasnog otpada u Brezju, kolokvijalno kako zovemo „bale“. Eto, u ponedjeljak smo svjedočili potpisivanju Ugovora sa izvođačem radova, jednim od koraka u cijelom tom postupku sanacije. Gospodine gradonačelniče, zanima me, ima li još koja aktivnost koju Grad mora učiniti ili koji uvjet još moramo ispuniti, prije nego što će krenuti kamioni s balama iz Brezja.

I moje drugo pitanje, također vezano uz otpad. Naime prije nekoliko mjeseci završena je izgradnja nove sortirnice za obradu recikliniranog otpada. Zanima me, koji su sljedeći koraci u postupku puštanja u rad, odnosno kada se realno očekuje puštanje sortirnice u rad? Zahvaljujem.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Jagić, danas ćemo imati dosta stvari vezane uz bale u Brezju. Dakle, ajmo se sad podsjetiti kakav je bio hodogram zadnjih dana. Dakle, nakon što je donesena odluka Vlade 16.11. kojom, a to ću se sad kasnije isto nadovezati na gospođu Aranku Oreški, koja bi morala znati da je u ožujku otišao dopis kojeg je potpisao i vaš načelnik Općine Sveti Ilija, Marin Bosilj zajedno sa načelnicom Općine Trnovec Bartolovečki, sa mnom, s načelnikom Općine Petrijanec, dakle sa svima koji imaju i načelnikom Općine Vinica, svi koji imaju bale, odnosno otpad u balama u Brezju, otišao je dopis prema ministru Filipoviću. I u tom dopisu se tražilo 100% financiranje, upravo iz razloga zbog kojih je sada Vlada to prihvatila. Odgovor kojeg smo dobili, ja mislim u travnju, je bio da nema zakonske mogućnosti i potpisani su i državni tajnik Mile Horvat i potpisan je ministar Filipović. Mi smo im već tada ukazali na mogućnost koju je pronašla moja pravna služba, da država financira to sa 100%, tako da ovo što vi govorite, dakle ja ovim putem moram reći da bez obzira na stranačke boje i gospodin Štromar i gospodin Habijan su se trudili da se to pitanje riješi. Gospodin Anđelko Stričak se uključio u zadnji vagon zadnjeg vlaka i spominjati gospodina Anđelka Stričaka u smislu pozitivnog rješavanja ovih bala je zaista deplasirano. Evo ja, bez obzira što su druge političke opcije, ponovno apostrofiram gospodina Štromara i gospodina Habijana koji su bili kooperativni i s kojima se radilo na tome, ali ova farsa gdje šalje dva dana prije sjednice Vlade ili ne znam čega dopis gospodin Stričak, kad je već sve bilo riješeno i kad je sve bilo dogovoreno, je zaista smiješno. Dakle, imamo odluku Vlade. Znate da smo potpisali ugovor sa izvođačem 18.12., ovaj ponedjeljak. Sljedeće stvari koje trebaju, a to su, moramo riješiti instrumente osiguranja. O tome ću malo kasnije više, pod točkama 1. i 2. iz tog razloga, jer imamo ugovor iz 2008., imamo koncesiju iz 2013. koji su pod predmetima sporova. Imamo dva spora po svakom od tih pravnih poslova. Budući da su neki bili jako revni i stalno isticali ta dva spora i pokušavali na taj način opstruirati da se dođe do rješenja bala i pisali svim mogućim ministarstvima, fondovima i ostalima, Vlada je sad u ovom trenutku, odlukom Fondu naložila da se osiguraju od svih mogućih negativnih elemenata tih sporova i zbog svega toga oni traže od Grada i bankarsku garanciju na cjelokupni iznos i zadužnicu na iznos puta 1,5 puta. Dakle, traže ta dva instrumenta osiguranja. Mi ćemo bankarsku garanciju dobiti od Erste banke početkom 2024. godine i prema nekakvom hodogramu bismo onda do 15.1., budući da evo, danas smo izmijenili, danas je došla jedanaesta verzija ugovora između Grada Varaždina i Fonda, jer i odvjetnički uredi i pravne službe rade međusobno svaki dan. Kasnije ću vam ja malo o tom ugovoru više reći zato jer još u ovoj fazi se dogovara, ali uglavnom cijeli ugovor se doslovce sastoji od članaka 8. pa do članka 20. ili koji je već zadnji članak u tome da se Fond i država ograđuju od svih mogućih negativnih stvari koje se mogu dogoditi temeljem tih sporova. Kasnije ćemo o tome malo više. Znači to su sporovi iz onoga što je 2008. godine potpisao Čehok sa T&H Investom gdje je pravomoćno rečeno da je napravio nezakonit potez i da je ulazak Grada u taj, znači pravomoćnom presudom je riješeno i sad ja vama odgovaram odmah na vaše pitanje. Dakle, da nije bilo riješeno sa T&H Investom spor nagodbom, vi znate šta bi se dogodilo temeljem ove pravomoćne presude? Dakle, pristali su vratiti 9 mil. uz još one kamate od 2% koje u tom slučaju ne bi trebali uopće vratiti s obzirom da je pravomoćno presuđeno da je ugovor između Varkoma i T&H Investa važeći i T&H Invest je mogao te novce zadržati. Dakle, mi smo onom nagodbom riješili … Pokazano je nezakonito, piše da je nezakonit i ništetan ulazak Grada Varaždina u taj ugovor. Ono što ste vi napravili za vrijeme dok je bilo raspušteno Gradsko vijeće i piše da gradonačelnik nema ovlasti to napraviti i stoga se pravomoćno proglašava ništetnim taj ulazak, mi bismo sada morali platiti T&H Investu, njemu bi ostalo tih 9 mil. plus kamate i sve. Dakle, onom nagodbom je spašeno više pod 12 mil. kuna. Samo zbog toga i ovo sve što radimo oko bala i čistimo i rješavamo sve su to repovi vaših mahalojki iz 2008. godine i repovi one nesretne koncesije iz 2013. godine“

Gospodine Jagić, vezano uz sortirnicu. U ovome trenutku je završeno javno savjetovanje za natječaj za izbor upravitelja sortirnice. Natječaj za upravitelja sortirnice će se raspisati odmah u prvom tjednu poslije nove godine. Mora se napraviti javna nabava jer nas je na to obvezao Fond. Dakle, mi ne možemo to dati npr. Čistoći ili nekome, nego mora ići javni natječaj na koji se može prijaviti tko zna tko. Ja vjerujem da će se javiti naša Čistoća ili Čistoća možda s tvrtkom kćeri ili netko drugi, na temelju tog natječaja koji će biti gotov u veljači. Ja očekujem da će od 1. ožujka, upravitelj sortirnice, novoodabrani, početi s radom i tamo će znači dolaziti sve reciklabilne komponente koje će se tamo dodatno sortirati.

Ivan Čehok 6. sjednica Gradskog vijeća 20.12.2023
Podvožnjak Wissertova-Supilova
Prikaži Sakrij

Kolegice i kolege, imam pitanje koje je zapravo dopuna pitanja koje sam postavio prošli put, jer naravno na to pitanje nikakav odgovor nisam dobio. Dakle, ja nisam pitao oko toga što vi mislite o sudskim presudama, nego sam pitao, tko je odobrio da se odvjetnici Grada plate gotovo milijun kuna za navodno odlično odrađen posao kada iz sudske presude i iz potvrde sudske presude, dakle pravomoćne, Visokog trgovačkog suda proistječe da Grad i odvjetnica nisu dali sve nužne dokumente i da je Grad zbog toga izgubio spor, jer je teret dokazivanja na Gradu. To je bilo moje vrlo jasno pitanje. Vi ste prvo odgovorili da je to glupost, a tu ste mi odgovorili da presuda vrvi nezakonitostima i nepravilnostima. Mene ne zanima vaše mišljenje o pravomoćnim presudama. Mene zanima što i tko i kada i zašto je odlučio da se nagradi nekoga tko je nas uvjeravao inače, na Međustranačkom vijeću, da će Grad sasvim sigurno taj spor dobiti, da će Grad pobijediti i da će dobiti kamate. Grad, ne samo da je izgubio kamate, Grad je sada platio 170.000,00 eura troškova suprotnih odvjetnika, dakle odvjetnika druge strane. Zato nemamo za vrtiće.

Moje drugo pitanje je vezano uz čuveni podvožnjak Wissertova-Supilova. Prije godinu i nešto sam vas upozorio da nitko stanare Wissertove i ne samo Wissertove, nego cijeloga toga kvarta grada nije pitao što misle o tom vašem nakaradnom rješenju. Dakle, apsolutno ih nitko nije pitao ništa. Uz to nije pitao nitko ni Mjesni odbor. U međuvremenu ste ukinuli mjesne odbore jer ionako ne slušate nikoga osim vjerojatno „sud partije“ i navodno postoji peticija građana, čini mi se njih 150 koji su konačno shvatili da im vi mislite dovući teški kamionski promet u naselje, da nemate još izlaza prema obilaznici jer je tamo HEP-ova trafostanica, da nemate uopće još raster svih drugih ulica, da Wissertova navodno nije uopće niti predviđena u ovomu preskupom projektu od 600.000,00 eura pa me zanima, jeste li primili te građane, zašto niste i zašto nitko ne odgovara na peticiju 150 građana.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče podvožnjaka Wissertova. Da vi ovdje, ja shvaćam da vi pokušavate puntati ljude da se ne bi to ništa riješilo. Znamo da tu imate prste, da se pišu nekakve peticije. Ja u petak imam razgovor s predstavnikom tih ljudi, tako da vam ja sad mogu reći da je ovo otišlo vrlo daleko. Ovo je jedan ozbiljan projekat koji je … dakle, imat ćemo izradu glavnog projekta. U ovome trenutku mi smo odabrali izvođača za glavni projekt. Imamo pravomoćnu lokacijsku dozvolu. Žalili su se drugi DKOM-u. Očekujemo da će DKOM krajem ove ili početkom sljedeće godine riješiti tu žalbu, potpisat ćemo ugovor za projektiranje i cijeli projekt je usklađen sa Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. Dakle, Hrvatske ceste rade još jedan nadvožnjak, rade treću i četvrtu traku između dva rotora kod Židovskog groblja i Baumaxa i rade veliki rotor nakon nadvožnjaka i između, prije nego se dođe do rotora kod Židovskog groblja gdje će se cesta odvajati za Kućan, a mi smo već počeli projektirati cestu koja će prolaziti produžetak Wissertove kraj trafostanice na taj rotor. Dakle, tu su Hrvatske ceste uložile u projektnu dokumentaciju milijune eura i ta projektna dokumentacija je pri kraju s izgradnjom, isto kao što smo i mi. Sad ćemo potpisati ugovor na 500.000,00 eura za izradu glavnog projekta i imat ćemo negdje u 9. ili 10. mj. sljedeće godine građevinsku dozvolu. Sve smo usuglasili sa Hrvatskim željeznicama. Jedino moguće rješenje koje postoji, dakle nemamo za razliku od onih suludih rješenje u Aninoj ulici gdje bi ostalo hrpa kuća bez ikakvog kolnog prilaza, gdje bi se morala otkupljivati zemljišta, rušiti kuće, ne znam šta sve ne. Mi ovdje imamo jedno rješenje. Dakle, kad sam ja vidio da potpisuju ljudi u Supilovoj ulici, u Supilovoj ulici se ne događa ništa. Supilova ulica, ona dva traka ostaju dva traka. Treći trak ide prema HŽ-u koji se spušta i diže iz podvožnjaka, a promet po Supilovoj. Ti ljudi neće ništa imati novo, ništa se neće osjetiti. Ljudi u Wissertovoj koji su do sada imali 100 auti na dan imat će možda 500 auti i osjećaju se sad, oni bi željeli zadržat svoj komoditet, ali nitko ne može zaustaviti prosperitet, napredak grada i razvoj grada. Dakle, neće biti tu kamionskog prometa. To će biti isključivo automobilski ulaz koji će većinom koristiti ljudi tog dijela grada. Da ne govorim da će od Koblenzove, Vilka Novaka, Ulice Grada Ravensburga, Ulice braće Krajanski, oni će imati manji promet nego sada, a ulica A. Wisserta će imati nešto veći promet, ali nema kamionskog prometa. Dakle, napravljena je i prometna studija. Neće se raditi teretni promet da se ide tamo i rješenje je, dakle struka ga je aklamacijom prihvatila. Nikad još nismo vidjeli da se Hrvatske željeznice, koje su inače tromi sustav, toliko su se angažirale, toliko im se svidjelo rješenje, jer njima to rješenje puno znači. Dakle Kućanska rampa će biti zatvorena za automobilski promet, Wissertova će biti jedna nova žila kucavica, kojim će se riješiti sav mogući problem na tom području.

Leonard Sekovanić 6. sjednica Gradskog vijeća 20.12.2023
Aglomeracija Varaždin
Prikaži Sakrij

Dobar dan poštovani predsjedniče Vijeća, gradonačelniče, zamjeniče i svi ostali zastupnici te predstavnici medija. Moje pitanje odnosi se na Aglomeraciju Varaždin, koja iako se smatra jednom od najuspješnijih u cijeloj Hrvatskoj po financijskoj realizaciji i po svojem obuhvatu s krajem godine istječe operativni program konkurentnosti i kohezija 2014.-2020. Poznato je da nedostaje još dio projekta koji se odnosi na rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Dakle, sredstva krajem godine nestaju pa je moje pitanje da li su osigurana sredstva za nastavak izgradnje uređaja, odnosno dovršetak ovog projekta.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Vezano uz pitanja gospodina Sekovanića, dakle aglomeracija. Tako je, da je ovaj operativni program konkurentnosti i kohezija zapravo trebao biti gotov do 2020. godine, al' sad ide tzv. faziranje i produženo je. Npr. mi imamo rok da završimo pročistač do 31.12.2027. godine. Mi smo napravili Algomeraciju Varaždin do kraja što se tiče svih linijskih pravaca, od A1 do A4. Ostalo je ishoditi još ja mislim, jedno četiri uporabne dozvole, koje će ishoditi u roku sljedeća tri mjeseca za taj dio, ali ostaje pročistač. Mi smo ponovno, drugi put donijeli odluku gdje je izabran ponovno GH Holding iz Slovenije, zato jer je 5 mil. eura jeftiniji od Strabaga. Strabag je ponovno dao žalbu i to sve ponovno stoji na DKOM-u. Mislim da je 5 mil. eura ogroman novac. Mislimo, stručnjaci iz javne nabave iz Varkoma, iz Grada uvjeravaju da je odluka dobra i da je potkrijepljena, pogotovo jer se ovdje radi o europskim novcima i odabirati nekoga tko je5 mil. eura skuplji, oni se pozivaju na nekakve stručnjake koji ovi kao nemaju reference, ali ja vjerujem da će konačno sada DKOM potvrditi da je ovaj odabir ispravan i da će raditi na pročistaču koji bi trebao onda biti gotov. Mislim za dvije i pol godine, najkasnije, da ćemo sve stići i uloviti rokove.

Leonard Sekovanić 6. sjednica Gradskog vijeća 20.12.2023
Suradnja s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja
Prikaži Sakrij

Evo, drugo pitanje je prilično općenito. Dakle sjever Hrvatske uvijek se hvali sa jakim gospodarstvom, ali istovremeno uvijek možemo čuti kako izostaju sredstva sa državne razine pogotovo za velike infrastrukturne projekte. Kako i mi u Gradu Varaždinu planiramo brojne nove projekte za koje će biti neizostavno potrebna potpora države, eto dolaskom našeg Varaždinca na čelo jednog od najvažnijih ministarstava, pitam vas, kakvu suradnju očekujete i da li će to doprinijeti poboljšanju doticaja, dakle novčanih sredstava u naš Grad. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Vezano uz gospodina Habijana pa, mislim da, mali je period do izbora, tri mjeseca i da neće moći napraviti neke velike stvari. Ali, moram istaknuti da sam s gospodinom Habijanom imao korektnu suradnju i da očekujem da će takva suradnja biti sad i dalje kada je on ministar. Inače, ja sam sve više mišljenja, kad ja vidim što se događa i po Europi i po Hrvatskoj, da se sve manje trebamo dijeliti na lijeve, desne, nego se trebamo, sve više je podjela na normalne i nenormalne i ja mislim da već sada ima popriličan broj nenormalnih i u Saboru, a bojim se da će ih biti u sljedećem sazivu još više, tako da nemam velikih očekivanja da može nešto napraviti. Ali u svakom slučaju, on i ja se čujemo, porazgovaramo i bez obzira što smo suprotnih političkih opcija, ne vidim, mislim da je uvijek želio pomoći Varaždinu pa će vrlo vjerojatno i na poziciji na kojoj je sad isto tako željeti pomoći Varaždinu.

Stjepan Cepanec 6. sjednica Gradskog vijeća 20.12.2023
Održavanje mosta preko Plitvice
Prikaži Sakrij

Dobar dan svima. Imam jedno pitanje za građane Črnca. Napravljen je onaj most preko Plitvice, preko zaobilaznice ili nathodnik, kako se već zove. Mislim da bi Grad to trebao uređivati pa molim da Grad ima sredstva da se to uredi. Ima tamo drveća koja su narasla, granje, trava koja nije pokošena. Mislim šteta. To je izgrađeno novo, objekat je možda pet godina, malo više, a da se ne održava i da propada. Imam još mnoge druge stvari za održavanje, ali ću se javiti pod drugom točkom. Interesira me da li se to može riješiti. Nije mislim to neka velika investicija, a dužnost je Grada da održava biciklističke i pješačke staze. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče gospodine Cepanec, Črnca, ima taj jedan zapravo most koji nikud ne vodi, gdje se mi sad borimo s produžetkom Sajmišne ulice. To je u planu za sljedeću godinu, Miro, jel' tako? Ali nećemo još doći do mosta i probat ćemo taj dio kroz dogledno vrijeme spojiti s gradom Varaždinom. Određeni dio uz rijeku Plitvicu održavaju Hrvatske vode. Mi ćemo vidjeti Vlado… Jel taj most u našoj ingerenciji?

Ok, onda imate zadatak da izađete na teren i da vidite koje radove tamo treba napraviti. Kad smo već dotaknuli tu temu koliko je javljeno sad iz Hrvatskih voda, odluka o odabiru za izgradnju nasipa, dakle ona prva faza koja treba krenuti od Gojanca preko Jalkovca, pa skroz kraj Črnca do Brezja je pravomoćna, izabran je izvođač, krenut će se uskoro s tim radovima. U drugoj fazi dolazi Grad Varaždin i onda ćemo raditi gore biciklističko-pješačku stazu i znači na onoj strani od Plitvice prema gradu Varaždinu bit će kompletno novi nasip uzdignuti čime će cijelo područje Gojanec, Jalkovec i onaj dio Brezja biti sigurni od poplava i gore će biti nova biciklističko-pješačka staza i jedna nova šetnica preko 5,5 km za naše sugrađane

Devid Kos 6. sjednica Gradskog vijeća 20.12.2023
Odluka o komunalnom redu
Prikaži Sakrij

Hvala lijepa. Dobar dan svima. Evo imam dva pitanja koja se odnose na komunalnu tematiku.

Prvo pitanje odnosi se na Odluku o komunalnom redu, odnosno na uredbu koju je Gradsko vijeće donijelo mislim na 3. sjednici Gradskoga vijeća, a kojom je definirano da investitor ako uništava kolnik za potrebe ugradnje svojih podzemnih instalacija, mora sanirati taj kolnik u širini do polovice te ulice ili te ceste. Imamo situaciju u Gospodarskoj ulici gdje je investitor nedavno evo i završio s radovima, s postavljanjem svojih podzemnih instalacija i naravno prema uredbi odradio sanaciju tog dijela polovice kolnika. Međutim druga polovica kolnika je ostala stara, pohabana, uništena i sad to izgleda poprilično nakaradno pa pitam, evo gradonačelnika, da li možda imamo nekakav plan ili u buduće, da kad se rade takvi zahvati, da se planira odmah i uređenje i ovog drugog dijela kolnika. Zapravo vam to onda ispadne da je to polovica iznosa i polovica radova, a dobili ste kompletno uređenu jednu ulicu, evo konkretno na potezu od križanja Zagrebačke pa do Biškupečke. Možda na manjim nekakvim zahvatima to toliko nije izraženo, ali ovdje zaista je.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Kos, da Gospodarska ulica je…Termoplin je, to je sad bio prvi takav slučaj. Mi imamo neke dozvole koje su izdane ranije, pa su se radili onakvi uži šlicevi. Sad je Termoplin morao asfaltirati polovicu ulice po kojoj je kopao. Tamo, koliko ja znam još nije Varkom završio svoje, koji je radio prekope preko. Oni će ih morati isto po toj odluci sanirati, dva i pol metra sa svake strane od osi prekopa, da neće biti oni uski šlicevi, ali ja sam isto pogledao tamo i mislim da zaista onaj dio, jedan dio ulice je izuzetno loš i u planu je, Vlado jel' tako da sljedeće godine…u planu je da sljedeće godine i tu drugu stranu Gospodarske ulice, da se na proljeće dovede u red. Ali već je ovo veliki napredak, kako smo sad stisnuli Termoplin, da nema više onoga da samo 60 cm, nego od osi ceste do pločnika mora rješavati. Ovaj dio Gospodarske ćemo onda… Znači u ovom trenutku, sad je grubi sloj asfalta stavljeni na Trenkovu ulicu. Očekuje se da ćemo odmah iza nove godine staviti fini sloj i pločnike riješiti. Radi se Irme Gorzo, radovi su u Istarskoj i kad se završi sve to, onda ćemo dogovoriti s izvođačima da odu na Gospodarsku i da riješe još taj dio.

Što se tiče Participativnog proračuna to će Miroslav.

Devid Kos 6. sjednica Gradskog vijeća 20.12.2023
Participativni proračun
Prikaži Sakrij

Evo i drugo pitanje odnosi se na Participativni proračun, za gospodina Markovića. Na prošloj sjednici je izvijestio o broju pristiglih prijedloga, prijava, pa sad molim da li imamo informaciju više o tim prijedlozima, da li su odabrani, da li će biti javno objavljeni i kad kreće realizacija, dakle čisto da možemo pratiti izvršenje. Hvala lijepa.

Odgovor vijećniku: Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika

Evo ja budem gospodinu Kosu kratko odgovorio. Na prošloj sjednici sam rekao da se pripremaju odgovori na sva pitanja, odnosno na sve prijedloge koji su došli u Participativnom proračunu. S obzirom da ih ima jako puno želimo biti precizni i pokušati što preciznije koje su mogućnosti da se pojedini prijedlozi usvoje ili ne usvoje i da se da konkretan odgovor svim našim sugrađanima, pa i vašim predstavnicima koji su više-manje ponovili one prijedloge koje su predsjednici mjesnih odbora, nekadašnjih, bili dali. Naravno da je nemoguće, da se sve to ostvari jer bi nam trebalo onda otprilike još jedan, ali barem pola Proračun, ali u svakom slučaju će, kao što sam i rekao, ja se nadam do nove godine svi dobiti odgovore na pojedine prijedloge i rekli smo da će prednost kod odabira biti oni koji imaju korist za širu zajednicu. Recimo onaj prijedlog, ići će se u realizaciju prijedloga uređenja Mini placa. Znači to je onaj, preko EU projekta smo došli do nekakvih idejnih rješenja i sada ćemo to idejno rješenje sprovesti u djelo, praktično i tokom 2024. ćemo urediti Mini plac na način koji je moguće da to ima svrhu koju su i naši sugrađani dali svoje prijedloge upravo na onoj akciji koja se provela: „Bok susedi“. Znači to je jedan od puteva. Imamo inicijativu ljudi iz „bregeca“, određenih još stvari. Naravno, ima i pojedinačnih inicijativa, ima jako puno nekakvih stvari koje se ne mogu provući kroz Participativni proračun. Sredstva su osigurana i onda ćemo, evo možda početkom sljedeće godine javno objaviti koji projekti idu i koji će biti ostvareni, nadam se, evo tijekom 2024. g. s obzirom na operativu i sve to skupa na način koji funkcionira. Evo hvala.

Aranka Oreški 6. sjednica Gradskog vijeća 20.12.2023
Financijska konstrukcija za zbrinjavanje bala
Prikaži Sakrij

Dobar dan svima. Poštovani gradonačelniče, dogradonačelniče, predsjedniče Gradskog vijeća, mediji i gradski vijećnici. Ja imam samo jedno pitanje. Dakle na prošloj sjednici imali smo priliku čuti od gospodina Markovića da je Grad planirao podići kredit za zbrinjavanje bala od 60% koliko inicijanirano i planirano izdvojiti. Naglašavamo da ste planirali tek tražiti kredit za tih 60% što je matematički sasvim jasno da ste 40% onda tražili od države za sufinanciranje. Zbog čega niste odmah tražili svih 100% da se sufinancira od Vlade Republike Hrvatske, a kad je jasno da niste imali kompletno zatvorenu financijsku konstrukciju. Ovdje imamo dopis da je tek župan 9. studenog 2023. godine uputio dopis prema Vladi Republike Hrvatske, da se sve isfinancira u 100%-tnom iznosu. Hvala

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Oreški. Ja sam vam već rekao, dakle i ja ću svim vijećnicima poslati da se vidi i dopis koji je poslani osam mjeseci prije i gdje smo ukazali na zakonsku mogućnost da se može svih 100%, jer smo imali samo 40% financiranje od Fonda načelnu suglasnost i to ću vam svima poslati.

Spomenka Kiđemet-Piskač 6. sjednica Gradskog vijeća 20.12.2023
Odvjetnički troškovi
Prikaži Sakrij

Dobar dan svima. Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, predsjedniče Gradskog vijeća. Evo, pa moje pitanje nadovezuje se jednim djelom na pitanje gospodina Čehoka. Na jednoj od prethodnih sjednica postavila sam pitanje zbog čega se skrivaju odvjetnički troškovi. Ja bi molila gradonačelnika da nam, barem članovima Gradskog vijeća da jasan pregled odvjetničkih troškova u mandatu ove gradske vlasti, na koje urede je točno to utrošeno, zbog čega je to utrošeno. Prema podacima koje ja imam, koji su dostupni, utrošeno je približno od 2021.-2023. godine 3.800.000,00 kuna. Ako znamo da su to troškovi jednog manjeg vrtića, evo možemo figurativno pitati u čijem džepu je završio jedan manji vrtić? Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče gospođe Kiđemet-Piskač oko odvjetničkih troškova, izvadit ćemo sve troškove, nema tu…Najveći trošak koji me dočekao i koji je odmah isplaćen tih dana kad sam postao gradonačelnik, bilo je za tzv. Nagodbu sa Ekos Holdingom gdje je za nekakvu kao uštedu od 5 mil. kuna odvjetničkom uredu Jelaković isplaćeno 500.000,00 kuna temeljem ugovora koji je s njim potpisao bivši gradonačelnik Čehok za uspješni posao kao 10%, zato jer se nisu žalili na drugostepenu i morali smo platiti 7,5 mil. kuna. Troškove odvjetnika nemamo šta skrivati. Vi možete upisati Brlečić i izbacit će vam na Transparentni Varaždin apsolutno sve troškove. Svi računi, sve je u Transparentnom Varaždinu i možete vidjeti točno iznose koji su kome isplaćivani.

Gordana Kišak 6. sjednica Gradskog vijeća 20.12.2023
Zbrinjavanje bala - sredstva od uplate građana
Prikaži Sakrij

Lijepi pozdrav svima. Pozdrav gradonačelniku, zamjeniku, predsjedniku vijeća. Imam jedno pitanje, kratko. Naime, svi pričamo o balama. Riješene su bale sad, hvala Bogu zahvaljujući Vladi u 100%-tnom iznosu, međutim tijekom tih 18 godina koliko se radilo o balama, građani su putem svojih uplata plaćali zbrinjavanje bala i prikupilo se gotovo 60 mil. kuna pa je sad moje pitanje gdje je taj novac, da li ga mislite vratiti građanima ili na koji način bi se taj novac utrošio. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Kišak, vi ste nova vijećnica, ali bi trebala ipak biti malo oprezna s izjavama, zato jer ja ne znam od kud ste došli, nije sad dobro da javnost misli da je zaista negdje skupljeno 60 mil. kuna i bilo bi mi jako drago da mi uspijete obrazložiti, da mi lijepo pošaljete napisano da svi znamo kak' ste došli do tog izračuna. Postoji određeni iznos koji je sakupljan za bale. Sve općine su to preuzele, jedino Grad Varaždin ima nekih 2,7 mil. kuna, ja mislim u Čistoći koji nije digao, ali to su iznosi bili vrlo nemjerljivi u odnosu na ovaj iznos s kojim se sve to treba riješiti, a niti približno tih 60 mil. kuna. Dakle općine Petrijanec, Trnovec i svi ostali su digli taj novac. To je bilo par stotina tisuća kuna, a zato jer su to bili iznosi po računu ne znam možda kuna ili nešto takvo, a Grad Varaždin, ja mislim da ima jedno 2,7 mil. kuna na računu Čistoće, jedini nije to dizao.

