02. kolovoz 2019. | Autor: Maja Hrešć

Završen projekt energetske obnove Dječjeg vrtića Varaždin – objekt Aleja

Gradonačelnik Ivan Čehok u petak je posjetio Dječji vrtić Aleja te konferencijom za novinare obilježio završetak radova na energetskoj obnovi vrtića. Uz gradonačelnika, konferenciji su prisustvovali ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak, pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Tomislav Bogović, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević i predstavnik izvođača radova TEHNO-ELEKTRO d.o.o. Đakovo Nikola Rakušić.

Ovaj projekt je proveden uz financijski doprinos Ministarstva za demografiju, obitelj,

mlade i socijalnu politiku

 

„Ovo je sad već peti objekt koji Grad obnavlja. Naša namjera je bila da ovo napravimo u četiri godine, no evo uspjeli smo i peti objekt obnoviti u samo dvije godine. Mislim da je to ravno malom čudu,“ rekao je gradonačelnik te zahvalio svim djelatnicima vrtića, ravnateljici, tetama i roditeljima, jer sve se to događalo kad su djeca boravila u vrtiću, no obnova nije bitno ometala pedagoški proces. „Sad imamo vrtiće koji su energetski obnovljeni, bit će velika ušteda energije i vrtić će biti puno primjereniji. Uz energetsku obnovu, obnavlja se i okoliš, dječja igrališta, vjerujem da će se obnoviti i dio inventara koji je već dotrajao. Možemo reći da Varaždin sad zaista ima obnovljene vrtiće. Ostaje nam izgradnja vrtića u Kućanu za što smo dobili sredstva, vrtić u Biškupcu koji je u najboljem stanju i gdje nije ni moguće postići veće uštede, a koji se također projektira, te vrtić Koprivnička za koji ćemo vidjeti da li ćemo graditi novi objekt na Banfici ili u novijem dijelu grada gdje ima jako puno djece. Vjerujem da ćemo više o tome znati do sljedećeg proračuna. U svakom slučaju, u tri godine namjeravamo obnoviti sve. Mislim da je to vrlo pohvalno i za vrtiće i za sve gradske službe.“ – zaključio je gradonačelnik.

Projekt energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Varaždin – objekt Aleja prijavljen je sukladno pozivu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za prijavu projekata koji su usmjereni na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima. Ministarstvo je sufinanciralo projekt u iznosu od 690.171,00 kuna. U sklopu projekta izrađena je projektna dokumentacija te su izvedeni radovi na energetskoj obnovi korištenjem pristupa „projektiraj i gradi“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.364.472,11 kuna bez PDV-a, od čega se 108.000,00 kuna bez PDV-a odnosi na uslugu projektiranja, a 1.256.472,11 kuna bez PDV-a na radove na energetskoj obnovi objekta.

Objekt Aleja izgrađen je 1976. godine i do danas na njemu nisu bili provođeni veći zahvati. U svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti provedena je rekonstrukcija vanjske ovojnice, toplinska izolacija svih vanjskih zidova, ravnih prohodnih i neprohodnih krovova, zamjena prozora novim energetski učinkovitim prozorima te ugradnja RAL traka za poboljšanje zrakonepropusnosti, vodootpornosti i paropropusnosti postojećih PVC prozora i vanjskih stijena.

Projektirana godišnja ušteda energije u objektu Aleja iznosit će 41 %, a smanjenje emisije CO2a 44 %. Energetskom obnovom stvoreni su bolji uvjeti za odgojno-obrazovnu djelatnost kod djece, povećana je kvaliteta, sigurnost i učinkovitost postojećih sustava i objekta te podignut opći komfor boravka, što će zasigurno prepoznati mališani koji u njemu borave.