31. svibanj 2019. | Autor: ddretar

Zemlja za vrtove i parcela za surfere

Potpisom ugovora u petak je gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok na  rok od pet godine dodijelio zemljište za nastavak djelovanje udruge Grabanički vrtovi te parcelu uz jezero Motičnjak na kojoj će članovi Kluba jedrenja na dasci postaviti kontejner za svoju opremu.

Udruga građana Grabanički vrtovi od 2014. godine okuplja stotinjak članova koji na cca 5.000 m²poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Grada Varaždina proizvode povrtlarske kulture za vlastite potrebe na ekološkom principu. Nakon isteka roka od 5 godina Grad Varaždin je sukladno Odluci o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Grada Varaždina raspisao javni natječaj za zakup predmetnih površina na koji se ponovo javila Udruga Grabanički vrtovi s kojom će se sklopiti Ugovor o zakupu na 5 godina. Kako su istaknuli predsjednik udruge Saša Vujović i dopredsjednik Rajko Hergotić članovi obrađuju 92 gredice. No uz proizvodnju zdrave hrane, isto tako im je važno druženje i rekreacija te boravak na otvorenom.

Gradonačelnik Čehok pohvalio je rad udruge te pozvao i druge građane da počnu obrađivati vrtove: Mi smo spremni i građanima, odnosno stanarima u drugim dijelovima grada osigurati poljoprivredno zemljište ako žele imati vrtove. To je jedna ideja koju smo počeli u Hrašćici i Biškupcu. Većinom su to stanari, građani iz stambenih naselja. Mi imamo još poljoprivrednog zemljišta i ovom prilikom pozivam sve koji se žele baviti vrtlarenjem da nam se jave. Siguran sam da će im pritom postojeće udruge pomoći u edukaciji i pomoći savjetom kako su oni uspjeli to već uraditi. To rade i u najbogatijim državama. – naglasio je gradonačelnik  zajedno s nadležnim pročelnikom dr.sc. Tomislavom Bogovićem pozvavši sve zainteresirane za takav model vrtlarenja da se jave u gradsku upravu.

Klub jedrenja na dasci djeluje već 17 godina i okuplja tridesetak članova koji se jedrenjem bave rekreativno. Na parceli od 18 kvadratnih metara uz samo jezero postavit će kontejner za odlaganje opreme. Predsjednik udruge Vladimir Kordić naveo je kako je Aquacity idealan za učenje jedrenja na dasci: Tu nema valova i jakih udara vjetra, ne postoje opasnosti za početnike u tom atraktivnom sportu na vodi. Pozvao je sve koji žele učiti jedrenje na dasci da iskoriste te prednosti i iskoriste mogućnosti jezera. Gradonačelnik Čehok podsjetio je na planove da se Aquacity pretvori u veliki rekreacijski centar. Aquacity ponovo, nakon duže stanke i mog odsustva, polako opremamo i obnavljamo, uređujemo plažu i siguran sam da ćemo urediti rekreacijski i izletnički centar kakav treba biti u Varaždinu. Klub jedrenja na dasci svakako se svojim planovima uklapa u taj razvoj – naglašeno je u Gradskoj vijećnici.