02. veljača 2016. | Autor: Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, Anica Sitar Dvorski

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina - 53. proglašenje najboljih sportaša grada Varaždina

gradonačelnik sa sportašima

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu jučer je održana svečanost 53. proglašenja najboljih sportaša Grada Varaždina za 2015. godinu u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Sportaš godine Grada Varaždina 2015. je Enes Garibović iz Športskog karate kluba „Varaždin“, sportašica Lucija Pokos iz Atletskog kluba „Sloboda“ Varaždin te sportske ekipe kod muškaraca Hrvački klub „Vindija“ Varaždin i kod žena Stolnoteniski klub „Varaždin“.

Karatist Enes Garibović osvojio je 1. mjesto na Svjetskom kupu i Prvenstvu Balkana ekipno, 2. mjesto na Europskom prvenstvu te 7. mjesto na Svjetskom prvenstvu. Na službenoj rang listi Svjetske karate federacije za 2015. u kategoriji U21 nalazi se na 2. mjestu.

Mladom Enesu Gariboviću ovo je prva nagrada za najboljeg sportaša Grada Varaždina za što je rekao da mu je izuzetno velika čast i da je bio ugodno iznenađen kada je saznao da je izabran za najboljeg.

– Ovo mi je do sada u karijeri možda i najveće priznanje jer kada vas u vašem gradu, od svih sportaša, proglase za najboljeg, to stvarno puno znači – izjavio je te istaknuo da mu je ova nagrada priznanje za sve što je postigao u protekloj sezoni, ali i daljnji poticaj da nastavi s napornim treninzima i natjecanjima te postizanjem odličnih rezultata. Prva takva prilika bit će već za nekoliko dana budući da Enes na Cipru u nedjelju nastupa na Prvenstvu Europe.

Lucija Pokos na Otvorenom prvenstvu Hrvatske bila je najbolja seniorka na 200 metara, a na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske najbolja mlađa seniorka na 60 metara. Nastupila za reprezentaciju na Prvenstvu Balkana za seniorke u štafeti 4x100 m koja je osvojila 1. mjesto. Članica je štafete Hrvatske koja je istrčala seniorski državni rekord.

Lucija Pokos je rekla da joj je osobno jako velika čast što je među toliko kvalitetnih sportašica upravo njoj pripala titula najbolje u prošloj godini. Kao prava sportašica, koja zna što znači imati pravi tim uza sebe, zahvalila je svom treneru Damiru Pascuttiniju kao i svom klubu AK „Sloboda“. Zahvalila je i fizioterapeutu Tomislavu Vrbnjaku te maseru Karlu Hlebecu. Velika podrška u njenoj sportskoj karijeri su roditelji i prijatelji na čemu im također zahvaljuje. Za ostvarene rezultate u 2015. i cjelokupnu sezonu rekla je da joj je do sada najbolja u karijeri.

Hrvači „Vindije“ prvaci su Hrvatske osvajanjem prvog mjesta Prve hrvatske hrvačke lige, a u Hrvatskom kupu su drugi.

Predsjednik HK „Vindija“, Alen Runac, na početku je, u sportskom duhu i duhu fair playa, čestitao GRK „Varaždin 1930.“ koji je u ukupnom poretku zauzeo drugo mjesto kada su u pitanju najbolji muški sportski kolektivi. Čestitao im je na njihovim uspjesima te je za iduću godinu zaželio što veći broj ovako uspješnih sportskih kolektiva koji će dodatno pojačati konkurenciju među najboljima. Za svoj je klub naglasio da su u posljednjih 11 godina devet puta osvajali titulu najboljih što je samo potvrda odličnog rada u klubu. Potvrda toga je i osvajanje titule državnih prvaka te veliki broj reprezentativaca u svim kategorijama. Na kraju je zaključio da je jedan od važnijih segmenata u radu kluba i financijska stabilnost budući da je klub prošlu godinu zaključio s pozitivnim poslovanjem.

Stolnotenisačice „Varaždina“ prošle su sezone igrale u playoffu Hrvatske stolnoteniske Superlige te osvojile 3. mjesto. U igri parova Petra Petek i Lea Rakovac bile su druge na Prvenstvu Hrvatske. Članica kluba, prošlogodišnja najbolja sportašica Grada Varaždina, Petra Petek, brončana je seniorka na Prvenstvu Hrvatske, pobjednica Mastersa i Top 8 seniorki Hrvatske. 

