22. rujan 2022. | Autor: dd

Špancirfestu ocjena odličan

Poznati varaždinski festival Špancirfest, koji je održan krajem kolovoza po 24. put, prema svim pokazateljima bio je izuzetno uspješan. Potvrdili su to Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice na konferenciji za novinare održane danas, u četvrtak 22. rujna 2022. u Gradskoj vijećnici.

Izuzetno sam zadovoljan s rezultatima ovogodišnjeg Špancrirfesta! Po prvi puta u 24 godine mi smo napravili veliko istraživanje javnosti i tržišta, dobili smo rezultate Promocije plus koji nas potkrepljuju u tom stavu i mišljenju da je ovogodišnji Špancirfest bio izuzetno uspješan. – naglasio je gradonačelnik Bosilj i zamolio Jelenu Toth da iznese precizne podatke istraživanja koji to potvrđuju.

Špancirfest nije bio opterećen ograničavajućim pandemijskim mjerama pa su i očekivanja bila velika, koja su na kraju i ispunjena iako je festival pratilo loše vrijeme s velikim brojem kišnih dana. – rekla je Jelena Toth i navela procjenu da je Špancirfest u 10 dana trajanja posjetilo 250 tisuća posjetitelja. Podaci iz sustava eVisitor pokazuju da je broj dolazaka porastao za 25 posto u odnosu na prošlu godinu, a broj noćenja gostiju za 23 posto. Čak 56 posto gostiju bili su stranci i to najviše iz Njemačke, Slovenije, Slovačke, Austrije i Poljske. Također su izvrsni i financijski pokazatelji iz varaždinske Porezne uprave o 12,5 milijuna potrošnje u ugostiteljstvu i smještaju što je porast za 38 posto, a promet u trgovinama iznosio je 66,8 milijuna kuna što je povećanje od 6 posto.

Provedeno je i istraživanje percepcije Špancirfesta u kontekstu festivalskih događaja u Hrvatskoj. Podaci pokazuju da je Špancrfest jedan od  tri najpoznatijih festivala u Hrvatskoj, a kvaliteta festivala ocijenjena odličnom ocjenom 4,56. Čak 97 posto ispitanika Špancirfest bi preporučilo prijateljima, a 68 posto onih koji su ga posjetili ponovo bi to učinili. Uz mnoštvo pokazatelj koji opisuju Špancirfest kao izuzetno uspješnu turističku manifestaciju stoje i podaci o potrošnji Špancir Burger Festivala koji je posjetilo 40 tisuća ljudi, pojelo se 15 tisuća burgera i popilo 9,5 tisuća piva. I Vinski grad na kojem je 40 vinara ponudilo 420 vrsta vina bilježi porast posjećenosti od 28 posto.

U prilogu su detaljniji izvještaji o provedenim istraživanjima.

 

/upload/2022/09/rezultati_provedenog_istrazivanja_-_sf_2022_-final_632c37c52204c.docx

 

/upload/2022/09/spancirfest_2022_-_brojke_-_finalno_2_632c37e2ac5e6.docx