20. prosinac 2022. | Autor: tb

Varaždinski tamburaški orkestar izvidio filmsku glazbu

U ponedjeljak 19.12. u 19 sati u kinu „Gaj“, Varaždinski tamburaški orkestar održao je koncert filmske glazbe. Koncert je organiziran pod pokroviteljstvom i u suradnji s Gradom Varaždinom, Pučkim otvorenim učilištem i kinom Gaj.

U potpuno ispunjenom parteru kina orkestar je izveo brojne melodije iz filmova koji su obilježili prošlo i ovo stoljeće, skladbu iz filma Treći čovjek, Sirtaki iz Grka Zorbe, uvodnu melodiju iz filma Sedmorica Veličanstvenih, temu iz Pink Panthera, poznatu melodiju iz filma Dobar, loš, zao, i još mnoge svima nama drage i poznate melodije. Osim instrumentalnih izvedbi pod ravnanjem maestra Tibora Bühna orkestru su se na sceni priključili i vokalni solisti, sopranistica Anita Huđek koja je otpjevala poznate skladbe Whatewer will be, will be iz filma Čovjek koji je previše znao, Hvala ti srce iz filma Tko pjeva zlo ne misli te Podravina ravna, poznatu melodiju iz TV serije Gruntovčani. Poseban ugođaj priredio je Bogdan Bulat Bobo izvedbom skladbe Just a Gigolo u kojoj je izveo i solo na usnoj harmonici što je posebno podiglo ovu izvedbu. Izvedbu skladbe iz filma Dobar, loš, zao posebno je upotpunio prof. Tomislav Ratković kao solist na trubi, a ritam orkestra vrijedno je držao Matija Burek na udaraljkama. Kao uvod u koncert praizvedena je Filmska suita, autora Siniše Leopolda posebno skladana baš za Varaždinski tamburaški orkestar. Suita sadrži motive iz filmova General te Duga mračna noć i prema riječima autora izvedba je u potpunosti ispunila njegova očekivanja.

Na kraju, prema reakcijama publike možemo zaključiti da je ovakav koncert bio pun pogodak i da ovakve projekte treba poticati i dalje, podržavati rad svih udruga koje se bave glazbom, orkestara te folklornih ansambala jer iz takvih sredina dolaze i budući profesionalni glazbenici te glazbeni pedagozi koji drže glazbu grada Varaždina na visokoj razini.