18. veljača 2016. | Autor: [email protected]

Puštena u rad sunčana elektrana Parkova

puštanje u rad sunčane elektrane

Danas je gradonačelnik Goran Habuš s Marinom Bašićem, direktorom Parkova, pustio u pogon sunčanu elektranu koja se nalazi na krovu poslovno-gospodarskog objekta Parkovi d.d.

„Izuzetno mi je drago što su se Parkovi, kao prva gradska tvrtka, uključili u gradski program energetske učinkovitosti postavljanjem  fotonaponske elektrane od 20 kw na svoj objekt. Želim najaviti da je u pripremi i jedana veća fotonaponska elektrana od 147 kw koja bi se postavila na panele iznad Gradske tržnice u Varaždinu, a u izradi je i projekt u organizaciji Tehnološkog parka, Centra kompetencije za obnovljive izvore energije, kojim bi se postavila fotonaponska elektrana od oko 200 kw na  Varteksovom parkiralištu. Bespovratna sredstva Fonda su izuzetno poticajna te nam je želja iste projekte napraviti kroz modele energetske učinkovitosti na svim gradskim vrtićima, zbog čega smatram da smo zasluženo na ljestvici korisnika poticajnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost“ - istaknuo je gradonačelnik prilikom otvorenja.

Direktor Parkova Marin Bašić istaknuo je kako će ovim projektom, a ovisno o dijelu godine i ovisno o potrošnji energije, troškovi smanjiti za oko pedeset posto, dok će se dio energije koji neće biti utrošen za vlastite potrebe prodavati po nabavnoj cijeni.

U projekt je uloženo 200 tisuća kuna i sve je pokriveno sredstvima Parkova i sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te nije bilo kreditnih zaduženja.  Naposljetku je zaključio da će se daljnjim razvojem Parkova sva energija koja se  proizvede i upotrijebiti, obzirom da je plan nabava električnih i hibridnih vozila za održavanje grada. Cijela investicija bi iznosila oko 1 milion kuna čime bi Parkovi zaokružili projekt održivog razvoja i odgovornog upravljanja resursima.

Puštanju elektrane u rad nazočio je i Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika.