25. siječanj 2023. | Autor: dd

Poticanje djece na čitanje od najranije dobi

U skladu s nacionalnim programom „Rođeni za čitanje“, kojim se promovira i potiče čitanje djeci od najranije dobi, Dječji vrtić „Varaždin“, objekt Kućan, odlučio je obilježiti advent u nešto drugačijem tonu.

Odgojitelji su osmislili adventski kalendar u kojem su djeca svakodnevno izvlačila naslove pripremljenih slikovnica domaćih i stranih autora, koje su se djeci čitale i poticale ih na zajedničko komentiranje priča, analiziranje ilustracija te postavljanje brojnih pitanja. Kroz takvo dijaloško čitanje, djeca postaju aktivni sudionici što im pomaže da jednog dana postanu osviješteni i napredni građani koji znaju kritički misliti i donositi odluke.  Čitanje potiče maštu, poboljšava pažnju, produbljuje znanje, razvija moralnu osjetljivost, jača samopouzdanje, a pomaže i u stvaranju međugeneracijskih veza između djece i odraslih.

O važnosti takvog čitanja odgojitelji su educirali i roditelje na radionici „Rođeni za čitanje – igrom do čitanja“. Roditelji su imali prilike čuti i vidjeti kako pravilno upotrebljavati slikovnicu kao poticaj za razne dječje aktivnosti.