15. prosinac 2021. | Autor: Maja Hrešć

Započela preventivna aktivnost MUP-a „Petarde nisu igračke!“

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u srijedu je uz načelnika Policijske uprave varaždinske Predraga Benčića, na dan početka Operativne akcije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske „Mir i dobro“, najavio preventivnu aktivnost „Petarde nisu igračke!“.

„Kao predstavnik Grada Varaždina pozivam sve naše sugrađane da ne koriste pirotehnička sredstva. Znam da je to ponekad lijepo i zabavno za vidjeti, ali mora biti organizirano, kao što to radimo vatrometom od ovlaštenih osoba za vrijeme nekih manifestacija. Bacanje petardi među skupine ljudi se ne može i ne smije tolerirati, a novi zakon ide u smjeru, ne samo prevencije, nego i sankcioniranja prekršitelja. Mislite na kućne ljubimce koji radi toga doživljavaju strahovite šokove i strah. Djeca također nisu svjesna opasnosti i posljedica i trajnih ozljeda koje može prouzročiti jedna petarda. Podržavamo svaku ovakvu akciju s ciljem sprečavanja i prevencije bilo kakvih mogućnosti ozljeda naših sugrađana. Varaždinke i Varaždinci, provedite ove blagdane u miru, dostojanstveno, bez bacanja petardi. Brinimo brigu, ne samo o sebi, već i o onima koji o nama ovise.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Ova preventivna aktivnost ima za cilj upozoriti javnost na opasnosti koje prijete kod korištenja pirotehnike i senzibilizaciju na nove odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koje su na snazi od 26. prosinca 2021. godine.