20. listopad 2022. | Autor: Maja Hrešć

Završeni radovi na objektima Dječjeg vrtića Varaždin

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić u četvrtak su zajedno s ravnateljicom Dječjeg vrtića Varaždin Jasenkom Husnjak u gradskom vrtiću Kozarčeva predstavili komunalne i građevinske radove koji su proteklih mjeseci završeni na vrtićkim objektima.

„Prije godinu u pol zatekli smo loše stanje u vrtićkim objektima, od infrastrukture do prehrane djece. Tijekom 2022. godine uložili smo 1,2 milijuna kuna na obnovu infrastrukture u vrtićima Kozarčeva, Aleja te na određene radove u Kućanu. Gradski vrtić Kozarčeva najstariji je gradski vrtić izgrađen 1970. godine stoga su ovdje bili potrebni najopsežniji radovi na uređenju. Ovdje smo obnovili sportsku dvoranu, sanitarije i ono najvažnije, krovište koje je propuštalo, unatoč energetskoj obnovi koja je provedena, ali nije bila cjelovita. U vrtiću Aleja, uz obnovu još dva sanitarna čvora, kupili smo novu profesionalnu industrijsku perilicu jer stara perilica je iz 1970.-ih godina. U Kućanu gdje je novoizgrađeni vrtić također smo imali dodatnih radova jer bilo je potrebno postaviti nadstrešnicu s južne strane. Želimo našoj djeci omogućiti najbolje uvjete za njihov rast i razvoj i to ćemo ostvariti. Osim same infrastrukture, radimo i na poboljšanju prehrane naših mališana, financiramo pomoćnike za djecu s teškoćama u razvoju i siguran sam da će roditelji, kao i djeca, biti zadovoljni.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Također je izrazio zadovoljstvo što je Gradu Varaždinu odobreno skoro 5 milijuna kuna sredstava za izgradnju novog vrtića u Hrašćici: „U vrtiću u Hrašćici otvorit će se 60-ak mjesta za upis djece i time ćemo smanjiti liste čekanja za upis novih polaznika u ostale gradske vrtiće. Drago mi je što smo taj projekt pokrenuli čim smo preuzeli upravljanje gradom.“

Zamjenik se osvrnuo i na povećanje plaća odgajateljicama i vrtićkom osoblju: „Dogovorili smo sa sindikatima predškolskih ustanova određena povećanja koja će ići početkom iduće godine. Povećavaju se koeficijenti, uvodi se topli obrok u maksimalnom dozvoljenom iznosu i još vodimo pregovore oko osnovice.“

Grad Varaždin financira asistente za djecu s teškoćama u razvoju u gradskim, kako i u privatnim dječjim vrtićima. „Za ovu pedagošku godinu ukupno imamo 23 asistenta. Ove godine napravili smo određene iskorake jer njihove su plaće relativno male i dobit će 2.500,00 kuna neoporezivog dijela kao nagradu za rad i plaćeni prijevoz.“ – istaknula je pročelnica Vusić. Najavila je da će Gradski vrtić Varaždin uskoro imati i certifikat zdrave prehrane na kojoj se radi uvođenjem Healthy Meal standarda.

U radove na objektu Kozarčeva koji uključuju sanaciju sanitarnih čvorova, kanalizacijsku i vodovodnu infrastrukturu, sanaciju kompletnog krovišta objekta, sanaciju dvorane te sanaciju propuštanja oborinskih voda uloženo je preko 900 tisuća kuna. U objektu Kućan postavila se nadstrešnica na terasama dječjih soba te su postavljena vrata na ogradi prema VII. osnovnoj školi, za što je izdvojeno oko 100 tisuća kuna.

Objekt Aleja dobio je novu industrijsku perilicu rublja čime je započeta sanacija praonice, a obnovljeni su i sanitarni čvorovi, dok je u objektu Dravska asfaltiranjem i postavljanjem prilaza posebno prilagođen ulaz osobama s invaliditetom.

Ukupno 737 djece polazi osam gradskih vrtića u Varaždinu, a odobrenjem sredstava iz NPOO Grad Varaždin će krenuti u izgradnju novog vrtića u naselju Hrašćica.