03. listopad 2022. | Autor: dd

Iz Norveške u Varaždin na praksu

Gotovo cijelo desetljeće odgojitelji Dječjeg vrtića Varaždin koriste mogućnosti Erasmus plus programa za stručna usavršavanja na tečajevima ili praksama diljem Europe.

Zahvaljujući uspješnom participiranju na natječajima Agencije za mobilnost i programe EU, osigurana financijska sredstva omogućila su mobilnosti u svrhu učenja u  Češkoj, Italiji, Norveškoj, na Cipru,  u Grčkoj, Nizozemskoj, Portugalu, Latviji i Belgiji. Prije dva tjedna odgojiteljice Marija Bencun, Amalija Kocijan i Andreja Sedlar prevele su nekoliko dana u Subotici gdje su imale prilike sudjelovati na konferenciji u okviru dvogodišnjeg projekta Play and Learn in Nature. Sudjelovanjem u ovom projektu žele učiti od svojih partnera iz Slovenije, Srbije, Poljske i Portugala o načinima učenja na otvorenom.

-Kako su svi objekti Dječjeg vrtića Varaždin iznimno raskošnih proporcija, a razumijemo važnost svakodnevnog boravka djeteta na otvorenom, potrebni su nam edukativni sadržaji koje nudimo ili ćemo ponuditi djeci pri boravku u dvorištu vrtića. Erasmus plus projekti nam pomažu da takvi sadržaji budu kvalitetni i dobro osmišljeni kao rezultat međunarodne suradnje s odgojiteljima iz drugačijih odgojno-obrazovnih sustava-ističe gđa Andreja Sedlar, Erasmus koordinatorica u Dječjem vrtiću Varaždin.

Jedan je to od ukupno četiri Erasmus plus projekta koje trenutno provode u ovoj ustanovi, svjesni činjenice kako je upravo ovaj program snažna financijska podrška učenju u Europi i dodatni benefit za odgojitelje i ustanovu.  

-Zahvaljujući motiviranosti naših odgojitelja koji se sa svakog stručnog usavršavanja vraćaju s novim idejama, te njihovom prezentiranju naše ustanove međunarodnoj zajednici, naš vrtić postaje sve češće odabir odgojiteljima iz Europe za njihovu praksu-nastavlja gđa Sedlar. -U proljeće smo ugostili kolegice iz Španjolske, u siječnju nam dolaze kolegice iz Slovenije, a ovog smo tjedna ugostili Ann Iren Totland i Ellla Setrom iz Norveške.

- Na seminaru Trening Teacher Instituta u Norveškoj, u svibnju ove godine, a na koji me uputila Agencija za mobilnost i programe EU, upoznala sam gospođu Hege Sagmo Bjorgan ravnateljicu vrtića u Medbroenu. Nakon mojeg predstavljanja Dječjeg vrtića Varaždin na tom skupu,  zamolila me da primimo dvije kolegice odgojiteljice na praksu što je za mene veliki kompliment. Naime, nije baš uobičajeno da se iz Norveške dolazi na praksu u Varaždin, pa smo tim više ponosni da su kolegice odabrale upravo našu ustanovu.

Kolegice Ann Iren i Ella su ostavile snažan dojam na naše kolege i kolegice u ustanovi, a prema njihovim riječima, iznimno su zadovoljne mogućnošću uvida u pedagoške prakse naših marljivih odgojitelja. Na kraju njihova boravka, uputile su poziv za uzvratnim posjetom-rekla je gđa Sedlar.