Lovro Lukavečki 6. sjednica Gradskog vijeća 20.12.2023
Igralište srednjoškolac
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, poštovani vijećnici, predstavnici medija. Moje pitanje odnosi se na igralište srednjoškolac, popularno „Partizan“. Prije par godina imali smo određenu inicijativu da se na tom dijelu izgradi hotel što bi po meni osobno, a vjerujem tako su reagirali i brojni Varaždinci, bio promašaj za takvo kultno mjesto. Mene zanima, s obzirom da je i zamjenik gradonačelnika najavio i u javnosti i u medijima i na jednoj od sjednici Vijeća da će se ići tamo u izgradnju jednog novog, multifunkcionalnog, sportskog objekta, zanima me u kojoj je to fazi? Znamo da smo osigurali sredstva za projektnu dokumentaciju. Zanima me zapravo gdje smo sada s tim projektom i što možemo očekivati dalje u tom pogledu? Hvala.“

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče Srednjoškolca tu će me još i Miro dopuniti kad odgovori vezano i uz ovaj Participativni proračun. Dakle, ja sam nedavno imao prezentaciju koju su svim predstavnicima i Zajednice sportskih udruga i još nekim drugim zainteresiranima držali iz ureda iz Arhie, Darko i Lara Brezovec i napravljen je jedan kompletan prekrasan projekat kojim će cijeli Srednjoškolac biti sportsko rekreacijski centar sa terenima za sve moguće sportove, sa stazom za trčanje, s igralištima za sve, teretanom na otvorenome i slično i taj projekat se priprema, a paralelno se radi i idejno rješenje da se riješi pitanje i na igralištu u Jalkovcu, da se napravi tamo novo baseball igralište jer je potrebno izmjestiti bejzbolaše i nakon toga će sa Srednjoškolcem krenuti u realizaciju. Evo toliko od mene, Miro nastavi.

 

Odgovor vijećniku: Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika

I ne bi sad dodavao oko Srednjoškolca. Naravno da je to jedna od stvari koja ide, ali prvo kao što je rekao gradonačelnik, prvo moramo izmjestiti naše bejzbolaše na novo prikladno mjesto, to je Jalkovec. Isto se radi, praktički je gotovo idejno rješenje i to bi trebalo trajati jedno dvije-tri godine, neće se sutra dogoditi, jer prvo moramo riješiti bejzbolaše, onda bi išli u realizaciju srednjoškolca. Hvala.

Lovro Lukavečki 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Balirani otpad
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, poštovani zamjeniče gradonačelnika, poštovan mediji, poštovani vijećnici i svi prisutni. Ja imam za danas dva pitanja.

Moje prvo pitanje usmjereno je gradonačelniku, a tiče se ove aktualne situacije oko rješavanja baliranog otpada. Naime, zbog cijele ove… Meni je prije svega izuzetno drago kao mlađoj generaciji koja je odrasla uz te bale, da se to konačno privelo kraju. No ono što me zanima s obzirom na velik broj i medijskih natpisa i istupa različitih političkih aktera, vidjeli smo u medijima, nema koji politički akter i koja politička stranka nije preuzela zasluge za rješavanje bala. Mene zanima da u interesu javnosti zapravo rasvijetlite sve događaje oko bala i u konačnici u interesu građana da kažete tko je i kako doprinio samom rješavanju baliranog otpada.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Dakle, a odmah ću se nadovezati na gđu. Oreški koja je isto tako izjavila jednu zaista po meni zabrinjavajuću izjavu. Doslovce citiram: „Bale su zbrinute zbog HDZ-a.“ Dakle, nisu zbrinute čak ni zbog Vlade Republike Hrvatske. Znači vi ste politički utjecali da se zbrinu te bale. Stvarno svaka čast, čestitam. Znači HDZ je riješio bale. Bale su riješile institucije ove države. Riješio ih je Grad Varaždin koji je pronašao rješenje, a financiranje od 40 do 100% je preuzela na sebe Vlada Republike Hrvatske odlukom kojom je zadužila Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša da financira u iznosu od 100% te bale. Dakle, na tom problemu se radilo 18 godina, od kad te bale postoje. Radili smo intenzivno zadnje dvije godine i da nije srušeni Proračun, a Proračun je srušen isključivo zbog toga da se ne riješe bale. Dakle, kad je taj Proračun srušeni, zbog toga se sve zavlačilo do evo 11. mjeseca dok nije Vlada donijela tu odluku. Bale su već mogle krenuti. Ja se nadam da ćemo uskoro potpisati… Dakle, procedura je sljedeća. Ja sam bio sa svojom ekipom u Fondu. Imali smo nekoliko razgovora s direktorom Fonda koji je dobio zadatak da sklopi Ugovor sa Gradom Varaždinom i Ugovor će se sklopiti nakon što Grad Varaždin sklopi Ugovor sa izvođačem i nakon što Grad Varaždin dobije bankovnu garanciju što je meni suludo, ali na žalost uz zadužnicu od 29 mil. kuna, traži se da damo i bankarsku garanciju bez obzira što smo mi jedinica lokalne samouprave koja ne može propasti, koju jedino svojom odlukom može ukinuti Vlada Republike Hrvatske. Morat ćemo dati bankarsku garanciju na iznos od 29 mil. kuna. To je jedna procedura koja će sad trajati dva-tri tjedna i nakon toga ćemo potpisati Ugovor sa fondom. Očekujem da bale krenu iza nove godine. Ali ovakav pristup „kao bale su riješili HDZ i zbog toga kao imate novce…

Lovro Lukavečki 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Obnova ulica
Prikaži Sakrij

Drugo moje pitanje tiče se komunalne infrastrukture, točnije obnove ulica. Mene zanima što se tiče… Vidjeli smo danas je izašla vijest oko obnove Omladinske ulice, dovršena je i Tina Ujevića. Zanima me kakva je dinamika do kraja godine, koje ulice možemo očekivati, odnosno koje građani mogu očekivati da će biti dovršene te koje su u planu, koje se projektiraju, pa vas molim čisto da nam taj dio iznesete, odnosno da nas uputite što se tiče nekakvog hodograma obnova ulica u Varaždinu. Eto hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče obnove ulica, gospodine Lukavečki. Ove godine smo, sad ste vidjeli da smo završili Tina Ujevića. Prije toga smo, u proljeće, završili i Habdelićev trg i Ulicu V. Lisinskoga. U ovom trenutku se radi i da danas nije padala kiša asfaltirala bi se polovica Trenkove ulice, a do kraja sljedećeg tjedna bi se trebala asfaltirati u principu do kraja Trenkova ulica skroz do Kurelčeve. Radi se paralelno Irme Gorzo i morate biti svjesni nekih stvari. Ovaj Grad nije imao Proračun pet mjeseci. Dakle, mi smo bili blokirani pet mjeseci i mi ćemo da, doista imati određeni višak prihoda ove godine, ali to će sve potrošiti zato jer će se završavati i Ulica Irme Gorzo i Istarska. Omladinsku ćemo završiti kroz desetak dana u Kućanu. Dučanska će se završiti isto otprilike za nekakvih desetak dana. Novci će se svi potrošiti, znači tih novaca nema, ali tih šest mjeseci dok smo mi dobili Proračun, dok smo raspisali sve javne nabave koje nismo smjeli raspisivati, jednostavno mi smo uspjeli potrošiti praktički 90% Proračuna u šest mjeseci tako da nekakvi napisi i ostalo što netko pokušava imputirati da se nije radilo, radi se i znači imat ćemo još neke prenesene obveze koje ćemo morati platiti sljedeće godine i gotovo cijeli plan i koji smo imali ove godine ćemo uspjeti završiti i to početkom sljedeće godine.

Filip Težak 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Cjelodnevni smještaj roditelja uz dijete u bolnici
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, kolegice i kolege vijećnici i svi prisutni. Moje današnje pitanje vezano je uz cjelodnevni smještaj roditelja uz dijete u bolnici. Naime roditelji imaju pravo na besplatan smještaj uz dijete mlađe od tri godine, dok, ako žele smještaj uz dijete starije od tri godine moraju plaćati 26 eura dnevno. Dakle, moje pitanje je da li Grad ima neke mogućnosti ili mehanizme kojima može olakšati onoj djeci i roditeljima koji su se našli u situaciji da u bolesti ne mogu biti uz svoje dijete radi nekakvih financijskih situacija. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Težak. Cjelodnevni smještaj za djecu stariju od tri godine. Ja predlažem da napravite amandman na Proračun. Ja se slažem s tim. Mislim da tih 26,00 eura nije veliki iznos. Uspjet ćemo pronaći negdje u Proračunu sredstva i da na taj način, uz sve te silne nadstandardne mjere koje imamo u Gradu Varaždinu, uvedemo još i tu mjeru. Inače, dobit ćete možda već na sljedećoj sjednici odluku o tome da ćemo dati još četiri stana za liječnike u Hrašćici. Završavamo, u veljači će biti završeno onih dvanaest stanova još dodatno i dat ćemo ponovno, ovaj puta ćemo dati dva stana Domu zdravlja, dva stana Varaždinskoj općoj bolnici, iako su to sve ingerencije Županije. Ti svi ljudi, liječnici koji dođu, rade za nas Varaždince i rade za sve građane Varaždinske županije i to će nam biti isto jedna od odluka koje ćete isto dobiti pred vas.

Klara Huzjak 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Prometna signalizacija kod autobusnog kolodvora
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, poštovani kolege i kolegice te mediji. Moje današnje pitanje se odnosi na prometnu signalizaciju semafora kod autobusnog kolodvora. Naime mnoštvo sugrađana, posebice srednjoškolaca koji ondje prolaze mi se požalilo na prekratko vrijeme trajanja zelenog svjetla za pješake pa me zanima postoji li mogućnost produljenja vremena za pješake? Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Huzjak. Zeleno svjetlo za pješake. Ovako, mi sve što radimo, evo ja ću sad opet dati komunalu da ljudi dođu tamo, izmjere frekvencije prometa, koliko ima automobila u kojem smjeru, koliko ima pješaka i da vide da li je to optimalno podešeni semafor ili nije. Nismo mi ti koji možemo sad reći, evo daj tu tri sekunde duže pusti jer ćemo napraviti kaos. Sve što radimo, radi struka, tako da ćemo i ovaj vaš prijedlog dati struci i budu utvrdili kakva je stvarna situacija.

Danka Marić Paravinja 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Participativni proračun
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, poštovani zamjeniče gradonačelnika, poštovani predsjedniče Gradskog vijeća, kolegice i kolege vijećnici lijepo vas pozdravljam. Moje današnje pitanje tiče se Participativnog proračuna građana. Znamo da je završen natječaj za prijedloge za Participativni proračun građana. Molim vas da nam odgovorite koliko je prijedloga pristiglo na natječaj i koji prijedlozi su prihvaćeni, Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođa Marić Paravinja, Participativni proračun građana, to je specijalitet od mog zamjenika. Znam da smo izdvojili preko 300.000,00 eura i dobili preko 150 prijedloga, ali više će vam reći on.

 

Odgovor vijećniku: Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika

Dobar dan svima. Evo, ostali smo dužni pitanje vezano za participativni proračun. Znači, vi znate da smo nakon, ja ću reći ukidanja Vijeća mjesnih odbora, a već prošle godine i pretprošle uveli na neki način direktnu participaciju građana vezano za male komunalne akcije. Ove godine smo to još jače konkretizirali. Odvojili smo 300.000,00 eura u Proračunu i otvorili javni poziv kojim su se naši sugrađani mogli javiti na to i predložiti nekakve svoje prijedloge malih komunalnih akcija na području cijelog grada Varaždina, naravno i prigradskih naselja. U nekakvom vremenu koliko je to trajalo, došlo je, ja ću reći velikih 170 prijedloga. Od toga je možda pola od bivših predsjednika mjesnih odbora, vidjeli smo iz redova Reformista koji su i ponavljali neke zahtjeve kao predsjednici mjesnih odbora. U tom šarenom kolažu svih tih malih komunalnih akcija ima i velikih komunalnih akcija. Recimo, nema smisla da se postavi pitanje, kao što je postavila bivša predsjednica iz Reformista: „Što je s podvožnjakom, odnosno Kućanskom rampom?“ Mislim, to nije intencija Participativnog proračuna, takvi projekti se naravno, to su projekti reda veličine 10-12 mil eura, a ne 10.000,00 eura koliko bi eventualno nekakav projekt mogao biti u Participativnom proračunu, a znamo da se projektira Kućanska rampa, odnosno podvožnjak Miškinina - Wissertova. Znači, netko tko prati bi mogao znati u kojoj fazi je nekakva priča prije nego šalje u Grad. Ali, većina građana je poslala onako kako je i bila intencija. Recimo, ono što ćemo i sada, kad radimo evaluaciju tih prijedloga, a svi koji su poslali će dobiti odgovore ja računam do nove godine, u kakvoj je fazi i da li je moguće nešto odraditi ili ako nije zašto nije i moramo odabrati. Naravno, ne možemo apsolutno sve odraditi po tom pitanju što su ljudi predložili, ali gledat ćemo da oni projekti, odnosno prijedlozi koji imaju, rekao bih, dobrobit za širu zajednicu, kao što je recimo uređenje Malog placa, kojeg ste vidjeli u onoj akciji „Bok susedi“, koju smo preko jednog malog EU projekta proveli, gdje smo na temelju ankete 200-tinjak ljudi koji su prošli kroz tu manifestaciju dobili nekakve povratne informacije kako bi oni željeli da bude uređen Mali plac u dijelu Trakošćanske. I takav jedan projekt recimo je sigurno dobar i provest ćemo ga. Znači, došli smo da treba napraviti konačno nekakvo rješenje i takvi projekti će biti isfinancirani iz ovakve namjene i oplemeniti znači ono što čini život mnogim stanarima puno bolje. Naravno, da u tom Participativnom proračunu imate konkretne stvari, znači nekakav nogostup, uspornik, ljudi žele da im se riješi nekakav njihov, neću reći, osobni problem u nekoj zgradi i probat ćemo i te stvari i kroz redovno održavanje i sve ovo što se radi, znači zasaditi nekakvo drvo. Rasvjetu su imali puno, da treba neka lampa negdje. Rasvjeta ide kompletno modernizacija sljedeće godine, znači mijenjaju se praktično sva rasvjetna tijela i tamo gdje se vidi da treba dodati, dodat će se. Uglavnom, ja zahvaljujem svim našim sugrađanima koji su predložili mjere, mi ćemo im evo odgovoriti i javno kasnije prezentirati one koje će se financirati sljedeće godine, a oni koji će se redovno kroz neko redovno održavanje, oni će vidjeti da je njihov posao odrađen. Evo, to je otprilike to i ja se još jedanput zahvaljujem svim našim sugrađanima.

Leonard Sekovanić 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Polupodzemni spremnici
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, predsjedniče vijeća i svi ostali vijećnici. Također pozdrav i medijima.

Moje prvo pitanje odnosi se na gradsku tvrtku Čistoća koja je nastavila s ugradnjom polupodzemnih spremnika pa me zanima koliko je takvih spremnika do sada u gradu Varaždinu ugrađeno, kada se predviđa završetak ove važne investicije, a isto tako i građane zanima da li se u sklopu tog projekta planira uređenje okoliša i pristupnih puteva do tih spremnika.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Sekovanić. Na 23 lokacije smo postavili po pet spremnika. Znači to je već nekih 115 spremnika ukopano u gradu Varaždinu. Do nove godine je plan postaviti 34 ili 35 spremnika, a onda u prvom kvartalu, negdje tamo do svibnja završiti sa postavom svih 480 spremnika na 96 lokacija. Da, uredit će se isto kao što je i slučaj gdje su se javljali ljudi na Banfici tamo oko onoga vrtića u Koprivničkoj gdje su stavljeni polupodzemni kontejneri. Popločit će se, uredit će se prilazi. Sve će to trajati još jedno nekakvih šest mjeseci i onda ćemo tu cijelu priču završiti. Za to vrijeme ćemo nabaviti i bravice i ključiće za naše sugrađane i moći ćemo krenuti implementaciju jednog novog sustava.

Leonard Sekovanić 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Uređenje Dravske šume
Prikaži Sakrij

Drugo pitanje odnosi se na projekt uređenja Dravske šume za koji smo čuli da je Grad dobio sredstva veća od 5 mil. eura pa me zanima u kojoj fazi se projekt trenutno nalazi. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče Dravske šume, tu smo praktički imali prije tjedan ili dva ex ante kontrolu. Došla je ekipa iz Bruxellesa koja je sve provjerila. Dobili smo zeleno svjetlo, dobili smo praktički pohvale za sve što je napravljeno. Za sad smo uspjeli ishoditi od svih državnih tijela i od Ministarstva poljoprivrede i od HEP-a i od Hrvatskih voda sve što smo trebali i ostalo nam je još da ovaj jedan papir iz Ministarstva poljoprivrede koji smo dobili je proslijeđen prema Hrvatskim šumama Koprivnica koja upravlja ovim područjem i oni sad trebaju izračunati iznose prava služnosti za čestice koje smo naveli i kojima ćemo se koristiti i nakon toga smo zapravo riješili sve imovinsko-pravne odnose. Kreće participacija građana da se uključe, da sami vele… Dakle, od tih 5 mil. eura 4 mil. eura otpada direktno na Grad Varaždin u tom projektu i Dravsku šumu, imamo tu i partnere i da vele što žele i na koji način misle da možemo utrošiti tih 4 mil. eura zato jer je tim projektom predviđeno participacija naših sugrađana i ja vjerujem da će ta sama realizacija projekta krenuti negdje u drugoj polovici sljedeće godine ili krajem sljedeće godine kad će se početi odrađivati stvari. Imamo rok, ja mislim tri godine, da utrošimo ta sredstva koja nam je Bruxelles dodijelio.

Lidija Maček 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Novogodišnji vatromet
Prikaži Sakrij

Postavljam sve prisutne. Pitanje postavljam gradonačelniku Grada Varaždina, Grada koji je unatrag godinu dana proglašen Najboljim velikim gradom za život u Republici Hrvatskoj, Najboljim velikim gradom za gospodarstvo, gradom koji je prvi u Hrvatskoj osvojio titulu UNESCO-vog grada glazbe. U postupku je čak i izglasavanje Rezolucije o proglašenju Grada Varaždina sigurnim mjestom za žene, a od ranije Grad prijatelj djece spreman je za nove dane Adventa, a time i za doček Nove godine koji je tradicionalno popraćen vatrometom. Moje pitanje glasi, hoće li Grad nastaviti s naprednim trendovima te odustati od dočekivanja Nove godine vatrometom i na taj način postati grad najbolji za sigurnost ljudi, okoliša i životinja? Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče gospođe Maček. Pa Grad Varaždin nije ni prošle godine organizirao vatromet i mene su isto neki mediji pitali i Grad Varaždin niti ove godine neće organizirati vatromet za Novu godinu. Ali, svi naši sugrađani mogu i jednostavno žele očito ispucavati neke rakete i ostalo tako da, organizirali mi vatromet ili ne organizirali, vatrometa će biti. Na žalost naši kućni ljubimci se tih dana zaista ne osjećaju sigurno, ugodno i lagodno, ali na žalost to su takvi dani i ne možemo si tu puno pomoći, ali Grad službeno neće organizirati nikakav vatromet.

Dubravka Novak 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Godišnje nagrade
Prikaži Sakrij

Dva pitanja. Prvo je. Gradu Varaždinu sigurno je od interesa da se Varaždinci osjećaju dobro, osobito uspješni Varaždinci koji ne žive u našem gradu, ali su uspješni na različitim područjima u nekim drugim sredinama osobito oni koji promiču kulturu. Mi nagrađujemo i danas ćemo to napraviti vjerujem, s prihvaćanjem ovog prijedloga o nagradama zaslužnim Varaždincima, ali mislim da bi možda trebalo više pažnje dati onim Varaždinkama i Varaždincima koji nam se javljaju za potpore, minimalne potpore, male financijske potpore, a koji su na putu uspješnosti. Konkretno govorim o zadnjem primjeru Anje Strelec koja već ima tri nagrade sa svjetskih filmskih festivala dokumentarnog filma. Ona vam se prije određenog vremena obratila sa zamolbom za 1.000,00 eura pomoći, da bi mogla putovati i promovirati film. Čini se da bi nam trebalo biti stalo da promovira ime našeg grada i da možda napravite nekakvu bolju filtraciju onoga što dobivate. To je prvo. Hoćete li? Eto tome dajte više pozornosti.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Novak. Moram pogledati, ali jako veliki broj, gotovo sve što je opravdano, tko se obrati za nekakvu zamolbu za pokroviteljstvo ili donaciju, ja odobravam iz Fonda za pokroviteljstvo i donacije. Pogledat ćemo zahtjev od gđe. Strelec. Vrlo vjerojatno je u postupku i ja ne vidim razloga da ne bismo poduprli tu našu mladu umjetnicu.

Dubravka Novak 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Kvaliteta zraka
Prikaži Sakrij

I drugo. Ja sam danas dobila odgovor na prošlo pitanje. Odnosi se na zrak. Budući da tu nije konkretizirano onaj dio pitanja koji se odnosi hoćete i kada naručiti mjerenje kakvoće zraka na određene čestice za koje znamo da su štetne i da postoje i kada. Budući da evo i ovoga mjeseca smo imali, jedan Europski institut je izdao priopćenje jedan dan smo imali izrazito lošu kvalitetu zraka. Dakle, očito nešto postoji. Molim vas da tome pridate pažnju. Nije dovoljno samo ono što trenutno mjeri ova naša jedna mjerna stanica. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

A što se tiče zraka, pripremi odgovor pročelniče Podbrežnički. Radiš na tome zajedno sa šefom komunalnog redarstva, g. Severom pa ćeš ti odgovoriti na ovo pitanje, a može malo prvo i zamjenik.

 

Odgovor vijećniku: Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika

Evo samo da dodam za kvalitetu zraka, vijećnici Novak. Znači, u trenutku kada smo mi, to je nekakva priča vezana za točno mjerenje, kak' veli gđa. Dubravka. Mogućnost točnog mjerenja se može, ali za one mikro čestice koje su, ajmo reći unutar ovih koje se sad mjere ima još onih koje su mogu dodatno mjeriti, koje ne love ovi klasični uređaji za mjerenje kvalitete zraka koje sad imamo. To jedini, ovlašteni su recimo Hrvatski institut za mjerenje iz Zagreba. Mi kad smo došli, slučajno su nam iz neke ladice izvukli upravo to jedno tajno mjerenje. Ne znam da li se sjećate, bilo je o tome razgovora 2021., dali naručiti bivši gradonačelnik ili tko već i kad su vidli rezultate onda su ih sakrili, nisu ih htjeli pokazati. Ali u čemu je problem? Znači, ta mjerna stanica koja je ozbiljna, je bila instalirana preko, iza Kućanske rampe u jednom privatnom dvorištu. Znači to se tako radi i mjerila je kroz, mislim da je bila negdje jesen ili zima, kroz 14 dana je mjerila zrak na toj razini, iako najnižoj razini čestica. Rezultati su bili loši, lošiji i zato ih možda nisu željeli javno prezentirati. Ali ono gdje je problem. Mi možemo naručiti to mjerenje, mislim da je to mjerenje koštalo 50.000,00 kuna u ono vrijeme, ali da bi se standardizirao uzorak i da bi to mjerenje bilo ispravno tretirano mora se četiri puta godišnje, u svakom godišnjem dobu na istoj poziciji po 14 dana postaviti takav uređaj i onda se, kako bi rekli, uravnotežuje i ispada vam da može biti „ful“ loši zrak u zimi, a u ljetu kad nema industrije, nema ničega bude na nuli i onda oni uzmu prosječnu vrijednost i ispadne da je sve super. To je isto jedan od nonsensa cijele priče. To je prva stvar. A druga stvar, vi nemate alat kao Grad. Zaista nemate alat. Vidite da mi zovemo Inspektorat kad naši ljudi vele da je zrak ne otrovan, nego smrdi, mi pošaljemo Inspektorat u poslovni subjekt za koji se sumnja da proizvodi taj smrad i oni ne mogu utvrditi ništa jer oni ne krše zakon. I tu je problem zakonodavstva općenito. Ne naše želje da nešto poduzmemo, nego poduzmete nešto, a nemate alat kao Grad da vi natjerate nekog da nešto promijeni, na žalost. I tu je taj cijeli problem, znači kojim se vrtimo u krug da li imali još jednu, pet ili deset…Znači možda ćemo dobiti saznanje da je negdje zrak lošiji i opet će netko reći da Grad ništa ne poduzima. Grad bi volio da može nešto poduzeti u svojoj ingerenciji, ali se prebacuje na Inspektorat koji onda ima svoja ograničenja isto kao i za sve druge stvari. Evo, i nije problem, možemo naručiti to istraživanje, košta, stavit ćemo, možemo se dogovoriti, to je tajna lokacija, naravno i da kroz cijelu godinu onda napravimo to istraživanje i da vidimo onda šta dalje s tim. Evo, nije problem.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Prvo zahvaljujem na odgovoru. Znamo što je bilo prije dvije godine i prije četiri godine sa inspekcijskim nalazom, ali sad ne raspravljamo o tome. Dakle, svi mi vijećnici, ja vjerujem iz bilo koje političke opcije koji su na društvenim mrežama, koji imaju kontakte s ljudima, znaju da se građani žale na ponekad zaista izrazit smrad, da neki opisuju taj smrad kao peckanje u nosu, da ne opisujem dalje. Dakle to mi svi znamo. E sad, jesmo li mi sve poduzeli, sve što možemo? Mislim da je dobro da isto tak' se svi složimo na nekoj od sljedećih sjednica, da Grad pripremi i da ćemo to prihvatiti, mjerenje, dakle, tih mikro čestica koje su bitne, koje nam govore o kakvoći zraka u smislu koliko su one zaista štetne za pluća, bla, bla, bla bla…Dakle, da to izmjerimo, da nakon toga idemo prema državi, a mi tu imamo i saborske zastupnike. Svi u strankama koji participiraju kao vijećnici imaju svoje zastupnike u parlamentu pa molim da poduzmu nešto da se zakonske promjene naprave tako da država može utjecati na one koji krše zakon.

Pisani odgovor

Damir Habijan 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Projekt na području bivše "VAME"
Prikaži Sakrij

Zahvaljujem poštovani predsjedniče, poštovani gradonačelniče, zamjeniče, vijećnice i vijećnici, predstavnici medija. Dakle, imam dva pitanja. Moje prvo pitanje odnosi se na investiciju, privatnu investiciju doduše, koja se radi na području tzv. VAME. Dakle, u prosincu prošle godine investitor vam je uputio jedan dopis kojim je ukazao da započinje s uređenjem susjedne čestice. Dakle, to je čestica, čisto da javnosti bude jasno, između vodotornja i samog objekta VAME. Dakle, on je pokrenuo tu inicijativu kako bi predmetni prostor uredio, kako bi se isti prostor uklopio u povijesnu jezgru. Dakle njegov prijedlog, odnosno bio je dvojaki prijedlog, da li će se ići u denivelaciju, da li će se prihvatiti drugo rješenje, a to je bitno zato što bi investitor trebao taj odgovor znati kako bi mogao nastaviti s uređenjem predmetne investicije. Obzirom da smo malo prije čuli, a Grad Varaždin je jedan od najpoželjnijih i najboljih gradova za gospodarstvo, smatram da godinu dana nitko iz gradske uprave nije odgovorio investitoru na dopis, a mislim da treba priznati da se radi o investitoru ipak koji i na svojem plaćanju komunalnih naknada i komunalnog doprinosa isto tako puni gradski proračun. Da li u narednom razdoblju, u što kraćem roku može dobiti odgovor na postavljeni upit od prije godinu dana?

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Habijan, čestitam što ste nakon šest mjeseci kao izabrani vijećnik, došli i položili prisegu i došli se predstaviti nama ovdje kao lobista Marlexa i vidim da su ova dva pitanja vezana uz Vamu, uz česticu uz vodotoranj i vezani uz VTC.

A što se tiče vezano uz ovu česticu uz vodotoranj, Vlado, ja ne znam za taj dopis. Taj dopis je očito negdje kod vas u komunalu i molim te da odgovoriš šta se događa po tome i u kakvom statusu je izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju Vame.

