30. lipanj 2023. | Autor: dd

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj održat će se po 334. puta od 1. do 3. srpnja 2023. godine. Hodočašće predvodi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, a organizira župa sv. Nikole biskupa u Varaždinu.

Hodočašće započinje u subotu 1. srpnja u 3:00 sata blagoslovom hodočasnika u varaždinskoj katedrali, nakon čega će pješaci krenuti u Mariju Bistricu prema uobičajenom planu putovanja. Prolazit će kroz Trg slobode, Kapucinski i Vidovski trg, kroz Jalkovečku ulicu prema Beretincu i do Belskog dola gdje je malo odmorište.

Grad Varaždin je na putem javnog poziva Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec dodijelio sredstva u iznosu 4200 eura za organizaciju zavjetnog hodočašća. Volonteri i članovi DVD Biškupec će za hodočasnike u jutarnjim satima na tradicionalnom mjestu pod Belom organizirati okrjepu pićem i hranom te podijeliti kape s logom Grada Varaždina. Okrijepa će biti organizirana i u popodnevnim satima na Mariji Vinskoj. Na navedenim mjestima za hodočasnike će biti postavljeni i toaleti.

Također, njegujući višestoljetnu tradiciji, Grad Varaždin će povodom zavjetnog hodočašća  Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke dodijeliti primjereni novčani dar.