05. prosinac 2022. | Autor: dd

Čarobna osmica za pravilnu prehranu

Jedan od problem današnjice jest činjenica da sve veći broj djece ima prekomjernu tjelesnu masu.

Nažalost,  poznato  je da jedno od troje djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu masu za svoju dob, a to svrstava Republiku Hrvatsku među pet najgorih  europskih zemalja. Uz pretilost, zabilježen je sve veći broj pojave ostalih  kroničnih nezaraznih bolesti kod sve mlađe populacije, poput bolesti krvožilnog sustava, šećerne bolesti tipa 2, metaboličkog sindroma i dr.

 S ciljem da se smanji   tendencija  porasta broja pretile djece, a time i preveniraju  ostale bolesti modernog doba  , dvoje varaždinskih nutricionista, prof. savjetnik Anita Car, dipl. ing, preh. teh. i prof. izv.savjetnik Davor Hostić, dipl. ing. preh. teh., univ. spec. nutr. osmislili su projekt „Čarobna osmica - pravilnim hranjenjem za zdravi život“  . Projekt je verificiran od strane  Ministarstva znanosti i obrazovanja, a osmišljen je  za djecu svih osnovnih škola kojima je osnivač Grad Varaždin. Projekt je s realizacijom krenuo u svibnju, 2022. U prvoj etapi se krenulo s procjenom raspoloživosti infrastrukture kuhinja svih osnovnih škola te  edukacijom  kuhara i odgojno-obrazovnih djelatnika.    S obzirom da je edukacija ključni segment u ispunjavanju očekivanih ishoda, u drugoj etapi projekta koji je započeo s novom školskom godinom, edukacija se po školama provela   kod predstavnika  Vijeća roditelja i odgovarajućeg broja učenika.  Ramona Pečevski, 3 a, iz 1. OŠ i Rajna Vladić , 4.c iz 2. OŠ su nakon završenih radionica(edukacija) za učenike povratno dale informaciju kako su im edukacije bile odlične, naučile su  kako  ujutro prije odlaska u školu treba pojesti svoj obrok, da se treba hraniti raznovrsno, unoseći u organizam sve  skupine namirnica  u umjerenim količinama  i kako je, pored pravilne prehrane, važno baviti se sportom. Ema Hulama, 1.c, 2.OŠ je kod davanja izjave bila malo sramežljiva , ali je rekla da se trebamo pravilno hraniti kako bi narasli i i kako bi bili zdravi.

 Uz edukacije, provela su se i istraživanja o procjeni prehrambenih navika djece.   

Implementacija novih jelovnika u varaždinske Osnovne škole započet će s drugim polugodištem,  u trećoj etapi projekta, pri čemu će svi obroci biti nutritivno i energetski izbalansirani, s naglaskom na pravilni odabir i kombinaciju hranjivih sastojka iz svih skupina namirnica.

Realizacijom ovoga projekta Grad Varaždin će postati prvi grad u Republici Hrvatskoj u kojem  će sve osnovne škole imati pravilno koncipiran sustav prehrane,  a samim time i educirane učenike, roditelje, nastavnike te osoblje koje rukuje hranom,  a koji će stečeno znanje moći implementirati u daljnjem radu sa sadašnjim, ali i budućim generacijama djece.