Evo, ja bih samo još dopunio, budući da su mi iz komunala javili da je g. Raušu za VAMU odgovoreno i da se Grad složio sa denivelacijom, ali na njegov trošak. No, obzirom da se radi o dijelu javne površine, on želi da se ide na naš trošak i to bi se čak moglo urediti, da on riješi imovinsko-pravne odnose, jer mora srušiti postojeće županijske i državne garaže i sagraditi nove. Ali oni su, investitor je u kontaktu s komunalom Grada tako da evo to je odgovor, a dat će vam g. Podbrežnički i pisani odgovor.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Pisani odgovor

Damir Habijan 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Prostor oko VTC-a
Prikaži Sakrij

Druga stvar odnosi se na VTC, dakle područje koje je sigurno od interesa za barem 2000 ljudi koji žive dakle oko VTC-a koji isto tako znamo kroz, nakon svih onih pravosudnih postupaka, stečajnog postupka isto tako kupljen u postupku i investitor ga je je preuzeo, uredio. Kupnjom VTC-a kupljena je i jedna parcela koja je zapravo put do okolnih zgrada, međutim isto tako kao što je investitor taj put platio da bi se on stavio u javnu uslugu i bio javni put, naravno da ne može to kao trgovačko društvo što bi bilo protivno zakonu samo tako dati Gradu Varaždinu. Obzirom da je to od interesa za sve koji tamo žive da bi imali pristupni put, obzirom da je od interesa i za one koji žele useliti u novu zgradu, da li ste na tragu nekog dogovora ili zapravo iz onoga što se da iščitati iz medija na neki način ispada da ovdje Grad Varaždin jednu osobu koja je zapravo investitor na neki način ucjenjuje. Evo molim odgovor.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Habijan, čestitam što ste nakon šest mjeseci kao izabrani vijećnik, došli i položili prisegu i došli se predstaviti nama ovdje kao lobista Marlexa i vidim da su ova dva pitanja vezana uz Vamu, uz česticu uz vodotoranj i vezani uz VTC. Dakle, što se tiče VTC-a napravljeni su katastrofalni kriminalni potezi tijekom zadnjih 20 godina kada je, doslovce otkidane su čestice svih zgrada da bi se formirala čestica gdje je sada VTC. Koristilo se ovo, taj prostor zadnjih 15 godina, kako su ga koristili. Sada je kroz predstečajni postupak Marlex kupio taj objekat još koliko rašarimo mi pogledali, nije upisani unutra 100%, ima nutra i drugih suvlasnika, ali mi smo u razgovorima sa stanarima a i u razgovorima smo sa Marlexom. Dakle, ja sam dao procjenitelju da napravi nekoliko varijanti procjena zemljišta, odnosno da li će se samo gledati cesta, da li će se gledati neke druge stvari i nakon toga ćemo pokrenuti još jedan krug pregovora s Marlexom. Ja očekujem da Marlex da jedan značajan popust i da pokaže neku vrstu društvene odgovornosti, zato jer Grad Varaždin bi time preuzeo na sebe održavanje ceste. Imali bi i zimsku službu i čišćenje te ceste, održavanje te ceste i očekujem da mora dati na onu cijenu koju sudski vještaci procijene neki značajni popust i da bismo na taj način možda mogli doći do rješenja da se ipak taj prostor može koristiti na način kako bi to bilo primjereno za sve naše sugrađane.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Zahvaljujem. Ja znam da ovo sigurno nije bio sarkazam kad ste mi zaželjeli dobrodošlicu. Ja znam da ste vi jedna dobronamjerna i dobra osoba tako da, potpuno mi je to jasno. Što se tiče kriminala koji ste spomenuli protekle dvije godine, ja očekujem da ste to onda prijavili, odnosno da se to rješava. Međutim, ja nisam pitao za to što se desilo prije dvadeset godina, ja sam pitao konkretno i to ne radi onoga u čije ime sam, ako tako vi kažete postavio pitanje, već radi 2000 ljudi koji gravitira i živi na tom području. Dakle, da li Grad želi u dobroj vjeri dogovoriti s investitorom koji je tamo vlasnik, dakle, on je vlasnik, od toga ne možete pobjeći. On je vlasnik i te čestice koja se spominje kao javni put. Dakle, moje pitanje je bilo radi 2000 ljudi koji tamo živi da li Grad ima u dobroj vjeri namjeru pregovarati i riješiti to pitanje radi tih ljudi. A ja, dopustit ćete kao izabrani gradski vijećnik, mogu postaviti pitanje od onoga koji nešto, odnosno koji ima kakvo pitanje prema Gradu Varaždinu tako da nisam shvatio čemu ova imputacija u čije ime ja postavljam pitanje. I ponavljam, netko je ovdje rekao da smo Grad koji je prepoznat po tome da je otvoren prema gospodarstvenicima. Na ovaj način šaljete jednu krivu poruku pa drugi put kažem, nemojte, to doista nije lijepo raditi.

Pisani odgovor

Aranka Oreški 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Ukidanje prireza
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, dogradonačelniče, predsjedniče Gradskog vijeća, gradski vijećnici i cijenjeni mediji.

Moje današnje pitanje odnosi se na prirez. Dakle, Vlada Republike Hrvatske ukinula je kao što znamo prirez. Gradovi i općine dobili su mogućnost reguliranja navedene stavke u proračunu povećanjem poreza na dohodak. Naravno da je Grad Varaždin odmah najavio povećanje poreza na dohodak s 20 na 22% i s 30 na 32% pa evo primjera kako će to utjecati na plaće u našem gradu. Na primjer, jedan samac sa bruto plaćom od 1.000,00 eura uz dosadašnji obračun poreza dobiva neto od 742,12 eura, nakon izmjena Vlade 770,00, a nakon povećanja poreza na dohodak gospodina gradonačelnika 764,75 eura. Prema izračunu Vlade povećanje bi bilo 27,86 eura neto, a po gradonačelnikovom povećanju isti radnik će biti zakinut za 70,00 eura. U općinama i gradovima gdje su načelnici i gradonačelnici predstavnici HDZ-a nitko nije dizao porez te iz kojeg razloga SDP u Varaždinu uvađa novi porez. Također svakako moram napomenuti da su bale isključivo zbrinute zbog HDZ-a pa su u proračunu ostala sredstva u iznosu od 29 mil. eura pa moje pitanje glasi kamo će gradonačelnik usmjeriti navedena sredstva?

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Dakle, a odmah ću se nadovezati na gđu. Oreški koja je isto tako izjavila jednu zaista po meni zabrinjavajuću izjavu. Doslovce citiram: „Bale su zbrinute zbog HDZ-a.“ Dakle, nisu zbrinute čak ni zbog Vlade Republike Hrvatske. Znači vi ste politički utjecali da se zbrinu te bale. Stvarno svaka čast, čestitam. Znači HDZ je riješio bale. Bale su riješile institucije ove države. Riješio ih je Grad Varaždin koji je pronašao rješenje, a financiranje od 40 do 100% je preuzela na sebe Vlada Republike Hrvatske odlukom kojom je zadužila Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša da financira u iznosu od 100% te bale. Dakle, na tom problemu se radilo 18 godina, od kad te bale postoje. Radili smo intenzivno zadnje dvije godine i da nije srušeni Proračun, a Proračun je srušen isključivo zbog toga da se ne riješe bale. Dakle, kad je taj Proračun srušeni, zbog toga se sve zavlačilo do evo 11. mjeseca dok nije Vlada donijela tu odluku. Bale su već mogle krenuti. Ja se nadam da ćemo uskoro potpisati… Dakle, procedura je sljedeća. Ja sam bio sa svojom ekipom u Fondu. Imali smo nekoliko razgovora s direktorom Fonda koji je dobio zadatak da sklopi Ugovor sa Gradom Varaždinom i Ugovor će se sklopiti nakon što Grad Varaždin sklopi Ugovor sa izvođačem i nakon što Grad Varaždin dobije bankovnu garanciju što je meni suludo, ali na žalost uz zadužnicu od 29 mil. kuna, traži se da damo i bankarsku garanciju bez obzira što smo mi jedinica lokalne samouprave koja ne može propasti, koju jedino svojom odlukom može ukinuti Vlada Republike Hrvatske. Morat ćemo dati bankarsku garanciju na iznos od 29 mil. kuna. To je jedna procedura koja će sad trajati dva-tri tjedna i nakon toga ćemo potpisati Ugovor sa fondom. Očekujem da bale krenu iza nove godine. Ali ovakav pristup „kao bale su riješili HDZ i zbog toga kao imate novce“…

Ako ste pratili Proračun, sad ću vam odmah odgovoriti i za prirez. Kad se radi proračun, proračun se radi za tekuću godinu i projekcije za dvije godine unaprijed. Dakle mi smo već za 2024. i 2025. godinu napravili projekcije i onda šta radi Vlada? Vlada u listopadu donosi jedan paket poreznih zakona kojima isključivo zadire u džepove gradova, a ne u džep države. Dakle, Vladin glavni mehanizam kojim puni svoj proračun je porez na dodanu vrijednost, a Grad ima porez na dohodak. Dakle i u listopadu donose odluku o tome da će se ukinuti prirez, a prirez poreza na dohodak koji iznosi u Gradu Varaždinu 7,5% i koji je već u projekcijama za sljedeću godinu i kad se radi ozbiljno planiranje već je utrošeni. Nama će prirez za sljedeću godinu koji nam je ukinut, 7,5%, iznositi gotovo 4 mil. eura. Plus toga dignuta je porezna osnovica na 560 eura i time Grad Varaždin gubi još dodatnih 1,8 mil eura. Dakle, Gradu Varaždinu je tom poreznom reformom jednostavno sljedeće godine iz džepa izbačeno 5,2 mil eura. A znate da imamo visoki nadstandard, da smo dvije godine za redom proglašavani Najbolji grad po kvaliteti života, da imamo najveće socijalne mjere, da imamo nadstandard koji ima malo koji grad u Hrvatskoj. Prvi smo uveli besplatne tople obroke, poslije je to Vlada prepisala od nas. Sad imamo besplatni produženi boravak, što isto tako puno košta. Samo Arena Varaždin koju još moramo više od devet i pol godina plaćati. Ako pogledate Prijedlog proračuna za sljedeću godinu košta 5,2 mil eura. Koliko nam je Vlada svojom odlukom izbila iz džepova. Znam da su svi HDZ-ovi gradonačelnici, ja sam bio sad sa njima na skupu gradonačelnika i poduzetnika, dobili nalog od vrha Vlade da ne smiju dizati porez. Gledao sam proračune nekih velikih gradova i Gorice i Osijeka i ostalih i šta sam vidio? Vidio sam da zapravo maltene uravnotežuju proračun na način da „napuhavaju“ do besvijesti prihod od prodaje nefinancijske imovine samo da bi uravnotežio proračun, uz vjerojatno nadu, da će im, kako je rekla kolegica Oreški HDZ dati novce. Ne Vlada nego HDZ dati novce preko određenih projekata ili ne znam čega da uspiju uravnotežiti taj proračun. Mi imamo na žalost jedan ozbiljan Proračun koji se ne može, kako je Vlada si zamislila, u listopadu, e sad ćemo vam uzeti 5,2 mil. eura, a vi se snalazite. Mogao sam ja staviti 5,2 mil. eura da ćemo „napucati“ prodaju nefinancijske imovine, uravnotežiti Proračun, ali to se tako ne radi u ozbiljnim gradovima i u ozbiljnim proračunima.

Devid Kos 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Cijene ulaznica za studente za HNK u Varaždinu
Prikaži Sakrij

Poštovani predsjedniče Vijeća, gradonačelniče, zamjeniče gradonačelnika, poštovani vijećnici i mediji. Dakle, imam dva pitanja za gradonačelnika. Prvo se odnosi na ulaznice za studente, ulaznice za Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu. Dakle, do nedavno su studenti imali besplatne ulaznice, sada više nemaju. Grad Zagreb evo, puno veći grad, puno više studenata, međutim oni su imali 50% popusta na cijene ulaznica, sada je to 30%. Na stranicama Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu nema cjenika ili obavijesti o popustu za studente, ima samo za umirovljenike. Smatram evo da Grad Varaždin si može priuštiti, iako i ovako je mali interes studenata za posjete kazališnim predstavama, a na ovaj način će biti još i manje.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Vezano uz, gospodine Kos, ulaznice za HNK studenti. Ja znam da imamo izuzetno agilnu intendanticu koja radi sa svim dobnim skupinama. Imamo besplatne karte za umirovljenike, a znam da svako malo ona ima nekakve sastanke i popuste za studente, da radi s g. Milijašom iz Studentskog centra, ali ja ću ju zamoliti da ona odgovori pisanim putem na ovo vaše pitanje i da vidimo kakve popuste za studente ima. Ako treba može se i Grad Varaždin uključiti na neki način da subvencionira određeni dio HNK-u za studentske karte. Ali morate biti svjesni da je HNK Varaždin trenutno „in“. Ne znam, do sad je bilo održano mislim osam predstava režije od Plaziblata po Kristijanu Novaku „Slučaj vlastite pogibelji“. Svih osam je bilo rasprodano i to vrlo brzo. Znači, karte se prodaju bez ikakvog problema. Bit će i predstava koje će biti i samo za studente. Već sad su na primjer, za 12. mjesec rasprodani svi „Orašari“. Ne postoji, na primjer, gotovo da nam je cijeli program za 12. mjesec rasprodani. Tako da, varaždinsko kazalište je u ovom trenutku „in“. Dolaze nam, evo najavljuju nam se i gosti iz Zagreba koji nam dolaze na predstave kao nekad. Na Dan Grada Varaždina će doći i zamjenik američkog ambasadora sa svojom suprugom, odnosno upravnih poslova pogledati „Groficu Maricu“. Doći će nam i još neki drugi ljudi iz diplomatskog zbora. Varaždinsko kazalište u ovom trenutku je jedan od onih, u umjetničkom smislu jedno od najkvalitetnijih kazališta u Hrvatskoj i ja im na tome čestitam, a za studente ćemo se potruditi da i oni imaju, oni sigurno imaju popust, a probat ćemo da imaju i veći popust.

Devid Kos 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Postavljanje uspornika ili uzdignute zebre na križanju Jalkovečke ulice i Ulice Ive Režeka
Prikaži Sakrij

I drugo pitanje zapravo odnosi se na inicijativu građana za postavljanje uspornika ili uzdignute zebre na križanju Jalkovečke ulice i Ulice Ive Režeka. Dakle, to je ulica gdje učenici prolaze na putu do škole, a velik broj automobila dolazi upravo iz Grabanica i Jalkovečke ulice prema gradu pa, evo, ne znam da li je do gradonačelnika došla ova inicijativa. Molim da se na neki način ovo riješi, uzdignutom zebrom ili nekim drugim prometnim rješenjem. Hvala lijepa.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

A što se tiče uspornika, ja mislim da sad raspišemo natječaj za uspornike u gradu Varaždinu, javni natječaj, da bi dobili 1000 prijedloga. Nema tjedna da nam ne dođe prijedlog za uspornike i ja zaista, evo sad smo obnovili Ulicu Tina Ujevića, stavili smo kod onoga dječjeg vrtića, preko gdje se ide prema VI. osnovnoj školi uspornik. Stavljamo uspornike zaista gdje mislimo da trebaju biti, ali ne možemo cijeli grad prekriti sa uspornicima. Ja ću dati komunalu i radimo to zajedno sa policijom. Prometna policija mora isto tako pregledati sve te zahtjeve, dati svoje mišljenje s obzirom na stanje sigurnosti prometa, da pogledaju tu lokaciju i da vidimo da li je tamo kritično, da li tamo treba staviti uspornike ili ne, pa ćemo vam dati pisani odgovor.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Pisani odgovor

Stjepan Cepanec 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Prometna sigurnost građana u Biškupcu
Prikaži Sakrij

Dobar dan svima. Imam dva pitanja. Jedno na žalost moram ponoviti, a vezano je uz Biškupec. Sigurnost građana koja me interesira, Gospodarska ulica, glavna ulica raskopana. Sav promet je išao kroz Trg Ivana Perkovca. Nije se ništa poduzelo, molio sam za sigurnost građana ležeće policajce. Sad molim da li se može barem neko ogledalo postaviti tamo kod ugostiteljskog objekta, odnosno nasuprot pekare. Ako se ne može napraviti pješačka staza, ležeći policajci, dajte bar postavite ogledalo. Trebalo bi više ogledala možda u Biškupcu postaviti. Žalosno je da naselje postoji 750 godina pa da se barem onda na sigurnosti radi. Vi ne morate kao vlast ako nemate volje ili nećete nešto raditi, ali podsjećam vas da vlast mora održavati sigurnost, a i javne površine.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Cepanec, Biškupec. Gospodarska ulica se završava i da nije sad danas bilo ovako loše vrijeme, sfrezani asfalt je i ja vjerujem da ćemo u roku tjedan dana Gospodarsku ulicu imati preasfaltiranu. To je jedna od onih ulica gdje smo primijenili, jedna od prvih, onaj model koji ste izglasali. Dakle nema više uske trake gdje kopaju. Mora se od sredine ceste do pločnika kompletna jedna traka poasfaltirati i Gospodarska ulica nakon ovih radova Termoplina i Varkoma bit će dovedena vrlo brzo u svoje stanje. A onaj dio prometa koji sad ide kroz jednu i kroz drugu ulicu, mi smo naručili pametni semafor tamo kod škole, znači semafor koji će mjeriti brzinu i paliti crveno svjetlo u slučaju ako će voziti na onome djelu prema Veterinarskoj stanici, ako će se voziti ili iz pravca Jalkovca prema gradu ili ako vozimo iz Biškupca prema Sajmištu. Ako voze prebrzo, palit će se automatski crveno svjetlo na tom semaforu kako bismo zaštitili djecu kod škole. Što se tiče nekakvih uspornika ili nečeg ostaloga, o tome isto tako kao što sam rekao i gospodinu Kosu možemo razmotriti, ali na način da o tome odlučuje struka, da odlučuju ljudi iz našeg komunala i prometna policija, da vidimo da li je negdje potreban uspornik ili nije potreban.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Gospodine gradonačelniče, ja vas poštujem, vi ste gradonačelnik Grada Varaždina. Ali već nekoliko puta sam vam rekao poštujte i vi nas vijećnike. Bar minimum. Ja ne tražim da se vi morate meni klanjati ili ne znam što. Ako ste vi gradonačelnik, mi smo vijećnici. Prvo pitanje sam postavio zbog nepreglednog zavoja u Biškupcu. Zavoj koji se ne vidi, vi ne možete uočiti auto, kad ga vi vidite to je kasno. Ja ne govorim to zbog sebe, nego zbog građana Biškupca.

Pisani odgovor

Stjepan Cepanec 5. sjednica Gradskog vijeća 28.11.2023
Parkirna mjesta
Prikaži Sakrij

Moje drugo pitanje, vidim da vijećnici misle da gospodarstvo raste kao trava i ovi rezultati koji dolaze. Na žalost ne raste. Ali moje pitanje je… Obećali ste građanima besplatna parkirna mjesta. Sad nemate parkirno mjesto niti ako ga hoćete platiti pa me interesira, gdje su ta parkirna mjesta da se građani obavijeste gdje ste to napravili. Hvala lijepa.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Ne shvaćam o kakvim besplatnim parkirnim mjestima govorite. Grad Varaždin uređuje parkirališta. Na primjer, možete vidjeti u onoj ulici kraj stadiona Slobode, Spinčićevoj ulici, tamo je nedavno uređeno nekakvih petnaestak novih parkirnih mjesta, na način da nismo uništili zelenu površinu uz ogradu stadiona Sloboda. Pokušavamo napraviti gdje možemo, ali ne na uštrb zelenih površina neka nova parkirna mjesta. Ali ovaj grad nije projektirani za toliki broj vozila koliko ih naši ljudi imaju i naši stanari iz zgrade, ali nisam uopće shvatio smisao vašeg pitanja. I to bi bilo to od mene.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Druga stvar je. Ja ne izmišljam. Jeste ovo vi gore. Jeste. Program SDP-a. Piše na zadnjoj stranici „ukidanje naplate parkiranja, da vam ne čitam zadnju koja je smanjenje cijene vrtića i izgradnja novih“. Pa ne izmišljam ja. Molim vas samo, ako možete, možete. Vi meni možete reći da ne možete i nema problema, ne moramo se svađati niti ništa. Hvala lijepa.

Pisani odgovor

Lovro Lukavečki 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Rješavanje stambenog pitanja za mlade
Prikaži Sakrij

Evo pozdrav još jednom svima. Poštovani gradonačelniče, poštovani zamjeniče gradonačelnika, predstavnici medija, svi vijećnici. Ja imam jedno pitanje koje se tiče problematike mladih, a to je stambeno rješavanje, rješavanje stambenog pitanja. Kada pogledamo statistiku na razini Republike Hrvatske možemo vidjeti da određeni statistički podaci govore o tome da 90% ljudi u Hrvatskoj pojedinačno nisu kreditno sposobni. Isto tako, podaci govore da više od milijun ljudi u Hrvatskoj, 40% svojih primanja odvajaju za stanovanje. Kada pogledate, sada je baš nedavno u jednim popularnim novinama izašla studija na razini grada Zagreba koja je pokazala da sa prosječnom plaćom u gradu Zagrebu obitelj sa dvije plaće od 2.600,00 eura si gotovo nigdje ne može priuštiti stan, odnosno ne može dobiti pod tim uvjetima kredit kako bi kupilo stan u 99% dijelova samog grada Zagreba. Ja vjerujem da situacija nije znatno drugačija ni u gradu Varaždinu. Ja dobijem, ja bi rek'o na tjednoj bazi upite vezano uz stambenu politiku. Mi smo nedavno provodili anketu što se tiče rješavanja stambenog pitanja. Mene bi zanimalo da, u interesu javnosti, još jednom ovdje pred Gradskim vijećem, odgovorite i predstavite same rezultate ankete i da kažete koji su daljnji koraci, odnosno kada možemo konačno očekivati da krećemo u izgradnju, novih stambenih objekata i po kojem modelu. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Dakle gospodine Lukavečki, vezano uz stambeno zbrinjavanje mladih. Dakle, dok se ne uvede porez na nekretnine u ovoj zemlji i dok će se samo oporezivati rad koji zapravo čini 0,01% bogatstva, dok 99,99% bogatstva leži u nekretninama i imovini, dakle kod nas su ljudi koji imaju 2.000,00 eura bogati i njih treba oporezivati, a oni koji imaju deset nekretnina nisu, dotle će i divljati i tržište nekretnina. Cijene će ići u nebo i dok se te stvari ne porješavaju, a ova vlast očito nema na državnoj razini želju da se to riješi, stanovi će biti sve skuplji i nedostupni mladima. Mi smo ishodili sve potrebne dozvole i uskoro će krenuti izgradnja produžetka Ulice Ivana Nepomuka Petrovića od iza Konzuma pa prema Crkvi Dobrog pastira. U ovom trenutku je u tijeku projektiranje prve zgrade. Na tom prostoru ima mjesta za šest do osam zgrada. Projektiranje prve zgrade i po anketi koju smo napravili, dakle, mi smo i konsolidirali Gradske stanove. Oni su sada likvidni, mogu biti investitori i oni će biti investitori koji će na tom prostoru graditi i zgrade po POS-u, a gradit ćemo i zgrade koje će biti na način dugoročnog najma. Budući da je više naših građana iskazalo želju da to ide po POS modelu, odnosno žele biti vlasnici svojih nekretnina, bit će više predviđeno takvih stanova. Dakle, u proljeće sljedeće godine će krenuti izgradnja prve zgrade i ciklički dalje nastavljamo i sa projektiranjem i izgradnjom na tom prostoru i vjerujemo da će tamo niknuti novo naselje zgrada gdje će mladima biti dostupne zgrade. Također, pripremamo i zemljišta za individualnu stanogradnju. U ovom trenutku je natječaj za tri parcele u Kućanu. Ali, radimo produžetak Sajmišne ulice i tamo će biti za nekih 15-20 parcela koje će se moći kupiti i za individualnu stanogradnju, tako da se na ovom pitanju stambenog zbrinjavanja mladih radi u Gradu.

Biserka Ivek 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Pitanje parkinga u gradu
Prikaži Sakrij

Ja ću biti nešto kraća. Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, predsjedniče kao i kolegice i kolege vijećnici. Vidjeli smo da se u proteklom razdoblju ponovno aktualiziralo pitanje parkinga u gradu, odnosno u gradskim kvartovima. Zato me zanima, kao i stanare, normalno, u kojoj je fazi rješenje problema parkiranja u stambenim zonama Zagrebačka, Prešernova, Trakošćanska. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Vezano uz parking u gradu, gospođo Ivek. Danas imamo jednu od točaka gdje ćemo imenovati Povjerenstvo. Mi imamo veliki problem da imamo koncesiju do 2037. godine. Naše stručne službe su bile i prošli tjedan na sastanku u Ministarstvu financija da se vidi kakve su opcije oko tog Ugovora o koncesiji i toliko su nam ruke zavezane da je to gotovo nemoguće. Onaj koji je to sklopio 2007. godine je zapravo imao namjeru da svaku buduću vlast onemogući o upravljanju parkirnim mjestima u gradu Varaždinu i situacija je takva da smo pronašli jedan zajednički jezik sa koncesionarom. Do kraja godine ćemo uvesti parkirne blokove, morat ćemo imenovati to Povjerenstvo. U ovom trenutku je procjena financijskog učinka uvođenja stambenih blokova, parkirnih blokova na koncesiju koji ne smije premašiti 10% vrijednosti koncesije za što imamo neke grube analize i to kreće i krenut ćemo sa stambenim blokovima i Trakošćanska i Prešernova i ovdje u centru grada Vrazova, gdje će dobiti povlaštene karte stanari, a svi ostali će plaćati normalnu cijenu parkiranja. Na taj način ćemo povećati za nekakvih, sedamstotinjak parkirnih mjesta pod naplatom, ali će stanari imati mogućnost da puno lakše dođu do svoga parkirnog mjesta. Ono što sam već prije napomenuo, to je da porast broja vozila u gradu je enorman, da smo došli sa 27.000 vozila od prije četiri godine na 31.000 registriranih vozila na 44.000 stanovnika u gradu i da jednostavno Grad nije koncipiran da ima toliko vozila i parkirnih mjesta. Ljudi trebaju, i zbog tog razloga želimo što više forsirati biciklizam. Zato smo išli na ovo rješenje u Šenoinoj ulici. Želimo da ljudi što više i hodaju, da žive zdravije, a ne da se voze od 500 do 1 km do grada ili do radnog mjesta svojim vozilom.

Blaženka Beli 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Rješavanje pitanja baliranog otpada
Prikaži Sakrij

Dobar dan svima. Imam jedno pitanje za gradonačelnika. Poštovani gradonačelniče. Ovo je već jedno u nizu pitanja koji je vezan uz balirani otpad koje postavljam ovdje na Gradskom vijeću, no osjećam to dužnošću prema svim mojim sugrađanima iz kvarta i šire. Vidjeli smo da je premijer Plenković javno dao snažnu podršku projektu rješavanja bala i najavio da će se to riješiti. Zanima me, u kojoj je to fazi i kada građani mogu očekivati micanje bala iz Brezja. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Beli, bale su vaše staro i klasično pitanje. Dakle, iako su se svi neprijatelji uprli da se to ne riješi i neki ovdje prisutni gradski vijećnici šalju predstavke na sve strane, ja sam siguran da će se to riješiti. Dakle, i ono što je rekao premijer i naši kontakti… Ja sam prošli tjedan ponovo bio u Zagrebu. Dakle, ljudi koji rade u pojedinim Ministarstvima su isto zgroženi. Na kraju svi oni su zaradili od nekih dušebrižnika, samo zato jer rade svoj posao, također kaznene prijave i to što se radi je nešto prestrašno. Iz tog razloga se cijeli postupak odužio, ali ja sam već poslao i upozorenja i prema Ministarstvu financija i Fondu i mi jednostavno ne želimo više tolerirati određena ponašanja nekih državnih institucija iz razloga što je trebala 30.9. isteći ponuda. Dakle, ja sam bio kod Zajednice ponuditelja, tražili smo produžetak ponude, jer, ako ne sklopimo ugovor do 30.9., cijeli posao propada. A, samo da vam velim koje su konzekvence toga. Mi u ovome trenutku imamo kamatu koja je 0,4% niža od Euribor-a. Dakle, banka se zadužuje na tržištu i po kamati koja je veća nego ono što dobiva Grad Varaždin. To je segment financija, a da velim drugi segment, a to su cijene. Dakle, nama je pokazano da viškovi koji u ovom trenutku se u Istri stvaraju, Kaštjun npr. ima MBO i ne mogu se obraditi, se preuzimaju po cijeni od 300,00 eura u varaždinski MBO, a mi imamo ponudu koja je 200,00 eura. I da, mi razgovaramo i sa vlasnicima i prvog ugovora i s vlasnicima koncesije koji su već isto tako napravili financijska vještačenja i ispada da će se po ovom ugovoru, sadašnjem, po ovoj javnoj nabavi da će biti najmanja zarada onome tko odradi, dakle puno manja nego po koncesiji iz 2013. i manje nego po ugovoru iz 2008. godine. Dakle, financijska vještačenja koja su napravljena i mi sad pokušavamo napraviti, dogovoriti jednu određenu nagodbu sveobuhvatnu, da se svi ti sporovi, jer još uvijek postoje i tri aktivna spora, da se sve to riješi. Dakle, kad netko priča o Ugovoru iz 2008., napravili su financijski vještaci i vidli su koliko bi se po toj cijeni u tom trenutku zaradilo da se to išlo rješavati i ta cijena je daleko manja nego ova cijena koju imamo sada. I da ne govorimo da taj ugovor nije bio kompletan, da je sačinjavao samo 70 000 t i ostalo. Dakle, ovo je jedino rješenje koje postoji. Ukoliko u roku sljedećih dva tjedna država, iako ja sad imam uvjeravanja da aktivno zaista rade i Fond i Ministarstvo financija i pripremili su sve papire. Ako se to ne dogodi onda ćemo razgovarati na malo drugačiji način i pokazat ćemo i neke stvari iz komunikacije koje su se događale i šta se događa, zato jer Grad Varaždin može biti samo još dodatno oštećeni ukoliko se ne riješi po ovome ugovoru.

