KUD Hrvatskih željeznica Varaždin

Kulturno umjetničko društvo Hrvatskih željeznica Varaždin utemeljeno je 1931. godine pod nazivom "Željeznička glazba Varaždin" a u sklopu društva koji 1949. godine mijenja naziv u Kulturno-umjetničkog društvo željezničara "Ivo Mikac" Varaždin počinje s radom i Folklorno – tamburaška sekcija. U svojoj bogatoj povijesti sekcija je nastupala na brojnim gostovanjima po cijeloj Hrvatskoj, te diljem Europe gdje osvaja niz priznanja i nagrada.

Folklorno – tamburaška sekcija tako je sudjelovala na svim značajnijim kulturnim manifestacijama tijekom godine u gradu Varaždinu, Hrvatskoj, te mnogim europskim gradovima i svjetskim festivalima folklora u Vel. Britaniji, Španjolskoj, Češkoj, Francuskoj, Austriji, Švedskoj, Norveškoj, Turskoj, Italiji. Slovačkoj, Mađarskoj i dr.

Sekcija ima bogati repertoar koreografija iz svih krajeva Hrvatske, a posebno njeguje i izvodi pjesme i plesove sjeverne Hrvatske (Prigorje, Zagorje, Podravina i Međimurje), a uz to se mogu pohvaliti izuzetno bogatom riznicom narodnih nošnji u njihovom vlasništvu koje njeguju dugi niz godina.

Osim nastupa i putovanja diljem svijeta treba spomenuti kako su i uspješni organizatori MEĐUNARODNOG FOLKLORNOG FESTIVALA "KUD HŽ I PRIJATELJI" koji se od 2014. godine održava na varaždinskom Korzu i koji okuplja 200-tinjak izvođača iz susjednih zemalja, a od 2015. godine organizatori su DJEČJE SMOTRE FOLKLORA "KUD HŽ I PRIJATELJI" na kojoj je nastupilo 300-tinjak mališana iz cijele županije pa i šire.

Folklorna sekcija trenutno broji četrdesetak plesača, te pomladak folklora od dvadesetak članova. Tamburaška sekcija ima sastav od petnaestak svirača koji izvode široki repertoar tamburaške glazbe od pratnje folklora do zabavne glazbe.

Folklornu sekciju vodi gosp. Kristijan Farkaš, a tamburašku gosp. Krunoslav Drožđek, obojica i sami dugogodišnji članovi KUD-a Hž. Voditeljica folklornog pomladka i folklorne igraonice je gđa. Snježana Huđek.

Termini proba

Folkloraši i tamburaši: Ponedjeljkom i srijedom od 19 - 21 h
Folklorni pomladak: Četvrtkom od 17:45 - 19:00 (djeca vrtićke dobi) te od 18:00 - 19:30 (školarci)

Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin

Orkestar je utemeljen godine 1931. pod nazivom "Željeznička glazba Varaždin". Pod tim nazivom djeluje do godine 1949. kada je djelatnost bila proširena utemeljivanjem Kulturno-umjetničkog društva željezničara "Ivo Mikac" Varaždin.

Godine 2000. orkestar preuzima ulogu gradskog orkestra pod imenom "Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin".

U svom djelovanju orkestar je nastupao u svim hrvatskim krajevima, a njegovim prvim nastupom u inozemstvu godine 1965. u austrijskom Welsu počela su i gostovanja u većini europskih zemalja, u nekima i više putra, od Norveške na sjeveru do Makedonije na jugu, od Cardiffa u Velikoj Britaniji na zapadu do Pečuha u Mađarskoj na istoku Europe.

Veći uspjesi u inozemstvu bili su postignuti 1971. u njemačkom gradu Karlsruheu, godine 1985. u Epinayu sur Seine u Francuskoj i godine 1995. u švicarskom gradu Neuchatelu, gdje je u kategoriji inozemnih orkestara osvojio prvo mjesto.

Društvo i orkestar bili su inicijatori i suorganizatori međunarodnih festivala puhačkih orkestara održanih u Varaždinu godine 1969., 1970.,1971. i 2006., te domaćini Festivala puhačkih orkestara europskih željeznica 1999. godine. Orkestar je sudjelovao na međunarodnim festivalima godine 1979. u Welsu, 1988. u Hamaru, 1992. u Freiburgu, 2004 u Velenju, 2005 u Ostravi, te 2007 u Rybniku.

Po mišljenju struke orkestar spada među najbolje amaterske orkestre u Hrvatskoj što je dokazao nastupima na državnim smotrama, kao i zlatnim plaketama osvojenim u Velenju, Ostravi i Rybniku..

Danas orkestar okuplja pedesetak članova i pomlađen je učenicima Glazbene škole Varaždin s kojom već godinama veoma uspješno surađuje.

Orkestar vodi gosp. Darko Navoj, profesor trube na Glazbenoj školi Varaždin.

Zagonetačka sekcija "VAZAK"

Zagonetačka sekcija VAZAK osnovana je 24. travnja 1971. godine i okuplja zagonetače i ljubitelje zagonetaštva iz Varaždinske regije i Međimurja, ali i iz drugih krajeva naše domovine. Članovi VAZAKA poznati su i priznati hrvatski zagonetači koji redovito osvajaju najviša mjesta na zagonetačkim natjecanjima u zemlji, a više puta su sudjelovali na svjetskim zagonetačkim prvenstvima u sastavu hrvatske zagonetačke reprezentacije.

Sekcija VAZAK tradicionalno svake godine organizira zagonetačku manifestaciju Enigmatski vlak, a svake druge godine priređuje i manifestaciju Fallerov zagonetački memorijal, koji se održava u čast Nikole Fallera iz Ivanaca, autora prve hrvatske križaljke.

Od 1981. godine sekcija VAZAK neprekidno izdaje informativno glasilo "Vazakov bilten" koji se besplatno dostavlja članovima VAZAKA, i na šezdesetak adresa širom Hrvatske i susjedne nam Slovenije.

Kontakt

Kulturno umjetničko društvo "Hrvatskih željeznica" Varaždin
Matični broj/JMBG 3006182
OIB 06552203560
Broj iz registra neprofitnih organizacija 0108741
Kolodvorska 17, Varaždin
Kontakt osoba: Krunoslav Drožđek
M: 099/691-9974
E: [email protected]
Web: www.kudhzvz.hr
Fb: Folklor Varaždin
IBAN: HR4224020061500033365, Erste banka