02. listopad 2018. | Autor: Dražen Dretar

VaraždiNETz - infrastruktura 21. stoljeća

Upuhivanjem svjetlovonog kabela u mrežu ulica varaždinskog naselja Banifica, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok je sa svojim zamjenikom Zlatanom Avarom u utorak najavio veliki projekt koji će narednih godina Varaždincima omogućiti korištenje najnaprednije informatičke infrastrukture 21. stoljeća.

Pod nazivom VaraždiNETz planira se zajedno s partnerima povezivanje svih  varaždinskih domaćinstava optičkim kabelima koji omogućuju razmjenu podataka na brzinama do 1 gigabajta u sekundi. Takve brzine interneta omogućit će u Varaždinu razvoj istinskog koncepta pametnog grada ( „smart city“ ) s kojim se druge sredine neopravdano hvale, a nisu učinile dovoljno. Plan je kroz nekoliko godina na optičku mrežu priključiti oko 22 tisuće varaždinskih domaćinstava. Trenutačno se izvode radovi na Banfici gdje će do kraja ove godine 220 domaćinstava i 630 stanova u zgradama moći koristiti sve pogodnosti širokopojasnog interneta. Građani će biti anketirani žele li takvu uslugu. Jednom kada se domaćinstvo priključi na optičku mrežu, građani će moći izabrati komercijalnog operatera koji će im nuditi Internet, televizijske kanale i telefon. Mreža će funkcionirati po principu intraneta koji će omogućavati povezivanje domaćinstava i ustanova potpuno besplatno i to na maksimalnim brzinama razmjene podataka.  Sam priključak i aktivna oprema će za građane biti besplatan, a grad će s privatnim partnerom Infrastruktora d.o.o. koji već sada ima 10 tisuća korisnika, osnovati tvrtku koja će slijedećih godina razvijat mrežu.

Dobrobiti širokopojasnog interneta biti će zapravo preduvjet za snažniji razvoj gospodarstva u Varaždinu te promjenu industrijske strukture. Priključak varaždinskih poduzeća na takozvane svjetlovodne autoceste budućnosti omogućit će im uvjete poslovanja kakve imaju informatički najrazvijenije zemlje. Uvođenjem takvih tehnologija, informatički napredne zemlje uspjele su podići bruto nacionalni proizvod za 1,5 do 2 posto na godišnjoj razini. Pristup pametnim tehnologijama, edukativnim, zabavnim i informativnim medijskim sadržajima te općenito povećanje standarda i kvalitete života cijele zajednice neosporne su pozitivne posljedice zbog kojih će Grad Varaždin inzistirati na uvođenju širokopojasnog interneta u sva domaćinstva i u poslovne subjekte.

 

Više o projektu u prezentaciji zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara.

 

Gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok prilikom predstavljanja projekta je naglasio: Mi stvaramo jednu komunalnu infrastrukturu, odnosno informatičku infrastrukturu, svjetlovodne priključke bez kojih danas ultra brzi internet nije moguć u Hrvatskoj i bez čega nije moguće uopće razviti sve one sadržaje koji su potrebni pametnom gradu ili smart cityju. Nažalost, to se kod nas svodi na neke segmentarne sadržaje, međutim u pravom smislu, inteligentni grad je grad u kojem će građani biti međusobno povezani u mrežu koja će biti otvorena, javno dostupna i u kojoj će oni moći svoje sadržaje koristiti kao javno dobro. Mi to želimo napraviti, bilo za građane, bilo za poduzetnike, odnosno privatne korisnike, za gospodarske svrhe. Tamo gdje je postavljen ovakav svjetlovodni priključak, optička mreža, u baltičkim i skandinavskim zemljama, izračunalo se da je GDP porastao za više od dva posto, zaposlenost je porasla. Time se stvara "informatička autocesta" po kojoj bi trebalo brzo voziti i to omogućuje građanima da koriste sve one sadržaje koje moderan svijet nudi, i da poduzetnici, kad je riječ o informatičkoj tehnologiji, mogu raditi brže, da mogu razvijati svoje proizvode. Varaždin je grad u kojem imamo Tehnološki park, nekoliko IT firmi, a bez takve infrastrukture oni ne bi mogli raditi. Ono što je također važno reći jest da ovakva infrastruktura omogućuje i javnoj upravi, Gradu Varaždinu, da komunalne servise i sve ostale servise za građane stavi na intranet, povezani web, koji će omogućiti svima nama da međusobno možemo komunicirati, praktički i bez interneta. U iduće tri godine ćemo nastojati umrežiti cijeli grad. Krećemo s Banficom, a ideja je, kako kažu Amerikanci, "dig once", kad se kopa primjerice vodovod da se odmah postave i svjetlovodni priključci, da se ne kopa dvaput. Imamo sreće da je tvrtka Infrastruktura već napravila preko 10 000 priključaka. Dokapitalizacijom te tvrtke od strane Grada, napravit ćemo još novih 10 000 priključaka. U tri godine mogli bismo cijeli grad pokriti optikom i omogućiti građanima da svi pod jednakim uvjetima imaju iste sadržaje. Troškovi za građane neće postojati. Oni će dobiti svjetlovodni priključak besplatno, Grad će im sve osigurati. Oni će samo birati provajdera kojeg žele ili će ostati u gradskoj mreži.