Damir Đopar 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Obnova dječjih igrališta
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče gradonačelnika, uvaženi predsjedniče Vijeća, kolegice i kolege vijećnici. Gospodine gradonačelniče ranije ste ove godine najavili obnovu dječjih igrališta. Ima dosta tu promjena sprava i toga svega, pa evo interesira me u cilju ovih najmlađih naših Varaždinaca i Varaždinki i njihovih roditelja, kak' to ide, u kojoj je fazi i kad bi to moglo biti gotovo. Eto, hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Đopar, vezano uz obnovu dječjih igrališta. Svi Varaždinci mogu vidjeti da se ovih dana po gradu Varaždinu radi izuzetno puno po tome i mi smo ove godine izdvojili skoro 200.000,00 eura za održavanje i popravak dječjih igrališta, najviše što je ikad izdvojeno od kad je Proračuna Grada Varaždina. U Harambašićevoj ulici je obnovljeno igralište, a mislim da je već obnovljeno i između Ludbreške i Koprivničke. Postavljeno je novo kombinirano igralo. U Harambašićevoj su gotovo sva igrala zamijenjena. Sad slijedi Pumin park i Poljana Biškupečka. U Poljani Biškupečkoj ide kombinirano igralo, ljuljačke, klackalica, ide igralo na opruzi. Nakon toga ide obnova na Trgu Bana Jelačića, pa ide Zrinski Frankopana 9 i na kraju ide Tina Ujevića i Milkovićeva. Također moram reći da je u tijeku natječaj ili ne znam da li je već gotov. Ide potpuno novo igralište u Istarskoj do kraja godine iza onog košarkaškog igrališta koje smo napravili prošle godine. Budemo sljedeći tjedan sve to i posnimili što je napravljeno i poslat ćemo i svim medijima da vide što je napravljeno i što se radi vezano uz dječja igrališta.

Josip Garić 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Cijene vrtića
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, predsjedniče Vijeća, kolegice i kolege. Ja za danas imam jedno pitanje. Evo, nedavno je pažnju javnosti izazvala vijest o povećanju cijene vrtića za roditelje čija djeca i pohađaju gradske vrtiće. Svjesni smo da živimo u vremenu inflacije i svakodnevnih povećanja svih troškova, a negdje ste spomenuli da cijena vrtića se nije mijenjala od 2009. godine. Ali evo, svejedno bih od vas želio čuti detaljnije zašto ste se odlučili na ovaj potez. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodin Garić je pitao o vrtićima i ja ću sad i gđi. Kiđemet-Piskač, g. Kosu, gđi. Oreški za vrtiće odgovoriti praktički zajedno. Dakle, prošle godine je masa plaća zaposlenih u dječjim vrtićima Varaždin bila 2,4 mil. eura. Ove godine, budući da smo im digli plaće, zato jer te plaće im nisu godinama dizane i odgojiteljicama i kuharicama i čistačicama u vrtićima, to iznosi 510.000,00 eura više. Odnosno za plaće svih u vrtićima je 27% izdvojeno iz Proračuna ove godine više. Ono što Vlada, gđo. Kiđemet-Piskač, nije još donijela Uredbu, nije Grad dobio još apsolutno nikakva sredstva i po tome bi Grad trebao dobiti nekakvih 380.000,00 eura, to uopće niti ne pokriva ovaj dio povećanja plaća. Da ne govorimo da je od 2009. do 2023. godine bila inflacija preko oko 40% i vi ni ne znate u miru smo podizali i pokrivali ekonomske cijene koje su rasle u privatnim vrtićima i pokrivali smo to iz Proračuna i stalno smo izdvajali više da naši roditelji, dakle, nama ide 950 djece u privatne vrtiće, 730 ili 750 ovisno kako kad u gradski Dječji vrtić i da nismo to radili, dogodilo bi se to da bi naši roditelji, čija djeca idu u privatne vrtiće stalno plaćala više. Za mene je dijete-dijete i za svako dijete se mora dati ista subvencija. I mi sad smo napravili, izjednačili subvenciju koju dajemo i gradskom Dječjem vrtiću po djetetu i koju dajemo privatnim dječjim vrtićima. Morate biti svjesni, dakle, svaki roditelj dobiva solidarno od svih građana grada Varaždina 167,00 eura za njegovo dijete u vrtiću.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

27.10.2023.

Pisani odgovor

Gordana Marsenić 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Obnova Starog grada
Prikaži Sakrij

Poštovani predsjedniče Gradskog vijeća, poštovani gradonačelniče, zamjeniče, kolegice i kolege. Samo jedno pitanje. Vidimo da se obnova Gradske vijećnice privodi kraju. Zanima me što je s obnovom Starog grada, u kojoj je fazi taj projekt vrijedan gotovo milijun eura bespovratnih sredstava za energetsku obnovu. Hvala puno.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Bilo je pitanje o Gradskoj vijećnici. Jel' tako, gospođo, molim…

Dobro to je povezano. Dakle Gradsku vijećnicu završavamo. Ja mislim da će se već kroz dva tjedna skinuti i skela sa tornja, kad će se obnoviti i toranj i sat. Uskoro kreće uređenje i unutarnjeg trga. Dakle uredit će se i bit će otvoreno i za posjetitelje. Konačno ćemo imati i u Gradskoj vijećnici sobu za sastanke Gradskog vijeća onako kako i zaslužuje Gradsko vijeće jednog grada poput Varaždina. Dakle, nećemo više imati one stare školske klupe. Imat ćemo pravi veliki konferencijski stol. Dobit ćete sustav mikrofona, dobit ćete sustav za glasanje elektroničko i to će zaista ličiti na nešto, kako bi i trebalo izgledati Gradsko vijeće. Mi ćemo, ja vjerujem za Dan grada, neće se još preseliti gradska uprava natrag nego ćemo otvoriti, otvoriti građanima da će moći kroz Gradsku vijećnicu koja neće imati namještaj jer će namještaj još uvijek biti u Patačićki, da ljudi mogu proći kroz našu Gradsku vijećnicu, vidjeti da je prvi put praktički nakon 2. svjetskog rata toliko obilno obnovljena i da je vraćeni sjaj. Većina toga ulaganja ide iz Grada Varaždina, a 2 mil. kuna smo dobili od Fonda za energetsku učinkovitost. Više smo dobili, 100% financiranja za energetsku obnovu Starog grada koja vrijedi više od milijun eura. Uskoro je početni sastanak, sljedeći tjedan mislim, vezani uz javnu nabavu i ja vjerujem da ćemo kroz sljedećih 18 mjeseci, zato jer Stari grad danas imate i na Rebalansu proračuna. Da vi vidite na šta liči krovište gore gdje se ispod čuvaju najvrjedniji artefakti Gradskog muzeja. Znači moramo obnoviti kompletno jedno cijelo krilo krovišta i to imate danas isto u Rebalansu proračuna jer će nam zaista početi propadati i vrijedne slike i vrijedni artefakti Gradskog muzeja. Gradski muzej će biti onda u potpunosti, odnosno Stari grad u potpunosti obnovljen. Sad završavamo i projekt obnove palače Sermage. Imamo još završna usuglašavanja sa konzervatorima. Bila je ministrica u petak, gledala je, složila se sa svime time i vjerujem da ćemo uskoro naći nišu prema njihovim riječima iz Ministarstva kulture gdje ćemo aplicirati i sa palačom Sermage jer je moja osobna želja da se konačno riješi pitanje galerije Miljenka Stančića koje bi trebalo biti u prizemlju zato jer obitelj Stančić je darovala slike prije više od 40 godina uz klauzulu da se mora formirati stalna galerija Miljenka Stančića. Grad nije bio više od 40 godina u stanju to napraviti. Mi sada pokušavamo to riješiti i ja vjerujem da će se to također riješiti.

Dražen Jagić 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Prometovanje na Sajmištu
Prikaži Sakrij

Dobar dan svima. Poštovani predsjedniče, gradonačelniče, zamjeniče. Imam jedno pitanje. Već duže vrijeme muči me problem oko prometovanja na Sajmištu ispod nadvožnjaka u Koprivničkoj ulici. Od kada je taj prostor prestao biti tržnica za vrijeme rekonstrukcije i izgradnje sadašnje tržnice, osobnim automobilima se prometuje tim prostorom koji nije namijenjen tomu. Tada još nije uređena Ludbreška ulica od križanja sa Boškovićevom pa je možda bilo i nekoliko opravdanja za to. Produljenjem i uređenjem Ludbreške ulice moguće je doći na drugi dio Sajmišta i dalje na Gupčev trg, ali na žalost navika je još uvijek ostala. Zbog toga dolazi do uništavanja hodnih ploča. Pitam, može li se nekako urediti prometovanje na drugačiji način da se izbjegne uništavanje prostora, a do tada da se saniraju ploče koje su uništene. Zahvaljujem.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Jagić, a to je nešto i vijećnik Čehok oko Sajmišta, da…

Dakle ovako. Vodogradnja je dobila nalog i Vodogradnja će sanirati one kocke koje se nalaze na Sajmištu. To nije stanje od jučer, to je stanje takvo već godinama, gospodine Čehok. Bilo je još…

…bilo je i u prethodnom mandatu i nije vas to jako brinulo. Mi sada rješavamo to pitanje i to će kroz mjesec dana biti riješeno. A druga stvar, tamo ste vidjeli da su dopremljeni kontejneri. Moraju se formirati minimalni tehnički uvjeti da bi uopće mogao raditi zato jer smo dobili uvjetnu zabranu onih sajmova u četvrtak i u subotu i morala je Gradska tržnica riješiti i pitanje wc-a i pitanje prostora za rad i to se rješava ovih dana tako da će do kraja godine i taj prostor biti opremljen za sajmovanje.

Leonard Sekovanić 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Projekt InterrACT
Prikaži Sakrij

Dobar dan. Poštovani predsjedniče, gradonačelniče, zamjeniče i svi ostali vijećnici te ostali prisutni. Moje prvo pitanje odnosi se na projekte InterrACT Green koji je na prošloj sjednici Gradskog vijeća predstavljen. Navedeno je kako je njegova vrijednost nešto više od 5 mil. eura, ali isto tako spomenuti su i neki problemi koje je potrebno riješiti da bi se projekt uspješno ostvario, odnosno proveo. Moje pitanje je u kojoj fazi se nalazi taj projekt, da li se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa te da li će ti imovinsko-pravni odnosi u konačnosti biti uzrok nekakvim dugogodišnjim troškovima prema Gradu Varaždinu.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Vezano uz InterrACT, gospodine Sekovaniću, sve se rješava. Održan je 15. rujna kick off sastanak sa predstavnicima europske komisije. Naša ekipa ide sljedeći mjesec u Lille. Vrlo su zadovoljni kako napreduje sve. Sa Hrvatskim vodama, HEP-om i Hrvatskim šumama smo postigli zajednički jezik i u ovome trenutku, zapravo ćemo morati po svemu sudeći plaćati određenu naknadu Hrvatskim šumama, koje će godišnje iznositi nekakvih 15 do 20.000,00 eura, ali ćemo zato dobiti prava upravljanja i organizacije svih staza i s jedne i s druge strane kanala i urediti Dravsku šumu do kraja.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

30.10.2023.

Pisani odgovor

Leonard Sekovanić 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Zamjena plinske mreže
Prikaži Sakrij

Drugo pitanje odnosi se na radove na području grada Varaždina koji se provode zbog zamjene plinske mreže. Dakle, konkretno pitanje se odnosi na Gospodarsku ulicu od križanja sa Zagrebačkom do križanja s Biškupečkom ulicom. Poznato je da je tamo promet vrlo gust, pogotovo teretnih vozila pa je pitanje u kojem stanju su ostale instalacije u toj ulici te kako se planira sanacija konkretno te prometnice i ne samo prometnice nego i ostalih površina uz prometnicu, zelenih površina i nogostupa koje su prilikom radova oštećene. Naravno, uvijek postoji i potreba za poboljšanjem pa eto pitanje je na koji način se to misli izvesti. Vezano uz to, kada se planira donijeti i Pravilnik o prekopima i sanacijama nerazvrstanih cesta na području grada Varaždina? Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče zamjene plinske mreže. To je bilo vezano uz ovu ulicu u Gospodarskoj. Dakle kao što ste i donijeli onaj Pravilnik po tome da se, kad se rade ovakvi prekopi da se mora obnoviti pola kolničke trake, tako je dobio i Termoplin da nakon završetka rekonstrukcije mora izvesti sanaciju habajućeg sloja u punoj širini južnog prometnog traka. Dakle, neće više biti onakvog krpanja na kakva smo prije naviknuli. Dakle, sad će se Gospodarska ulica, taj trak po kojem su bili radovi morat će se sukladnom tom Pravilniku u punoj širini toga prometnog traka južnoga na kojem su bili radovi. A što se tiče Pravilnika, Pravilnik je dat u savjetovanje javno-pravnim tijelima, znači Pravilnik o izvođenju i sanaciji prekopa na nerazvrstanim cestama. I dobili smo od svih javno-pravnih tijela već određene suglasnosti, osim od Varkoma, koji traži još deset dana za odgovor i nakon svih tih mišljenja će se još jednom Pravilnik revidirati s mogućim prihvaćanjem primjedba ili sugestija javno-pravnih tijela i nakon toga se očekuje donošenje toga Pravilnika. Znači ne odustajemo od toga da se neće dozvoliti onakvo divlje prekapanje ulica kakvo je bilo i do sada.

Klara Huzjak 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Regulacija prometa na raskrižju Zagrebačke i Gospodarske ulice
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, poštovani predsjedniče, kolege i kolegice. Moje pitanje je, znači, vidimo da je pred završetkom rotor kod Kauflanda. Do sada smo bili svi svjedoci gužvi zbog gradnje istog, a mene zanima planira li se usklađivanje signalizacije na semaforima ili izgradnja rotora na raskrižju Zagrebačke i Gospodarske ulice kako bi izbjegli potencijalne gužve kada se rotor kod Kauflanda dovrši. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Huzjak, rotor Kaufland. Konačno su jučer maknuti semafori. Rotor Kaufland je, danas je tehnički pregled objekta. Sljedeći tjedan je tehnički pregled i rotora. Samo da velim, nama je to nametnuto. Dakle, kad se nešto proglasi, kad se nešto proglasi strateškim projektom Vlade Republike Hrvatske onda prestaje ingerencija Grada, prestaje ingerencija GUP-a i vrijedi to što je Vlada donijela. Oni su nam donijeli da će na tom dijelu biti trgovački centar i jedino što smo mogli napraviti da stisnemo investitora da ne radi samo skretač lijevo i desno kako imamo u Optujskoj ulici gdje se stvaraju gužve i inzistirali smo na rješenju pomoću rotora. Znamo da je taj rotor blizu raskršća Gospodarska-Zagrebačka i zbog toga smo u završnoj fazi projektiranja, jel tako Vlado?

I druge godine se očekuje raspis natječaja za izvođenje radova i u drugom, sljedećem proračunu, dakle za 2024. godinu bit će izvođenje radova na rotoru Zagrebačka-Gospodarska kako bismo to raskršće u potpunosti prilagodili pometu. Sada, kol'ko znam, M. Marković je pokrenuo prema policiji da se napravi, gotov je elaborat i napravit će se malo drugačija regulacija semafora, zato jer kad ljudi dolaze Zagrebačkom iz grada i skreću lijevo, prvo moraju čekati ako je gužva iz Zagrebačke ulice, onda praktički imaju manje vremena nego oni koji dolaze iz Brezja. Tako da će vrlo brzo ići malo drugačija regulacija prometa na tom raskršću da izbjegnemo… Znači napravljen je novi signalni plan i ne očekujemo nekih većih problema.

Filip Težak 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Dječji vrtić Hrašćica
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, kolegice i kolege. Moje prvo pitanje danas je vezano uz izgradnju novog dječjeg vrtića u Hrašćici. Neki dan smo mogli vidjeti kako je konačno potpisan ugovor za izgradnju vrtića. Možete li nam reći zašto je sada cijena izgradnje navedenog vrtića toliko veća od predviđene?

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Da, gospodin Filip Težak, vrtić Hrašćica. Da nije bilo pada Proračuna, vjerujte da smo to raspisali odmah u prvome mjesecu, da bismo dobili puno nižu cijenu. Cijene građevine su i ove godine porasle za preko 20-30% i na žalost mi smo to predvidjeli i zato smo i stavili više novaca u projekcijama za sljedeće dvije godine. Sad smo sklopili ugovor i taj vrtić će biti usprkos svih opstrukcija. Ja stvarno ne znam da nekim ljudima u ovom gradu, interes i boljitak naših građana nije bitan, stalno se događaju neke opstrukcije, ali to ide njima na dušu. Vrtić će biti izgrađen, vrtić je, dakle projektantski troškovnik vam je rađeni u 10. ili 11. mjesecu 2021. kada je vrtić prijavljivan na NPOO i tada je cijena bila predviđena 750.000,00 eura plus PDV. Sada je cijena milijun dvjesto i ne znam osamdeset tisuća plus PDV, 60% veća i sve tri ponude koje su došle su bile unutar 10%. Dakle, to je realna cijena u ovom trenutku na tržištu.

Filip Težak 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Optički internet
Prikaži Sakrij

Drugo pitanje vezano je uz uvođenje optičkog interneta na području grada. S obzirom da dijelovi grada još uvijek nisu pokriveni optičkom mrežom, zanima me što Grad u ovom slučaju može napraviti kako bi pomogao ili potaknuo uvođenje optičkog interneta u dijelove grada koji trenutno nisu pokriveni. Eto, hvala.“

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče optičkog interneta gospodine Težak. U ovom trenutku je izdavanje suglasnosti i prema HT-u koji se javio i s kojim smo uspjeli dogovoriti zajednički jezik, da u jednome kvartu grada, a to je tamo iza Jurkovićeve i Lepoglavske, da se povuče optika, da se ono novo stambeno naselje koje se širi pokrije optikom dok je A1 u fazi dobivanja suglasnosti da se konačno riješi onaj cijeli kvart oko 6. osnovne škole koji nema optiku. I nakon toga će nam ostati još Brezje, gdje zapravo naši sugrađani nemaju optiku. Intenzivno razgovaramo sa teleoperaterima, ali oni moraju pronaći svoj financijski interes. Ovdje su pronašli svoj financijski interes. Pokušavamo ih stimulirati da to odrade i ja vjerujem da ćemo uspjeti riješiti još i Brezje pa da će biti gotovo cijeli grad pokriven optičkim internetom.

Lidija Maček 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Namjera izgradnje nove grobne kuće - Vodovodna ulica
Prikaži Sakrij

Pozdravljam sve prisutne. Postavljam pitanje u ime građana koji žive u djelu grada Varaždina uz gradsko groblje, područje Vodovodna ulica i okolne ulice. Građane je uznemirila vijest da se tamo namjerava graditi nova grobna kuća kojoj bi prilaz bio upravo iz Vodovodne ulice. Time bi jedan mirni i tihi kvart postao vrlo prometan i bučan što je navelo građane na organiziranje potpisivanja peticije protiv ovog projekta. Je li istina da postoje namjere izgradnje nove grobne kuće s prilazom iz Vodovodne ulice? Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Maček, vezano uz gradsko groblje. Dakle, još 2008. godine, ja mislim, je napravljena izmjena plana po kojoj je napravljeno proširenje groblja i 2012. godine je napravljen projekt i izdana građevinska dozvola za grobnu kuću upravo sa strane Vodovodne ulice. Time bi se potpuno devastirao onaj prostor tzv. „šumice“, prilaz bi bio i po Vodovodnoj ulici i po onoj Rosenberg-Ružića i taj cijeli projekt je bio toliko predimenzionirani. Znam da ga je jedan kandidat za gradonačelnika izvlačio van u kampanji, ali nije rekao na koji način i gdje misli naći sredstva da bi se to realiziralo. Mi smo sad u fazi da gledamo da se taj projekt svede na neku normalu i da se preseli na drugu stranu, budući da su svi i parkinzi i sve ostalo je vezano uz Hallerovu aleju, dakle da bi nova grobna kuća išla s te strane jer ne želimo da se devastira ona jedna od rijetkih zelenih površina koja postoji u gradu.

Dubravka Novak 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Prikaz putnih troškova i putnih naloga na "Transparentni Varaždin"
Prikaži Sakrij

Poštovanje, svima pozdrav. Dva imam pitanja. Na prošlom Gradskom vijeću nisam dobila nikakav odgovor na pitanje o tome zašto „Transparentni Varaždin“ ne prikazuje putne troškove i naknade na temelju putnih naloga za sve koji iz proračuna primaju plaću i podsjećam da ste to mi ostali dužni pa sad to molim u pisanom obliku. S obzirom da ste u odgovoru rekli da će se to popraviti, promijeniti, međutim promjena za sad nema pa molim pisani odgovor. Ne postoje naime nikakve zapreke za to, pogotovo ne ukoliko bi se pokušalo objašnjavati GDPR-om, a riječ je o vrlo važnom podatku za transparentnost Grada i njegovih ustanova.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Novak dat ću vam odgovor u pisanom obliku. Već sam i rekao, meni ono, mislim sve stvari se nalaze na Transparentnom Varaždinu. Ak' su vam i putni troškovi i naknade još toliko bitni stavit ćemo i to gore, nemamo šta skrivati.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

15.11.2023.

Pisani odgovor

Dubravka Novak 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Kvaliteta zraka u gradu Varaždinu
Prikaži Sakrij

I drugo pitanje. Već praktički godinama se pojavljuju ozbiljne sumnje u kvalitetu zraka kojeg udišemo, a povremeno teški i odbojni mirisi koji preplave grad i te sumnje podgrijavaju definitivno. Ta je tema užasno važna, ali joj aktualna vlast evo pristupa čini mi se neozbiljno i nezainteresirano, jer smo o tome mi već govorili na sjednicama Gradskog vijeća nekoliko puta, a budući da posljednjih tjedana imamo još značajniji intenzitet raznih odbojnih mirisa, a da nismo dobili od nadležnog Upravnog odjela nikakav odgovor na upit koji smo slali uz pojedine potencijalne zagađivače u istočnom djelu grada. Zanima me, što je vezano uz pojedine potencijalne zagađivače u istočnom djelu grada napravljeno? Zanima me, što se mora dogoditi, da Grad postane evo zainteresirana strana u tom pitanju i umjesto pojedinaca, zatraži ozbiljan nadzor, sam izvrši tajna mjerenja i napokon utvrdi radi li se samo o lošim mirisima koji su sami po sebi problem ili je riječ o nečemu puno ozbiljnijem. Dakle, Grad nema nadležnost, naravno, ali treba po meni biti aktivan i zainteresirana strana i poduzimati, na neki način raditi pritiske na inspekcijske službe i sve nadležne, da se utvrdi i vidi možemo li imati čišći zrak, a vjerujem da možemo.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

A što se tiče kvalitete zraka radimo na tome na način, danas je bila zajednička Inspekcija zaštite okoliša i našeg šefa komunalnog i poljoprivrednog redarstva kod jedne pravne osobe za koju mi nemamo ingerenciju, ali za koju smo temeljem i prijava građana i rada naših komunalnih redara zapravo detektirali da neugodni mirisi koji dolaze sa južnim vjetrovima dolaze od te pravne osobe i radi se na tome, postupanje je i obavijestit ću vas što će napraviti Inspekcija zaštite okoliša. Ne želim sad imenovati tu pravnu osobu sa ruba, uzmimo nekakvog jugozapadnog djela Varaždina gdje definitivno ispada da se šire, od kud ispada da se šire ti mirisi, ali radi se po tome. Znači niti su bale, ja sam bio na balama puno puta, bale ne smrde više. Ima dosta zagađivača zraka i s tim, imamo te neke sastanke sa Inspekcijom zaštite okoliša smo imali i pokušavamo ih natjerati da budu aktivniji. Dat ću vam i pisani odgovor kad dobijemo zapisnike sa ovih inspekcijskih pregleda i nalaza.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

28. studenog 2023.

Pisani odgovor

Danijela Puškadija 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Prilazna cesta na pretovarnu stanicu
Prikaži Sakrij

Dobar dan svima. Imam dva pitanja. Jedno je vezano za prilaznu cestu iz zaobilaznice na pretovarnu stanicu. Naime ta cesta je puna rupa i prolaskom kamiona cestom se naravno diže prašina te se ljudi, koji su se tu inače bavili povrtlarstvom, ne mogu se više baviti povrtlarstvom i tipa sijanje tikve, sadnje zelja. Znači, ostala im je samo jedna kultura, to je kukuruz. Sad, da se netko ne nađe uvrijeđen, ali doista smo s prijašnjom Čistoćom imali možda malo više suradnje u smislu, da smo se mogli oko nekih stvari dogovoriti i kad se bude nešto saniralo. Ovdje nam je sad malo problem. Ja razumijem gospodina Sveteca da je on neka tampon zona itd., ali stvarno bi voljeli imati nekakvu informaciju kad bi se ta cesta mogla sanirati, eventualno i asfaltirati tim više, jer je tam planirano i regionalno odlagalište, Piškornica ima tam isto nekakve svoje planove.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Puškadija. Prilazna cesta iz zaobilaznice na pretovarnu stanicu je zapreka izgradnji brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava. Mi rješavamo sa Hrvatskim cestama taj problem i Hrvatske ceste su voljne financirati novu pristupnu cestu i zato se u ovu cestu ne ulaže. Zato jer će tim djelom ići upravo i presjeći tu cestu nova brza cesta Varaždin-Ivanec-Lepoglava, a mi to ne možemo dozvoliti da se ne može dići do pretovarne stanice. Iz tog razloga su intenzivni razgovori sa Hrvatskim cestama. Bili su ja mislim ovaj tjedan predstavnici Hrvatskih cesta kod mene i taj dio će se rješavati u sklopu ove, zato jer vam je tamo, praktički sad čvor će doći gdje će se s obilaznice silaziti na brzu cestu koja će obići Nedeljanec i Vidovec i onda ne može sjeći ova cesta za pretovarnu stanicu. Imaju problema upravo zbog toga i u Hrvatskim cestama i oni pristaju na to da se napravi i onda će to biti nova normalna asfaltirana cesta do pretovarne stanice.

Danijela Puškadija 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Održavanje zelenih površina u Črncu Biškupečkom
Prikaži Sakrij

Drugo pitanje vezano je nezadovoljstvom odgovora i rješenja pitanja Črnca Biškupečkog s prošle sjednice. Naime, zamolila sam vas da se pokosi ono igralište oko malonogometnog igrališta, ta zelena površina. Do dana današnjeg, eto na žalost, nije se pokosila iako sam vam slala e-mailove sa slikama da vidite u kojoj visini je ta trava i da je to doista sad već i džungla te sam vam tom prilikom isto postavila pitanje gdje je traktorska kosilica i tko njom upravlja u Črncu Biškupečkom jer je Grad Varaždin, u prijašnjem sazivu Gradskog vijeća, kupili smo Mjesnom odboru traktorsku kosilicu kojom oni očito ne rade ništa. Zanima me gdje je ta traktorska kosilica. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče Črnca Biškupečkog tamo su predviđene dvije košnje. Upravo mi je javila direktorica Parkova da su i Črnec i Poljana ovaj tjedan u planu košnje i ovaj tjedan će se pokositi sve to što ste naveli. Kosilica, piše, je garažirana kod Luke Conara. E, ovako ću vam reći. Dakle predsjednik Mjesnog odbora. Sad ću malo i te mjesne odbore, kratko dotaknuti. Dakle, želim reći da je, evo, Mjesni odbor Črnec Biškupečki jedan eklatantan primjer da je imao, a imamo još takvih, to ćemo poslije pod točkom reći, gdje je samo održana osnivačka sjednica, izabran predsjednik Mjesnog odbora i nakon toga nisu imali ni jedan jedini sastanak. Dakle, ni jedan jedini sastanak nije imalo Vijeće Mjesnog odbora Črnec Biškupečki u 48 mjeseci mandata. A ako pogledamo, znate kol'ko košta jedan predsjednik Vijeća Mjesnog odbora naše sugrađane? 141,00 euro mjesečno. Dakle, u 48 mjeseci na primjer, isplaćeno je predsjedniku Mjesnog odbora Črnec Biškupečki, on je koštao naše građane 6.785,00 eura, nešto manje od 50.000,00 kuna, a nisu održali ni jedan sastanak. Katastrofa.

