01. srpanj 2024. | Autor: dd

Euri s motivom varaždinskog Starog grada

Hrvatska narodna banka pušta u optjecaj prigodnu kovanicu od 2 eura u sklopu serije “Hrvatski gradovi”, s prigodnim motivima koji predstavljaju znamenitu građevinu u Gradu Varaždinu, bogatoga povijesnoga i kulturološkoga značenja za Republiku Hrvatsku, čiji je prikaz bio jedan od osnovnih motiva na naličju novčanice od 5 kuna. Od utorka 2. srpnja 2024 izdanje prigodne kovanice u blister pakiranju bit će dostupno za naručivanje.

Kovanica je otkovana u Hrvatskoj kovnici novca te je izdana u količini od 200.000 komada.

Autor likovnog rješenja nacionalne strane jest Stjepan Divković, akademski kipar.

 

Opis nacionalne strane prigodne kovanice:

Na nacionalnoj strani prigodne kovanice nalazi se prikaz osnovnog motiva tvrđave “Stari grad Varaždin”. Osim osnovnog motiva na prigodnoj kovanici prikazani su i natpisi: država izdavanja “HRVATSKA”, godina izdavanja “2024.” te naziv tvrđave “STARI GRAD VARAŽDIN”, koji su svi kružno ispisani uz rub jezgre kovanice.

U vanjskom prstenu nacionalne strane prigodne kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Na obodu prigodne kovanice nalazi se u kurzivu tekst “O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO” iz Himne slobodi, koja je sastavni dio pastorale “Dubravka” iz 17. stoljeća hrvatskoga književnika Ivana Gundulića.

Tehnička specifikacija:

Prigodna kovanica od 2 eura izrađuje se prema tehničkim specifikacijama za optjecajnu kovanicu od 2 eura u skladu s Uredbom Vijeća (EU) br. 729/2014 od 24. lipnja 2014. o apoenima i tehničkim specifikacijama eurokovanica namijenjenih za optjecaj.

 

 

Više informacija na poveznici:

https://croatianmint.hr/trgovina/novac/prigodna-kovanica-od-2-eura-stari-grad-varazdin-2024/