02. svibanj 2018. | Autor: Dražen Dretar

Zajednička briga o Dravi

Na inicijativu varaždinskog gradonačelnika dr.sc. Ivana Čehoka u srijedu je u Gradskoj vijećnici održan radni sastanak predstavnika poduzeća i institucija koje provode različite aktivnosti na uređenu korita, kanala i okolnih prostora na toku  rijeke Drave kroz Varaždin. 

Tako su se na sastanku našli predstavnici Grada Varaždina, gradskih poduzeća Varkom i Parkovi, te predstavnici HEP-a, Hrvatskih voda i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije. Ideja gradonačelnika je da Grad Varaždin usklađuje aktivnosti različitih poduzeća i institucija, pa je dogovoreno da se takvi sastanci održavaju u kontinuitetu.

Već na tom prvom sastanku najavljeno je nekoliko projekata koji će rijeku Dravu približiti građanima te omogućiti kvalitetnije provođenje vremena uz rijeku. Tako je primjerice najavljena mogućnost asfaltiranja servisnih cesta po obodu kanala između dva mosta ( između Dravske špice i mosta kod Šintarije ). Varkom je najavio da će dravske bazene urediti do 1. srpnja. Bilo je riječi i o dva velika projekta financirana sredstvima europskih fondova. Tako je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije najavila uređenje poučne staze na prostoru nekadašnje trim staze u šumi pored bazena. Uz to, predstavljen je projekt Life u sklopu kojeg će biti uređen jedan od rukavaca na starom koritu rijeke Drave.

Bilo je također riječi o zaštiti od poplave ali i o već otvorenom problema rješavanja divljih deponija na prostorima uz rijeku. Uz čišćenje divljih deponija, na što je nedavno vrlo oštro upozorio gradonačelnik Čehok, razmatra se uvođenje video nadzora kako bi se spriječilo neodgovorno odbacivanje smeća uz rijeku.

Blizina gradu te očuvanost rijeke i okolne prirode veliki su potencijali koje moramo bolje iskoristiti. Varaždin mora više živjeti uz svoju rijeku i bolje koristiti te mogućnosti. Zato ćemo okupljati sve koji mogu tome pridonijeti, koordinirat ćemo aktivnosti i približiti rijeku našim građanima – zaključio je gradonačelnik Čehok.