Devid Kos 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Cijene vrtića
Prikaži Sakrij

Dobar dan svima. Ja ću se dotaknut pitanja koje je već postavljeno, a odnosi se na cijenu vrtića, koja je evo dignuta od 1.9. Naime, evo to je jedna zaista nepopularna mjera koju je Grad donio, pogotovo kad govorimo u smislu ovih demografskih politika, pogotovo za ranjive skupine, u ovom slučaju za djecu i njihove roditelje. Još više zabrinjava činjenica da ste tu odluku potpisali 1.9., a koja isto tako vrijedi od 1.9. Dakle to je, primjenjuje se 1.9., a datumirana je 1.9. od strane gradonačelnika i s time da je ta prva odluka o povećanju cijene vrtića bila sa dosadašnjih malo manje od 93,00 eura na 127,00 eura. Nakon što su roditelji reagirali, donijeta je druga odluka po kojoj je ta cijena vrtića smanjena na evo sadašnjih 116,00 eura, a što je i dalje povećanje cijene vrtića za 25% na dosadašnju cijenu. Općenito, evo sufinanciranje vrtića i jaslica mislimo da je ozbiljan teret za sam Grad, ali jednako tako smatramo da se tu mora uključiti i Vlada. Doduše, najave jesu i odluke da će se uključiti, ali evo nekako naš je cilj da na kraju taj vrtić i jaslice budu besplatni za sve roditelje. Ne po ovim nekim, jel', stupnjevima razvijenosti ili po nekim drugim kriterijima. Tako da, evo moje pitanje je hoće li Grad povećati u tom smislu subvencije kako bi možda ta cijena se zadržala na razini do 100,00 eura po djetetu?

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Kos, već sam načeo tu temu oko vrtića. Neću puno širiti. Ako svi želite oko vrtića napisat ću vam jedan opširan odgovor.

Gospodin Garić je pitao o vrtićima i ja ću sad i gđi. Kiđemet-Piskač, g. Kosu, gđi. Oreški za vrtiće odgovoriti praktički zajedno. Dakle, prošle godine je masa plaća zaposlenih u dječjim vrtićima Varaždin bila 2,4 mil. eura. Ove godine, budući da smo im digli plaće, zato jer te plaće im nisu godinama dizane i odgojiteljicama i kuharicama i čistačicama u vrtićima, to iznosi 510.000,00 eura više. Odnosno za plaće svih u vrtićima je 27% izdvojeno iz Proračuna ove godine više. Ono što Vlada, gđo. Kiđemet-Piskač, nije još donijela Uredbu, nije Grad dobio još apsolutno nikakva sredstva i po tome bi Grad trebao dobiti nekakvih 380.000,00 eura, to uopće niti ne pokriva ovaj dio povećanja plaća. Da ne govorimo da je od 2009. do 2023. godine bila inflacija preko oko 40% i vi ni ne znate u miru smo podizali i pokrivali ekonomske cijene koje su rasle u privatnim vrtićima i pokrivali smo to iz Proračuna i stalno smo izdvajali više da naši roditelji, dakle, nama ide 950 djece u privatne vrtiće, 730 ili 750 ovisno kako kad u gradski Dječji vrtić i da nismo to radili, dogodilo bi se to da bi naši roditelji, čija djeca idu u privatne vrtiće stalno plaćala više. Za mene je dijete-dijete i za svako dijete se mora dati ista subvencija. I mi sad smo napravili, izjednačili subvenciju koju dajemo i gradskom Dječjem vrtiću po djetetu i koju dajemo privatnim dječjim vrtićima. Morate biti svjesni, dakle, svaki roditelj dobiva solidarno od svih građana grada Varaždina 167,00 eura za njegovo dijete u vrtiću.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

27.10.2023.

Pisani odgovor

Devid Kos 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Bazne stanice na Domu zdravlja u Kolodvorskoj ulici
Prikaži Sakrij

I drugo pitanje odnosi se na ovaj odgovor koji sam dobio, a tema su antenski sustavi, bazne stanice na Domu zdravlja u Kolodvorskoj. Dakle, u odgovoru je navedeno kako je investitor zatražio mišljenje za postavljanje tih antenskih sustava. Napomenuto je investitoru da postoje zapreke za uvođenje tih i montažu tog sustava, međutim investitor se i dalje poziva na Uredbu Vlade u kojoj stoji, ako drugim dokumentima nije uređeno takvo pitanje, da onda nema zapreke. Međutim, ja ponavljam. Grad je donio takvu odluku da se te antenske baze i sustavi ne mogu postavljati na škole, dječje vrtiće, bolnice i slične zgrade. Dakle, Dom zdravlja i Upravno vijeće zatražilo je mišljenje Županije koja je i odobrila postavljanje takvog sustava, međutim ovdje se direktno odnosi na Grad i moje je pitanje evo, što će Grad poduzeti da se takvi antenski sustavi maknu, odnosno da ne budu postavljeni mimo Pravilnika, Odluke Grada, Gradskoga vijeća? Hvala lijepo.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče baznih stanica na Kolodvorskoj, Grad je tu praktički nemoćan. Dakle, to je vlasništvo, odnosno Dom zdravlja je pod upravljanjem i vlasništvom Županije. Županija im je dozvolila postavljanje tih antena i ako znate na koji način može Grad utjecati, evo pošaljite, recite, Grad će napraviti to što treba. Ali, dakle vlasnik im je u tim svim rupama, dakle Županija je dozvolila da se tamo postave antene i ja ne vidim baš nekakvi veliki manevarski prostor da mi to možemo riješiti. Ali otvoreni smo za to, budući da imamo tu odluku. Imamo odluku da na vrtiće, škole, bolnice, domove zdravlja se ne može postavljati, ali već smo mi pokrenuli oko nekih drugih stvari prema HAKOM-u čak nekakve pritužbe i prema građevinskoj inspekciji i nismo baš uspjeli polučiti neki efekt.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Dakle vezano samo na odgovor za bazne stanice. Dakle, činjenica je da je to zgrada Doma zdravlja koji je pod ingerencijom Županije. Ali se ta zgrada nalazi u užem centru grada. Ali, bez obzira i na to, ja se pozivam na ovaj Pravilnik koji je donijelo Gradsko vijeće prema kojem se takvi sustavi ne mogu postavljati na škole, dječje vrtiće, bolnice i druge građevine slične namjene. Dakle, Grad je i tu direktno odgovoran i može utjecati na to da se takve bazne stanice na postavljaju, odnosno da se postojeća makne. U tijeku je i ishođenje ostalih dozvola za drugog operatera da se postavi još jedna, ne samo da se ova makne, s time da je za ovu prvu istekao ugovor prije dvije godine. Ugovor nije produžen, naknada se redovno isplaćuje, dakle evo jedno mislim neobjašnjivo i nedopustivo stanje. Evo hvala.

Spomenka Kiđemet-Piskač 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Cijene vrtića
Prikaži Sakrij

Evo poštovani gradonačelniče, zamjeniče, predsjedniče Gradskog vijeća. Moje pitanje se nastavlja u principu na pitanje gospodina Garića, odnosno Kosa, međutim u malo možda drugačijem kontekstu. S obzirom da danas raspravljamo o Prijedlogu polugodišnjeg izvršenja Proračuna, vidimo iz dokumentacije koju smo primili da se Proračun ove godine napunio za 114 mil. kuna u prvih šest mjeseci. Ako to usporedimo sa punjenjem Proračuna za 2018. godinu kad je bilo nekakvih 70 mil. kuna, 2019. 79 mil. kuna, 2020. 68 mil. kuna, 2021. 82 mil. kuna, 2022. 102 mil. kuna nije jasno, ako imamo tako dobro punjenje Proračuna, a znamo tko puni naš Proračun, a to su naši građani, nije mi jasno zbog čega se ide na povećanje cijena vrtića, tim više što je i Vlada po prvi put sufinancirala trošak hladnog pogona dječjeg vrtića, kako za grad Varaždin tako i za druge gradove i općine koji za sada nisu povisili cijene vrtića. Dodatno, ako imamo toliko dobro punjenje Proračuna, imamo i višak sredstava da izgradimo novi dječji vrtić, tim više, ako su točni podaci iz medija koliko je djece ostalo neupisano u gradske vrtiće. Spomenuti je vrtić u Hrašćici i cijena izgradnje tog vrtića, tako da smatram da u gradskom Proračunu ima dovoljno novaca da se sagradi barem još jedan vrtić, a smatram da, i pitam gradonačelnika, da li će zaista ostati kod tog povećanja cijena vrtića za roditelje?

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodin Garić je pitao o vrtićima i ja ću sad i gđi. Kiđemet-Piskač, g. Kosu, gđi. Oreški za vrtiće odgovoriti praktički zajedno. Dakle, prošle godine je masa plaća zaposlenih u dječjim vrtićima Varaždin bila 2,4 mil. eura. Ove godine, budući da smo im digli plaće, zato jer te plaće im nisu godinama dizane i odgojiteljicama i kuharicama i čistačicama u vrtićima, to iznosi 510.000,00 eura više. Odnosno za plaće svih u vrtićima je 27% izdvojeno iz Proračuna ove godine više. Ono što Vlada, gđo. Kiđemet-Piskač, nije još donijela Uredbu, nije Grad dobio još apsolutno nikakva sredstva i po tome bi Grad trebao dobiti nekakvih 380.000,00 eura, to uopće niti ne pokriva ovaj dio povećanja plaća. Da ne govorimo da je od 2009. do 2023. godine bila inflacija preko oko 40% i vi ni ne znate u miru smo podizali i pokrivali ekonomske cijene koje su rasle u privatnim vrtićima i pokrivali smo to iz Proračuna i stalno smo izdvajali više da naši roditelji, dakle, nama ide 950 djece u privatne vrtiće, 730 ili 750 ovisno kako kad u gradski Dječji vrtić i da nismo to radili, dogodilo bi se to da bi naši roditelji, čija djeca idu u privatne vrtiće stalno plaćala više. Za mene je dijete-dijete i za svako dijete se mora dati ista subvencija. I mi sad smo napravili, izjednačili subvenciju koju dajemo i gradskom Dječjem vrtiću po djetetu i koju dajemo privatnim dječjim vrtićima. Morate biti svjesni, dakle, svaki roditelj dobiva solidarno od svih građana grada Varaždina 167,00 eura za njegovo dijete u vrtiću.

Gospođo Kiđemet-Piskač vezno uz vrtiće, ja bih vam samo još dodao da, ako se misli da, da Proračun se puni bolje. Puni se bolje zato jer smo ove godine imali i dosta prodaje nefinancijske imovine, dakle zemljišta. Imamo i komunalni doprinos puno veći nego prošle godine, s obzirom da se dosta gradi. Evo, jučer smo otvarali zgradu, radove na zgradi NTH koji je platio gotovo milijun kuna, preko 120.000,00 eura komunalnog doprinosa, ali sve što sam vam rekao stoji i dalje, da jednostavno mi moramo razmišljati o svima sveobuhvatno, gledat širu sliku. Imamo jako puno korisnika koji trebaju dobiti novce i smatramo da je ovo najbolji način raspodjele koji sada imamo.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Evo moram prvo zahvaliti našem gradonačelniku što je tako empatičan prema zaposlenicima dječjih vrtića, što im je povećao plaće. Apsolutno to cijenim. Mislim da su svi u Hrvatskoj potplaćeni, i svi koji smo tu, sjedimo, smo potplaćeni. Međutim u vrtić idu djeca čije majke rade u Konzumu i ne znam kojim svim tvornicama. Kad ćemo pokazati empatiju prema njima? Dakle njihove plaće nisu porasle. Znači nedopustivo i da je cijena vrtića koji oni plaćaju veća. Slažem se, inflacija je u Varaždinu, u Hrvatskoj, u Ivancu, u Ludbregu, sve po svuda. Znači, kako to da inflacija nije utjecala na cijenu vrtića u Ivancu, u Ludbregu, u Lepoglavi itd. Koliko znam i tamo je rasla ekonomska cijena vrtića, jer svuda raste ekonomska cijena vrtića, međutim gradonačelnici i načelnici su iznašli sredstva da roditelji to ne osjete.

 

27.10.2023.

Pisani odgovor

Spomenka Kiđemet-Piskač 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Natječaji Grada Varaždina
Prikaži Sakrij

Drugo moje pitanje, vidjela sam da je za Grad Varaždin nekoliko natječaja vezanih za investicije bitnih za Grad Varaždin propalo. Evo primjer, održavanje cesta, izgradnja pročistača i sl. Osim što je Grad izgubio na vremenu, platio je za mene pozamašne svote odvjetnicima za izgubljene postupke, žalbe, prigovore. Na Transparentnom Varaždinu i te kako lijepo pišu koliko su troškovi za pojedine odvjetničke urede. Neću nabrajati te brojke, svi ih možete vidjeti na Transparentnom Varaždinu pa je moje pitanje, kako je moguće da uz toliki trošak odvjetnika, više od 1,6 mil. kuna koliko piše da je potrošeno za ovih devet mjeseci, kako je moguće da svaki važni natječaj u Gradu pada? Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče natječaja, natječaji nisu propali. Imamo izvođača za ceste i radi se. DKOM je institucija, dakle ne plaćaju se odvjetnici i ovo. Kad netko uloži žalbu, DKOM-u ide taj novac. Dakle onaj, ako si uložio žalbu i dobio na toj žalbi onda ti onaj tko je donio odluku koju je DKOM pobio, mora podmiriti troškove, ali novac ostaje DKOM-u. Ljudi rade javnu nabavu, jako stresan posao. Imamo jedan vrlo čudan Zakon o javnoj nabavi i djelatnici se trude svugdje raditi što bolje. Grad Varaždin ne gubi. Izgubio je samo taj jedan vezani uz nerazvrstane ceste. Žalili smo se tu. Na žalost morali smo sklopiti  ugovor za 1,2 mil. eura veći iznos. Moglo se riješiti možda puno više kilometara cesta nego što će se ovako riješiti, ali tu smo gdje jesmo. I odvjetnici uopće ne služe za javnu nabavu, niti odvjetnici imaju bilo kakve veze sa javnom nabavom.

 

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Dakle nije samo izgubljen spor za nerazvrstane ceste. Evo čak, i ja laik sam primijetila da je izgubljen spor za pročistač voda. Umjesto slovenske i austrijske firme, natječaj je apsolutno krivo napisan…

Aranka Oreški 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Projekt Kućanske rampe
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, dogradonačelniče, predsjedniče Gradskog vijeća, gradski vijećnici i predstavnici medija. Moje prvo pitanje. Jedan od ključnih problema Varaždina je problematika rješavanja prometa, tj. Kućanske rampe. O toj investiciji pričalo se godinama. Između ostalog i vi ste prošle godine sudjelovali na sastanku u Županijskoj palači gdje je bio i ministar Butković. Na tom sastanku ministar je jasno i glasno naznačio da donesete građevinsku dozvolu i da se to bude riješilo. Stoga vas molim za odgovor gdje je zapelo, da li postoji projekt i do koje razine, da li postoje i koje dozvole su to? Molila bi pisani odgovor.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Oreški, Kućanska rampa nije zapela. Do 2.10. se dakle, to je jedan ogroman, obiman zahvat. Dakle, ishođena je lokacijska dozvola i ono što je najbitnije riješeni su svi imovinsko-pravni odnosi. U prethodnim nekakvim suludim projektima trebalo je rješavati sa 20 dionika, trebalo je mislim ono, bio je totalni kaos. Mi ovdje imamo jedino Hrvatske željeznice sa kojima smo dobili sve suglasnosti i mi čim dobijemo građevinsku dozvolu, a to nije jednostavan put. Dakle, imamo natječaj. Do 2.10. ćemo dobiti i otvoriti ponude za projektiranje. To projektiranje će koštati od 500 do 600.000,00 eura, zato jer je to jedan veliki i ozbiljan projekt koji će trajati minimalno 9 mjeseci. Po tome ćemo imati građevinsku dozvolu i onda ćemo se javiti prema tome što je obećalo Ministarstvo pomorstva, prometa i veza. Dakle, nije to posao, ovi su radili, protekle 4 godine su radili, nisu došli uopće do toga da bi imali, da bi raspisali natječaj za glavni projekt. Znači, nisu uspjeli 4 godine doći do toga. Mi ćemo imati u ovo vrijeme sljedeće godine odabranog izvođača za radove i onda će se krenuti konačno u sveobuhvatno rješavanje toga problema.

Aranka Oreški 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Dječji vrtić u Koprivničkoj ulici
Prikaži Sakrij

Drugo pitanje opet, ponovno se tiče vrtića u Koprivničkoj. Na prošloj sjednici Gradskog vijeća pročitala sam e-mail od strane teta u vrtiću i roditelja koji je bio upućen prema Upravnom vijeću vrtića. Da li postoji kakav vrtić da se taj vrtić sruši pa se novi izgradi isključivo zbog sigurnosti djece. U zadnjih tri tjedna došlo je do toga da je u dvije sobe pao predmet sa stropa. 21.9.2023. g. održan je sastanak Vijeća odgajatelja te je od te strane nove ravnateljice koja je postavljena, rečeno sljedeće: da se vrtić neće adaptirati, da će se srušiti. Jedan dio djece bit će preseljen u Dravsku, a drugi u vrtić u Hrašćicu. Znači, ta Hrašćica će se vjerojatno u godinu dana izgraditi. Ali, mislim, ja postavljam pitanje, znači ovdje je u pitanju sigurnost djece. Ja nemam ništa protiv da se izgradi vrtić u Hrašćici, ali mi razgovaramo o djeci iz Varaždina pa mislim moje pitanje je, da li je to točno, kada će biti srušen i kada će roditelji biti o tome obavješteni. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodin Garić je pitao o vrtićima i ja ću sad i gđi. Kiđemet-Piskač, g. Kosu, gđi. Oreški za vrtiće odgovoriti praktički zajedno. Dakle, prošle godine je masa plaća zaposlenih u dječjim vrtićima Varaždin bila 2,4 mil. eura. Ove godine, budući da smo im digli plaće, zato jer te plaće im nisu godinama dizane i odgojiteljicama i kuharicama i čistačicama u vrtićima, to iznosi 510.000,00 eura više. Odnosno za plaće svih u vrtićima je 27% izdvojeno iz Proračuna ove godine više. Ono što Vlada, gđo. Kiđemet-Piskač, nije još donijela Uredbu, nije Grad dobio još apsolutno nikakva sredstva i po tome bi Grad trebao dobiti nekakvih 380.000,00 eura, to uopće niti ne pokriva ovaj dio povećanja plaća. Da ne govorimo da je od 2009. do 2023. godine bila inflacija preko oko 40% i vi ni ne znate u miru smo podizali i pokrivali ekonomske cijene koje su rasle u privatnim vrtićima i pokrivali smo to iz Proračuna i stalno smo izdvajali više da naši roditelji, dakle, nama ide 950 djece u privatne vrtiće, 730 ili 750 ovisno kako kad u gradski Dječji vrtić i da nismo to radili, dogodilo bi se to da bi naši roditelji, čija djeca idu u privatne vrtiće stalno plaćala više. Za mene je dijete-dijete i za svako dijete se mora dati ista subvencija. I mi sad smo napravili, izjednačili subvenciju koju dajemo i gradskom Dječjem vrtiću po djetetu i koju dajemo privatnim dječjim vrtićima. Morate biti svjesni, dakle, svaki roditelj dobiva solidarno od svih građana grada Varaždina 167,00 eura za njegovo dijete u vrtiću.

Da gđo. Oreški imamo inflaciju. Ovako država je puna k'o brod. Zašto? Zato jer ima, PDV im je glavni okidač kojim se puni Proračun. Dakle 20% svakog računa se slijeva u gradsku, 20%, 25 je PDV, dakle 20% kad okrenemo od svakog računa dolazi u državnu blagajnu. I Vladi nije bilo uopće u interesu da zaustavi inflaciju pogotovo za vrijeme turističke sezone i oni su napunili državni proračun toliko da sad mogu parcijalno dijeliti novce na način kakav žele. Gradski proračun se nije punio tim tempom, jer punitelj gradskog proračuna je porez na dohodak. Dakle 74% poreza na dohodak ide Gradu, 20% ide Županiji, a 6% ide u Fond za izravnavanje kojega država onda dalje opet dijeli. I mi smo kao i svi građani, rasle su i malo plaće, ali imamo puno veću inflaciju. Inflacija, bez obzira što kaže Državni zavod za statistiku je možda i 30%, a nama primanja ne rastu u toj mjeri i Grad raspoređuje odgovorno novce upravo kroz ovaj Proračun moramo i kulturu, sad smo imali 150 godina gradskog kazališta. Moramo pokrivati i sport, moramo imati investicije u gradu i ne može se samo… Na kraju sad je zapravo ispala cijela ova hura oko 750 djece u gradskim vrtićima. Roditelji 950 djece u privatnim vrtićima su zadovoljni i sretni su što je Grad stao i već je Grad tri puta stajao iza njih i dizao izdvajanja koja već iznose gotovo 5 mil. eura u gradskom Proračunu za dječje vrtiće. Jednostavno imamo puno svih mogućih izdvajanja koja moramo pokrivati. Ja bi bio isto sretan da su vrtići besplatni. Ovo što će Grad dobiti, 6,25% ekonomske cijene prosječne u Hrvatskoj po djetetu, to je kap u moru. Dakle taj iznosi nije uopće ni dovoljan da pokrije. A samo da vam velim da su se već sljedeći mjesec najavili ponovno na kolektivno pregovaranje gdje traže da se poveća osnovica u dječjim vrtićima, zato jer država vrlo lako donosi odluke da osnovica u dječjim vrtićima mora biti jednaka državnoj osnovici. Isto tako i za vatrogasce, a znate tko financira u potpunosti dječje vrtiće i plaće vatrogasaca? Središta županija odnosno gradovi središta županija. Znači, oni donose uredbe po kojima ćemo mi morati, Miro ja ne znam otprilike, 200.000,00 eura još dodati sad za plaće vatrogascima, što oni i zaslužuju, ali… Odnosimo se odgovorno prema Proračunu, jednostavno nema tih novaca da možemo imati besplatne vrtiće. Meni je jako žao, rezoniranje pojedinih roditelja, kad sam ja dobio dopise u kojima piše: „da niste podizali plaće odgojiteljicama u vrtiću, ne bismo mi sad trebali plaćati više.“ Halo ljudi, pa te žene odgajaju vašu djecu. Pa od kud vam uopće ideja da se možete, meni je to izvan svake pameti. Da ne velim da smo digli broj asistenata u vrtiću sad na 30. Vidjet ćete i u Proračunu, 40% smo digli plaće asistentima u vrtiću. Digli smo plaće asistentima u osnovnim školama. Mislim da nije ovo apsolutno u redu. Ja znam da politički svatko želi sad nešto profitirati na tome, ali vjerujte mi ovo što je napravio Grad Varaždin, napravit će još puno drugih gradova i imaju veće cijene, veće cijene plaćaju djeca po mnogim vrtićima nego što plaćaju u gradu Varaždinu.

I to je još isto jedna stvar gospođo Oreški, dakle mi trošimo više upravo i na takve stvari i trošimo na taj vrtić. I da se odmah nadovežem na vrtiće. Mi smo prijavili ili smo u fazi prijave dogradnje vrtića Gortanova. Kad i dogradimo vrtić Gortanova, da, vrtić Koprivnička nije opasan za djecu, ali nije u najboljem stanju. Nemojmo pričati baš da je opasan po djecu i taj vrtić će se onda ići isprojektirati i ići će se izgraditi. Vjerovali ili ne mi smo projektiranje tog vrtića prijavili na jedan natječaj prije godinu i pol dana. Naša Vlada je toliko brza, da još uvijek nismo dobili niti odbijenicu niti potvrdu. Dakle, ono, nevjerojatno 18 mjeseci ti ne znaš dali ćeš dobiti novce za projektiranje ili ne. Ali, tamo će se isprojektirati novi vrtić, bez obzira što je prethodna vlast htjela tamo raditi nekakvu zgradu i maknuti taj vrtić su bile neke ideje. Tamo će ostati vrtić i time ćemo povećati kapacitete svih naših vrtića.

Što je vezano uz vrtić Koprivnička, to sam vam već rekao.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

27.10.2023.

Pisani odgovor

Ivan Čehok 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Sanacija Dućanske ulice i starog Sajmišta
Prikaži Sakrij

Tko je odlučio da se miču, da se vade kocke s Dućanske koje nije trebalo vaditi ni po čemu, jer se ne sanira cijeli trg, dakle cijeli komplet prema Trgu slobode, a da se prije toga ne sanira staro Sajmište. Na starom Sajmištu ljudi se doslovno popikavaju, biciklisti padaju, ne možete staviti običan štand. Dakle, stanje na starom Sajmištu s onim kockama je ruševno, one su razdrobljene, one nisu samo slomljene, nego su razdrobljene pa me zanima, evo uz ovaj poklon tko je bio tako pametan da o tome odluči?

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Jagić, a to je nešto i vijećnik Čehok oko Sajmišta, da…

Dakle ovako. Vodogradnja je dobila nalog i Vodogradnja će sanirati one kocke koje se nalaze na Sajmištu. To nije stanje od jučer, to je stanje takvo već godinama, gospodine Čehok. Bilo je još…

…bilo je i u prethodnom mandatu i nije vas to jako brinulo. Mi sada rješavamo to pitanje i to će kroz mjesec dana biti riješeno. A druga stvar, tamo ste vidjeli da su dopremljeni kontejneri. Moraju se formirati minimalni tehnički uvjeti da bi uopće mogao raditi zato jer smo dobili uvjetnu zabranu onih sajmova u četvrtak i u subotu i morala je Gradska tržnica riješiti i pitanje wc-a i pitanje prostora za rad i to se rješava ovih dana tako da će do kraja godine i taj prostor biti opremljen za sajmovanje.

Aha, da velim odmah Dućansku. Dakle zbog čega se krenulo u Dućansku ulicu. Kocke su bile pretanke kad je to rađeno ’81. godine. Hrpa ovih ploča je popucalo i druga stvar uništene su gotovo sve instalacije ispod. Dakle, centar grada vam na primjer, imate trafostanicu HEP-a u Školskoj ulici koja je povezana sa trafostanicom u Kranjčevićevoj ulici. Povezana je sa kabelom koji je apsolutno nedovoljnog kapaciteta. Vi imate napon koji vam je u centru grada jedva iznad 200V i znači, promjenit će HEP taj kabel. Zatim je, sjećate se da je u prethodnom mandatu, svako malo plivalo Korzo i ovaj početak Dućanske ulice. Sad je privremeno bilo to sanirano. Sad će se sanirati kompletno oborinska odvodnja koja se mora sanirati ovdje. Idu nove vodovodne instalacije, idu nove plinske instalacije i taj dio grada, odnosno ta ulica će se potpuno obnoviti zato jer su sve instalacije stare od prije ’81. godine i zaista su u nikakvom stanju bile. I nakon što se ta ulica završi, sad će se već paralelno napraviti jedna nabava. Prvo smo razmišljali o stupićima. Imali smo prezentacije nekoliko rješenja i pronađene su varijante sa MUP-om i sa Agencijom za zaštitu osobnih podataka i sve je to usklađeno. Dakle, ići će jedna aplikacija kamerama. Kamere će automatski očitavati registracije, bit će povezane s bazama vozila i automatski svi koji će ulaziti, osim stanara iza 9 sati, automatski će dobivati drakonske kazne, osim ako imaju dozvolu, a i ti koji imaju dozvolu će morati samo ući i izaći na onaj izlaz za koji će imati dozvolu da ulaze i izlaze. Dakle neće biti vožnje po centru grada da uđeš na jedan ulaz, izlaziš na drugi. Uskoro će ići javna nabava i za to i ja se zalažem i napravit ćemo izmjenu kazni. Kazne će biti drakonske. Tko se želi voziti po centru grada, plati 1.000,00 eura pa ćeš se voziti. Nećemo onemogućavati stupićima, nismo za to rješenje. Ovo rješenje mi se čini izuzetno dobro i mislim da ćemo ići u tom smjeru.

Vijećniku Čehoku sam rekao oko kockica iz Dućanske i Sajmišta.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

22. studenoga 2023.

