13. veljača 2024. | Autor: Maja Hrešć

Započeo odvoz stotinu tisuća tona varaždinskih bala

U Gospodarskoj zoni „Brezje“ u utorak je nakon 18 godina, 10 mjeseci i 13 dana započeo utovar i odvoz na oporabu stotinu tisuća tona varaždinskog baliranog otpada. Na lokaciji „Brezje“, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj tim je povodom održao konferenciju za novinare na kojoj je istaknuo „početak kraja jedne ekološke travestije grada Varaždina“.

Uz gradonačelnika, početku izmicanja bala prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki, iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja savjetnik ministra Antonio Bebek, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Irena Hrković, predstavnici izvođača radova: Boris Sokol iz CE-ZA-R d.o.o., direktor tvrtke HIS d.o.o. Goran Petković, vanjska voditeljica projekta iz Civil engineering consultancy d.o.o. Kristina Marić, članovi Povjerenstva za bale Mirka Jozić, Aleksandra Anić Vučinić, Bruno Ister te pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički.

Rok za zbrinjavanje baliranog otpada je 18 mjeseci, a sanaciju u vrijednosti 29.164.611,95 EURA će odlukom Vlade Republike Hrvatske u potpunosti financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Ovih gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada koji se od 2005. do 2011. godine prikupljao u gradu Varaždinu i susjednim općinama i balirao ovdje na vodozaštitnom području čime je napravljen dodatni ekološki zločin prema građanima Varaždina, konačno će otići u povijest. Na temelju provedene javne nabave i natječaja, zajednica ponuditelja CE-ZA-R i HIS dobila je posao zbrinjavanja i danas službeno bale kreću na mehaničko-biološku obradu.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj. Najavio je kako će u roku od godinu i pol, ovaj prostor Gospodarske zone koji je već uređen, na kojem je prometnica s LED rasvjetom i sa svom potrebnom infrastrukturom – optikom, vodovodom, strujom te spremnim investitorima koji će otvarati nova radna mjesta, postati novi zamašnjak grada.

„Moram ponovo pohvaliti projektni tim koji je kroz dvije godine uspio iznjedriti sve moguće programe sanacije, elaborate te ishoditi okolišne i građevinske dozvole da bismo došli do kraja. Zahvaljujem se Ministarstvu gospodarstva i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, naročito njihovim stručnim službama koje su nam bili podrška u cijelom ovom procesu. Netko kaže da se to moglo i ranije riješiti. Moglo se, ali se trebalo znati riješiti. Hrvatska je preuzela europske direktive, imamo novi Zakon o gospodarenju otpadom i nije bilo jednostavno napraviti sve da bi se došlo do konačnog rješenja.“ – kazao je gradonačelnik.

Dotaknuo se i pitanja financiranja cijelog projekta sanacije: „Grad Varaždin je imao odluku da će Fond financirati sanaciju s 40 posto, a za 60 posto smo planirali zaduženje kreditom kod komercijalne banke. Budući da su i Vlada Republike Hrvatske i nadležno ministarstvo uvidjeli da smo odlučni u tome da riješimo ovaj problem, odlučili su nam pomoći i uključiti se u pobjednički vlak. S obzirom na to da naš vlak ima puno vagona, našlo se mjesto i za sve njih i na tome im se zahvaljujem. Financiranjem u punom iznosu, oslobodili su nas tereta da u narednih 10-ak godina otplaćujemo kredit koji bismo vraćali od prodaje zemljišta u ovoj Gospodarskoj zoni.“

Gradonačelnik nije krio zadovoljstvo ovim značajnim trenutkom za Varaždin i sve njegove stanovnike: „Ovo je za mene izuzetno važan događaj i miješaju mi se različiti osjećaji jer jedno od glavnih obećanja i zadaća koje sam dao građanima grada Varaždina bilo je da ćemo riješiti problem bala. Ovo je početak njihova rješavanja i zaista sam beskonačno sretan i ponosan što smo došli do ovog trenutka.“

Direktor tvrtke HIS d.o.o. Goran Petković istaknuo je kako je projekt zbrinjavanja bala zahtjevan posao prilikom čega je potrebna maksimalna podrška i razumijevanje građana koji žive u blizini, naručitelja, ali i novinara. Veliki dio procesa odvijat će se na lokaciji „Brezje“ bez da smeta građanima. U početku će se dnevno odvoziti oko 300 tona otpada, a mjesečna količina će biti oko 6 tisuća tona.