17. ožujak 2020. | Autor: ddretar

Zeleni Stari grad u čast sv. Patrika

Stari grad Varaždin je u utorak na večer posebno prilagođenom rasvjetom bio obojen u zelenu boju povodom nacionalnog blagdana Irske, Dana svetog Patrika. 

Grad Varaždin se na poziv veleposlanice Irske u Republici Hrvatskoj NJ.E. Olive Hempenstall tom simboličnom gestom, odlukom gradonačelnika Grada Varaždina dr.sc. Ivana Čehoka, priključio projektu „Global Greening“. Projekt je to nacionalne turistička asocijacija Irske koji se već jedanaest godina provodi diljem svijeta u cilju promocije turizma Irske te jačanja suradnje s partnerima iz cijelog svijeta. 

U najvećim svjetskim gradovima poznate turističke destinacije bile su obojene svjetlom u zeleno, poput Madison Squere Gardena u New Yorku, kosog tornja u Pizi, slapova Niagare, „oka“ u Londonu, poznatih mostova ili zgrade opere u Sydneyu. Od hrvatskih gradova uključili su se Zagreb, Rijeka, Zadar, Split, Pula i od ove godine Varaždin. Sudionici Global Greeninga iz cijelog svijeta medijski se objavljuju na poznatim internetskim stranicama te i sami uživaju benefite takve turističke promocije. Gradu Varaždinu koji sve više postaje prepoznatljiv na turističkoj karti Europe i svijeta drago je što je prepoznat kao atraktivna turistička destinacija i pozvan na sudjelovanje u toj globalnoj inicijativi.

Zeleni Stari grad Varaždin tako se s pravom našao u društvu poznatih svjetskih turističkih destinacija.

Zainteresirani građani Varaždina, poštujući preporuke da se ne okupljaju zbog sprječavanja zaraze virusom, prošetali su do Starog grada uživajući u čudesnoj atmosferi stvorenoj zelenim svjetlom ovjekovječivši fotoaparatima i mobitelima taj jedinstveni, nesvakidašnji  prizor.