Pisani odgovor

Ivan Čehok 4. sjednica Gradskog vijeća 26.09.2023
Odvjetničke usluge
Prikaži Sakrij

Drugo pitanje je vezano uz ili se djelomice samo nastavlja na pitanje o odvjetničkim uslugama. Dakle, u presudi Visokog trgovačkog suda doslovno se kaže: “Iako tužitelj navodi da je nesporno kako je drugooptuženik glavnicu 2% kamata platio tužitelju nije dostavio Sudu obračun potraživanja u skladu s navedenim. I drugo, tužitelj, to je Grad Varaždin, Sudu nije priložio Ugovor o nagodbi, niti je priložio obračun zateznih kamata koji bi bio u skladu s navodima tužitelja iznesenim u podnesku od 17. lipnja.“ Ja pitam inženjera Bosilja i inženjera Markovića je li doista istina, da cijeli Grad Varaždin, zajedno s odvjetnicom koja je navodno primila 1 mil. kuna ili 125.000,00 eura za odlično obavljene poslove, ne znam koje, ali odlično obavljene poslove, jel' doista istina da nitko nije mogao ispravno izračunati kamate i da je ta računica kamata bila tako kriva da je Sud odbio Grad. Dakle, ja sam vam citirao sudsku presudu. Pa ako je tome istina, jel' tako, ja predlažem evo da uzmemo jednog pučkoškolca od gospođe Novak Dubravke…

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Ova presuda VTS-a, mislim to čitate nekakve, ali zaista gluposti i već su se svi i odvjetnici i ostali čudili. Grad Varaždin je dobio sve moguće troškove koje je mogao dobiti, tako da evo stvarno mi nije uopće jasno o čemu vi pričate. Dajte urudžbirajte te papire i sve pa ćete dobiti pisane odgovore. Nek me dopuni g. Marković ako treba. Ne treba.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Meni je potpuno jasno da Bosilj ne priznaje niti jedan sud, osim suda partije. Ovo što sam ja pročitao nije glupost. Ovo je presuda čovječe, presuda. U presudi vam jasno stoji da Grad zajedno sa odvjetnicom nije dao ispravan obračun kamata i da sud zbog toga ne može Gradu dodijeliti gotovo 7 mil. kuna, odnosno milijun eura kamata. Ako je za vas to glupost, za mene je to sudska presuda koja je usput budi rečeno, potvrđena od Visokog trgovačkog suda. Ja sam vam postavio pitanje, niste odgovorili. Tko je donio odluku da se takav odvjetnik, koji očito nije dao ispravan izračun zajedno sa Gradom nagradi sa 125.000,00 eura nagrade? To vam je recimo trećina onoga što danas treba za vrtiće. Pa da ova djeca neće dobiti, roditelji, za vrtiće zato što Bosilj dijeli odvjetnicima koji ne mogu sastavit očito, jer takva je presuda, zajedno s njim, jedan običan izračun kamata, ljudi.

 

15.11.2023.

Pisani odgovor

 

 

Lovro Lukavečki 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Balirani otpad
Prikaži Sakrij

Evo još jednom pozdrav. Pozdrav i gradonačelniku i zamjeniku na današnjoj sjednici. Moje pitanje je vrlo kratko. Tiče se najaktualnije, već osamnaest godina teme u Gradu Varaždinu, a to je balirani otpad. Dakle znamo, na prošloj sjednici smo donijeli odluku o zaduženju. Gradonačelnik je i potpisao odluku o odabiru izvođača i moje pitanje je zapravo vrlo jasno i vrlo kratko, što je sada, što sada slijedi i kada možemo konačno očekivati početak rješavanja bala u Brezju. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Dakle prvo pitanje, od predsjednika Vijeća, gospodina Lukvečkog vezano uz bale. Mi smo, ja bale smatram riješenima. Dakle, ostalo je da se donesu dvije tehničke odluke. Mi smo nakon odluke o odabiru poslali zahtjev i nakon vaše Odluke o kreditnom zaduženju Grada poslali smo prvo zahtjev prema Ministarstvu financija za odobrenje kredita. Dakle, svaka jedinica lokalne samouprave mora proći isti postupak kod Ministarstva financija i dobiti odobrenje Vlade u postupku u kojem se pokazuje da nismo kreditno zaduženi za više od 20% izvornog Proračuna. Mi smo daleko ispod 5% tako da tu ne postoji nikakva zapreka. Koliko sam ja u kontaktu s Ministarstvom financija, zahtjev je u obradi i bez obzira što se neki dušebrižnici na žalost, budući da sad više ne mogu raditi prevelike opstrukcije ovdje u Gradskome vijeću, ipak pokušavaju koristiti nekakve svoje veze u Zagrebu da bi se usporili procesi. Vrlo vjerojatno ćemo dobiti vrlo brzo od Ministarstva financija dozvolu i Vlade Republike Hrvatske za zaduženje. Drugo što moramo dobiti da bi odluka o odabiru koju sam potpisao postala izvršna, to je da Fond za energetsku učinkovitost nakon načelne suglasnosti da konačnu suglasnost. Mi smo im predali sve papire, ali budući da očito se ovdje radi, iako bi sad to trebala biti tehnička odluka, na žalost ovdje se opet radi o nekoj vrsti političke odluke pa su nam gospoda iz Fonda poslali još 6. lipnja zahtjev za dopunu stvari koje nikad od nikoga tražili nisu. Mi smo sve to pripremili i opet ćemo im ovih dana poslati, iako su to stvari koje nemaju sa ovom odlukom apsolutno nikakve veze i po meni se samo odnosi na kupnju vremena, zato jer je to očito vrući krumpir. Netko na vrhu države mora reći da, oni su sve odradili što je i jasno vidljivo iz svega i potpisati tu odluku, ali očito se čeka određeni politički mig. Ja sam siguran da ne može biti ni jedna jedinica lokalne samouprave pa tako ni Grad Varaždin, taoc nečijih politika i da ćemo te dvije odluke dobiti u skoro vrijeme. Ja se nadam da bi u kolovozu mi trebali potpisati ugovor sa izvođačem kad dobijemo te dvije odluke i da bi se vrlo brzo trebalo krenuti u rješavanje bala, zato jer praktički imamo toliko već novih upita za poslovnu zonu. Mi imamo slučaj da je jedan veliki investitor i švicarski investitor dobio pravomoćnu građevinsku dozvolu, ali ne želi graditi dok mi ne počnemo micati bale. Dakle, radi se o preko sto novih radnih mjesta, radi se o ogromnom komunalnom doprinosu, radi se o velikim stvarima, ali u principu čeka tako dugo dok mi ne počnemo micati bale. Netko to mora u ovoj državi shvatiti. Dakle, napravili smo sve što se tražilo od nas. Sad pokušavaju tražiti dlaku u jajetu, ali ne mogu ni tu dlaku u jajetu naći. I zato očekujem, nemojte nas doslovce opstruirati, pomozite nam, imamo sve uvjete, sve smo napravili, idemo maknuti te bale, idemo staviti Gospodarsku zonu u punu funkciju, idemo napraviti nova zaposlenja, otvoriti nova radna mjesta i zato još jednom apeliram na sve subjekte. Ja sam razočaran, ja sam otvoreno pozvao i gospodina župana da podrži rješenje varaždinskih bala, dobio sam neki čudni odgovor, nadam se da će se to promijeniti.

Biserka Ivek 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Podzemna garaža kod Malog placa
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, predsjedniče, kolegice i kolege vijećnici. Obraćam se u ime stanara koji koriste podzemnu garažu kod Malog placa u ulici B. Radića i mole za pomoć u rješavanju problema. Prostor garaže se ne održava, nailaze na uginule životinje, rasvjetna tijela su potrgana, svugdje je okolo smeće. Drugi problem je broj pakirnih mjesta, jer, iako se kupi godišnja parkirna karta to nije garancija za parkiranje. Tako da vas molim za pomoć u rješavanju ovih njihovih problema.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče pitanja vijećnice Ivek vezano uz Mali plac. Imamo u petak sastanak s Best in parkingom. Kao što znate, do 2037. godine, bilo šta vezano uz varaždinska parkirališta mi ne možemo donositi, ni jednu odluku donijeti samostalno, bez dogovora sa koncesionarom. Dakle, do 2037. godine Best in parking plaća 174.500,00 kuna godišnje koncesije i izgradio je i podzemnu garažu na Kapucinskome trgu i do onda, do 2037. moramo apsolutno sve stvari rješavati s njima. Mi pripremamo uvođenje parkirnih blokova za stanare u pojedinim dijelovima grada, a znamo i za problem. Koliko ja znam gospodin Podbrežnički je naručio pregled Malog placa, gornje površine na način da se sanira ta garaža da ne bi bilo više propuštanja vode i ostaloga, a sa ekipom iz Best in parkinga ćemo razmotriti ove vaše primjedbe koje ste dali oko parkiranja i uputit ćemo vam pisani odgovor nakon tog sastanka.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

12. rujna 2023.

Pisani odgovor

Blaženka Beli 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Izbor nove ravnateljice Dječjeg vrtića Varaždin
Prikaži Sakrij

Poštovani predsjedniče Gradskog vijeća, poštovani gradonačelniče, zamjeniče, poštovane kolegice i kolege, mediji i svi ostali gosti, najsrdačnije vas pozdravljam. Imam jedno vijećničko pitanje za gospodina gradonačelnika, a tiče se, znači… Istekom mandata ravnateljice Dječjeg vrtića Varaždin proveden je natječaj za izbor nove ravnateljice. Zanima me, gospodine gradonačelniče kada će biti donijeta odluka o novoj ravnateljici te kakav će status u ustanovi imati dosadašnja ravnateljica. Hvala, zahvaljujem se.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Beli, vezano uz Dječji vrtić Varaždin. Da, 19.7. ističe mandat postojećoj ravnateljici. Raspisan je novi natječaj. Upravno vijeće je provelo taj natječaj i ja sam izuzetno zadovoljan iz nekoliko razloga, što je Upravno vijeće jednoglasno donijelo odluku, dakle i predstavnici zaposlenih, sindikata, predstavnici roditelja i predstavnici Grada, odnosno osnivača su se odlučili za novu ravnateljicu. Drugi razlog za zadovoljstvo je, što je ta osoba iz sustava. Dakle, postojeća ravnateljica, koja je bila defektolog, vraća se u sustav na radno mjesto defektologa, a gospođa Helena Vidović kojoj sam potpisao jučer Odluku o imenovanju na mjesto ravnateljice Dječjeg vrtića, koja je do sada radila kao logoped i koja je mijenjala za vrijeme bolovanja postojeću ravnateljicu, postaje ravnateljica.

Aranka Oreški 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Dječji vrtić Varaždin – objekt u Koprivničkoj ulici
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, dogradonačelniče, predsjedniče Gradskog vijeća, uvaženi vijećnici i predstavnici medija. Moje prvo pitanje odnosi se na vrtić u Koprivničkoj ulici, u 6. MO Banfica i pročitala bih e-mail koji je bio upućen 27.9.2022. godine od strane teta u vrtiću prema članovima Upravnog vijeća, dakle, a odnosi se za obnovu namještaja. „U ime djelatnika objekta Koprivnička obraćamo vam se s molbom obnove dotrajalog namještaja. Naime, ove godine naš objekt Koprivnička slavi 50 godina postojanja. U tih 50 godina vrlo malo je ulagano u vrtić te postojeći namještaj više nije siguran za korištenje i postoji velika mogućnost ozljede djece. U privitku vam šaljemo samo dio slika starog namještaja, a nadamo se da ćete uvažiti našu molbu radi sigurnosti naše i vaše djece kao i nas samih djelatnika.“ Odgovor nisu zaprimili. Istovremeno je poslan i e-mail prema Upravnom vijeću od strane roditelja u kojem piše sljedeće: „Obraćamo se kao roditelji djece koja pohađaju Dječji vrtić Koprivnička kako bismo izrazili našu zabrinutost u vezi s trenutnim stanjem zgrade vrtića. Kao što vjerojatno već znate, Koprivnička ima osam skupina djece u kojima radi šesnaest odgojitelja i ukupno 135 djece. Naime, ova zgrada je već nekoliko godina u lošem stanju što izravno utječe na sigurnost i dobrobit naše djece.“ Također nisu zaprimili nikakav odgovor. Mislim, ja se stvarno nadam da nam je svima najbitnija sigurnost djece, jer ako se dogodi kakvo zlo, onda će biti sigurno kasno pa je moje pitanje da li postoji ikakva mogućnost da se postojeći vrtić ruši i ide izgradnja novoga. Naravno da će djecu biti potrebno razmjestiti po drugim lokacijama, ali ja sam sigurna da će roditelji biti s time suglasni.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Kad smo već kod ovog pitanja vezanog uz dječje vrtiće, tu bi još želio, jer je i gospođa Oreški nešto pitala pa ću sve to spojiti. Dakle, nama je ostalo oko 90 neupisane, neprimljene djece u naše vrtiće. Na žalost, da smo mi imali Proračun, naš vrtić Hrašćica bi bio vrlo vjerojatno na jesen spreman, izgrađen i spreman za prijem djece. Tamo su četiri odjeljenja. Dakle to nam je minimalno 60, ovisi da li ćemo imati jasličke ili veće grupe. Najveći problem su nam jaslička djeca u ovome trenutku. Dakle gotovo sve ono što nam je ostalo neupisano, jesu jaslička djeca, zato jer se mi strogo pridržavamo standarda. Dakle, jaslička grupa ne smije biti veća od dvanaest, ja mislim. Dakle i imamo taj problem, ali mi smo u ovome trenutku pripremili da se javimo na natječaj koji je raspisani pije desetak dana za rekonstrukcije dječjih vrtića i tu ide i dječji vrtić Koprivnička. Pripremamo prijavu i bit će prijavljeno u roku mjesec dana i ide dogradnja Gortanove. Dakle, prvo bi željeli napraviti dogradnju Gortanove i napraviti novi vrtić u Hrašćici. Onda bi mogli razmjestiti djecu iz Koprivničke i onda bi, jer Koprivnička zahtjeva jednu malo veću, sveobuhvatniju obnovu. Na žalost meni je nevjerojatno, da smo se mi javili u siječnju 2022. na natječaj za projektiranje sa projektom novog dječjeg vrtića Koprivnička i vjerovali ili ne, 18 mjeseci nakon toga, u lipnju 2023. godine nadležno tijelo još nije donijelo odluku koji su im projekti prihvatljivi. Dakle, mi čekamo 18 mjeseci. Imamo prijavu za projektiranje vatrogasnog centra i prijavu za projektiranje vrtića Koprivnička, gdje je država rekla da će financirati 100%. Mi smo prijavili ta dva projekta i još do dana današnjega nije donesena odluka. S druge strane, kad se prijavljujemo na ove europske projekte, točno se znaju rokovi. Kad se prijavite, znate kad će biti rješenje i nema tu nikakvih odstupanja. Ovo što se kod nas događa i sa  ITU mehanizmom. Dakle, ITU mehanizam je period 2021. do 2027. godina. Mi imamo danas u 2023. godini, Varaždin ima kompletnu listu projekata, sve ima spremno, mi imamo spremnih pet projekata sa građevinskim dozvolama, a državna tijela još nisu donijela, nadležna tijela još nisu donijela pravila igre kako povlači te novce. Dakle, mi imamo 22 mil. eura odobrenih i oni postoje i stoje, ali mi ih ne možemo početi povlačiti. Dakle, ja se nadam da će se te neke stvari malo ubrzati. Naravno da ćemo pogledati, meni nije jasno zašto Upravno vijeće, ja se doista Upravnom vijeću ne petljam u rad. Ja smatram da Upravno vijeće koje vodi gospođa Darinka Vrbanec radi odličan posao u vrtiću.

I da, pitat ću i zatražit ću šta je s tim problemom oko obnove namještaja, zato jer mi stalno ulažemo u vrtiće. Možda je malo Koprivnička ispala iz fokusa zato jer je vrtić u tako derutnom stanju da ga zapravo mislimo zamijeniti, ali nikako da vidimo da li smo prošli s natječajem ili nismo. Ako ništa drugo, onda ćemo krenuti u tu priču vlastitim sredstvima. Dat ću vam i pisani odgovor, ako treba.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

1. kolovoza 2023.

Pisani odgovor

Aranka Oreški 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Infrastruktura ceste - Ulica odvojak Braće Radića
Prikaži Sakrij

I drugi upit mi je od strane mještana s područja Jalkovca, a vezano je za Ulicu odvojak Braće Radića na dionici koja se proteže paralelno s Ulicom Braće Radić iza kućnih brojeva od 35 do 57. Problematika istog odvojka je infrastruktura ceste koja je neprimjerena, ugrožavajuća je za vožnju i pješake. Rupe su na cestama koje su produkt mehaničkog oštećenja i velike količine prašine. Pa evo, ja molim samo pisane odgovore na ova pitanja. Zahvaljujem.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

A za ovo, Ulicu Braće Radić, dobit ćete pisani odgovor kako ste i tražili, jer ja u ovom trenutku doista ne raspolažem informacijama da vam to mogu odgovoriti.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

12. rujna 2023.

Pisani odgovor

Dubravka Novak 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Ukidanje mjesnih odbora
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, predsjedniče Gradskog vijeća, kolegice i kolege, službenici koji ste nam tu pri ruci kada nam to zatreba. Dobar dan svima. Dva pitanja. Jedno se odnosi na mjesne odbore, a drugi na Transparentni Varaždin.

U posljednjih nekoliko tjedana smo više puta u medijima pročitali da razmišljate o ukidanju mjesnih odbora, jer parafraziram, puno koštaju, a malo rade. S obzirom da je na današnjem dnevnom redu i točka o mjesnim odborima kojom ćemo potvrditi prestanak četverogodišnjeg mandata sadašnjim članovima vijeća, zanima me hoće li i kada će biti raspisani novi izbori, odnosno znači li šutnja na neki način o tome i ovi probni baloni da se zapravo odlučilo ukinuti ta ipak temeljna tijela demokracije građanske participacije u lokalnoj samoupravi.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođa Dubravka Novak, što se tiče mjesnih odbora, imamo tu točku na dnevnom redu pa ćemo još i tamo raspraviti, ali dakle mi smo imali izbore u 4. mjesecu za Gradsko vijeće i jednostavno niti je tko imao mogućnost raspisati izbore. Izbori su se trebali održati treću, četvrtu nedjelju u svibnju. Koštali bi još 50-ak tisuća eura i nije bilo niti formiranog Gradskog vijeća koje bi moglo pokrenuti tu proceduru i zbog toga smo jednostavno odlučili da se ljudi malo odmore od izbora. Moramo samo konstatirati da je mandat postojećim mjesnim odborima prošao, a mi smo tu svi zajedno da se dogovorimo o njihovoj budućnosti.

Dubravka Novak 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
transparentni.varazdin.hr
Prikaži Sakrij

I drugo pitanje koje se odnosi na Transparentni Varaždin. Zašto se na portalu Transparentni Varaždin gdje se mogu vidjeti iznosi plaća, ne vide izdvojeno, ako je prikazani iznos sumiran baš svi financijski izdaci za zaposlene koji primaju plaću iz gradskog proračuna, posebice putni troškovi i iznosi plaćeni kroz putne naloge. To je područje u kojem tradicionalno ima puno prostora za klijanje sumnji pa je nužno da građani mogu jasno vidjeti kome se i što isplaćuje iz njihovih poreza. Hvala vam lijepa.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče Transparentnog Varaždina ja ne znam evo stvarno, ja se nadam da se vide svi troškovi. Ako se neki troškovi ne vide, ja ću se potruditi da se i ti troškovi vide, ako nemamo nekakvih opet problema sa GDPR-om, jer mi svaki put nekakve takve priče prodaju, ali evo, ako stvarno nema tih troškova ja ću tražiti i od dobavljača softvera i od naših financija da se svi ti troškovi stave unutra, jer nema se što skrivati.

Filip Težak 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Zelena energija
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, kolegice i kolege i svi prisutni. Moje pitanje je vezano uz najavu kako Grad Varaždin kreće u proces orijentiranja prema zelenoj energiji te kako će se u tom procesu veliki broj solarnih panela postavljati na gradske institucije. U sklopu toga me zanima u kojoj je fazi navedeni proces i što se sve planira napraviti? Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodin Filip Težak, solarni paneli. Da, krenuli smo u tom smjeru. Krenuli smo i u smjeru zamjene rasvjete u led rasvjetu. Tu isto čekamo da nam Ministarstvo financija odobri kreditno zaduženje. Naši računi za električnu energiju su enormni. Dakle, ove godine ćemo potrošiti gotovo 9 mil. kuna ili 1,2 mil eura za rasvjetu, javnu rasvjetu što je jedan ogroman nonsens, zato jer HEP nema kud sa viškom struje u noćnim satima i onda ju skupo prodaje jedinicama lokalne samouprave i to bi netko trebao na razini države razriješiti, raščistiti te stvari. Ali da imamo visokotlačni natrij koji nije štedljiv, to je istina i sve ćemo zamijeniti. Solarne panele smo postavili ovih dana na objekte Srednjoškolac, Graberje i Geotehnički fakultet koji nije pod upravom Grada, ali je bio zajedno u tom projektu. Solarne elektrane će, ja vjerujem negdje do jeseni proraditi. Kompletno je gotova montaža i što se tiče osnovnih škola, znači smanjit ćemo Zajednici sportskih udruga koji imaju ogromne račune i za Graberje i za Srednjoškolac smanjit ćemo im definitivno njihove račune i te novce ćemo preusmjeriti u sport. Dakle da ne trošimo na električnu energiju u tim objektima, nego će ići u sport. A što se tiče osnovnih škola, dobili smo, praktički smo prošli sa svim osnovnim školama i dobili smo da možemo staviti solare na njih. U pripremi je natječaj. Radit će nam natječaj Regionalna energetska agencija Sjever i ja vjerujem da će taj natječaj do jeseni izaći van, tako da će sve naše škole također, mi smo kao osnivači škola dužni plaćati sve njihove troškove, da ćemo i tu napraviti znatne uštede i onda ćemo također moći te novce preusmjeriti i u nekakve didaktičke uređaje u povećanje kvalitete opremljenosti naših osnovnih škola.

Dražen Jagić 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
proširenje Vrazove ulice uz kućni broj 6 (restoran brze prehrane)
Prikaži Sakrij

Predsjedniče, gradonačelniče, zamjeniče. Postavio bih danas dva vijećnička pitanja. Moje prvo pitanje potaknuto je informacijom s prošle sjednice Gradskog vijeća u kojoj smo saznali da je unatrag nekoliko godina došlo do velikog broja, odnosno povećanja velikog broja registriranih vozila pa sam izvadio jedno svoje pitanje iz naftalina koje je danas itekako aktualno, ali tadašnja gradska vlast nije to odradila, a na ponovno pitanje tadašnji gradonačelnik je rekao da se struka ne može dogovoriti. Ne znam s obzirom na tu struku koja je rekla da ona biciklistička staza u Aninoj ulici treba takva biti. Naime, radi se o proširenju Vrazove ulice uz kućni broj 6, od dijela križanja sa Kačićevom prema ugostiteljskom objektu brze prehrane za nekih metar, maksimalno metar i pol zadiranja u zeleni pojas kako bi se dobio za prestrojavanje barem tri vozila koja skreću lijevo na parkiralište ugostiteljskog objekta. Naime, kod prestrojavanja vozila, vozila iza nemaju dovoljno prostora pa se stvara prometni čep, posebno nakon otvaranja semafora kod vodotornja. Smatram da ovo ne bi trebao biti problem za struku i da će se ova inicijativa prihvatiti i realizirati.

 

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Jagić, ovo proširenje Vrazove o kojem govorite. Vrazova je u projektiranju, Vrazova je u planu da se sljedeće godine kompletno obnovi i to na način Miro, mislim da si ti inzistirao na biciklističkim stazama i zato jer sve ulice koje radimo, pokušavamo što više biciklističkih staza napraviti, jer je to naša politika. Dakle, čim ćemo imati gotov projekt, ja ću vam poslati projekt na uvid pa da zajedno s našom strukom prodiskutiramo da li smatrate da je taj projekat, znači od vodotornja praktički u Vrazovoj pa tamo do onoga dijela kod Škole stranog jezika Žiger. Tako da ja vjerujem da taj projekt bi trebao biti vrlo brzo gotov i u realizaciju bi trebao ići u proljeće sljedeće godine.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

12. rujna 2023.

Pisani odgovor

Dražen Jagić 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Uređenje gradskih ulica, nogostupa i trgova
Prikaži Sakrij

Moje drugo pitanje odnosi se na uređenje gradskih ulica, nogostupa i trgova koji su se tijekom ove posljednje dvije godine dosta uspješno i intenzivno obnavljali i činili su grad uređenijim i ljepšim. Prolazeći gradom zapazio sam da baš i nema više takvih većih radova na uređenju ulica, iako su vremenski uvjeti za sad, ovih mjeseci i povoljni pa bih zato pitao, je li došlo do pomanjkanja ideja, nema li više planova, ili je posrijedi neka nama nepoznata, neki nama nepoznati razlog te hoće li se nastaviti dosadašnja aktivnost na uređenju grada? Zahvaljujem.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

A što se tiče održavanja cesta, mogli ste vidjeti natpise nedavno po raznim medijima. Vidite da stoji npr. autocesta između Novog Marofa i V. Toplica, pofrezana, skinuti asfalt po jednoj traci i ne asfaltira se. Imaju dvije stvari koje se događaju ovog trenutka u Hrvatskoj, a to je da nema kamenog agregata za asfalt i tvrtke koje i nama rade u gradu Varaždinu, koje imaju aktivni ugovor za održavanje nerazvrstanih cesta uvoze agregat iz Slovenije. A druga stvar je da se moraju iskoristiti sredstva iz europskog fonda solidarnosti do 30.6. i praktički sve naše tvrtke rade na Banovini i na dijelu gdje je bio potres u zadnje dvije-tri godine i apsolutno svi maksimalno asfaltiraju koliko imaju asfalta i agregata tamo i jednostavno u cijeloj Hrvatskoje je taj problem izraženi. Ja se nadam da poslije 1.7. mi imamo dogovor, znači uređujemo ulice zajedno Varkom, Termoplin i mi. Predviđeno je da, već su krenuli u pojedine ulice i Varkom i Termoplin. Dakle, ove godine su na redu Istarska ulica, Trenkova ulica, zatim Ulica Irme Gorzo, Ulica Tina Ujevića, zatim Omladinska u Kućanu, znači podosta ulica i da će se cijela ta situacija do kraja ljeta stabilizirati i da ćemo mi kroz 9. i 10. uspjeti one završne slojeve srediti i poasfaltirati sve te ulice koje trebamo asfaltirati. Osim tih ulica, čim završi Špancirfest zatvara se Dućanska lica, ovaj dio od Habdelićeve do Franjevačkog trga, gdje su kocke potpuno uništene zbog prolaska dostavnih vozila i svega i taj dio će se obnoviti na način kako su obnovljene i ostale ulice u centru grada. I onda ćemo zatvoriti, ja sam već dao naloge da ispitaju cijene i tržište i onda ćemo na šest ili sedam lokacija zatvoriti za sav promet centar grada. Dakle neće nikakva dostavna vozila moći ući u grad. Biti će dva punkta, vrlo vjerojatno jedan tamo kod placa ili kod ove kule na Banus placu i druga lokacija na Trgu slobode, jer tamo će Gradska tržnica im dati kolica i ostale stvari ili ćemo uložiti u nekakva druga vozila i neće se više nitko voziti dostavnim vozilima po centru, a vozit će se samo stanari i to će moći ući na onaj ulaz koji im je najbliži i izaći van. Neće biti vožnje kroz cijeli centar grada. Ovo nema više smisla zato jer smo toliko novaca uložili u centar grada, kad vi vidite koliko košta jedan Habdelićev trg ili koliko košta jedna Ulica Vatroslava Lisinskoga onda se pitate zbog čega. Mi smo sad dali Vodogradnji, ona sad krpa po centru grada. Tu je isto problem. Sve je manje ljudi koji znaju raditi taj posao, koji znaju postavljati kocke. Oni nam sad krpaju i mi to moramo „masno“ plaćati da bismo doveli hodne površine u centru grada u ono stanje kakvo bi trebalo biti.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

12. rujna 2023.