Petra Petek je izjavila da su već pet godina standardna ekipa s odličnim rezultatima, uvijek u samom vrhu hrvatskog stolnog tenisa i još im samo malo nedostaje.

– Od zagrebačke ekipe Dr. Časl nas dijele financije koje su na njihovoj strani i zahvaljujući kojima mogu angažirati kinesku stolnotenisačicu koja čini razliku. Mi smo odlična klapa, odlično se slažemo i zajedno treniramo. Upravo puno polažemo na zajedništvo. Ova nagrada je veliko priznanje i poticaj za daljnji rad – rekla je Petek.

Na svečanosti varaždinskog sporta dodijeljena su priznanja najboljim sportašima s invaliditetom. To su Karlo Rajković iz Plivačkog klub „Barok“ Varaždin, Slavica Pintarić iz Kuglačkog kluba „Viseća kuglana“, muška ekipa Boćarskog kluba osoba s invaliditetom „HVIDRA“ Varaždin te ženska ekipa Pikado kluba osoba s invaliditetom „Varaždin“.

Najveće nada varaždinskog sporta su gimnastičar Mateo Žugec, atletičarka Mateja Jambrović te sportski plesni par Tin Sanjković i Milana Chekanova.

Ovogodišnji dobitnici godišnjih nagrada su sportski djelatnik godine Ronald Ređep, trener Esad Garibović i školski sportski djelatnik Josip Rajner; zlatnih plaketa Damir Kolarek i Nenad Kolarić, diploma Miroslav Korotaj, Milivoj Dolenec, Dubravko Banek, Hranislav Skenderović, Vladimir Detoni, Anđelka Mlakar, Miroslav Hainž, Mario Detić, Zoran Cvrkalj i Alan Petrušanec. Posebna priznanja za postignute izvanredne rezultate te doprinos u promociji i promidžbi sportova primili su Darinka Bunić, Hrvoje Kišasondi i Cvjetoslav Zorman. Za 40 godina uspješnog rada nagrađeno je Hrvatsko planinarsko društvo „Dugi vrh“.

Sportski uzori varaždinskih osnovnih škola su Elena Škrapec (I. OŠ), Vito Vujović (II.), Tamara Artić (III.), Martina Štefinec (IV.), Petar Vojnović (V.), Rene Kelemen (VI.), Ivan Težački (VII.) i Anita Jurgec (COO Tomislav Špoljar).

Nagradu za životno djelo, za postignuta sportska dostignuća kroz više od 40 godina aktivnog sportskog djelovanja i promidžbu sporta Grada Varaždina, primio je Antun Jerić.

Na godišnjoj svečanosti varaždinskog sporta predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, Goran Vučetić, naglasio je da je dodjela priznanja praznik varaždinskog sporta. U ime Zajednice zahvalio se Gradu Varaždinu kao najvećem „sponzoru“ sporta u Varaždinu.

-Sportaši u gradu, gotovo svi, imaju jako dobre uvjete i važno je naglasiti da je korištenje dvorana i terena za sve njih besplatno – kazao je Vučetić. Na kraju je svim sportašima zaželio da u ovoj godini budu poletni, veseli, puni optimizma jer nam svima u ovoj zemlji optimizam treba.

Najboljima u varaždinskom sportu za 2015. godinu čestitao je i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš koji je istaknuo brojku od 6,5 milijuna kuna koliko Grad ove godine izdvaja za varaždinski sport preko Zajednice. Spomenuo je i milijun kuna za uređenje Stadiona „Sloboda“ i Srednjoškolca.

-Oko 15 posto od ukupnog proračuna izdvaja se za sport u Varaždinu – zaključio je Habuš.

-Zadaća ovog grada je da promovira i financira amaterski sport, ali ne zatvaramo vrata niti pred profesionalnim sportom – naglasio je Habuš te zahvalio svim sportašima koji svojim sportskim postignućima ime Grada Varaždina pronose u zemlji i van nje.

Istaknimo još da je domaćin večerašnje priredbe bio poznati hrvatski voditelj i komičar, Ivan Šarić, a za vrhunske glazbene izvedbe pobrinuo se Jacques Houdek.