22. svibanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Više od sedamdeset izlagača na 13. Varaždinskom sejmu

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u nedjelju je nazočio 13. Varaždinskom sejmu, najvećem regionalnom sajmu zdrave hrane i domaćih proizvoda.

Ova omiljena manifestacija već se trinaest godina, uz dvije godine pandemijske stanke, održava na varaždinskom placu. Više od sedamdeset izlagača, posjetiteljima je ponudilo bogatstvo domaćih namirnica iz cijele Hrvatske. Na sejmu su svi mogli pronaći nešto za sebe, od sezonskog voća i povrća, organskih namirnica, veganskih proizvoda, zdravih žitarica i njihovih prerađevina, suhomesnatih specijaliteta, kolača pa do originalnih suvenira i prirodne kozmetike.

„Rijetko koji grad u Hrvatskoj ima ovakav plac kao što ima Varaždin i ponosimo se time. Ovo  je mjesto susreta, događanja, mjesto gdje možete pronaći domaće, zdrave namirnice, a i mjesto gdje dolaze ljudi koji uistinu znaju vrijednost tih namirnica. Danas kad u svakom trgovačkom centru možete cijele godine kupiti svakakvo voće i povrće iz raznih dijelova svijeta, i svima je sve dostupno, naš plac vrvi od posjetitelja. Zaista mi je drago zbog toga. To znači da su naši sugrađani svjesni vrijednosti i ponude koju imamo na placu, kao i razlike između sezonskih, svježih i domaćih namirnica i proizvoda koje nam nude naši domaći proizvođači od onih uvoznih, tretiranih, zamotanih u celofan. Drago mi je i radi toga što ovdje na sajmu možemo pozdraviti izlagače iz raznih dijelova Hrvatske te se i oni mogu upoznati s ponudom koju imamo u Varaždinu. Ovakvi sajmovi zapravo zaokružuju našu viziju u kojoj se trudimo utjecati i mijenjati način razmišljanja o zdravoj hrani već od naših vrtićaraca i školaraca. Stoga u potpunosti podržavamo manifestacije poput ove i zahvaljujemo izlagačima i OPG-ovcima što obogaćuju ponudu naše tržnice i osiguravaju nam ove zdrave namirnice.“ – rekao je zamjenik Miroslav Marković. Pozvao je sve Varaždinke i Varaždince da dođu na Varaždinski sejem, kupe nešto zdravo i domaće i uživaju u zabavnom programu.

Po prvi puta na sajmu održan je i izbor najuređenije klupe. Glasovalo je stotinjak glasača, a najviše glasova prikupila je Udruga Hajdina.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar izrazio je zadovoljstvo što se sajam vratio na plac nakon pandemijske stanke: „Jako me veseli što smo uspjeli ovaj sajam ponovo organizirati nakon dvije godine stanke. Iako se mnogo proizvođača zbog pandemije okrenulo on – line prodaji, ipak smo uspjeli okupiti zadovoljavajući broj izlagača te je ovo odlična prigoda za razmjenu kontakata i promociju sela, nabavku zdrave hrane, ali i druženje kakvo nam je u protekle dvije godine nedostajalo.“