13. travanj 2022. | Autor: dd

Vraća se sjaj varaždinskom groblju

Na varaždinskom groblju održana je u srijedu 13. travnja 2022. godine konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i direktorica Parkova Jelena Sekelj govorili o radovima na uređenju groblja koji su u tijeku i koji će uskoro biti poduzeti.

Varaždinski gradonačelnik tom je prilikom istaknuo: Varaždinsko groblje će slijedeće godine imati 250 godina od prvog ukopa. Još dok smo bili glavni grad Hrvatske od 1773. godine Varaždin je počeo na ovom mjestu brinuti za svoje preminule građane. Mi dugujemo Hermanu Haleru što je početkom stoljeća od ovog groblja napravio najveći varaždinski park. Moj zahtjev prema novoj upravi Parkova i groblja je bio da se groblju mora vratiti sjaj. One su to ozbiljno shvatile i ovi radovi na uređenju staza su samo jedan mali dio radova kojim ćemo vratiti sjaj groblju koje mora biti na ponos svim Varaždincima.

Jelena Sekelj, direktorica Parkova istaknula je kako je varaždinsko groblje zapravo „grad u gradu“, mjesto na kojem je pokopano gotovo 37,5 tisuća osoba. Naša briga prema groblju pokazuje kakva je naša briga prema našim sugrađanima i precima, dodala je i rekla kako grobna naknada nije povećavana od 2007. godine. Ovo nije obično groblje, to je spomenik kulture, to je jedno od najljepših groblja Europe a to je i najposjećenija turistička točka u gradu. Ove godine radi se malo veći zahvat na uređenju staza. Dio staza se morao rekonstruirati a na velikom dijelu je razasut novi agregat. Danas je završena prva faza radova, a nastavit će se uređivanje Aleje branitelja, staze oko kosturnice  te zahtjevni radovi na uređenu zelenila groblja. Napravit će se i temeljita snimka stanja tri stotine stabala i poznatih tuja kako bi se dobile preporuke stručnjaka o njihovom održavanju. Najavila je i obnovu spomen kosturnice, obnovu križeva, projekta šetnice koja će spajati staro i novo groblje te obnovu istočnog zida i sjeverne ograde groblja.

 

 

DETALJAN IZVJEŠTAJ PARKOVA O RADOVIMA NA GROBLJU:

Staze

Varaždinsko groblje je posebno po tome što su zimzeleni nasadi oblikovani u zidove, arkade, paravane i ograde te su stavljeni u kontrast s alejama i stazama koje su posute bijelim kamenom. Tih aleja i staza je na varaždinskom groblju oko 30.765 m² na starom dijelu i oko 3.700 m² na novom dijelu groblja.

Osim obavljanja redovnih aktivnosti na groblju prema Programu, od veljače smo posebno koncentrirani na obnovu staza i aleja na groblju. Razastiranje agregata završili smo na većini staza starog i novog groblja, osim onih koje idu u rekonstrukciju te širokih staza novog groblja.

 

Naime, neke staze i putevi na našem groblju jače su oštećeni te tako nije dovoljno samo razastiranje agregata na njima. To se u prvom redu odnosi na neke glavne staze koje se najviše koriste. Morale su u rekonstrukciju. Obzirom da smo uvodili sustav navodnjavanja kap po kap na dijelu staza su vršeni prekopi te smo i te staze morali obnoviti. U rekonstrukciji skidamo površinski sloj staze, ravnamo podlogu da bude u skladu s visinom travnatog prostora i stavljamo nove slojeve kamenog agregata.

 

Trenutno završavamo 1. fazu uređenja i to rekonstrukcijom staze koja vodi od 9. do 16. polja dužine 186 m i širine 2,8 m. Završetak planiramo ovih dana, a do sada smo utrošili oko 500 t kamenog agregata.

Rekonstruirane staze su u 17-tom grobnom polju: staza dužine 166 m i širine 3 m, staza dužine 44 m i širine 1,4 m te staza dužine 44 m i širine 2,80 m, u  20-tom grobnom  polju staza dužine 26 m i širine 3,2 m, staza  na Spomen kosturnici dužine 42 m i širine 3,5 m, te

Preostaje nam urediti široku stazu 15-tog. grobnog polja, Aleju branitelja, dio staza Spomen kosturnice te staze unutar 13- tog grobnog polja.

Odmah po završetku obnove staza slijede nam košnje groblja s kojima smo započeli protekli tjedan, zasijecanje rubova staza te struganje korova na stazama koje također započinjemo u ovom tjednu.

 

Projekti

Vezano za obnovu Spomen kosturnice, obzirom na kompleksnost problema u suradnji s Konzervatorskim odjelom iz Varaždina,  izraditi će se troškovnik sa svim detaljima obnove te će nam oni definirati način obnove i  dati potrebne smjernice. Želja nam je da se obnovi ovog vrijednog spomenika pristupi na način da to odrade najstručnije osobe u tom području.

Također, u svibnju započinje obnova križa na biškupeškom, a u lipnju na varaždinskom groblju.

Čekamo i rezultate natječaja Ministarstva kulture na koji smo prijavili završetak obnove zida i sjeverne ograde.

Pripremili smo i projekt „Zaštita Gradskog groblja u Varaždinu – spomenika parkovne arhitekture“ kojeg zajedno s ponudom šaljemo u FZO u  nadi da će nam pomoći financirati prvu fazu – izradu katastra i zdravstvenog pregleda stabala i thuja na groblju.

 

Zaštita tuja

Na varaždinskom groblju je 146.000,00 m² nasada tuja. Tuje su se unazad 10 godina pokazale posebno osjetljive na novonastale uvjete uzrokovane klimatskim promjenama. Stres uzrokovan prvenstveno visokim ljetnim temperaturama i dugotrajnom sušom fiziološki slabi biljke tuja koje postaju podložne napadu štetnika. Tujin krasnik (Palmar festiva) i tujin potkornjak (Phloeosinus thujae) štetnici su koji napadaju stabla tuja.

Zbog toga smo odmah u proljeće pregledali tuje kako bi ustanovili u kakvom stanju su prezimile a kako bi ih zaštitili od štetnika izvršili smo i tretiranje nasada tuja na groblju protiv tujinog krasnika i potkornjaka insekticidima, drugo tretiranje vršimo nakon Uskrsa pa iduća dva do ljeta i završno peto tretiranje ići će na jesen.

Proširenje groblja

Trenutno je slobodno odnosno raspoloživo za dodjelu na novom groblju 264 grobnih mjesta te 8 mjesta za izgradnju grobnica. Obzirom da je godišnji prosjek oko 100 novih grobnih mjesta te 10 grobnica, a lani je dodijeljeno 131 grobno mjesto i 10 grobnica ići ćemo u daljnju izgradnju groblja. Plan je  urediti  tri prioritetna polja na način da se urede glavne i sporedne staze oko navedenih polja. Naš prijedlog prioritetnih polja su slijedeća polja: 40 (122 groba mjesta i 64 zemljana groba), 41 (83 grobna mjesta) i 42 (52 grobnice).