11. kolovoz 2020. | Autor: ddretar

Završena kompostana – Varkom ispred svog vremena

Zašto Varaždin nije poplavljen 25. srpnja ove godine kada je palo 142 litre kiše po metru? Ovim pitanjem počela je u utorak konferencija za novinare kojom je označen završetak radova na novouređenoj kompostani, a pokazana su i nova vozila za održavanje sustava odvodnje.

Odgovor je ponudio Željko Bunić, direktor Varkoma: Prvi razlog zašto Varaždin nije poplavljen je kontinuirano ulaganje u održavanje sustava te kvalitetni i radišni zaposlenici Varkoma koji su radili dok su drugi spavali. Nadalje, Varkom je, kada se radi o isporučiteljima komunalnih usluga,  predvodnik što se tiče povlačenja europskih sredstava. Za aglomeraciju smo povukli 950 milijuna kuna, imamo sjajnu javnu nabavu zahvaljujući kojoj smo nabavili flotu novih vozila vrijednu 13 milijuna kuna. Varkom se nalazi ispred svog vremena! – naglasio je Bunić i dodao kako je ključno pitanje zaštite okoliša u ovom sektoru što učiniti sa otpadnim muljem. I dok različiti stručnjaci po seminarima i simpozijima drže prezentacije i teoretiziraju, Varkom je profesionalno riješio pitanje kako iz otpadnog mulja napraviti kompost koji se kasnije može upotrijebiti.  Današnjim danom završena je kompostana vrijedna 9 milijuna kuna koja je zapravo postala tvornica komposta. – završio je Bunić zahvalivši Hrvatskim vodama na sufinanciranju te dodao da će sustav odvodnje u Varaždinu i nadalje biti siguran, ekonomičan i ekološki prihvatljiv.

Tehnički direktor Varkoma Marijan Cesarec pojasnio je suvremenu tehnologiju kojom se u novim postrojenjima od komunalnog mulja izvađenog iz vode na kraju proizvodi koristan kompost za određene poljoprivredne površine. Uvjeravam vas da ni jedno komunalno društvo u Hrvatskoj nema riješeno pitanje komunalnog mulja, a mi smo taj problem riješili vlastitom inicijativom - naveo je Cesarec.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok pohvalio je upravu i djelatnike gradske komunalne tvrtke Varkom za obavljen posao: Trostruka je vrijednost i važnost ovog projekta! Prvo, ovo je jedini ovakav način zbrinjavanja komunalnog mulja u Hrvatskoj. Drugi gradovi imaju ogromne poteškoće s time, poznat je primjer Zagreba iz kojeg je komunalni mulj odvožen po poljima u Međimurju. Ovdje u Varkomu su vlastitom sposobnošću vrijedni direktori i zaposlenici napravili jedan dobar model u kojem zainteresirani građani uzimaju kompost. Druga velika vrijednost je da smo putem europskih fondova dobili vozila za održavanje kanalizacijskog sustava. Tu su i robotske vodilice kojima će se snimati stanje kanalizacijskih cijevi. I treće, sada smo pred dobivanjem građevinske dozvole za rekonstrukciju pročistaća nakon čega će za dvije godine on biti potpuno rekonstruiran što će nas konačno riješiti neugodnih mirisa koji se povremeno ovdje javljaju. Ova kompostana također pridonosi smanjenju tih mirisa jer se sada procesi kompostiranja odvijaju u zatvorenoj hali. – naglasio je gradonačelnik i zahvalio također Hrvatskim vodama koje su sa sufinancirale izgradnju kompostane.

 

Danijel Bunić pojasnio je da su ovim činom završene dvije etape velikog projekta aglomeracije nabava komunalne opreme i kompostana.  U drugoj fazi Hrvatske vode su sufinacirale 80 posto projekta sa 2,7 milijuna kuna, a nabavljena je i neophodna oprema za održavanje sustava.