29. srpanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Zamjenica gradonačelnika primila veleposlanicu Republike Bugarske

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u srijedu je u Gradskoj vijećnici primila izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Nj. E. gđu. Genku Georgievu.

Sastanku su prisustvovali i gđa. Mirella Tasseva, savjetnica za trgovinska i gospodarska pitanja u Veleposlanstvu Bugarske te Tomislav Bogović, pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Grada Varaždina.

Prilikom sastanka razmatrali su načine povezivanja i suradnje po pitanju kulture, obrazovanja, gospodarstva. Veleposlanica je istaknula kako je grad Varaždin poznat u Bugarskoj te da bi kroz konkretne susrete i razgovore voljela promovirati svoju zemlju u Varaždinu te da se boljim upoznavanjem dvaju zemalja nastoji pronaći mogućnost suradnje u obostranu korist.

“Nakon lockdowna i cijele ove godine koja je pomalo čudnovata, lijepo je primiti izaslanstvo druge države u Gradu Varaždinu. Nekako smo se u ovo vrijeme pademije dosta orijentirali prema unutra, no ne smijemo zaboraviti na suradnju s drugim zemljama. U razgovoru smo istaknuli pomoć koju je Bugarska dala Hrvatskoj za vrijeme ove krize i koliko je zapravo važno imati kontakte i poznavati ljude diljem svijeta. Izrazili smo želju i za sljedećim posjetom, bilo da delegacija nas posjeti u Varaždinu ili mi posjetimo njih. Voljeli bi i službeno sklopiti prijateljstvo, da postanemo gradovi prijatelji, jer ova kriza tim je više pokazala koliko je to zapravo važno. Mogućnosti za Varaždin su zaista ogromne, a ističemo orijentiranost na zelenu ekonomiju, digitalnu ekonomiju, razvitak naših sveučilišta u infrastrukturnom i programskom pogledu. Povezat ćemo i naše značajne kulturne ustanove i ličnosti, a i cijeli sektor mladih. Zadnje tri godine pripremali smo sve naše ustanove da budu otvorene i zainteresirane i žao mi je što do sada nije bilo veće suradnje s Bugarskom, no sada ćemo i to realizirati.” – rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.