03. svibanj 2023. | Autor: dv

Osnaživanje partnerskih odnosa vrtića i obitelji djece

Partnerstvo vrtića s obitelji i društvenom zajednicom od ključne su važnosti za stvaranje poticajnog okruženja u kojem dijete može razviti sve svoje potencijale.

Upravo takav pristup grade odgojiteljica savjetnica Tatjana Kelnerić i odgojiteljica Ana Marija Pranjić u vrtićkoj skupini „Lavići“ iz Dječjeg vrtića Varaždin. Priča „Pavelova tipčica“, varaždinske spisateljice za djecu Mire Šincek, napisana prema istinitom događaju koji se desio jednom od dječaka iz vrtićke skupine, bila je povod za organiziranje i provedbu niza odgojno-obrazovnih aktivnosti. Priču su djeca slušala u HRT rubrici “Priče za velike i male“, a svoj doživljaj priče, izrazila su na mnoge kreativne načine. Prikupljene likovne radove inspirirane pričom je odgojiteljica savjetnica Tatjana Kelnerić organizirala u virtualnu izložbu, koju su putem linka mogli razgledati roditelji sa svojom djecom i ostalim članovima obitelji. Izložba se svidjela i autorici priče, koja se rado odazvala pozivu odgojiteljica da dođe na radionicu za roditelje i djecu u Dječji vrtić Varaždin,  objekt Aleja. U ugodnom i toplom ambijentu vrtića, spisateljica Mira Šincek pročitala je djeci i roditeljima još jednu svoju priču. Nakon čitanja i razgovora o pročitanom, vrijedne dječje ručice su, uz pomoć roditelja, likove iz priča pretvorile u maštovite lutkice na štapu, koje će moći i dalje koristiti u igrama dramatizacije u vrtiću i kod kuće.

              Kroz ovakvu i druge vrste suradnje vrtića s obitelji i lokalnom zajednicom, djecu učimo kako su oni dio društva u kojem žive i da imaju utjecaj kako na svoj svakodnevni, tako i na živote drugih te da njihovo mišljenje i njihovi doživljaji mogu i trebaju biti prepoznati, prihvaćeni i poticani od strane zajednice u kojoj žive.