10. srpanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Završna konferencija projekta PONOS III

U ponedjeljak je u dvorani Palače Herzer održana završna konferencija projekta „PONOS III – POmoćnika u Nastavi – OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju III“ čiji je nositelj Grad Varaždin.

Na konferenciji su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić te predstavnici projektnih partnera – Razvojne agencije Sjever DAN d.o.o., sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličke osnovne škole Svete Uršule.

„Potreba za pomoćnicima u nastavi sve je veća. Ove školske godine su u sklopu projekta bila osigurana sredstva za rad 70 pomoćnika u nastavi i 4 stručna komunikacijska posrednika koji su pružali pomoć za ukupno 80 učenika s teškoćama u razvoju. Od kad smo preuzeli upravljanje Gradom, značajno ulažemo upravo u segment obrazovanja i nadstandarde, pa smo čak i u ovom projektu vlastitim proračunskim sredstvima dodatno sufinancirali isplatu mjesečnih nagrada pomoćnicima, no očekujemo da država, koja ima i alate i financijska sredstva, više doprinese boljim uvjetima rada pomoćnika. Zahvaljujem se svima koji su angažirani na ovom izrazito važnom projektu pri inkluzivnom obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju, kao i razvoju njihovih sposobnosti, osobnosti te stjecanju znanja, vještina i iskustava potrebnih za svakodnevni život i socijalnu integraciju.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Pročelnica Danijela Vusić istaknula je kako će se Grad Varaždin prijaviti za nastavak projektnih aktivnosti i financiranje iz Europskog socijalnog fonda plus i za iduću nastavnu godinu kroz projekt PONOS IV čim poziv bude objavljen.

U ime ravnatelja osnovnih škola zadovoljstvo projektom iskazala je ravnateljica II. osnovne škole Varaždin Sanja Posavec koja je kazala da škole više ne mogu ni funkcionirati bez pomoći asistenata u nastavi jer je svake godine sve više učenika s različitim potrebama.

„Male pobjede u našem poslu značajan su uspjeh za nas pomoćnike, kao i za naše učenike i njihove roditelje. Zato čestitam svima na uspješno završenoj školskoj godini. Nadam se da ćemo dobiti dodatan vjetar u leđa i da će se uvjeti rada u novoj, još boljoj i još uspješnijoj školskoj godini nešto poboljšati.“ – rekla je pomoćnica u nastavi Vanja Možanić te zahvalila Gradu Varaždinu na provođenju projekta.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta PONOS III iznosi 390.817,84 eura, od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a preostalih 15% sredstava osigurano je iz proračuna Grada Varaždina. Grad Varaždin je iz vlastitih proračunskih sredstava osigurao i dodatno sufinanciranje projekta čime je omogućeno da učenici s teškoćama imaju podršku pomoćnika/posrednika tijekom cijelog boravka u školi, a isplatom mjesečnih nagrada za radne rezultate poboljšan je i  standard rada pomoćnika i posrednika u varaždinskim školama.