16. svibanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Započeo Tjedan karijera na Sveučilištu Sjever

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u ponedjeljak je nazočio otvorenju Tjedna karijera, jednog od najvećih regionalnih događaja spajanja akademske i poslovne zajednice, koje se u organizaciji Sveučilišta Sjever od 16. do 20. svibnja 2022. godine održava u varaždinskom i koprivničkom Sveučilišnom centru.

Zajedno s prorektorom Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damirom Vusićem, gradonačelnik je pozdravio uvažene goste.

„Grad Varaždin podupire rad Sveučilišta Sjever, a od ove godine osigurali smo i financijska sredstva u proračunu što je zasigurno dokaz da vrednujemo njihov rad. Sveučilište Sjever obrazuje velik broj naših sugrađana, ali i mlade iz svih dijelova Hrvatske te im pruža mogućnost da na tržištu rada što bolje kapitaliziraju to znanje koje ovdje usvoje. Sve materijalno može nestati u trenu, ali stečeno znanje vam nitko ne može oduzeti i to je glavni resurs i alat koji će mladima najviše u životu trebati.“ – rekao je gradonačelnik.

Iskazao je zadovoljstvo što studenti na Tjednu karijera imaju priliku uspostaviti kontakt s poslodavcima i povezati se s njima direktnom komunikacijom, ali i saznati koje su mogućnosti stipendiranja ili stručne prakse koja i sama često vodi u zasnivanje radnog odnosa. „U Varaždinu se već sada događa da se tvrtke po pitanju deficitarnih zanimanja bore za radnike visinom plaća te tako dižu primanja. To je put kojim trebamo ići.“ – ističe gradonačelnik Bosilj.

„Sveučilište Sjever, koje često zovu i STEM sveučilištem, kvalitetnim studijskim programima prati potrebe tržišta rada, zanimanja budućnosti i studentima nudi sve preduvjete da usvojenim znanjem spremno kroče na to tržište rada. Studenti na svom putu imaju i podršku Grada Varaždina. Kroz cijelo obrazovanje, pa tako i u studentsko doba, potičemo ih stipendijama koje smo od ove akademske godine povećali i uveli već od 1. godine studija za deficitarna zanimanja. Nudimo im mogućnost pokretanja svojih start up-ova u Tehnološkom parku i činimo sve da učinkovitom regulativom i infrastrukturom privučemo investitore u naš grad i Gospodarsku zonu Brezje koji traže visokoobrazovani kadar i nude zadovoljavajuća primanja za bolji životni standard. Nastojimo pokrenuti i projekt stanova za mlade, stanova za deficitarna zanimanja te tako zaokružiti viziju razvoja grada za mlade.“ – kazao je gradonačelnik.

Svim sudionicima Tjedna karijera zaželio je uspješno umrežavanje, uspješan završetak akademske godine i da uhvate najbolje poslovne prilike.

Na otvorenju je održana i panel rasprava na temu „Uloga poslovne i akademske zajednice u jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva“ na kojoj su sudjelovali mr.sc. Marko Pavić, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskog sabora, Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Ivan Soldo, član Uprave Hrvatske poštanske banke, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a te Petar Filipan, management tim, CIO & HR voditelj iz tvrtke Sobočan d.o.o. Moderator panela bio je prof.dr.sc. Ante Rončević, pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever.

Uz panel-rasprave s predstavnicima priznatih tvrtki i ustanova te predstavljanja više od 70-ak tvrtki izlagača, tijekom pet dana održavaju se i zanimljive radionice za studente Sveučilišta Sjever.