Pisani odgovor

Leonard Sekovanić 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Projekt uređenja parka sa šumom na rijeci Dravi - Interract Green
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, predsjedniče Vijeća i svi vijećnici i vijećnice te ostali prisutni. Moje pitanje odnosi se na projekt uređenja parka sa šumom na rijeci Dravi službenog naziva Interract Green koji je Grad Varaždin prijavio zajedno s nekoliko partnera. Mogli smo pročitati da je time Grad Varaždin prvi grad iz Hrvatske i jedan od četrnaest europskih gradova koji je dobio novac iz europske urbane inicijative. Početak radova najavljen je početkom 2024. godine. Moje pitanje glasi, koliko je ukupna vrijednost projekta te kolika je vrijednost bespovratnih sredstava koje će dobiti sam Grad Varaždin, koje su aktivnosti konkretno predviđene na projektu te koji se uvjeti još moraju ispuniti kako bi projekt dobio konačnu potvrdu Europske komisije? I nadalje, ima li Grad Varaždin mogućnost i namjeru prijave projekta i u drugom krugu poziva koji traje još iduća tri mjeseca? Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče pitanja gospodina Sekovanića, možda će tu, zato jer je bio i u Bruxellesu g. Marković, gdje mu je predano odobrenje. Dakle, projekt je odobren. Ono što se priča je čista laž. Projekt je odobren i ne da smo mi u tih 99 projekata odabrani kao jedan od 14, po onome što mi vidimo, mi smo maltene tamo bili pobjednici svega. Njima se taj projekt izuzetno svidio, ali zbog čega smo mi oprezni? Zato jer ja vidim što se događa s balama u Ministarstvu financija i u Fondu i vidim da sad, kad nema mogućnosti da se opstruira na lokalnom nivou, strah me je, jer cijeli ovaj projekt je vezan za prostor kojim upravlja Republika Hrvatska. Dakle, jedan dio, jednim dijelom upravljaju Hrvatske vode, jednim dijelom upravlja HEP, čak imamo tu i Hrvatske šume i vrlo lako se može dogoditi da neki pokušaju opstruirati. Ja mislim da neće nitko biti toliko zločest i da ćemo riješiti sa svim tim institucijama dogovorno, da ćemo uspjeti riješiti dogovorno ovo ulaganje, jer Europa traži da sve to bude jasno definirano. I taj cijeli projekt je vrijedan dakle 5,1 mil. eura, od toga je 4,1 mil. eura bespovratno. To je ono zbog čega… Jučer sam govorio na svečanoj sjednici Općine Petrijanec, nije nekima to sjelo, da na žalost postoji lakši i teži europski novac. Lakši europski novac je onaj kojeg su dali iz Europe Hrvatskoj državi, pa ga ona preko OPKK i NPO-a plasira i tu se na žalost dijeli „po babama i stričevima“. Ovdje u Europi, to smo mi shvatili i zbog toga smo se počeli javljati i prvo smo dobili Bele kipe koji su se trebali realizirati iz obveznica, mi smo dobili direktno novce iz Bruxellesa, a sad smo ovdje povukli zaista jedne ozbiljne novce koji će potpuno preobraziti cijeli prostor od Bombellesove ceste do kanala i od kanala do starog korita Drave tamo sve omeđeno praktički do kinološkoga mosta, gdje ćemo napraviti jedne moderne sadržaje, gdje ćemo napraviti čak i vidikovce sa nekakvim dodatnim atrakcijama da bismo mogli zainteresirati turiste da dolaze na Dravu, ali prije svega da naši Varaždinci zaista mogu uživati u toj Dravi. Varaždin mora živjeti s Dravom. Drava je godinama plavila ovaj grad, dok se nisu napravile hidrocentrale i kanali. Varaždinci su bježali od Drave, vratit ćemo Varaždin na Dravu. Znači i ovaj projekt sa hrpom edukativnih i rekreacijskih elemenata u Park šumi će biti nešto posebno, a također u sklopu toga će se proširiti i oni sadržaji koje sada imamo na Dravskim bazenima, tako da će se tamo napraviti još dodatni vodeni sadržaji iz tih sredstava. Dakle, jedino zbog čega mi, zbog čega ja nisam baš htio da, ali budući da su u Bruxellesu bili mediji svi hrvatski nacionalni pa je sve to odmah otišlo nacionalno, jer smo mi kao prvi hrvatski grad uspjeli dobiti takve novce direktno iz Bruxellesa na takav natječaj, je ta skepsa, da li netko zaista neće biti tako zločest i probati to opstruirati. Također ide novi natječaj gdje smo sada dali po 5.000,00 eura studentima FOI-a, Sveučilišta Sjever i Geotehničkog fakulteta za nagrade, dakle 15.000,00 eura, zato jer to moraju biti novi inovativni projekti koji nisu još nigdje rađeni i već imamo, već su mi javili sa pojedinih fakulteta da su dobili, da dobivaju prijave. Prva nagrada im je 3.000,00 eura, druga 1.500,00 i treća 500,00 eura i želimo angažirati te mlade ljude da nam daju još dodatne ideje zato jer vidimo na koji način funkcionira privlačenje novaca iz Bruxellesa i vjerujem da smo na dobrom putu i da ćemo dobiti i nove ideje i da ćemo još imati ovakvih uspjeha.

Danijela Puškadija 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Sanacija šume Čret
Prikaži Sakrij

Dobar dan, lijep pozdrav svima. Poštovani gospodine gradonačelniče, dogradonačelniče, poštovani gospodine predsjedniče Vijeća. Imam dva pitanja. Jedno se odnosi na Mjesni odbor Jalkovec, odnosno na Ulicu Braće Radića koja u svom samom završetku ulazi u Mjesni odbor Poljana Biškupečka. Znači na tom dijelu se nalazi šuma koju zovemo Čret i ta šuma je svojom vegetacijom već tol'ko probuktala da je biciklistička staza opasna za bicikliste i pješake koji tu prometuju, a tim više zato jer i sami prometni znakovi su nevidljivi iz tih grmlja i tih granja, a znamo da je ta cesta jako opterećena kamionskim i autobusnim prijevozom pa bi me zanimalo da li bi se to u dogledno vrijeme moglo sanirati, pošišati ta šuma ili zmalčirati.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče pitanja gospođe Danijele Puškadija. Ovako, MO Jalkovec i ova cesta Braće Radića koja ide iz Jalkovca u Poljanu Biškupečku, to je šuma Čret, moramo vidjeti u čijem je vlasništvu, ali u svakom slučaju ili ćemo dogovoriti sa Hrvatskim šumama ili s Parkovima da se to malo sredi. Zbog sigurnosti prometa to zaista ne smije biti tako kako ste rekli. Isto tako će Parkovi, ja ne znam iz kojeg razloga nisu… Oni su obrezali koliko znam granje na ovom igralištu u Poljani Biškupečkoj, ali stavit ćemo im u redovni plan košnje kao i sva druga dječja igrališta na području grada Varaždina. Ne znam koliko košnji treba imati, šest, ja mislim godišnje. Stavit ćemo im u plan da se to pokosi. Javit ću vam, dat ćemo vam još i pisanim putem. Tražit ću i od Parkova i od Hrvatskih šuma, odnosno od komunala da mi ispitaju vlasničke strukture i dobit ćete i pisane odgovore.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

12. rujna 2023.

Pisani odgovor

Danijela Puškadija 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Održavanje i obnova dječjeg igrališta u Mjesnom odboru Črnec Biškupečki
Prikaži Sakrij

Drugo pitanje je vezano za Mjesni odbor Črnec Biškupečki. Znači, već na prošloj sjednici sam napomenula da je dječje igralište ili kak' to neki nazivaju međugeneracijski park solidarnosti, da vapi za preuređenjem i održavanjem. Naime, trava na tom dječjem igralištu je doslovce dorasla u visini njihaljki. Isto tako je i zelena površina oko malonogometnog igrališta također zarasla i to bi također trebalo pomalčirati i održavati. I vezano za ovo za mjesne odbore, mislim, kak' budete imali, ako ukinete mjesne odbore kak' se budu onda rješavala ta pitanja, jer ne znam kol'ko budete imali stvarni doticaj s problemom u mjesnom odboru. Eto, hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče ukidanja mjesnih odbora. Mislite da neće tu, da ćemo imati problema, nitko ne govori o ukidanju mjesnih odbora. Dakle, to ćemo danas raspraviti. Ali sigurno nećemo imati problema u komunikaciji sa građanima, zato jer ja svaki dan dobivam minimalno dvadeset upita, dvadeset sugestija, pitanja, emailova, poruka od naših građana. To je minimalni broj i sve te poruke zapravo se kanaliziraju onda kroz naš sustav. Većina se odnosi na komunal i pokušavamo što više toga rješavati. Velim, što se tiče mjesnih odbora, imat ćemo tu točku pa ćemo moći o toj točci raspravljati.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

12. rujna 2023.

Pisani odgovor

Devid Kos 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Bazne stanice na Domu zdravlja Varaždinske županije
Prikaži Sakrij

Hvala lijepa. Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, predsjedniče Vijeća, članovi i članice Gradskoga vijeća. Dakle, ja imam jedno pitanje koje smo mi, Narodna stranka Reformisti postavljali županu jer se direktno tiče Županije, međutim nismo dobili odgovor, a neposredno se odnosi i na Grad Varaždin. Naime, radi se o baznim stanicama koje su postavljene na Domu zdravlja Varaždinske županije. Ti ugovori su istekli i bila je prilika da se te bazne stanice i maknu. Međutim ugovori su produženi, postavljaju se nove stanice, iako u odluci, odnosno u planu programa prostornog uređenja Grada Varaždina odluka koja je donesena prošle godine, objavljena u srpnju 2022. godine, dakle jasno je navedeno da se takvi antenski prihvati ne mogu postavljati na škole, dječje vrtiće, bolnice i druge građevine slične namjene. Dakle, smatramo da je Dom zdravlja kao takav, kao takva zgrada neprimjerena za postavljanje baznih stanica. Imali smo nekoliko građanskih inicijativa u 4. MO kad su se pokušavale postaviti takve bazne stanice, pa evo, stav građana je tu jasan. Najmanje što očekujemo je da se i Grad uključi u rješavanje tog problema i de se poštuje, ako ništa drugo ova odluka, odnosno ovaj program uređenja Grada Varaždina. Hvala lijepa.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Kos, vezano uz antene na Domu zdravlja Varaždinske županije. Dakle, to je vlasništvo Varaždinske županije, al' se nalazi u gradu Varaždinu. Pitat ćemo. V. Podbrežnički, želim da se pošalje upit od strane komnala i da se provjere sve činjenice da li taj antenski stup i te antene imaju građevinsku dozvolu ili potvrdu glavnog projekta, što već treba i zatražite od Varaždinske županije također da vam odgovori da li ta lokacija ima uporabnu dozvolu. Sve podatke koje ćemo dobiti, ćemo vam proslijediti.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

12. rujna 2023.

Pisani odgovor

Josip Garić 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Završetak uređenja Gradske vijećnice
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, zamjeniče, predsjedniče Vijeća, kolegice i kolege, sve vas srdačno pozdravljam. Evo, ja za danas imam jedno pitanje, kratko. Dakle u završnoj fazi obnove je naša Gradska vijećnica na Korzu, koja predstavlja jednu od najstarijih građevina u ovom djelu Europe, a i simbol je Grada Varaždina. Mene zanima kada možemo očekivati završetak uređenja Gradske vijećnice i hoćete li se preseliti iz sadašnje Palače Patačić ponovno nazad u Gradsku vijećnicu kada se obnovi? Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospodine Garić, Gradska vijećnica. Malo je ovaj tjedan kišni. Ja sam se nadao, ja vjerujem da ćemo onu prednju skelu ukloniti do kraja sljedećeg tjedna. Možda će trajati još neko vrijeme, zato jer, malo je kiša omela radove vanjske, ali kompletno je promijenjena stolarija. Radi se završni sloj fasade. Ja mislim da će …Vijećnica će malo imati promijenjene neke boje, neće više biti onako bijela. To su konzervatori i restauratori kopali i našli su da su to neke vrste originalnih boja, pa ćemo ju probati u tom smislu obnoviti. Gradska vijećnica je na žalost, ova investicija je rupa bez dna iz razloga kad vi krenete obnavljati neke ovakve stare objekte, a Gradska vijećnica nije ovako obnavljana zadnjih pedeset godina, onda zaista, na što sve naiđete. Tako da na kraju, strah me koliko će biti konačni iznos obnove Vijećnice, ali to je jedan od simbola Grada Varaždina koji slavi ove godine 500 godina. Za Špancirfest će biti potpuno završen i obnovljen sa vanjske strane, osim tornja. Toranj će se raditi nakon Špancirfesta. Ja vjerujem da će on biti u 9. ili 10. mjesecu gotov. Unutrašnjost, također se kompletno uređuje i sređuje, a sredit će se i onaj trg i ja predviđam da ćemo otvoriti vrata Vijećnice na način kako je i u Županijskoj palači i da ćemo dobiti jedan, jedno prekrasno dvorište i da će građanima biti zanimljivo vidjeti i unutrašnjost vijećnice, vijećnicu s unutrašnje, dvorišne strane. Zahtjevni su poslovi. Za sve poslove moramo imati suglasnosti i arheologa, imati suglasnosti i konzervatora, ali Gradska vijećnica će ovu godinu biti završena i ja vjerujem da će se gradska uprava negdje krajem 10., početkom 11. mjeseca vratiti u Gradsku vijećnicu, jer to je Vijećnica koja ima najdužu tradiciju u ovom dijelu Europe. Dakle, nigdje nema 500 godina tradicije da Gradsko vijeće  i gradonačelnik su u istome objektu. Mislim da će ta Vijećnica, već će biti zanimljivo kad skinemo ove skele kroz desetak dana.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

12. rujna 2023.

Pisani odgovor

Stjepan Cepanec 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Promet na Trgu Ivana Perkovca u Biškupcu
Prikaži Sakrij

Dobar dan. Moje prvo pitanje je vezano za promet na Trgu Ivana Perkovca u Biškupcu. Zbog velike brzine kojom pojedina vozila voze tom cestom, mislim da su ugroženi ljudi i djeca koja idu u školu. Napominjem da je to trg na kojem je park, dječje igralište, ugostiteljski objekt i pekara pa me zanima može li se nešto napraviti? Moje, inače konkretno pitanje je, da li postoji mogućnost da se tamo postave neki ležeći policajci ili usporivači koji su za taj promet adekvatni?

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče gospodina Cepanca, Trg Ivana Perkovca u Biškupcu je u blizini 3. osnovne škole. U Proračunu za ovu godinu predvidjeli smo semafor koji će biti upravo na toj dionici i koji će paliti crveno svjetlo u slučaju, znači postojat će mjerač brzine i palit će se direktno crveno svjetlo ako će se voziti više, stavit ćemo ne znam 40 ili 50 koliko će biti po prometnom elaboratu i ja vjerujem…Vlado, kad ćete raspisati taj natječaj?

Čim prije. Evo, ja se nadam da ćemo na jesen imati to rješenje. Dakle, nećemo ići s ležećim policajcima. Mislim da je ovo bolje rješenje, ovo je skuplje rješenje, semafor, ali mislim da je sigurnije rješenje, zato jer će im se paliti svima koji voze iznad određene brzine crveno svjetlo i morat će stati i ponovno kretati.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Ne znam, da li se nismo razumjeli ili nisam dobro postavio pitanje. Problem je onaj zavoj, kod Trokuta, kod Veterinarske stanice i kod dječjeg igrališta u parku. Znači, kad vi dođete na semafor, vama se upali crveno, ali vi možete ludovati prema Jalkovcu, recimo, ili iz Jalkovca. Ako me shvaćate za koji dio Trga Ivana Perkovca govorim.

Napomena: Neven Bosilj s mjesta iznosi određenu opasku, koja se ne čuje te ju nije moguće navesti.

I druge, i drugu stranu. Molim, samo fizička prepreka. Mene ne interesira neka kazna, da netko dobije, da se puni proračun i nešto tako. Kad je fizička prepreka, znači čovjek ne može napraviti, razviti neku veliku brzinu.

A što se tiče Plitvice, mislim da nije to velika investicija, da se sve može dogovoriti, možda da i Grad snosi troškove ne znam goriva ili nešto takvo, da se kosi više. Ako su sad kišni dani, ali nije par mjeseci pokošeno. Nije lijepo da se na Dravi rade vidikovci i ne znam koje kakve tribine, a da se Plitvica ne pokosi za građane. Mislim je to jug i je to naselje Biškupca i Črnca, ali isto su tamo građani kao i na sjeveru. Hvala.

 

LOVRO LUKAVEČKI, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, iznosi:

„Gospodine Cepanec, želite li pisani odgovor?

 

Napomena: Stjepan Cepanec iznosi određenu opasku, koja se ne čuje te ju nije moguće navesti.

 

LOVRO LUKAVEČKI, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, iznosi:

„Uredu, ne tražite onda. Hvala gospodine Cepanec. Ako nema više nezadovoljnih sa odgovorima, onda možemo privesti Aktualni sat kraju i možemo preći na utvrđivanje dnevnog reda.“


 

12. rujna 2023.

Pisani odgovor

Stjepan Cepanec 3. sjednica Gradskog vijeća 28.06.2023
Održavanje zelene površine oko rijeke Plitvice
Prikaži Sakrij

Moje drugo pitanje odnosi se na dio rijeke Plitvice. Gledamo u medijima, čitamo da dolaze milijuni, ali mislim da bi trebalo voditi računa o obali koja nije par mjeseci pokošena, trava je do pojasa, metar visine i koprive i žao mi je što se to ne održava. Velite da pričate lijepo sa Hrvatskim željeznicama, Hrvatskim vodama. Znači samo treba biti volja da nazovete i ljudi bi to pokosili. Mislim da nije problem, a šeću tamo građani iz četiri-pet mjesnih odbora. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče šetnice uz Plitvicu, dakle, nedavno je bio i gospodin, novi direktor Hrvatskih voda, gospodin Rezo kod mene i dogovorili smo tri vrlo velika, bitna projekta koja će Hrvatske vode raditi, a jedan od tih projekata je i nasip od Gojanca preko Jalkovca do Brezja. Dakle, tamo će biti kompletan nasip koji će štititi i više neće biti mogućnosti nikakvih poplava u Brezju i Jalkovcu, a raspisuje se natječaj u 9. mjesecu. Građevinska dozvola postoji, a mi idemo nakon toga gore sa biciklističko-pješačkom stazom i rasvjetom da se taj dio dobije. Što se tiče upravljanja, dakle moramo znati da kad se ljudi žale da je visoka trava uz Dravski kanal na Dravi, time upravlja HEP Proizvodnja. Mi jedino što možemo, ja mogu zvati direktora HEP Proizvodnje i zamoliti ga: čuj, trava je prevelika. Onda oni vele, imamo novce za tri košnje godišnje i onda se malo tako razgovaramo, onda oni ipak možda dođu i pokose. Isto tako uz… Leo tko upravlja uz Plitvicu, Hrvatske vode?

Hrvatske vode. Ništa, razgovarat ćemo s gospodinom Rezom i zamoliti ga. Dakle, to nije prostor kojega održava Grad Varaždin, odnosno kojeg nam održavaju Parkovi koji održavaju zelene površine, moraju održavati Hrvatske vode. Ako će se oglušiti, V. Podbrežnički, poslat ćemo im od našeg komunalnog redara opomenu uz prijetnju kazne. Eto, to je ono što možemo napraviti. Evo ja mislim da sam odgovorio sve.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

12. rujna 2023.

Pisani odgovor

Lovro Lukavečki 2. sjednica Gradskog vijeća 05.05.2023
Zapošljavanje dodatnih psihologa u osnovne škole na području Grada Varaždina
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, još jednom srdačan pozdrav svima. Dakle, kao što znamo, Grad Varaždin je, evo na moju inicijativu, odnosno na prijedlog Odbora za mlade još prije gotovo godinu dana predložio da se financira iz gradskog budžeta zapošljavanje dodatnih psihologa u osnovne škole na području Grada Varaždina, u one škole u kojima Ministarstvo nije odobrilo zapošljavanje samih psihologa, odnosno stručnog kadra iz tog područja. Vidjeli smo sada, upravo ovih dana da se događaju strašni događaji u našem susjedstvu koji pokazuju uistinu da postoji sve veći problem mentalnog zdravlja koji smo mi doista detektirali. Evo drago mi je da je Grad Varaždin prvi grad u Hrvatskoj koji se ozbiljno počeo baviti tim problemom. Mene zanima u kojoj je sada fazi taj projekt, kakva je trenutna situacija, kakav je feedback s terena, odnosno škola i planiramo li možda neke daljnje korake. Primjerice, evo ja ovim putem predlažem inicijativu da se već možda i idući tjedan osnuje, odnosno sazove koordinacija svih osnovnoškolskih psihologa s područja Grada Varaždina kako bismo uvidjeli kakvo je stanje i mogli na vrijeme reagirati u slučaju da postoje određeni problemi. Eto, hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Dakle, da. Varaždin je prvi uveo psihologe u školama koje dodatno plaćamo. U Proračunu je izdvojena stavka od nekakvih 400.000,00 kuna, odnosno 52.000,00 eura i sada sve naše osnovne škole imaju psihologe. Na žalost, ovo što se dogodilo u susjednoj državi, mediji su se raspisali, a jako dobro znamo da takvo izvještavanje o nasilju potiče druge nasilnike i zbog toga bi mediji trebali također znati na koji način o takvim stvarima izvještavati. Ovakva jedna doza senzacionalizma koja se u pojedinim medijima pokazuje, zapravo samo može potaknuti na novo nasilje. Iz tog razloga mi sljedeći tjedan imamo sastanak i ravnatelja svih osnovnih škola i svih psihologa u školama, da razmotrimo situaciju kakva je u Varaždinu. Mi smo već zapravo s tim zapošljavanjem psihologa prevenirali neke stvari i nadamo se da se ovakve stvari u našem Gradu sigurno neće događati. Nikad ne možemo biti sigurni, ali ja vjerujem da je Grad Varaždin jedna vrlo sigurna sredina.

Josip Garić 2. sjednica Gradskog vijeća 05.05.2023
Povećanje plaća u gradskoj upravi i ustanovama
Prikaži Sakrij

Poštovani predsjedniče Vijeća, gradonačelniče, kolegice i kolege, pročelnici, predstavnici medija, sve vas srdačno pozdravljam. Ja imam danas jedno pitanje za gradonačelnika. Moje pitanje. Dakle znamo da ste u prošloj godini pregovarali sa sindikatima oko povećanja plaće u gradskoj upravi, zaposlenicima u odgoju i obrazovanju, vatrogascima i ostalim djelatnicima koji rade u sustavu gradske uprave. Znamo i da je na sjednici dok se donosio Proračun prošle godine to bilo uvršteno u Proračun, no pojedinci iz oporbe nisu podržali tu odluku. Mene zanima, da li je povećanje plaća planirano u ovome Proračunu, ako je - tko će dobiti povećanje plaća, koliko će dobiti, koliko će biti to postotak na povećanje plaća. Ono što je bitno, vi ste bili obećali tijekom ovih predizbornih kampanja da će svi oni na koje se odnosi povećanje plaća dobiti isplatu razlike u plaćama od 1.1. i mene zanima da li je to točno? Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče pitanja gospodina Garića, da u ovom Proračunu se mijenjaju, osigurana su sredstva za svih 550 osoba koje su zaposlene u sustavu Grada. Dakle od odgojiteljica u vrtićima, i kuharica i čistačica u vrtićima, od zaposlenika u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, naših muzealaca, knjižničara, kazalištaraca. Svima se povećava osnovica na 6.155,00 kuna, odnosno u eurima je to 817 eura bruto. To je povećanje od 6% i također svima se isplaćuje dodatno mjesečni dodatak od 65 eura po zaposlenom, to je onaj neoporezivi dio. Ja sam pripremio sporazum koji ću prvo potpisat sa zaposlenicima u gradskoj upravi, a to će biti jedan zapravo aneks, kojim će se njima svima omogućiti i isplata svega onoga što nisu mogli dobiti prvih mjeseci ove godine kada nismo imali Proračun. Dakle, taj sporazum ćemo prvo potpisati sa zaposlenicima u Gradu, a nakon toga ćemo ga ponuditi svim ostalim sindikatima koji okupljaju svih ovih 550 zaposlenika u sustavu Grada. Dakle, ponudit ćemo da jednokratno do 30. lipnja isplatimo praktički sve razlike. Dakle svu razliku od 770 bruta do 817 kolika je osnovica za ove prethodne mjesece i 65 eura mjesečno po zaposlenom za razdoblje od 1. siječnja i to ćemo im svima isplatiti do 30. lipnja. Dakle, svi će dobiti novce kao da su imali uvećanje plaće od 1. siječnja ove godine i ja se nadam, ne vidim zapravo niti jedan razlog, zbog čega netko od sindikata ne bi na to pristao zato jer znači tim sporazumom im zapravo dajemo sve ono što su trebali dobiti da je postojao Proračun od 1.1. o.g.

Biserka Ivek 2. sjednica Gradskog vijeća 05.05.2023
Parkirališna mjesta u gradu Varaždinu – posebno mjesta uz VTC
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, predsjedniče, kolegice i kolege vijećnici. Znamo da je u gradu veliki problem s parkirališnim mjestima, već poznat, već dosta dugo od prije. U zadnje vrijeme se zbog takve problematike vrlo često spominje VTC. Stanari očekuju da će se gradska uprava sukladno najavama uključiti u sprječavanju takvog problema. Obzirom da ste gradonačelniče bili na tom mjestu, koji su planovi, koji su dogovori, jer ste i razgovarali sa stanarima. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Ivek i gospodine Kos vezano uz VTC. To je malo složenija priča. Dakle mi smo jučer imali jedan sastanak, odvjetnici Grada, odvjetnici Marlexa Pro gdje smo raspravili opcije koje postoje i na žalost moramo se opet vraćati u povijest. Ne volim se vraćati i povijest jer povijest ne možemo promijeniti. Ali, 2003. godine, 17.3. potpisali su tadašnji gradonačelnik Čehok i direktor Stanoinga Ugovor o zamjeni nekretnina kojim je formirana čestica na način kako je sada formirana. Dakle, cijeli unutarnji prostor u području oko VTC-a pripada praktički toj čestici koje je vlasnik bio Stanoing, a sada nakon što je u sudskom postupku i sudskoj dražbi to kupio Marlex Pro, vlasnik je Marlex Pro. Temeljem tog ugovora o zamjeni nekretnina izgrađena je i podzemna garaža, izgrađen je i objekat VTC-a koji je dobio građevinsku dozvolu 2005. godine, znači da se može graditi podzemna garaža i diletacija. Ta građevinska je konzumirana. Još uvijek je aktivna. Po njoj sada završava tvrtka Marlex Pro građevinu. I ono što mogu reći da, tim sporazumom piše da će se tu izgraditi javna garaža, podzemna, i javno parkiralište, ali morate biti svjesni, ja sam tražio od odvjetnika tumačenja da javno ne znači besplatno. Dakle vlasnik toga, mi smo se odlučili 1990. godine kod RH da je kod nas službeno uređenje, kapitalističko uređenje i da je privatno vlasništvo Ustavom zagarantirano i iznad svega i mi u ovom slučaju imamo situaciju da, ali to nije samo tamo situacija. Dakle, vi imate situaciju u Grabanicama, imate situaciju i u I. Mikaca i Koblenzovoj da pojedine zgrade imaju čestice, imaju prilazne ceste, parkirališta koja su u njihovom vlasništvu. U ovome slučaju, mi smo razgovarali jučer sa tvrtkom Marlex i oni pristaju na varijantu da ne zatvaraju rampama taj prostor, ali oni su vlasnici toga i oni će ići na varijantu da će kupiti električne stupiće sa daljinskim, na daljinsko upravljanje i da će ih postaviti na parkirna mjesta koja su njihova. Grad Varaždin ima česticu koja će biti, ostati u javnome režimu iza one zadnje zgrade u Kozarčevoj i praktički onaj prolaz kroz tu zgradu, znači to je javno parkiralište. Ostala sva mjesta će biti po njima u režimu naplate ili prodaje. Dakle, to je njihova poslovna odluka. Koliko su mi jučer pokazali već imaju 134 osobe u redu za kupnju ili najam parkirnog mjesta. Tamo ima parkirnih mjesta 170 nadzemnih i 240 parkirnih u garaži. Dakle, nije problem da nema parkirnih mjesta. Koristilo se 20 godina. Nevjerojatno je da su se radile parcelacije, da je sve to rađeno, da nikad nitko nije dao nikakvu zabilježbu, nikakvu primjedbu. Formirana je takva čestica, ta čestica ima građevinsku dozvolu, ta čestica je prodana i neke stvari ispravljati u prošlost je praktički nemoguće. Postoji jedna od opcija o kojoj smo razgovarali, da, ali s time bi napravili presedan da Grad ide proglasiti javnim dobrom cestu koja prolazi, ali u tom slučaju mora po cijeni sudskog vještaka obeštetiti tvrtku Marlex Pro, dakle, s time se ne dobiva, znači Grad, sada tvrtka Marlex Pro mora održavati tu cestu, čistiti ju i ostalo, npr. i u zimi. Ako si netko slomi nogu, onda je odgovoran Marlex Pro, nije odgovoran Grad Varaždin. Takvih situacija imamo i u Grabanicama i u Ive Mikca i otvorili bi određenu i Pandorinu kutiju. Zapravo, mi bismo potrošili po nekakvim procjenama možda i 1 mil. eura da kupimo neku cestu, ali parkirna mjesta nismo s time riješili niti dobili, a ako proglasimo javno dobro, što postoji mogućnost da ovo Gradsko vijeće napravi, mora po procjeni sudskog vještaka isplatiti tvrtki Marlex Pro vrijednost tog zemljišta koje je građevinsko zemljište, jer je dio građevinske parcele po građevinskoj dozvoli. Ona je cesta u naravi, a tako da će biti vjerojatno umanjena cijena, ali one procjene koje sam ja prvi dobio, s time bi si zapravo otvorili jedan presedan i onda bismo morali neke takve stvari raditi i po drugim dijelovima grada. Ono što još želim reći da u ovom Gradu je 2019. godine bilo 27.000 registriranih vozila. Neki dan sam dobio od MUP-a da ih imamo 31.000. Dakle u četiri godine, 4.000 vozila više. Ovaj grad jednostavno nije projektiran i nije koncipiran na način da može izdržavati takvu količinu vozila. Stanari kad kupuju stanove, većinom i svugdje po ostalim gradovima kupuju i parkirna mjesta. U ovom slučaju, stanari su 20 godina uživali blagodati besplatnog parkiranja, ali jednostavno mi nemamo alat ni mehanizam. Gledaju naše pravne službe i naši odvjetnici dal' postoje nekakve mogućnosti, ali varijanta koju smo uspjeli dogovoriti dakle, da ne postavlja ograde, nego da ide isključivo sa stupićima, gdje će ljudi moći iznajmiti ili kupiti mjesta nadzemna. To znači da se ostavi nesmetani prolaz, mislim da je to najviše što smo u ovom trenutku mogli napraviti.

