14. veljača 2023. | Autor: dd ab ap

Zdravstvena savjetovališta u varaždinskim mjesnim odborima

Grad Varaždina je u suradnji s mjesnim odborima i Domom zdravlja Varaždinske županije organizirao zdravstvena savjetovališta ciljem ranog otkrivanja i prevencije najčešćih kroničnih bolesti te praćenja stanja oboljelih građana u cilju sprječavanja komplikacija.

U tu svrhu Domu zdravlja Varaždinske županije, krajem prošle godine, odobrena je donacija iz gradskog proračuna u iznosu od 19.748,88 kuna / 2.621,13 eura za kupnju 9 tlakomjera s opcijom digitalnog pohranjivanja svih izmjerenih vrijednosti (krvnog tlaka i pulsa) te 9 pulsnih oksimetara. Nabavljen je i  dovoljan broj trakica za mjerenje šećera  i masnoća u krvi. Sva ta oprema i materijal donirani su u svrhu provođenja javnozdravstvene akcije u 16 mjesnih odbora grada Varaždina kroz šestomjesečno razdoblje, a sve s ciljem ranog otkrivanja i prevencije najčešćih kroničnih bolesti te praćenju stanja oboljelih građana u cilju sprječavanja komplikacija.

Napravljen je detaljan program rada i raspored patronažnih medicinskih sestara koje u prostorima mjesnih odbora kontroliraju krvni tlak, nivo šećera u krvi te kontrolu kolesterola. Također se provode  savjetovanja o zdravim navikama, te o subjektivnim i objektivnim tegobama, zdravom stilu života, kvalitetnoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti  te daju razni zdravstveni savjeti. U odnosu na potrebe i mogućnosti u pojedinim mjesnim odborima, savjetovališta rade 1 do dva sata jednom mjesečno. Građani pojedinih mjesnih odbora, posebice starije osobe i umirovljenici, dobro su prihvatili ovakav način preventivnih savjetovališta. Cilj je još više popularizirati ovu uslugu građanima koja se nudi Varaždincima ove godine kako bi svi kojima je to potrebno mogli iskoristiti tu mogućnost.

Raspored rada zdravstvenih savjetovališta možete pogledati na poveznici:

/upload/2023/02/zdravstvena_savjetovalista_varazdin_63eb396471961.pdf

 

Fotografija-ilustracija Third man - Pexels