09. veljača 2021. | Autor: Maja Hrešć

Besplatna sterilizacija mačaka u Varaždinu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u utorak je uz zamjenicu Sandru Malenicu i direktora TD Čistoća d.o.o. Davora Skrozu najavio akciju besplatne sterilizacije mačaka u Varaždinu koju zajednički provode Grad Varaždin i Čistoća.

Radi politike zaštite životinja koja uključuje kontrolu populacije nezbrinutih životinja te zbog obveze provođenja odredbi Zakona o zaštiti životinja, Grad Varaždin će temeljem Zaključka financirati trajnu sterilizaciju mačaka.

Čistoća već nekoliko godina ukazuje na problem napuštenih mačaka na području Grada Varaždina. Pokrenuta je i inicijativa da se na prostoru Belih Kipi izgradi sklonište za mačke kako bi se napuštene mačke zbrinulo na adekvatan način. „Sada smo inicirali i trajnu sterilizaciju mačaka koju će u potpunosti financirati Grad Varaždin, za građane će biti besplatna i na sterilizaciju svojih mačaka imaju pravo svi građani s područja Grada. Na web stranicama Grada Varaždina bit će objavljen obrazac, odnosno prijavnica koju će građani moći ispuniti nakon čega će se ih kontaktirati i uputiti prema veterinarskoj službi. Akcija će krenuti 15. veljače 2021. godine.“ – rekao je direktor Čistoće d.o.o. Davor Skroza.

Gradonačelnik je istaknuo kako je Grad Varaždin dosad primio brojne zahtjeve od građana, ali i udruga, za pomoć pri zbrinjavanju napuštenih mačaka. Grad pomaže i donacijama udruzi koja se bavi zbrinjavanjem napuštenih mačaka. „Činjenica je da u ovom trenutku postoje poteškoće sa zbrinjavanjem takvih životinja u Varaždinu i zbog toga smo se odlučili na ovu akciju. Pozivam građane da se prijave, ispune prijavnicu i ostvare ovu subvenciju.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok. Najavio je kako je sklonište za napuštene životinje koje će se izgraditi na Belim Kipima trenutno u fazi projektiranja.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica zahvalila je gradskoj tvrtki Čistoća na inicijativi za ovu akciju: „Sterilizacija je jedan od načina borbe protiv napuštanja životinja. Znamo da su životinje koje su napuštene direktno pod obvezom jedinica lokalne samouprave. Podršku Udruzi Spas, od kad upravljamo Gradom povećali smo s 300 tisuća kuna  na 800 tisuća kuna. Našli smo najbrži, najbolji i najtransparentniji način kako da pomognemo mačkama. Zahvaljujem Čistoći na inicijativi i preuzimanju odgovornosti. Riječ je o inicijalnih 50 tisuća kuna koje će ići direktno za te potrebe.“

Link na prijavnicu: https://varazdin.hr/dokumenti/prijavnica-subvencioniranje-trajne-sterilizacije-macaka-8712/