Da se nadovežem na pitanje koje je bilo vezano uz ostale parkinge u gradu. Mi imamo onu nesretnu koncesiju do 2037. godine. Mi ne možemo raditi bilo šta po tom koncesijskom ugovoru, uvoditi kao što smo na primjer mislili da ćemo kod groblja nešto rješavati preko tvrtke Parkovi zato jer isključivo i uvijek sve moramo ponuditi tvrtki Best in parking, odnosno Crtorad. S njima smo došli kroz razgovore do toga i napravili smo koncept parkirnih blokova. Dakle jadan od parkirnih blokova je bio Prešernova, jedan od parkirnih blokova bi bio Trakošćanska, jedan bi bio ne znam vrlo vjerojatno na S. Vukovića i onaj dio, jedan bi bio možda na Banfici. Bili bi raznih boja i naši sugrađani bi uz nekakvu ne veliku naknadu, od nekakvih možda 6 eura mjesečno imali u tom bloku da ih zaštitimo, npr. pogotovo Prešernova i Trakošćanska. Tu je veliki priliv ljudi koji dolaze raditi u grad. Dakle, tamo bi za sve ostale bila normalna naplata parkinga, a za ove stanare oni bi imali nekakvu povlaštenu mjesečnu cijenu karte. To je zapravo jedini model kojega možemo napraviti da stanarima, znači onda ne bi bilo toliki pritisak dnevnih migranata na ta parkirališta i onda bi stanari imali, jer smo izbrojali broj vozila. Velim vam, broj vozila raste neslućenom brzinom. Zbog toga i radimo ove nekakve strategije mobilne urbanosti. Pokušavat ćemo sve više da ljudi koriste druga prijevozna sredstva, jer zaista grad postaje zakrčen vozilima.

Devid Kos 2. sjednica Gradskog vijeća 05.05.2023
Parkirališna mjesta u gradu Varaždinu
Prikaži Sakrij

Hvala lijepa. Poštovani gradonačelniče, predsjedniče Vijeća i članovi Vijeća. Kolegica Ivek je evo postavila pitanje koje sam ja planirao vezano uz problem parkiranja na području Grada Varaždina. Dakle, problem je kod VTC-a, ali i u ostalim kvartovima grada. Mislim prvenstveno još i na Grabanice, Prešernova ulica, Prešernov trg pa vas molim da li tu Grad ima nekakvo cjelovito rješenje i da li će ga predložiti Gradskom vijeću. Postoje neki modeli pa evo, da li tu imamo neko rješenje?

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Ivek i gospodine Kos vezano uz VTC. To je malo složenija priča. Dakle mi smo jučer imali jedan sastanak, odvjetnici Grada, odvjetnici Marlexa Pro gdje smo raspravili opcije koje postoje i na žalost moramo se opet vraćati u povijest. Ne volim se vraćati i povijest jer povijest ne možemo promijeniti. Ali, 2003. godine, 17.3. potpisali su tadašnji gradonačelnik Čehok i direktor Stanoinga Ugovor o zamjeni nekretnina kojim je formirana čestica na način kako je sada formirana. Dakle, cijeli unutarnji prostor u području oko VTC-a pripada praktički toj čestici koje je vlasnik bio Stanoing, a sada nakon što je u sudskom postupku i sudskoj dražbi to kupio Marlex Pro, vlasnik je Marlex Pro. Temeljem tog ugovora o zamjeni nekretnina izgrađena je i podzemna garaža, izgrađen je i objekat VTC-a koji je dobio građevinsku dozvolu 2005. godine, znači da se može graditi podzemna garaža i diletacija. Ta građevinska je konzumirana. Još uvijek je aktivna. Po njoj sada završava tvrtka Marlex Pro građevinu. I ono što mogu reći da, tim sporazumom piše da će se tu izgraditi javna garaža, podzemna, i javno parkiralište, ali morate biti svjesni, ja sam tražio od odvjetnika tumačenja da javno ne znači besplatno. Dakle vlasnik toga, mi smo se odlučili 1990. godine kod RH da je kod nas službeno uređenje, kapitalističko uređenje i da je privatno vlasništvo Ustavom zagarantirano i iznad svega i mi u ovom slučaju imamo situaciju da, ali to nije samo tamo situacija. Dakle, vi imate situaciju u Grabanicama, imate situaciju i u I. Mikaca i Koblenzovoj da pojedine zgrade imaju čestice, imaju prilazne ceste, parkirališta koja su u njihovom vlasništvu. U ovome slučaju, mi smo razgovarali jučer sa tvrtkom Marlex i oni pristaju na varijantu da ne zatvaraju rampama taj prostor, ali oni su vlasnici toga i oni će ići na varijantu da će kupiti električne stupiće sa daljinskim, na daljinsko upravljanje i da će ih postaviti na parkirna mjesta koja su njihova. Grad Varaždin ima česticu koja će biti, ostati u javnome režimu iza one zadnje zgrade u Kozarčevoj i praktički onaj prolaz kroz tu zgradu, znači to je javno parkiralište. Ostala sva mjesta će biti po njima u režimu naplate ili prodaje. Dakle, to je njihova poslovna odluka. Koliko su mi jučer pokazali već imaju 134 osobe u redu za kupnju ili najam parkirnog mjesta. Tamo ima parkirnih mjesta 170 nadzemnih i 240 parkirnih u garaži. Dakle, nije problem da nema parkirnih mjesta. Koristilo se 20 godina. Nevjerojatno je da su se radile parcelacije, da je sve to rađeno, da nikad nitko nije dao nikakvu zabilježbu, nikakvu primjedbu. Formirana je takva čestica, ta čestica ima građevinsku dozvolu, ta čestica je prodana i neke stvari ispravljati u prošlost je praktički nemoguće. Postoji jedna od opcija o kojoj smo razgovarali, da, ali s time bi napravili presedan da Grad ide proglasiti javnim dobrom cestu koja prolazi, ali u tom slučaju mora po cijeni sudskog vještaka obeštetiti tvrtku Marlex Pro, dakle, s time se ne dobiva, znači Grad, sada tvrtka Marlex Pro mora održavati tu cestu, čistiti ju i ostalo, npr. i u zimi. Ako si netko slomi nogu, onda je odgovoran Marlex Pro, nije odgovoran Grad Varaždin. Takvih situacija imamo i u Grabanicama i u Ive Mikca i otvorili bi određenu i Pandorinu kutiju. Zapravo, mi bismo potrošili po nekakvim procjenama možda i 1 mil. eura da kupimo neku cestu, ali parkirna mjesta nismo s time riješili niti dobili, a ako proglasimo javno dobro, što postoji mogućnost da ovo Gradsko vijeće napravi, mora po procjeni sudskog vještaka isplatiti tvrtki Marlex Pro vrijednost tog zemljišta koje je građevinsko zemljište, jer je dio građevinske parcele po građevinskoj dozvoli. Ona je cesta u naravi, a tako da će biti vjerojatno umanjena cijena, ali one procjene koje sam ja prvi dobio, s time bi si zapravo otvorili jedan presedan i onda bismo morali neke takve stvari raditi i po drugim dijelovima grada. Ono što još želim reći da u ovom Gradu je 2019. godine bilo 27.000 registriranih vozila. Neki dan sam dobio od MUP-a da ih imamo 31.000. Dakle u četiri godine, 4.000 vozila više. Ovaj grad jednostavno nije projektiran i nije koncipiran na način da može izdržavati takvu količinu vozila. Stanari kad kupuju stanove, većinom i svugdje po ostalim gradovima kupuju i parkirna mjesta. U ovom slučaju, stanari su 20 godina uživali blagodati besplatnog parkiranja, ali jednostavno mi nemamo alat ni mehanizam. Gledaju naše pravne službe i naši odvjetnici dal' postoje nekakve mogućnosti, ali varijanta koju smo uspjeli dogovoriti dakle, da ne postavlja ograde, nego da ide isključivo sa stupićima, gdje će ljudi moći iznajmiti ili kupiti mjesta nadzemna. To znači da se ostavi nesmetani prolaz, mislim da je to najviše što smo u ovom trenutku mogli napraviti.

Da se nadovežem na pitanje koje je bilo vezano uz ostale parkinge u gradu. Mi imamo onu nesretnu koncesiju do 2037. godine. Mi ne možemo raditi bilo šta po tom koncesijskom ugovoru, uvoditi kao što smo na primjer mislili da ćemo kod groblja nešto rješavati preko tvrtke Parkovi zato jer isključivo i uvijek sve moramo ponuditi tvrtki Best in parking, odnosno Crtorad. S njima smo došli kroz razgovore do toga i napravili smo koncept parkirnih blokova. Dakle jadan od parkirnih blokova je bio Prešernova, jedan od parkirnih blokova bi bio Trakošćanska, jedan bi bio ne znam vrlo vjerojatno na S. Vukovića i onaj dio, jedan bi bio možda na Banfici. Bili bi raznih boja i naši sugrađani bi uz nekakvu ne veliku naknadu, od nekakvih možda 6 eura mjesečno imali u tom bloku da ih zaštitimo, npr. pogotovo Prešernova i Trakošćanska. Tu je veliki priliv ljudi koji dolaze raditi u grad. Dakle, tamo bi za sve ostale bila normalna naplata parkinga, a za ove stanare oni bi imali nekakvu povlaštenu mjesečnu cijenu karte. To je zapravo jedini model kojega možemo napraviti da stanarima, znači onda ne bi bilo toliki pritisak dnevnih migranata na ta parkirališta i onda bi stanari imali, jer smo izbrojali broj vozila. Velim vam, broj vozila raste neslućenom brzinom. Zbog toga i radimo ove nekakve strategije mobilne urbanosti. Pokušavat ćemo sve više da ljudi koriste druga prijevozna sredstva, jer zaista grad postaje zakrčen vozilima.

Devid Kos 2. sjednica Gradskog vijeća 05.05.2023
Modernizacija gradske rasvjete
Prikaži Sakrij

I drugo pitanje, odnosi se na modernizaciju javne rasvjete. U dnevnom redu predviđena je točka dnevnog reda i kreditno zaduženje u ovu svrhu. Ja bih samo htio postaviti pitanje da li je, u kojem obimu je do sad zamijenjena ta javna rasvjeta, modernizirana, odnosno u kojem su konvencionalne žarulje zamijenjene štednim led žaruljama, koliko je to predviđeno u ovoj godini ovim modelom i koliko nam još ostaje? I na kraju, da li možda imate neke podatke o troškovima i uštedama nakon zamjene tih žarulja? Hvala lijepa.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Vezano uz pitanje g. Kosa još modernizacija javne rasvjete. Ja ću to detaljnije obrazložiti pod točkom 4., ali čisto da znate, mi imamo gotovo sve u Gradu visokotlačni natrij. Napravljeni je jedan veliki elaborat, kompletni projekt, gdje se vidi da bismo mi mogli ostvariti uštedu od čak 72,4% kad zamijenimo 6421 lampu visokotlačnog natrija led rasvjetom. Mi u ovome trenutku plaćamo godišnje više od 7,5 mil. kuna, više od 1 mil. eura javnu rasvjetu i kad to riješimo praktički taj kredit će se isplaćivati sam iz uštede.

Leonard Sekovanić 2. sjednica Gradskog vijeća 05.05.2023
Aglomeracija Varaždin
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, predsjedniče Vijeća, vijećnici i svi ostali. Moje pitanje odnosi se na najveći vodno komunalni projekt koji se provodi na području Varaždinske županije, dakle radi se o projektu Aglomeracije Varaždin. Taj projekt znamo i iz medija, o njemu se puno pisalo. Dakle radi se o projektu koji je sufinanciran sredstvima Europske unije i došao je u fazu kada je gotovo u cijelosti izgrađena kanalizacijska mreža, dok je za završetak samog projekta potrebno dovršiti uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. U prethodnom razdoblju sklopljeno je nekoliko ugovora za izvođenje radova koji su svi redom raskinuti. Nakon toga provedena je nova javna nabava na koju su pristigle ponude koje su znatno više od procijenjene vrijednosti. Moje pitanje glasi, na koji način se Grad Varaždin zajedno sa Varkomom d.o.o. koji provodi ovaj projekt namjerava suočiti sa nastalom situacijom i kako bi projekt naravno bio uspješno završen. Uvjet završetka projekta je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i njegovo puštanje u puni pogon. Hvala.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Vezano uz pitanje gospodina Sekovanića i Varkom. Da imamo jednu vrlo čudnu situaciju, a to je da praktički prvi ugovor, koji je potpisani prije tri ili četiri godine sa Wassertechnik i Gisom mislim, koji je iznosio 162 ili 8., kol'ko je iznosio?

Napomena: Netko s mjesta iznosi određenu opasku, koja se ne čuje te ju nije moguće navesti.

...162 mil. kuna i danas bi imali pročistač. Tadašnja uprava Varkoma je zbog potencijalne penalizacije od 25% koja kasnije nije uopće bila penalizirana, poništili su taj natječaj. Dakle imali bi gotov pročistač, imali bi gotovu aglomeraciju zato jer smo cjevovode praktički završili. Nakon toga je išao drugi natječaj na koji je došla samo ona jedna ponuda GK grupe od 209 mil. kuna koja je zbog akcije europskog USKOK-a raskinuta i sada je raspisani treći natječaj na koji su došle tri ozbiljne ponude koje se kreću od 295 do 330 mil. kuna. Mi imamo osiguranih oko 200 mil kuna za taj pročistač iz sredstava EU. Mi moramo završiti taj pročistač jer inače nam prijeti 100%-tna penalizacija za cijele cjevovode. Pokrenuli smo sve procedure prema Hrvatskim vodama i Hrvatske vode su kao provedbeno tijelo I, posredničko tijelo I su odobrili da idemo u daljnji postupak i da će ići prema Ministarstvu gospodarstva sa zahtjevom da Ministarstvo gospodarstva i Vlada RH pokriju razliku, kompletnu razliku od iznosa koji imamo osigurani pa do iznosa koji će biti u ovom javnom natječaju najbolji. Dobili smo, ja mislim prije dva dana, je u Varkom došlo iz Ministarstva gospodarstva da Ministarstvo gospodarstva, odnosno Vlada RH stoje iza projekta i da prihvaćaju da će oni pokriti razliku u cijeni, tako da se sa postupkom ide dalje i ja vjerujem, sad se rade evaluacije ponuda, tako da vrlo vjerojatno uvijek u takvim velikim poslovima postoje i žalbe i sve ostalo, ali ove godine ćemo sigurno imati izvođača. Imat ćemo zatvorenu financijsku konstrukciju. Nas kao Grad Varaždin ili kao Varkom neće ništa dodatno koštati. Zahvaljujem se Ministarstvu gospodarstva što su prihvatili to i završit ćemo. Žalosno je da će to koštati možda dupli iznos onoga što je trebalo koštati da se napravio prvi pročistač i da se nije raskinuo ugovor sa Wassertechnik, znači umjesto 162 mil. kuna platit će se 300 mil. kuna, ali neće platiti Grad Varaždin ili Varkom. Dakle leđa će podmetnuti Ministarstvo gospodarstva.

Dubravka Novak 2. sjednica Gradskog vijeća 05.05.2023
Parkirališna mjesta u gradu Varaždinu – VTC i Trakošćanska ulica
Prikaži Sakrij

Poštovani gradonačelniče, predsjedniče Gradskog vijeća, kolege vijećnici, pozdrav. Eto moram reći da sam jako zadovoljna aktualnim satom osim što smo eto sami sebi odrezali nogu, pa umjesto tri pitanja, imamo dva, a nismo pet mjeseci radili. Pitanja je jako puno. Vidim da nas se puno zapravo fokusiralo i na taj VTC i na problem parkiranja i ostaloga pa ću ja krenuti od tuda i još malo dometnuti. Dakle, pozdravljam ovu inicijativu i pitanje kolegice Ivek i kolege Kosa. Tu ću još dodati i onu Trakošćansku ulicu, koja se isto javila kao problem parkiranja, kazni za parkiranja ljudi koji na određenom djelu pločnika koji ne vodi nikuda, parkiraju, dobivaju na tjednoj bazi kazne za parkiranje. Jako su ljuti, pa eto, razgovara li se o tome, odnosno na koji način ili u kojoj fazi su sad, nakon pet mjeseci, neki dogovori oko rješavanja parkinga inače u gradu osobito oko VTC-a. I kad spominjemo VTC dobila sam poruku jedne stanarke, kaže ovako: „Recite je li ovo normalno. Osam kanti i kontejnera je u tunelu, prolazu ispod moga stana, a trinaest ispod mojeg balkona.“ Riječ je o Zagrebačkoj ulici, dakle onom prolazu kud se ulazi za VTC koji je zatvoren. Da ne pričam o smradu koji se širi dolje. Ukupno dakle 20 kontejnera ima ispred i ispod svog stana, odmah ispod balkona. Ona je prva iznad prolaza pa molim da se uzme u obzir, s obzirom da sam provjerila, postoji i zakonska obveza o udaljenosti od stambenih zgrada i dvorišta tih kontejnera i kanti.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Gospođo Ivek i gospodine Kos vezano uz VTC. To je malo složenija priča. Dakle mi smo jučer imali jedan sastanak, odvjetnici Grada, odvjetnici Marlexa Pro gdje smo raspravili opcije koje postoje i na žalost moramo se opet vraćati u povijest. Ne volim se vraćati i povijest jer povijest ne možemo promijeniti. Ali, 2003. godine, 17.3. potpisali su tadašnji gradonačelnik Čehok i direktor Stanoinga Ugovor o zamjeni nekretnina kojim je formirana čestica na način kako je sada formirana. Dakle, cijeli unutarnji prostor u području oko VTC-a pripada praktički toj čestici koje je vlasnik bio Stanoing, a sada nakon što je u sudskom postupku i sudskoj dražbi to kupio Marlex Pro, vlasnik je Marlex Pro. Temeljem tog ugovora o zamjeni nekretnina izgrađena je i podzemna garaža, izgrađen je i objekat VTC-a koji je dobio građevinsku dozvolu 2005. godine, znači da se može graditi podzemna garaža i diletacija. Ta građevinska je konzumirana. Još uvijek je aktivna. Po njoj sada završava tvrtka Marlex Pro građevinu. I ono što mogu reći da, tim sporazumom piše da će se tu izgraditi javna garaža, podzemna, i javno parkiralište, ali morate biti svjesni, ja sam tražio od odvjetnika tumačenja da javno ne znači besplatno. Dakle vlasnik toga, mi smo se odlučili 1990. godine kod RH da je kod nas službeno uređenje, kapitalističko uređenje i da je privatno vlasništvo Ustavom zagarantirano i iznad svega i mi u ovom slučaju imamo situaciju da, ali to nije samo tamo situacija. Dakle, vi imate situaciju u Grabanicama, imate situaciju i u I. Mikaca i Koblenzovoj da pojedine zgrade imaju čestice, imaju prilazne ceste, parkirališta koja su u njihovom vlasništvu. U ovome slučaju, mi smo razgovarali jučer sa tvrtkom Marlex i oni pristaju na varijantu da ne zatvaraju rampama taj prostor, ali oni su vlasnici toga i oni će ići na varijantu da će kupiti električne stupiće sa daljinskim, na daljinsko upravljanje i da će ih postaviti na parkirna mjesta koja su njihova. Grad Varaždin ima česticu koja će biti, ostati u javnome režimu iza one zadnje zgrade u Kozarčevoj i praktički onaj prolaz kroz tu zgradu, znači to je javno parkiralište. Ostala sva mjesta će biti po njima u režimu naplate ili prodaje. Dakle, to je njihova poslovna odluka. Koliko su mi jučer pokazali već imaju 134 osobe u redu za kupnju ili najam parkirnog mjesta. Tamo ima parkirnih mjesta 170 nadzemnih i 240 parkirnih u garaži. Dakle, nije problem da nema parkirnih mjesta. Koristilo se 20 godina. Nevjerojatno je da su se radile parcelacije, da je sve to rađeno, da nikad nitko nije dao nikakvu zabilježbu, nikakvu primjedbu. Formirana je takva čestica, ta čestica ima građevinsku dozvolu, ta čestica je prodana i neke stvari ispravljati u prošlost je praktički nemoguće. Postoji jedna od opcija o kojoj smo razgovarali, da, ali s time bi napravili presedan da Grad ide proglasiti javnim dobrom cestu koja prolazi, ali u tom slučaju mora po cijeni sudskog vještaka obeštetiti tvrtku Marlex Pro, dakle, s time se ne dobiva, znači Grad, sada tvrtka Marlex Pro mora održavati tu cestu, čistiti ju i ostalo, npr. i u zimi. Ako si netko slomi nogu, onda je odgovoran Marlex Pro, nije odgovoran Grad Varaždin. Takvih situacija imamo i u Grabanicama i u Ive Mikca i otvorili bi određenu i Pandorinu kutiju. Zapravo, mi bismo potrošili po nekakvim procjenama možda i 1 mil. eura da kupimo neku cestu, ali parkirna mjesta nismo s time riješili niti dobili, a ako proglasimo javno dobro, što postoji mogućnost da ovo Gradsko vijeće napravi, mora po procjeni sudskog vještaka isplatiti tvrtki Marlex Pro vrijednost tog zemljišta koje je građevinsko zemljište, jer je dio građevinske parcele po građevinskoj dozvoli. Ona je cesta u naravi, a tako da će biti vjerojatno umanjena cijena, ali one procjene koje sam ja prvi dobio, s time bi si zapravo otvorili jedan presedan i onda bismo morali neke takve stvari raditi i po drugim dijelovima grada. Ono što još želim reći da u ovom Gradu je 2019. godine bilo 27.000 registriranih vozila. Neki dan sam dobio od MUP-a da ih imamo 31.000. Dakle u četiri godine, 4.000 vozila više. Ovaj grad jednostavno nije projektiran i nije koncipiran na način da može izdržavati takvu količinu vozila. Stanari kad kupuju stanove, većinom i svugdje po ostalim gradovima kupuju i parkirna mjesta. U ovom slučaju, stanari su 20 godina uživali blagodati besplatnog parkiranja, ali jednostavno mi nemamo alat ni mehanizam. Gledaju naše pravne službe i naši odvjetnici dal' postoje nekakve mogućnosti, ali varijanta koju smo uspjeli dogovoriti dakle, da ne postavlja ograde, nego da ide isključivo sa stupićima, gdje će ljudi moći iznajmiti ili kupiti mjesta nadzemna. To znači da se ostavi nesmetani prolaz, mislim da je to najviše što smo u ovom trenutku mogli napraviti.

Da se nadovežem na pitanje koje je bilo vezano uz ostale parkinge u gradu. Mi imamo onu nesretnu koncesiju do 2037. godine. Mi ne možemo raditi bilo šta po tom koncesijskom ugovoru, uvoditi kao što smo na primjer mislili da ćemo kod groblja nešto rješavati preko tvrtke Parkovi zato jer isključivo i uvijek sve moramo ponuditi tvrtki Best in parking, odnosno Crtorad. S njima smo došli kroz razgovore do toga i napravili smo koncept parkirnih blokova. Dakle jadan od parkirnih blokova je bio Prešernova, jedan od parkirnih blokova bi bio Trakošćanska, jedan bi bio ne znam vrlo vjerojatno na S. Vukovića i onaj dio, jedan bi bio možda na Banfici. Bili bi raznih boja i naši sugrađani bi uz nekakvu ne veliku naknadu, od nekakvih možda 6 eura mjesečno imali u tom bloku da ih zaštitimo, npr. pogotovo Prešernova i Trakošćanska. Tu je veliki priliv ljudi koji dolaze raditi u grad. Dakle, tamo bi za sve ostale bila normalna naplata parkinga, a za ove stanare oni bi imali nekakvu povlaštenu mjesečnu cijenu karte. To je zapravo jedini model kojega možemo napraviti da stanarima, znači onda ne bi bilo toliki pritisak dnevnih migranata na ta parkirališta i onda bi stanari imali, jer smo izbrojali broj vozila. Velim vam, broj vozila raste neslućenom brzinom. Zbog toga i radimo ove nekakve strategije mobilne urbanosti. Pokušavat ćemo sve više da ljudi koriste druga prijevozna sredstva, jer zaista grad postaje zakrčen vozilima.

Dubravka Novak 2. sjednica Gradskog vijeća 05.05.2023
Transparentnost javnih natječaja za zapošljavanje – IV. Osnovna škola
Prikaži Sakrij

Još jedna stvar Budimo grad jako inzistira na transparentnosti i natječajima, javnim natječajima, zapošljavanjem. Moje pitanje je potaknuto svojevrsnim skandalom na IV. Osnovnoj školi, koji je nastao nakon što je prosvjetna inspekcija aktivirana od savjesne i odgovorne članice Školskog odbora, utvrdila je zabrinjavajući dugi niz ozbiljnih nezakonitosti, zabranila dva zapošljavanja zbog ozbiljnih propusta u provođenju natječaja. A budući da se sve to događalo, prosvjetna inspekcija je utvrdila i postoje sumnje na pogodovanje na jednoj tako ozbiljnoj stvari kao što je natječaj za zapošljavanje. Samo podsjećam, rješenje ovog inspekcijskog nadzora osim više neusklađenosti Pravilnika škole s više Zakona, u oba natječaja utvrđena je višestruka povreda Zakona i općeg akta, a u natječaju za radno mjesto voditelja računovodstva postavljena je i sumnja, da je natječaj raspisan na način da se određeni broj osoba koje bi zasigurno bile dovoljno kvalificirane za obavljanje poslova voditelja računovodstva, a priori niti ne prijave na natječaje.

Jeste li zadovoljni radom svojih članica svoje stranke u Školskom odboru? Hoćete li tražiti njihovu odgovornost, odgovornost pročelnica odgovornih i hoćete li konačno pristati na naš prijedlog da se postupak kandidiranja bazira na javnom pozivu? Hvala. Oprostite što sam bila duga.

Odgovor vijećniku: dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik

Što se tiče ovoga na IV. osnovnoj školi, želim reći da ni jednog ravnatelja nisam ja ili, jel' bio uopće koji natječaj da je školski odbor u ovom mandatu postavljao ravnatelja? Dakle svi ravnatelji rade autonomno. Ravnatelji imaju u školskim odborima tri člana iz svoje sredine, dakle zaposleni i sindikati daju tri člana, tri člana daje osnivač, to je Grad i jednoga daju roditelji. I taj jedan kojeg daju roditelji većinom isto tako podržava ravnatelja, tako da mi kao osnivači imamo tri od sedam i niti možemo, a niti želimo utjecati na bilo kakve kadrovske odluke. Ako je netko nešto pogriješio i napravio, ja ću tražiti od nadležne pročelnice D. Vusić koja je nadležna za osnovno školstvo da kontaktira ravnateljicu i da dobije pisani izvještaj o tome što se dogodilo, ali mi kao osnivač se jednostavno u to ne petljamo. Evo, toliko od mene.

Nezadovoljstvo vijećnika: traženi pisani odgovor

Nisam zadvoljna, molim pisani odgovor.

 

1. lipnja 2023.

Pisani odgovor