26. svibanj 2015.

ZAPOČELO UZORKOVANJE VARAŽDINSKIH BALA SMEĆA

bale

26.05.2015. – Okupili smo se da označimo početak kraja - ovo je zadnja faza u dogovoru s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode da se postojeća koncesija prilagodi novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom koji je donesen nakon raspisivanja naše odluke o davanju koncesije Zajednici ponuditelja Cezar. Ovim riječima varaždinski gradonačelnik Goran Habuš objasnio je okupljenim novinarima na konferenciji u Brezju kako je počela važna faza u konačnom rješavanju problema nagomilanog otpada: uzorkovanje varaždinskih bala smeća.

Gradonačelnik je pojasnio: Nastojimo osigurati mogućnost sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 60%, što znači 45 milijuna kuna s kojima bi potpisali ugovor s koncesionarom i zbrinuli balirani otpad. Na zahtjev koncesionara radit će se uzorkovanje baliranog otpada po pojedinim godinama. U roku od mjesec dana očekuje se prijedlog koncesionara o načinu zbrinjavanja otpada, a ako bude prihvaćen od strane Ministarstva zaštite okoliša i prirode, možemo očekivati obećano sufinanciranje Fonda i konačno potpisivanje ugovora s koncesionarom te uklanjanje baliranog otpada do kraja godine. – naglasio je Habuš te dodao: Ostatak iznosa platit će se iz kredita, jedan dio od dobivene prvostupanjske presude protiv T7 Visa, a građani neće morati ništa platiti.

Župan Predrag Štromar nadodao je kako će nakon mjesec dana Vlada Republike Hrvatske odobriti sufinanciranje, jer je iznos mnogo veći od onog koji smije odobriti sam Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Krenut će se u sanaciju prostora i do kraja godine više neće biti smeća. Mario Habek, saborski zastupnik, dodao je da sa sigurnošću može reći da ukoliko koncesionar ispuni sve što je u zakonskim okvirima će Fond sasvim sigurno sufinancirati rješavanje ovog problema te je uvjeren da će građani ljepše i sigurnije živjeti. Dr. Renato Šarc s Katedere za uporabu, obradu i gospodarenje otpadom s austrijskog sveučilišta iz Leobena kazao je da je potrebno ustanoviti sve kemijske parametre koji su potrebni da se ustanovi koja se vrsta otpada i na koji način može obraditi.  Za mjesec dana očekuje se kompletna analiza bala na temelju koje će se sastaviti izvješće.