19. rujan 2020. | Autor: Maja Hrešć

Vrhunskom glazbenom izvedbom otvorene 50. Varaždinske barokne večeri

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok u petak je uz svoje zamjenike Zlatana Avara i Sandru Malenicu te predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana, ujedno i izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, prisustvovao svečanom otvorenju jubilarnih 50. Varaždinskih baroknih večeri koje se održalo na otvorenom, podno bedema Starog grada.

Svečanosti su prisustvovali i Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, saborski zastupnik Anđelko Stričak, varaždinski župan Radimir Čačić, biskup mons. Bože Radoš te brojni uzvanici i gosti.

Uz poštivanje epidemioloških preporuka, posjetitelji su mogli uživati u vrhunskom glazbenom doživljaju, koncertu Varaždinskog komornog orkestra pod umjetničkim vodstvom Latice Honda Rosenberg. Glazbeni repertoar činio je neka od najpoznatijih umjetničkih djela, Bachov Brandenburški koncert br. 3, Vivaldijeva Četiri godišnja doba i Telemannova uvertira – suita La Bizzare. Posebna gošća bila je operna diva, Varaždinka Lana Kos koja je otpjevala hrvatsku himnu.

„Varaždinske barokne večeri prkosile su i ratu, napadima na Varaždin zbog kojih su odgođene, pa prkose i pandemiji. Možda jedina dobra stvar oko ove pandemije jest u tome da je natjerala sve nas da se više družimo vani, da više boravimo u prirodi i da imamo koncerte i ovakve glazbene priredbe i festivale na otvorenom. Vidjeli ste i sami da se ovdje pridržavamo svih mjera i preporuka i vjerujem da će biti sve u redu. Ovo je jedan od najljepših ambijenata koje možemo zamisliti pa mi sami glazbenici kažu da će zato i svirati kvalitetnije, bolje i zvonkije u ovom bajkovitom ambijentu pored dvorca. Smatram da je riječ o sjajnoj simbiozi naše kulturno povijesne baštine i barokne glazbe. Želim svim Varaždincima i Varaždinkama da uživaju u glazbi.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.