29. studeni 2019. | Autor: ddretar

Završeni opsežni radovi na uređenju Aquacitya

Konferencijom za novinare na obali jezera Motičnjak kraj Varaždina obilježen je završetak opsežnih radova na uređenju plaže Aquacity.

Zadovoljstvo onim što je urađeno izrazio je i gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok: Drago mi je da smo završili najveće infrastrukturne radove na jezeru Motičnjak poduzete još od 2009. godine. Desetak godina ovdje nije bilo radova, a cijeli objekt  je bio zapušten. Posredstvom državnog fonda i ministarstva mi smo došli do sredstva, a dio smo dali i iz proračuna.  Uredili smo  plažu i cijeli obalni pojas , postavili pametne klupe i tuševe te prilaz vodi za invalidne osobe. Riječ je o vrlo opsežnom i tehnološki vrlo zahtjevnom poslu i zato ga nismo radili tijekom kupališne sezone. Ukupno je riječ o 35 tisuća kvadratnih metara prostora koji je očišćen i uređen, a na plaži od 10 tisuća kvadratnih metara postavljen je geotekstil. Time smo uredili plažu kakvu Aquacity treba imati radi naših građana. Ovo je bogomdani kompleks koji treba čuvati i održavati. Tu ljeti dolazi nekoliko tisuća ljudi. Grad će i dalje ulagati u uređenje Aquacitya, na proljeće će biti uređeni vanjski wc-i, a kupanje će biti besplatno. Sigurni smo da će plaža dobiti Plavu zastavu. – naveo je gradonačelnik Čehok.

Ukupna vrijednost radova je 1,65 milijuna kuna, od čega ge Ministarstvo turizma osiguralo 480 tisuća. Radove na uređenju plaže u trajanju 25 dana vrijedne oko 1,18 milijuna kuna izvelo je poduzeće Hidroing d.d. Varaždin, a čišćenje terena Varkom. Plaža je nasuta šljunkom, oblucima ugodnima za hodanje ispod kojeg je postavljen geotekstil kojim će se sprječavati rast korov,  a time i stvaranje mulja odnosno zamućivanje vode.

Članica Gradskog vijeća, docentica doktorica znanosti Lovorka Gotal Dmitrović koja se bavi zaštitom okoliša bila je oduševljena uređenjem kupališta ali i mjerama koje su poštivane prilikom izvođenja radova:  Ovo je klasičan primjer na koji je način održivost takvih projekata moguća, usklađenost zaštite prirode sa željama  i potrebama ljudi. Aquacity se nalazi unutar regionalnog  Parka Mura – Drava pa je bilo izuzetno važno poštivati sve mjere zaštite okoliša i prirode. Zato su radovi bili vremenski ograničeni i odgođeni radi sezone gniježđenja ptica. – naglasila je Lovorka Gotal Dmitrović i istaknula visoku kvalitetu vode u jezeru.

Uređenjem plaže i vanjskih sadržaja povećan je turistički potencijal kupališta i ugostiteljskih objekata na Aquacityu.