10. svibanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

Završnica 18. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Grada Varaždina

Gradonačelnik Ivan Čehok u petak je otvorio veliko finale 18. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Grada Varaždina koje se već tradicionalno svake godine održava na stadionu Sloboda.

“Drage Varaždinke i Varaždinci, nema ljepšega nego otvarati igre koje su već počele, odnosno traju cijeli tjedan. Imao sam sreće i da sudjelujem u vožnji biciklom, ali moram reći da su djeca bila bolja od mene. To samo dokazuje da nema premalog uzrasta i nema premalih ljudi za sport. Sva djeca koja se mogu kretati, pa i ona koja to ne mogu, jer ima i takve djece, mogu biti sportaši, mogu se baviti sportom. Činjenica da danas ovdje ima više gledatelja nego na utakmicama Dinama i Hajduka, govori o tome da smo uspjeli. Bravo Varaždinci! Velika hvala prije svega Zajednici sportskih udruga, svim tetama, ravnateljima vrtića i svima onima koji su djecu pripremili za ove sportske susrete. Hvala roditeljima koji se brinu za djecu! Danas kad se svi premalo krećemo, osobito mi stariji, jer djeca to od nas usvajaju, potrebno je imati ovakva olimpijska natjecanja jer duh olimpizma je duh zajedništva. U tom smislu, nakon ove priredbe, za tjedan ili dva, ovaj cijeli kompleks ide u veliku obnovu i ovo će biti najmoderniji i najljepši atletski stadion u Hrvatskoj. Time se trebamo ponositi, a mislim da nema ljepšega da te radove najave sada naši mališani. Nek pobijede najbolji, premda ja mislim da su svi oni najbolji”, rekao je gradonačelnik prilikom otvaranja festivala.

Nažalost, zbog lošeg vremena događaj nije priveden kraju već je drugi dio Olimpijade odgođen, pa će roditelji i vrtići biti pravovremeno obaviješteni o nastavku natjecanja idući tjedan.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i trajao je tijekom cijelog tjedna, od 6. do 10. svibnja, kada su za mališane organizirane različite aktivnosti i natjecanja. Sudjelovalo je preko 500-tinjak djece iz 15 dječjih vrtića s područja Grada Varaždina: Dječji vrtić „Varaždin“ sa svojih sedam podružnica (Aleja, Biškupec, Dravska, Gortanova, Koprivnička, Kozarčeva, Trakošćanska) te vrtići „Bajka“, „Čira-Čara“, „Društvo Naša djeca“, „Malo drvo“, „Panda“, „Pinokio“, „Sv. Uršula“, „Zečić“ i „Zeko“. Glavni organizator festivala je Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina.

Najvažnija poruka i svrha ovog događanja jest da se djeci u najranijoj dobi, na njima razumljiv i blizak način, kroz igru i sportske aktivnosti približe olimpijske vrijednosti – uvažavanje, izvrsnost i prijateljstvo. 

“Ovo je 20. jubilarna godišnjica Olimpijskog festivala dječjih vrtića, ideja koja danas okuplja, ne samo varaždinske mališane, već mališane iz cijele Hrvatske, pa i inozemstva, jer i Slovenci su bili ovdje nekoliko godina i preuzeli su ovu ideju. Dobro je da se duh olimpizma ukorjenjuje među djecom jer taj duh je duh zajedništva, međusobnog poštivanja i natjecanja. Zato je dobro da djeca već od rane dobi, od malih nogu, u svojim vrtićima, s tetama i voditeljima, osjete taj duh. Ove godine imamo 15 vrtića, preko 500-tinjak djece, a vidite i po gledateljima da ima više gledatelja nego na nekim prvoligaškim nogometnim utakmicama. Dakle, ovo je i više nego dobra ideja, i u sportskom i u gledateljskom smislu, i u smislu zabave, a na kraju i u smislu edukacije djece”, istaknuo je gradonačelnik.