10. ožujak 2022. | Autor: Maja Hrešć

Predstavljanje publikacije i diskusija o fotonaponskim elektranama i obnovljivim izvorima energije

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović u četvrtak je u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert održano predstavljanje publikacije „Moja energija, moja sloboda“ autora Vjerana Piršića i diskusija na temu „10 koraka do male fotonaponske elektrane“. Na predstavljanju je nazočio i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

„Trenutna situacija u svijetu govori nam o tome da ulazimo u energetsku krizu i da će nam obnovljivi izvori energije sada postati još veći prioritet. Energetska neovisnost naših stambenih kuća i zgrada bit će ključna jer energenti poskupljuju, cijene idu u nebo. Treba uložiti maksimalne napore da postignemo tu energetsku neovisnost. Drago mi je za čuti da sve više građana iskazuje interes za ovim temama. Ova današnja diskusija je zato važna, da naši sugrađani dobiju sve potrebne informacije i ubrzaju procese kojim će utjecati na rješavanje energetskih, a samim time i ekoloških problema koji se tiču svih nas. Bit će mi zadovoljstvo da se Grad Varaždin uključi da dodatnim edukacijama i radionicama informiramo građane.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Zaklada Friedrich Ebert u Hrvatskoj djeluje već 25 godina i u suradnji s partnerima radi na projektima socijalno ekološke transformacije. U tom kontekstu nastao je i priručnik kojim se žele prenijeti osnovne informacije vezane za postavljanja fotonaponskih panela na vlastiti krov s vjerom da će čitatelji dobiti inspiraciju i dodatni motiv za akciju. Vjeran Piršić, ekološki aktivist, u priručniku je iznio vlastita iskustva vezana uz izgradnju njegove fotonaponske elektrane na kući na otoku Krku. Brošuru možete preuzeti na linku: Moja energija, moja sloboda.