24. svibanj 2019.

Završna konferencija CityWalk

Danas je u Palači Hercer održana završna konferencija CityWalk u okviru programa transnacionalne suradnje Dunav 2014-2020. na kojoj je sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

AKTIVNOSTI / REZULTATI koje su odrađene na lokalnom nivou – grad Varaždin

-        postavljanje LED signalizacije kod pješačkih prijelaza u ulici Stanka Vraza s naglaskom na smanjivanje negativnih utjecaja na pješačko-biciklističku populaciju (ulica Stanka Vraza u centru Varaždina označena je kao 'crna točka' u sklopu Analize postojećeg stanja urbane mobilnosti na području Grada Varaždina vezano za pješačenje i pješačko-biciklistički promet)

-        obilježavanje pješačke rute WalkCity (u suradnji s Turističkom zajednicom grada Varaždina) – putokazi u pojedinim dijelovima gradske jezgre (7 lokacija), kao i na rubnim dijelovima iste (2 lokacije), istaknuli su tematsku povijesno-kulturnu-pješačku rutu vezano za građane, te turiste grada Varaždina 

-        postavljanje opreme za parkiranje bicikala (povećanje biciklističkih oaza u centru grada, te sprečavanje parkiranja motornih vozila na mjestima za pješake – stalci za bicikle u ulici Petra Preradovića, Ognjena Price i Ivana Kukuljevića)

-        izrađena dva temeljna dokumenta za daljnji razvoj urbane mobilnosti u gradu Varaždinu - Analiza postojećeg stanja urbane mobilnosti na području grada Varaždina, te Plan urbane mobilnosti grada Varaždina s uključenim planom pješačenja za kvart Banfica 

-        On-line alat za mjerenje pješačenja:

mobilna aplikacija „Walk'n'Smile“ - aplikacija pokrenuta na Android i iOS mobilnim sustavima, izgrađena putem on-line alata koji omogućuje procjenu pješačenja pomoću pametnih telefona. (dva operativna sustava zahtijevaju zasebne aplikacije) – više o aplikaciji.

Aplikacija  ima za cilj pružiti informacije o šetnji i nudi mogućnost izračuna trenutne razine šetnje u partnerskim gradovima (Ptuj, Szeged, Kamnik, Nyíregyháza, Žilina, Varaždin, Oradea, Varna, Pilsen, Valjevo, Beograd i Stříbro). Kalkulator indeksa šetnje koristi indeks šetnje, dizajniran s znanstvenim istraživanjima, kako bi pokazao razinu šetnje odabranog grada. Sve što je potrebno je ispuniti predložak potrebnim informacijama i sustav izračunava razinu šetnje grada. Kada je poznata razina šetnje, korisnik može koristiti analizu dobrih praksi iz cijelog svijeta kako bi pronašao potencijalna rješenja i informacije o prednostima hoda. Bez sumnje će biti moguće mjeriti razinu šetnje u gradovima partnerima izvan projekta uz neke dodatne napore kao što su pružanje statističkih podataka, vlastitih mjerenja i upitnika.

 

Grad Varaždin s inozemnim partnerima  završava projekt  koji  je  sufinanciran  iz programa Europske Unije - Interreg Danube Transnational Programme,  čija  je  ukupna vrijednost  2,380,492.20  €, a trajanje 30 mjeseci.

U sklopu završne radionice biti će prikazane aktivnosti i rezultati koje su tijekom provedbe Grad Varaždin i ostali partneri odradili, a vezano na temu urbane mobilnosti i pješačenja.

Glavni cilj projekta bilo je promicanje održivog gradskog prometa i mobilnosti usmjerenog na čovjeka, te poboljšanje pješačenja u urbanim područjima dunavske regije. S obzirom na činjenicu da je hodanje aktivan i održiv način prijevoza, i da je apsolutno ekološki prijateljski, niskošumni i nisko-ugljični sastojak gradskog prometnog sustava, nesumnjivo može postati najvažniji način kretanja u centru grada. Pješačenje u urbanom području rezultira će značajnim smanjenjem štetnih emisija koje proizvode automobili u gradskim središtima, kao i značajan doprinos uklanjanju zagušenja - čime se javni prostori vraćaju pješacima. Proliferacija hodanja (i drugih aktivnih oblika mobilnosti) također doprinosi poboljšanju zdravlja urbanog stanovništva. Poboljšanje ključnih uvjeta pješačenja, učinkovito kombiniranje s biciklizmom i javnim prijevozom također će doprinijeti boljem povezivanju prometnog sustava.

Međunarodno partnerstvo (sastavljeno od različitih vrsta partnera – jedinica lokalne samouprave, razvojnih agencija, znanstvenih institucija, udruga i državnih institucija) je razvilo alate (vodič i indeks pješačenja, online alat – mobilnu aplikaciju), proizvelo i osmislilo 8 planova urbane mobilnosti i 8 pilot aktivnosti za lokalna/regionalna područja, razvilo i predstavilo prijedloge politika na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Bitna činjenica za grad Varaždin je da su se u provedbu projekta uključile sve dobne skupine građana Varaždina (u približnom broju od 4000 osoba) i to putem različitih aktivnosti – školska natjecanja (s gotovo 1200 djece, roditelja i školskog osoblja) na temu urbane mobilnosti; sudjelovanje projekta u sklopu manifestacije 'Dan bez automobila' (u suradnji s udrugom Varaždinski biciklisti i Turističkom zajednicom grada Varaždina); radionice za sve dionike koji su na bilo koji način uključeni u sferu urbane mobilnosti (kod izrade Plana urbane mobilnosti grada Varaždina).