11. ožujak 2022. | Autor: Maja Hrešć

Zamjenik Marković: „Kvalitetna prehrana djece je prioritet. Želimo da od malena stvaraju dobre i zdrave navike.“

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u petak je održao konferenciju za medije o novostima u osnovnom školstvu u gradu Varaždinu.

Na konferenciji su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić te ravnatelj V. osnovne škole Mario Šipek.

Zamjenik gradonačelnika izvijestio je o tijeku uvođenja građanskog odgoja u osnovne škole: „Dogovorena je radna skupina za uvođenje građanskog odgoja u varaždinske osnovne škole. Imamo dva udžbenika koji će sada kroz radnu skupinu biti implementirani u edukaciju nastavnika s primjenom od početka nove školske godine. Do tada ćemo provesti anketu, informirati i potaknuti roditelje da se djeca priključe ovoj izvannastavnoj aktivnosti i siguran sam da će odaziv biti dobar i da će to roditelji podržati.“

Jedna od tema konferencije bila je školska prehrana učenika. Zamjenik Marković je naglasio kako je kvalitetna prehrana djece prioritet te podsjetio kako je u proračunu Grada Varaždina za ovu godinu planirano milijun kuna više sredstava kako bi se roditeljima smanjilo učešće u financiranju užine. „Međutim, u međuvremenu je došlo do velikog povećanja cijena što je dovelo do problema, posebice na II. osnovnoj školi koja još nema uvjete da se kod njih mogu skuhati obroci u školskoj kuhinji. Radimo na tome da to promijenimo. Do kraja ove školske godine cijene će ostati ovakve kakve jesu i cijene obroka neće rasti, a učinit ćemo sve da poboljšamo nutritivne standarde. Svi ravnatelji osnovnih škola, osim II. OŠ Varaždin, rekli da se zasad mogu pokrivati. Odlučili smo da će Grad Varaždin pomoći što se tiče II. OŠ Varaždin i da se neće podizati cijena užine, iako je Vijeće roditelja te škole dalo prijedlog da roditelji sufinanciraju više. S početkom nove školske godine napravit ćemo novu analizu i vidjeti na koji način možemo sufinancirati školsku kuhinju. Na II. osnovnoj školi zaista želimo podići kvalitetu, da se na licu mjesta pripremaju obroci, kako bi standard bio isti za svu djecu na svim školama.“ – istaknuo je.

Pročelnica Danijela Vusić najavila je projekt pravilne prehrane u varaždinskim osnovnih školama: „S pilot-projektom zdrave školske prehrane na V. osnovnoj školi Varaždin započelo se još u školskoj godini 2015./2016., a sada će se pod nazivom „Čarobna osmica“ provoditi u svim varaždinskim osnovnim školama. S obzirom na vrlo pozitivna iskustva učenika i zaposlenika, ali i roditelja u vezi prehrane na V. osnovnoj školi, želimo taj projekt u novoj školskoj godini proširiti za svu djecu u Varaždinu.“  

„Cilj ove gradske uprave je napraviti jedan kvalitetan pomak, koji nije moguće odjednom, ali radimo planski, promišljeno i kvalitetno. Želimo djeci od malena omogućiti da stvaraju dobre i zdrave navike, da utječemo na ovu epidemiju pretilosti, ne samo kroz prehranu već i kroz tjelesnu aktivnost. Zdravlje djece, fizičko, psihičko, njihovo obrazovanje i edukacija, ključni su da formiramo ljude koji će jednog dana doprinositi ovom društvu, i zato moramo započeti od najranije dobi.“ – rekao je zamjenik Miroslav Marković.

Također, na konferenciji su najavljeni i projekti dogradnje dviju osnovnih škola. „Na Nacionalni program oporavka i otpornosti prijavit ćemo dva projekta dogradnje škola, i to III. osnovne škole i VII. osnovne škole. Za projektiranje smo već osigurali sredstva. S njihovom dogradnjom zatvorit ćemo cjelinu da nam sve škole budu obnovljene i dograđene i omogućiti vrhunski standard kroz školsku infrastrukturu.“ – najavio je zamjenik.

U završnoj fazi je i projektiranje fotonaponskih elektrana, zasad za sve varaždinske osnovne škole, osim VI. osnovne. Prema riječima zamjenika gradonačelnika, u ponedjeljak bi trebali biti gotovi projekti koje izrađuje tvrtka Solvis, a cilj je prijaviti ih na fondove kako bi se osigurala energetska neovisnost škola.