18. srpanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

Zamjenik japanske veleposlanice na prijemu u Gradskoj vijećnici

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u srijedu je u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina primila zamjenika i savjetnika japanske veleposlanice g. Kuzumasa Miyazaki te trećeg tajnika u Veleposlanstvu Japana g. Yutaro Nishida koji su posjetili Varaždin radi otvorenja izložbe japanskih rukotvorina u Palači Herzer.

Prijemu u vijećnici prisustvovali su i ravnatelj Koncertnog ureda Grada Varaždina Raymond Rojnik te ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim i budućim mogućim oblicima kulturne i društvene suradnje Varaždina i Japana koja traje dugi niz godina. Do sad je u Varaždinu organizirano već nekoliko japanskih izložbi, a partnerstvo se dodatno učvrstilo na prošlogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima kada je Japan bio zemlja partner.

„Zaključili smo da, iako naše dvije države imaju jako dobre bilateralne odnose, upravo Varaždin i Japan imaju pravu suradnju. Do sad smo već organizirali nekoliko izložbi zajedno. Ono što je posebno kod ove izložbe je ta veličina Japana koja se ističe. Japan se ovom izložbom zapravo odužuje radi 2011. godine kada je Hrvatska pomogla Japanu nakon velikog tsunamija koji je zadesio regiju Tohoku, tako da ima i malo dublji značaj u kontekstu da vidimo što je sve moglo biti uništeno, odnosno što su sve uspjeli sačuvati. Naša suradnja se nastavlja i dalje, a prva prilika za to bit će Varaždinske barokne večeri kada u povodu pedesete obljetnice pripremamo veliki spektakl. Sve dosadašnje zemlje partneri predstavljat će se po jedan dan, a tu će naravno biti i Japan“ – rekla je Sandra Malenica.

Nakon prijema u Gradskoj vijećnici, zamjenica gradonačelnika i delegacija iz Veleposlanstva Japana uputili su se u Palaču Herzer gdje su svečano otvorili izložbu „Ljepote rukotvorina Tohokua, Japan“ koju svi posjetitelji besplatno mogu razgledati do 31. kolovoza 2019. godine.