12. travanj 2023. | Autor: dd

Zaživio projekt zdrave prehrane u varaždinskim školama

Realizacijom projekta zdrave prehrane pod imenom „Čarobna osmica“ Grad Varaždin će postati prvi grad u Republici Hrvatskoj u kojem će sve osnovne škole imati pravilno koncipiran sustav zdrave prehrane,  a ujedno i educirane učenike, roditelje, nastavnike te osoblje koje rukuje hranom.  Jedan je to od najvažnijih zaključaka nakon što su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik Miroslav Marković obišli kuhinju II. osnovne škole, dobili informacije te provjerili kako se u osnovnim školama provode projekti  uvođenja zdrave prehrane.

Nakon razgledavanja kuhinje i razgovora s kuharicama, ravnateljicom i stručnjacima za prehranu gradonačelnik Bosilj je izjavio: Ovdje je bilo prije katastrofalno stanje.   Uložili smo u kuhinju preko 250 tisuća kuna kako bi se uopće mogao provoditi ovaj projekt zdrave prehrane. Još imamo malih problema u IV. osnovnoj školi koje ćemo riješiti tijekom ljeta, a dogradit ćemo i jedan dio VI. osnovne škole. Time će sve osnovne škole biti u potpunosti opremljene za provođenje projekta zdrave prehrane. Nama je bilo najvažnije osigurati zdravu prehranu djeci kad smo vidjeli koliko djece ima različitih bolesti uzrokovanih nepravilnom prehranom i da ih je gotovo 30 posto pretilo. Grad Varaždin je uz certifikat ministarstva znanja i obrazovanja prvi krenuo u takav projekt. Educirane su naše vrijedne kuharice. Projekt je proteklo polugodište zaživio i sad imamo odlične povratne informacije jer je preko 80 posto roditelja i djece zadovoljno. Zbog brzog tempa života i prehrambenih navika ima i onih koji su manje zadovoljni, ali je mislim da je ovo odličan projekt i jedna sjajna priča. – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Njegove riječi potvrdilo je  dvoje varaždinskih nutricionista, Anita Car i Davor Hostić,  koji su osmislili projekt „Čarobna osmica - pravilnim hranjenjem za zdravi život“. Projekt je verificiran od strane  Ministarstva znanosti i obrazovanja, a osmišljen je  za djecu svih osnovnih škola kojima je osnivač Grad Varaždin. Projekt je s realizacijom krenuo u svibnju, 2022. godine. U prvoj etapi se krenulo s procjenom raspoloživosti infrastrukture kuhinja svih osnovnih škola te  edukacijom  kuhara i odgojno-obrazovnih djelatnika.    S obzirom da je edukacija ključni segment u ispunjavanju očekivanih ishoda, u drugoj etapi projekta koji je započeo s novom školskom godinom, edukacija se po školama provela   kod predstavnika  Vijeća roditelja i odgovarajućeg broja učenika.  Uz edukacije, provela su se i istraživanja o procjeni prehrambenih navika djece. 

U svrhu provedbe programa Čarobna osmica iz proračuna je izdvojeno nešto više od 10 tisuća eura.