17. studeni 2022.

Svjetski dan prijevremeno rođene djece - 17. studeni

U cijelom svijetu jedno od desetoro djece rođeno je prije vremena. U Hrvatskoj je riječ o više od 2600 djece godišnje, odnosno sedmoro svakoga dana. Takvoj djeci, da bi preživjela, neophodni su namjenski medicinski uređaji te velika stručnost i posvećenost kvalitetno i stručno obrazovanih medicinskih djelatnika.

Potporu roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području Republike Hrvatske – Klub roditelja nedonoščadi "Palčići".

Dana 17. studenog, širom svijeta, organiziraju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira „Palčiće“.

Tim povodom zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu danas, 17. studenoga 2022. godine u večernjim satima biti će osvijetljena ljubičastom bojom, čime će Grad Varaždin kao i prethodnih godina  dati podršku prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima.

Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je i niz od deset dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira jedno prijevremeno rođeno dijete od desetoro rođenih.