02. siječanj 2023. | Autor: dd

Varaždin domaćin prvog sportskog natjecanja u 2023. godini

Tradicija je nastavljena - 450 trkačica i trkača iz cijele Hrvatske te iz šest drugih zemalja veselo je utrčalo u novu 2023. godinu, na Novogodišnjoj utrci u Varaždinu koja je ove godine doživjela svoje 44. izdanje.

Jedan je to od rijetkih sportskih događaja u svijetu, a jedini u Hrvatskoj, koji se održava na prijelazu iz jedne kalendarske godine u drugu, a sudionici imaju priliku uživati u jedinstvenom doživljaju utrke varaždinskim gradskim ulicama i trgovima tijekom novogodišnjeg slavlja.

 

Znak za start utrke je točno u ponoć na Trgu kralja Tomislava dao varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, a 14 minuta kasnije ciljem je prvi prošao Ante Živković (AK Fit) u muškoj konkurenciji te Tea Faber (AK Dubrovnik) u ženskoj konkurenciji, kojoj je za istrčati rutu od 4,6 km bilo potrebno 16 minuta.

Drugo i treće plasirani su Andrej Hladnik (AK Varaždin) i Josip Meštrić (BK Maraton Beciklin) te Simona Jambrošić (AK Varaždin) i Petra Katanec (AK Dinamo).

 

I ovogodišnje 44. izdanje Novogodišnje utrke organizirala je Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, u suorganizaciji Atletskog kluba „Sloboda'” i pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, a stručna suradnica u ZSUGV Anica Sitar podsjetila je da ova jedinstvena utrka traje od 1. siječnja 1978. godine.

-Sve je počelo zahvaljujući trkačkim entuzijastima, članovima AK Sloboda – Mladenu Mavaru, Borisu Kožaru i Petru Jelenečkom, a na prvoj su utrci sudjelovala 33 trkača iz Varaždina, Zagreba, Murske Sobote i Sombora. Ove su nam godine natjecatelji stigli iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz  Slovenije, Austrije, Njemačke, Norveške, Srbije i Velike Britanije – kazala je Sitar dodajući da Novogodišnja utrka od 1978. godine nije održana svega dvaput i to jedne ratne te jedne pandemijske godine.

Istaknula je i da se mnogi trkači vraćaju u Varaždin iz godine u godinu, što pokazuje vrijednost ove utrke.

-Raduje nas što ima sudionika svih generacija pa tako najstariji natjecatelj ima 76, a najmlađa natjecateljica svega pet godina - kazala je Sitar.

Kao i svake godine, najuspješniji natjecatelji osvojili su vrijedne nagrade, a organizator je osigurao 300 eura za prvo mjesto, 200 za drugo i 100 eura za treće mjesto.

 

I ovoga je puta utrka završila na zadovoljstvo i natjecatelja i organizatora, a iz Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina poručuju: „Vidimo se dogodine na jubilarnom 45. izdanju Novogodišnje utrke u Varaždinu!”