05. listopad 2025. | Autor: Maja Hrešć

Hajdina fest – snaga zdravlja iz varaždinskog zrna

Na varaždinskom placu u subotu se održao prvi Hajdina fest, manifestacija posvećena promicanju zdrave prehrane i važnosti heljde u svakodnevnoj prehrani. Raznovrsni program obuhvatio je gastronomske, kulturne, edukativne i zdravstvene sadržaje.

Posjetitelji su mogli kušati proizvode od heljde, dobiti recepte i savjete za njihovu pripremu, razgovarati s nutricionistima o prednostima ove bezglutenske žitarice te sudjelovati u besplatnim zdravstvenim mjerenjima. Događanje su posjetili zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina te saborski zastupnik Miroslav Marković i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković istaknuo je kako ovo događanje popularizira odličnu, zdravu i vrijednu namirnicu iz varaždinskog kraja te iskazao zadovoljstvo što plac i ovaj vikend živi punim plućima: „Mogli bismo reći — svaki tjedan na placu fest jedan! Danas slavimo heljdu. Grad se zaista trudi, zajedno s Gradskom tržnicom, da plac živi, da se ljudi druže, uz to što kupuju domaće proizvode.”

Udruga Hajdina predstavila je tradicijska jela i starinske običaje vezane uz heljdu. Županijski savez poljoprivrednih udruga, u suradnji s PPP Cafukom i Gospodarskom školom Varaždin, pripremio je jela od heljde i pokazao kako se ova tradicionalna namirnica može spojiti s modernim načinima pripreme – dokazujući da bezglutenska prehrana može biti i zanimljiva i ukusna.

OPG Pocedulić, čuvari prve autohtone hrvatske sorte heljde Varaždinska heljda, predstavili su svoje bezglutenske proizvode i istaknuli važnost očuvanja te vrijedne kulture. Udruga oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske educirala je posjetitelje o važnosti pravilne prehrane bez glutena.

Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije organizirali su besplatna mjerenja šećera u krvi, krvnog tlaka i indeksa tjelesne mase. U partnerstvu s Graditeljskom, prirodoslovnom i rudarskom školom Varaždin promicali su zdrave životne navike i pravilnu prehranu te predstavili rad Savjetovališta za rizike povezane s prehranom.