18. veljača 2023. | Autor: dd

Svečano obilježavanje slovenskog kulturnog praznika

Nastupom mladih slovenskih umjetnika - gitariste Natka Štiglića i opernog pjevača Matica Zlokonjšeka u petak na večer završilo je svečano obilježavanje najvećeg slovenskog kulturnog praznika Prešernovog dana.

Koncert u svečanoj dvorani Varaždinske županije organiziralo je Slovensko kulturno društvo Nagelj i predstavnica slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora. Uz nju  prisutnima su se prigodnim riječima obratili predsjednica SKD Nagelj Martina Lesjak, pročelnik za obrazovanje Varaždinske županije Miroslav Huđek, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković te zamjenik slovenskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Miha Fatur.
Puna dvorana uživala je u jednosatnom koncertu talijanskih i slovenskih arija u izvedbi Matica Zlokonjšeka dok je mladi 25-godišnji gitarist Natko Štiglić odsvirao nekoliko slovenskih i međunarodnih skladbi za koje ih je puna dvorana županijske palače nagradila velikim pljeskom. Slovensko kulturno društvo Nagelj i slovenska nacionalna manjina vrlo su aktivni upravo na području kulturnog stvaraštva, imaju i svoj pjevački zbor "Nagelj"(karanfil), a u svojem radu posebno ističu učenje slovenskog jezika u varaždinskim srednjim školama koje će se uskoro proširiti i na varaždinske osnovne škole. Za to je jedna od najzaslužnijih upravo Barbara Antolić Vupora koja je uz taj i mnogobrojne druge projekte najnovijom inicijativom želi povezati gradove prijatelje Varaždin i Ptuj redovnom autobusnom linijom koja bi uvelike pomogla boljoj povezanosti između dva dobrosusjedska naroda.