09. ožujak 2022. | Autor: Maja Hrešć

Zasađena stabla za ugodniji boravak djece u vrtiću Kućan

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u srijedu je s direktoricom gradske tvrtke Parkovi Jelenom Sekelj obišao radove na uređenju zelenih površina u dvorištu Dječjeg vrtića Varaždin – objekt Donji Kućan.

U dvorištu vrtića posađeno je 20 stabala koja će djeci boravak u vrtiću učiniti ugodnijim.

„Kao što smo i najavili, radimo na poboljšavanju uvjeta za boravak djece u gradskim vrtićima za što je planirano više od milijun kuna. Novi dječji vrtić u Donjem Kućanu nije bio hortikulturno uređen te djeca preko ljeta nisu mogla puno boraviti vani. Naime, dosad ni u jednom dijelu dvorišta nije postojao hlad, prirodna sjena, koja je u ljetnim mjesecima prijeko potrebna da bi mališani mogli boraviti na terasi zaštićeni od jakog sunca. Stabla će sada dati i potrebnu sjenu za unutrašnjost te će zazeleniti i upotpuniti prostor za igru. Drveće i biljke prostor čine živim, ugodnim, a nama je cilj da se djeca upravo tako osjećaju u vrtiću, da s veseljem vrijeme provode u igri vani, na otvorenom, na svježem zraku, u zelenilu.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

„Ispred svake terase i uz gumeni otok iza njihaljke posadili smo 4 skupine od po 5 stabala graba, Carpinus betulus, koja već sada imaju guste grane do poda. Svaka skupina je izmaknuta ispred terasa tako da napravi zastor, odnosno zasjenjenje na terasama. Stabla graba namjerno nismo sadili u pravilan drvored, već smo ih posadili kao prirodnu skupinu u nepravilnom razmaku u trokut. Kod sadnje smo ih oblikovno orezali, kako bi se djeca oko njih mogla igrati.“ – objasnila je direktorica Parkova Jelena Sekelj. Dodala je kako su djelatnici Parkova, za vrijeme pripreme za današnju sadnju, presadili i male voćke koje su zatekli na toj površini te najavila i uređenje travnjaka kad završe svi radovi na sadnji.