13. veljača 2020. | Autor: ddretar

Završen uspješan projekt Zeleno želimo

U palači Herzer u četvrtak su predstavljeni završni rezultati europskog projekta Zeleno želimo. O tom projektu koji je okupio partnere iz Hrvatske i Slovenije na povezivanju zelene turističke ponude govorili su Jelena Toth i Dorotea Solomun iz varaždinske Turističke zajednice, Silva Nemeš ITC, Slavko Petovar iz slovenske općine Veržej te Ester Povše iz općine Dobrovnik. U ime hrvatskih partnera pozitivno su se izrazili o rezultatima projekta Dubravko Bilić gradonačelnik Ludbrega i Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika.

Opis projekta:

Projekt Zeleno želimo izvodi se od 1.9.2017. na prekograničnom području Slovenije i Hrvatske, točnije na području općina Dobrovnik i Veržej na slovenskoj strani i gradova Varaždin i Ludbreg na hrvatskoj strani. Kulturna i prirodna baština područja uključenog u projekt izuzetno je bogata. Proizvodi domaćih obrta, kvalitetni proizvodi ruralnih područja, prvorazredna gurmanska ponuda i zanimljivi običaji čine ponudu čiji potencijali do početka provedbe projekta Zeleno želimo nisu bili dovoljno iskorišteni. Turizam se sastoji od priče, emocije i doživljaja. Ponuđači nisu u dovoljnoj mjeri nudili usluge i proizvode kroz povezanu turističku ponudu, kroz storyetlling. Većina uključenih područja bila je slabije prepoznata. Ponuđači nisu bili dovoljno osposobljeni za promociju i prodaju. Područje je u tim okolnostima propustilo brojne prilike uključivanja baštine i zanimljivih proizvoda iz zaleđa u zajednički turistički sadržaj.

Cilj projekta i postignuti rezultati:

Glavni cilj projekta bio je osmisliti i implementirati nove turističke sadržaje na temelju aktivnog uključivanja baštine povezane sa sadržajima iz zaleđa, i ciljnim skupinama omogućiti nove doživljaje. Promjena koju smo postigli je doprinos većoj privlačnosti prekograničnog područja zbog novih turističkih proizvoda uključenih u baštinu i njihova povezanost sa sadržajima iz zaleđa.

Neposredni učinci projekta su:

1. Uspostavljen Zajednički prekogranični turistički proizvod, odnosno brend «Kultnatura« www.kultnatura.eu

2. Povećanje za više od 8000 posjeta na lokacijama baštine za vrijeme trajanja projekta

3. Tri infrastrukturne investicije manjeg opsega na području baštine općina Veržej i Dobrovnik i grada Ludbrega

4. 232 osoba uključenih u jačanje kapaciteta/ uključuje osobe iz obje države

Stran/Stranica: 2/2

Inovativnost projekta vidi se u zajedničkom proizvodu, brendu KULTNATURA, koji je sastavljen od četiri različita mikroproizvoda: PRIRODA I KRETANJE, RUKOTVORINE, GASTRONOMIJA I VINO. Oni čine jedistvenu cjelinu sa sadržajem, koji se u velikoj mjeri pokazao kao zanimljiv za širu populaciju. Svaki zasebni mikroproizvod zasnovan je na jedinstvenom ishodištu, uzimajući u obzir ono što svako mikropodručje nudi. Kvaliteti pridonosi činjenica da se radi o prekograničnom sudjelovanju različitih organizacija. Posjetiteljima se na taj način nude različiti i zanimljivi sadržaji dok dugoročno sudjelovanje pridonosi korisnoj razmjeni iskustva, povećanju posjete turista, razvoju turističke ponude i povećanju kvalitete turističkih proizvoda.

Projektni partneri projekta Zeleno želimo su:

• Poljoprivredno šumarski institut Murska Sobota (nositelj projekta)

• Institut za napredne tehnologije i održivi razvoj - ITC Murska Sobota

• Ustanova Marianum Veržej

• Zavod za zaštitu okoliša i turizma Dobrovnik

• Grad Ludbreg

• Hrvatska gospodarska komora – županijska komora Varaždin

• Turistička zajednica grada Varaždina

 

Pridruženi partneri:

• Općina Veržej

• Općina Dobrovnik

• Grad Varaždin

• Turistička zajednica grada Ludbrega

 

Trajanje projekta: od 1.9.2017 do 29.2.2020 (30 mjeseci)

Proračun projekta: 836.515,00 EUR

ESSR sredstva: 711.037,75 EUR (vlastita sredstva partnera: 125.477, 25 EUR)